Археологически Травел блогъри

Демир Баба теке – кръстопът на вяра и мистикa

Боряна Кръстева
Написано от Боряна Кръстева

Днес ни гостува чаровната Боряна – автор на сайта patepisanici. Тя ще ни разкаже за едно интересно място, до което така и не успяхме да стигнем през 2016-та година, когато обикаляхме из района на археологически резерват Сборяново – Демир Баба теке. Приятно четене!

Хиляди малки парчета от разноцветни дрехи, закачени по дърветата… Това е първото нещо, което ще видите, когато дойдете на Демир Баба теке. На това причудливо място се преплитат вяра и мистика. То се намира се в историко-археологическия резерват „Соборяново“, край село Свещари. Според преданията, парчетата плат се остават, защото така „се завързва“ болестта и човек се освобождава от нея.

Демир баба теке

Какво е теке?

Най-общо казано текето е мюсюлмански ритуален комплекс от сгради. В текето край с. Свещари се намира гробницата на алианския лечител Демир Баба. Сградата е със седем ъгъла, като има и квадратно предверие. На върха ѝ се издига полусферичен купол, висок 11 метра. Гробът на Демир Баба винаги е отрупан с дарове от хората, дошли тук да търсят спасение, изцеление и надежда.

Демир баба теке

В миналото, на мястото, на което се намира текето, е имало древно светилище на тракийското племе гети. По-късно е издигнат малък християнски храм. През XVI е изградено алианското теке, което продължава да привлича както вярващи, така и любопитни туристи. Самото преплитане на толкова много религии и вярвания, точно на това място, доказва, че то е необикновено!

Кой е Демир Баба?

Демир Баба е бил не просто лечител, но и духове водач. В буквален превод името му означава Железния баща. Почитан е от алианите, известни още и като алевии. Те следват течение в исляма, според което човек може лично да общува с Бог, затова не посещават джамии. Алевиите не следват традиционните ритуали на исляма. При тях жените са равнопоставени на мъжете. Почитат гробниците на своите светци.

Демир баба теке

Макар да е изключително тачен от алевиите, приживе Демир Баба помага на всеки, който го помоли за помощ, без значение от религията. След смъртта си е погребан на това място, около което се оформя цял комплекс. Към него е имало и джамия, разрушена в средата на XIX век, малък музей и лековит извор, които са съхранени и до днес.

Музей и лековит извор

Музеят на Демир Баба се помещава в дървената къщичка, която се намира срещу гробницата. В него можете да разберете повече за живота и делото на лечителя.

Демир баба теке

Според легендата лековитият извор се появил през една много сушава година. Тогава Демир Баба бръкнал с ръка в една скала и от нея потекла вода. Изворът се намира в  двора  на текето. Кръстен е „Беш Пармак“, което означава „Петте пръста“. Съществува поверие, че който иска да се излекува от някоя болест или да му се сбъдне най-съкровеното желание, трябва три пъти да пие от тази вода и три пъти да се измие с нея.

Любопитни ритуали

Много хора идват на Демир Баба теке, за да търсят изцеление и надежда. На лявата външна стена на гробницата се намира свещен камък. На него се ляга с главата надолу, а след това човек трябва да се изправи, без да си помага с ръце. Този ритуал се прави за здраве. Можете просто да полежите и да усетите енергията на камъка.

Демир баба теке

Друго интересен ритуал е „избождане очите на вещицата“. Той се изпълнява срещу камък с две дупки, разположени една до друга. Трябва да знастанете на няколко крачки от него и след това да уцелите дупките с показалци. Уловката е, че трябва да направите това със затворени очи. Ако успеете, ще се освободите от злото… или поне така гласи поверието.

Демир баба теке

Независимо дали вярвате или не на тези стари ритуали, Демир Баба теке със сигурност ще ви плени с необикновената си енергия. Желая ви вълшебни пътешествия!

Аз съм Автора

Боряна Кръстева

Боряна Кръстева

Остави коментар

В момента потребител разглежда: