Култура и традиции

С дъх на Коледа

Коледни подаръци
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Празниците наближават, а с това  започва и голямото чудене какво да подарим. Ясно, Дядо Коледа посещава всички деца по света и им донася мечтаните подаръци. Възрастните, които не са слушали толкова много през годината трябва да се зарадват сами един друг.

Много често или не отделяме достатъчно време при избора на подходящ подарък за близък човек, или просто го претупвамe.

Реших да споделя няколко идеи, около които аз се стремя да организирам своите подаръци и изненади. С годините станах привърженик не на материалните подаръци – прахосъбирачки, всевъзможни джунджурии, от които наистина нямаме нужда, а на подарените емоции. Станах  последовател на това да дарим наш близък човек с емоция, която да остане за цял живот.

Подаръците освен, че доставят удоволствие на получаващия ги, тя носи щастие и удовлетворение и на подаряващия.

В днешната кратка статия ще предложа няколко интересни идеи за подаръци, тъй като Коледа наближава и всички трябва да бъдат зарадвани с подаръци. Но не само в тези светли дни, а през цялата година. Разбира се, идеите които давам са в различни ценови диапазони, според джоба на всеки един човек.

  1.Подари емоция, изживяване, наслада

Коледни подаръци

Изящество и стил…

Независимо за кого търсим подарък трябва да се съобразим с няколко прости правила. Подходящ ли е подаръкът, отговаря ли на вкусовете му, ще се зарадва ли. Бихте могли да заведете своите мама и татко, баба и дядо на театър, опера или симфоничен оркестър, а защо не и на коледен концерт. Изключително мил жест към нашите родители. И определено ще останат с прекрасни спомени.

   2. Подари адреналин

Коледни подаръци

Адреналин във всичките му форми

Ако някой от вашите близки е човек, който търси екстремните преживявания бихте могли да му подарите от влизане в пещера със специално оборудване, през летене с пара, делта или мотопланер, скок с бънджи, хеликоптер, та чак малък самолет. Уроци по гмуркане с акваланг, езда или спортен риболов? Съществуват хиляди възможности за подобни преживявания.

    3. Подари спомен

Коледни подаръци

Спомените остават…

Вашите близки обичат ли да пътуват? Има ли място, на което мечтаят да отидат? Отново според възможностите си може да подарите билети, нощувки или дори един пътеводител за желаната дестинация с пожелание пред идната година да осъществят това мечтано пътуване. Важно е не точно какъв е самият подарък, важното е как и с каква мисъл ще го подарите. Подарете любима снимка в красива рамка, или просто рамка за снимки. Безброй много видове – различни цветове, материали, форми.

    4. Подари доброта

Коледни подаръци

Доброто ражда добро!

По Коледните празници всички винаги се сещаме за добротата и милосърдието. Защо да не започнем с добрите дела още сега, а да не чакаме Коледа. Шеговито и с намигване подарете малка касичка за пари. Съществуват хиляди модели според идеята, с която ще я подарите.  Касичка, в която този на който е подарена сам ще прецени за какво свое добро дело или кауза би могъл да отделя дори жълти стотинки. В момента тече такава инициатива, която дава старт на младежи от домовете. Идеите са много,  важна е реализацията им.

    5. Подари знание

Коледни подаръци

Книга=знания=мъдрост

Книгата винаги е била и си остава класически подарък, който никога не излиза от мода. Независимо дали е художествена, научна или публицистична литература, книгата ще зарадва своя получател. Всички знаем, че книгата е и си остава най-класическият източник на знание. Да потънеш в между страниците, сгушен в топло одеало, с чаша чай през зимата или на сянката под някое дърво или чадър на плажа през лятото, изживяването което само ТЯ книгата може да ти даде, не можеш да откриеш в нищо друго.. Бихте могли да подарите и абонамент за някое любимо списание или вестник… Всичко е според предпочитанията на човек и не налагам мнение.

    6.Подари аромат

Коледни подаръци

Аромати спомени

Любим аромат или ароматизирани свещи. Любимо ухание, което винаги ще бъде с любимите ви хора. Какво по-хубаво от това? Всеки знае, че ароматите се запаметяват в съзнанието, успокояват, въздействат и създават спомени.

    7. Подари наслада за сетивата

Коледни подаръци

Вкусове и аромати

Тук включвам всякакъв вид храни и напитки. Независимо дали нещо направено от самите вас или нещо по поръчка. Независимо дали кутия хубави бонбони или шоколад, ароматно вино, хубав чай, кошница с лакомства или плодове… Възможностите да се разровите из кулинарните изкушения са много. Изборът-огромен.

    8. Подари всичко

Коледни подаръци

С дъх на Коледа

Тук слагам всички онези малки сувенирчета и предмети, които в крайна сметка все някога подаряваме. Коледна украса, красива ваза, специална поставка за вина, ръкохватки, дребни фигурки в сцена от Рождество Христово…и още хиляди други възможности…

   9. Подари компания

Коледни подаръци

Пухкав подарък

Куче, коте, папагал, хамстер, рибка или може би пор? Не сме ли мечтали всички за подобен подарък. Да подариш компания е безценно, особено когато е дълго желана. Животните одухотворяват, успокояват, правят ни по-добри, определено. Голям избор, много зоомагазини, сайтове за животни, развъдници. От най-традиционните животни до най-дивите и екзотични.

   10. Подари усмивка от сърце

Коледни подаръци

Усмивката обогатява този, който я получава, без да прави по-беден този, който я дарява…

И в крайна сметка не е ли по-важно да бъдем заедно на празниците. Да бъдем в семейна среда, приятелска атмосфера, та макар и без големи подаръци. Подарете усмивка и внимание на близките си – от това по-ценно няма. Звъннете на баба си и дядо си, на старите приятели, поздравете ги с картичка.

Дарете внимание и топлина. И бъдете с големи сърца, не само на Коледа 🙂

Остави коментар

В момента потребител разглежда: