Култура и традиции

Роженски събор 2015 – Да живее България!

Роженски събор 2015
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Имах невероятен късмет да бъда част от този изцяло български празник на народната традиция и обичаи.

Ще ви разкажа как аз видях Роженски събор 2015. Какво почувствах, какво запомних.

Роженски събор 2015

Внушителна гледка. Роженски събор 2015

Няколко дни по-рано пристигнах в Пампорово за да мога да пообикалям из любимите ми Родопи.

Петък, 17 юли. Дългоочакваният ден на откриването дойде. По предварителна уговорка автобус на Пампорово бус трябваше да дойде и пред нашия хотел за да ни вземе, но така и не дойде . Около 10 часа потеглихме с кола към събора, по пътя срещнахме рейс, който пътуваше към Рожен и решихме да се възползваме от него, като оставихме колата на паркинга под Студенец. Беше казано, че коли няма да бъдат допускани към Роженските поляни. Но уви, пропускаха всякакви превозни средства  нагоре и така се образуваха километрични опашки. Нашият автобус, по-скоро неговият шофьор бе възприел задачата да ни закара колкото се може по-скоро на поляните присърце и доста умело изпреварваше в насрещното всички коли, автобуси, каравани…

Български трибагреник, Роженски събор 2015

5400 кв.м български трибагреник на Роженските поляни

10.40 Пристигнахме на Роженските поляни и очевидно бяхме изпуснали грандиозното откриване с 400-те гайди под българския трибаггреник. Огромното количество хора се бе разпръснало навсякъде като най много бяха около една от сцените, която за момента се оказа главната сцена. Огромният 5дка трибрагреник гордо лежеше на хълма над сцената. Гайдарите бяха на нея, след което млади изпълнители от Широка лъка, от ансамбъл Родопа, наследниците на Валя Балканска и самата тя радваха хората, събрали се от всички краища на страната за този дългоочакван празник.

Роженски събор 2015

Автентично родопско изпълнение, Рожен 2015

Казвам празник, защото точно това усетих аз. Весели и усмихнати хора, събрали се от къде ли не, водени от любовта си към България и българската традици, песни, танци, обичаи.

Имаше доста шатри, разположени по самите поляни. Производители от региона и не само представяха своите произведения. Имаше всякакви сувенири, музикални инструменти, голяма шатра на един от големите спонсори на събора АРТ-93, всякакви сладка, мед, традиционни родопски подправки и специалитети.

Роженски събор 2015

Сувенир за спомен. Малка ръчно изработена гайда-магнитче. Роженски събор 2015

Имаше и няколко места, на които всеки желаещ можеше да закупи истински чан, звънче, кавал, тъпан или гайда. Всеки, който има искаше можеше да се премени в традиционна носия или просто само риза. Всяко момиче, което видех бе закичило в косата си диадема, осеяна с розички. Казвам ви истински празник.

Въпреки жаркото слънце много, много хора се бяха събрали. Напоследък слушам изявления как този събор се бил превърнал в селски събор, как миризмата на кебапчета и кюфтета привличала много повече хората, отколкото сцените с изпълнителите.

Роженски събор 2015

Снимката сама говори… България…

Е мога да Ви кажа, че всеки е свободен да изразява мнението си, но да плюеш и обиждаш без да си бил там или да си очаквал нещо друго и да си останал разочарован е безмислено и недопустимо. Поздравления за невероятната организация. Поздравления за желанието на всички организатори и спонсори да възродят този прекрасен събор, несъстоял се през последните 9 години.

Роженски събор 2015

Едно от многото се хора, 17.07.2015

Това бе празник на всички нас – Българите.

Изключително ме впечатли изпълнението на Прабългарска школа за оцеляване Бага-тур. Млади момичета и момчета, овладели техниките за водене на бой, стрелба с лък, яздене държаха вниманието на всички ни доста дълго време.

Роженски събор 2015

Демонстрация на отлично овладените техники в ездата, Бага-тур

Изключително зрелищен спектакъл, изтъкан с много любов и труд, старание от страна на Бага-тур. Костюми, камшици…. музика, която те кара да настръхнеш, конски тропот те прехвърлят в една друга епоха, която те прави горд.

Роженски събор 2015, Бага-тур

Дамите от Бага-тур и стрелба с лък, Роженски събор 2015

А аз съм още по-горда, защото съществуват млади хора като Бага-тур, изпълнени с желание и оптимизъм, че могат и ще продължават да представят тайните на нашите предци.

Роженски събор 2015

Бойни умения Бага-тур, Роженски събор 2015

Във всеки един от трите дни имаха спектакъл, представящ различните аспекти от живота на прабългарите. След края им всеки желаещ можеше да закупи ръчно направен амулет, бижу или да се снима с момичета и момчетата, както и с техните верни приятели-конете.

Останах разочарована само от едно. От отлично рекламирания транспорт, който щял да бъде на 30 минути… Е, първият ден към 3 решихме да си тръгнем, тъй като жаркото слънце беше доста непощадно към всички ни с по-светли кожи и когато започнахме да питаме стюардите как ще се случва извозването, всички вдигаха рамене, казваха „Ами стойте и чакайте“. След едно 40-минутно стоене на слънце, решихме, че ще си тръгнем пеша… Повървяхме някакви си 6-7 километра, докато не дойде човек от хотела да ни „натовари“ защото стана доста трудно вървенето в 4 и нещо под слънцето.

Вечерта се върнахме вече с кола към събора за да станем свидетели на нестинарските танци. Докато чакахме да дойде време за началото на огненото шоу, се разходихме до едно от местата, в които бяха настанени различни породи овце, кози и крави.

Роженски събор 2015

Доста интересна порода 🙂

Дългокосмести, късокосмести, малки големи, всичките бяха интересни по своя си начин. Сочни чевермета се въртяха на шишове. Ние хапнахме под една от шатрите. И храната беше вкусна и цените бяха напъно народни. За 2 порции с по две кюфтета, шопска салата и порция картофи, хляб-8,50 лв. Напълно нормална цена. Казвам го, защото четох на места как цените били безбожно високи… Да де, ама някой има ли представа тези хора, търговците какви пари са платили за да могат да се трудят почти по 24 часа в трите дни на събора…

 Роженски събор 2015

Истинско родопско чеверме, Роженски събор 2015

Около 8.30 се „заредихме“ да чакаме около жаравата, която все още представляваше купчина дървета. Започна да се стъмва, а с това и температурата почна рязко да спада, като градусите според мен бяха поне 18-19.

Нестинари, Роженски събор 2015

Огънят за нестинарския танц…

Точно в 9.30 мъж и жена в традиционни носии, излязоха пред събралата се публика под звуците на тъпани гайда. Жената държеше иконата на св. Константин и Елена, а мъжът с танцова стъпка и гребло в ръка започна да разклажда жаравата, до момента, в който се образува кръст от въглени. Беше толкова магическо.

Нестинарски танц, Роженски събор 2015

Кръстът от въглени е очертан вече, танцът предстои…

Танцуваха и преминаваха през огъня, звуците на инструментите огласяха поляната, а насъбралото се множество хора ръкопляскаха с възхита. Нестинарката и нестинаря „грабнаха по детенце от публиката и ги пренесоха през огъня. Нестинарят ме погледна и ме дръпна за ръката като ми каза. „Прекръсти се за здраве, сега ще те пренеса през огъня“. И ме пренесе.

Нестинари и аз, Роженски събор 2015

Да те пренесат над жаравата за здраве!

След това ме пусна и ми каза “После ще разбереш защо те пренесох“. Върнах се на мястото си, а сърцето ми биеше толкова лудо. След края на танца двамата изпълнители се поклониха и с радост разказаха за нестинарския танц и символиката му. Младите дечица се пренасяли за здраве, а младите жени за здраве и лесно зачеване.

Нестинарски танц, Роженски събор 2015

Поклон!

След бурни аплодисменти извихме едно кръшно хоро. Решихме да си тръгнем, тъй като бяхме дооста изморени и бяхме леко облечени. После съжалихме, че сме си тръгнали след като чухме изстрелите на зарята, която по думите на наши приятели станали свидетели на светлинното шоу е била невероятна. Тръгвайки си от събора към 11.00 по пътя към събора се бе образувало отново задръстване. Представете си колко много хора веднага след работа в петък са поели към това несметно богатство на България.

Роженски събор 2015

Малките участници бързаха за изпълнението си

18 юли Вторият ден от събора се отбеляза с двойно повече хора. Надпявания, народно веселие, вкусна храна като за събор, танци, изпълнения на различни ансамбли, спектакъл от Багатур и още много запълниха програмата на втория ден. Вечерта, Валя Баканска и нейният гайдар радваха публиката със своите величествени изпълнения, а планината ехтеше от радостния глъч на насъбралите се хора.

Залез, Роженски събор 2015

Залез над Роженските поляни

Едно изпълнение обаче прикова погледите и вниманието на всички ни. Спектакълът, който ни поднесоха Ансамбъл Чинари и група Етнотикс беше гвоздеят на вечерта за мен. Тъпани, гъдулки, соло китара, прекрасни напеви на вокала на групата и неизморимите танцьори от „Чинари“ ни направиха съпричастни към своя спектакъл. Наистина съм без думи за тези изключителни таланти. Поклон пред тях!

Започна програма с различни изпълнители, хората се извиха въпреки хладното време. И отвсякъде се чуваше „Да живее България“. Това определено може да се превърне в мотото на събора.

Роженски събор 2015

Няколко бойни самолета минаха над събора

Третият ден от събора пропуснах, тъй като имахме гости, които разходихме из Екопътека Каньонът на водопадите, за която вече съм ви разказвала. Невероятно място. Невероятно усещане, изключителна природа… Снимките говорят сами…

Ще приключа така. Роженски събор 2015 успя да ни обедини отново, така както някога този събор е събирал и обединявал различните родове на среща, раздумка и веселие. Така както някога България е била над всичко, така и през тези дни отново се почувствах горда. И едно е сигурно. Никога няма да забравя огромният трибагреник, мелодията на гайдите и прекрасното малко момиченце в народна носия, заедно с баща си.

Роженски събор 2015

Традицията е жива! Една от любимите ми снимки!

Поздравления за всеки един човек допринесъл за организацията, провеждането и осъществяването Роженски събор 2015. Поздравления за всички българи и чуждестранни гости решили да посетят това несметно богатство на страната ни.

Да живее България!

Map not available!

4 коментара

  • Споделям напълно мнението ти! Въпреки транспортните проблеми, атмосферата на събора беше невероятна! Направи ми силно впечатление, че нямаше никакви ексцесии, “изцепки”, напрежение между хората – всички просто празнуваха, усмихваха се, танцуваха и развяваха българския флаг! А и какво лошо има в това да ядеш кебапчета и да пиеш бира като ти е весело 😉

    Страхотни снимки 🙂

  • Браво, Юле! Пак се просълзих от гордост и умиление, като си спомних преживяното благодарение на теб! Продължавай да пишеш!

Остави коментар

В момента потребител разглежда: