Археологически  Природни

Белинташ – мистика в Родопите

Белинташ
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Отдавна, много отдавна исках да посетя Белинташ. Като част от еднодневна разходка, включваща Кръстова гора, Караджов камък сега ще ви разкажа и за това вълшебно място.

Белинташ

Караджов камък

Свещенната родопска триада е известна отдавна, но чак сега успяхме да я посетим.

Как се стига до Белинташ?

За да стигнете до Белинташ трябва да преминете през Асеновград и да поемете пътя към Кърджали. Не след дълго ще видите табела за село Червен и там ще се отбиете вдясно. Пътят ви ще премине през село Горнослав и село Орешец. Когато стигнете разклона за село Мостово, отново завийте наляво и така в следващите няколко километра ще преминете през няколко малки махали. Асфалтовия път свършва и бива заменен от черен, но той е достатъчно стабилен, така че за лека кола не е проблем да се качи до горе. Ще видите специално обособен паркинг-поляна. Ориентир би могло да ви бъде гробището до въпросния паркинг. Вдясно от него започва пътеката, която след около 30-40 минути ще ви отведе до подножието на Белинташ.

Белинташ

Паркингът и началото на пътеката към платото

Ако сте достатъчно големи ентусиасти и разбира се атмосферните условия позволяват бихте могли от Караджов камък по билото на планината за няколко часа да стигнете до Белинташ пеша. Ние не разполагахме с такова време, тъй като бързахме за прословутия залез от Белинташ и затова предпочетохме близо 2-часов преход с кола през Асеновград.

Остава още съвсем малко…

И така в рамките на 30-на минути спокойно ходене ще изминете пътя от паркинга до скалното плато. Малко преди да стигнете до него във ваше ляво ще видите новостроящ се храм, а точно пред вас ще се извиси и красива арка-вход към Белинташ.

Белинташ

Остава съвсем малко…

Остават броени метри преди да застинем пред могъществото на природата и в далечината пред нас се извисява пазачът на Белинташ. Скален релеф, който в профил поне според мен изобразява старица, която аз кръстих баба Яга. В горичката под скалния масив ще подминете красиво дърво, за което по-късно прочетох, че се нарича “Дървото на желанията” и на него се оставяли бележки с желания. Аз, обаче  такива не видях 🙂

Белинташ

“Дървото на желанията”

Няколко метални стъпала и ето, на върха сме. На скалния масив-светилище Белинташ. Гледката е неописуема, а усещането е … Трябва да посетите това място и ще разберете думите ми. Слънцето бавно вървеше към своя залез, но грееше достатъчно силно за да озари в далечината Караджов камък и Кръстова гора. Цветовете се преливаха межуд синьо, сиво, зелено и бяло. Обходих почти цялото плато в търсене на изсеченият скален графит, за който знаех, че се намира някъде в подстъпите на скалите…но, опреленено нито времето, нито информацията къде точно се намира графита бяха достатъчни.

Забележителност Белинташ:

В буквален превод Белинташ означава “белият камък”.

Белинташ – скалисто, продълговато плато, обвито в мистерии. По него и днес могат ясно да се видят следите от разумна човешка дейност. Дела на хора или тайна космическа мистерия. Преценете сами.

Белинташ

“изкривената идея” за Белинташ…

Това, което съм чела за Белинташ и за неговото образуване е, че е в резултат на изригване на вулкан , чийто кратер се намира на съседен нему връх.

Скалният масив е с дължина около 800 м и с широчина между 20-40 м в различните участъци. Ориентиран е в посока изток-запад. В ниската част под самото плато се личат ерозирали каменни стъпала, които явно някога са били използвани като подход към платото. Но най-голямата загадка, която видяхме на платото са съвършено еднаквите дупки в самата скала. На места те образуват линии, които сформират различни геометрични фигури.  Някои от дупките са като скачени съдове и водата прелива от един в друг посредством  плитка улейна система.  Два големи кладенеца (щерни) се явяват център на тази система.  И двата кладенеца винаги са пълни с вода, дори и при по-голямо засушаване. Най-вероятна причина за това са енергийните полета в самата скала, които променят качествата на течностите и по този начин се намалява изпарението.  Дали тези вдълбавания в скалата са дело на човешката ръка или пък на нещо друго, засега няма единодушно мнение. Под самата скала има няколко удобни  и пригодени за обитаване скални ниши от незапомнение времена.

Археологически проучвания на Белинташ:

Първите археологически прочувания за проведени от българските учени-археолози Росица Арабова и Георги Велев в далечната 1975г. До 2015-т година включително с известни прекъсвания са провеждани проучвания и археологически разкопки. Десетки хипотези, предположения. След миналогодишния сезон д-р Борислав Бориславов от НАИМ обяви резултатите от проучванията.

Белинташ

Една от щерните…

Според него може да се твърди, че от V хил.пр.Хр до края на Бронзовата епоха  и цялото I хил. пр. Хр. светилището на Белинташ е било действащо. Вследствие на някакъв военен конфликт в края на IVв.  или началото на III в. то е унищожено- на платото е имало храм и крепостна стена, разрушени най-вероятно от сражение и погром. Основание за такова предположение дават открити скални късове от тях, чиято позиция говори за насилствено разрушаване. Според думите на Бориславов, Белинташ може би не е прочутото скално светилище на Дионис, посетено от Аександър Македонски. За това има сигурни писмени сведения от римски автори и то е било активно по време на римската епоха по нашите земи. В тзои период обаче, светилището в Белинташ от няколко века не е действащо….

Според легендите…

В тази част на Родопите се разказва легендата, че по времето на Потопа скалният масив на Белинташ е послужил като пристан за Ноевия ковчег. Все още могат да бъдат видяни дупките в които са били сложени халките, към които са били привързани въжетата на кораба. Дали е така или не… никой не знае. Факт е, че кръглите отвори в скалата все още личат.

Белинташ

Белинташ

Разположението на Белинташ е такова, че го прави естествена астрономическа обсерватория. По време на лятното равноденствие слънцето изгрява точно над сини връх и залязва над Караджов камък. Още една причина, поради която за бесите тази скала е била свещена.

Една малко налудничева поне за мен и предполагам за повечето здравомислещи хора хипотеза гласи, е преди милиони години това място е било площадка за кацане на същества от извънземна цивилизация. Щерните, според това твърдение са били с техническо предназначение за излитане и кацане на техните кораби, а странните знаци по скалите са отражение на звездната координатна система.

И така дали Белинташ е бил по онова време обект на извънземен туризъм или древна астрономическа обсерватория на високоразвита цивилизация…надали някога ще узнаем. Вероятно в бъдещето се крие и отговорът…

Белинташ

Залезът, заради който си струва да изминеш стотици километри…

Посрещнахме залезът… Залезът, заради който толкова бързахме. Хванахме го, макар че имаше доста облаци. Времето се захлаждаше с всяка изминала минута. Гледах като опиянена как огненя диск на слънцето се скриваше зад хълмовете в далечината. Момент, който се запечтва в съзнанието.

Белинташ

Сфинксът-пазител или Баба Яга, както аз нарекох тази скала

Преди напълно да се стъмни побързахме да стигнем до паркинга по обратния път. Доволна и истинска щастлива, че посетих и това прекрасно място в сърцето на Родопите-Белинташ, се отправихме към мястото, където бяхме отседнали-село Косово. Горещо препоръчвам по пътя на отиване или на връщане от Белинташ да посетите и Асенова крепост. По път ще ви е, а и си заслужава много.

Белинташ
 • Състояние на път
 • Достъпност до обекта
 • Работно време
 • Състояние/поддръжка на обекта
4.5
Sending
User Review
4.58 (12 votes)

16 коментара

 • Страхотно място. Много се радвам, че скоро го посетих. За радост аз успях да видя красивия залез там и наистина беше впечатляващо. Пожелавам на всеки да го види

 • Май трябваше още по-рано да прочета тази статия – сега страшно ме е яд, че не дойдохме с вас тогава. Но пък дано ми се отдаде възможност да го видя скоро – представям си каква гледка разклива към прекрасните Родопи в момента.
  П.С. И аз не вярвам в тази история с извънземните.

  • Пак ще идем! Мястото си е като магнит, определено! Даже може да направим прехода от Караджов камък по хребета та чак до Белинташ! 🙂

 • Снимката с дървото на желанията много ме кефи 🙂 улавя мистика и някаква специална енергия. Ще трябва да се види на живо.

 • Поредното райско кътче в нашата приказна България. Юле, обожавам да чета преживяванията представени през твоите очи! : ))

 • Доста добър подбор на забележителности. И на трите нива енергията е много позитивна и доста хора казват, че там се чувстват пречистени и успокоени (да не говорим колко търсят изцеление там).

  • Абсолютно си прав, Митко и благодаря! За мен Родопите като цяло са едно от най-притегателните места в България! Обожавам ги 🙂

 • Много енергийно и зареждащо място. С оглед на факта, че сме от Пловдив, много често прибягваме до там за пикник, разходка за уикенда или просто “ей, така”. И една тайна, село Орешец също не е за изпускане. Имали сме страхотно изкарване на Нова година там.

  Хубави летни дни,
  Мони

 • Определено, мястото е едно от онези, които всеки трябва да посети, при това – никак не е трудно!

 • Толкова добре сте го казали ! Никога не съм била там ! Благодаря Ви ! На човек му се иска да го види веднага.

 • Здравейте! Благодаря за статията!

  Мястото е наистина неповторимо, с уникална гледка! Бих искал само да споделя, че с по-бързо темпо се стига за 12-13 минути. С умерено – 15 🙂 .

Остави коментар

В момента потребител разглежда: