Пещери

Деветашката пещера

Деветашката пещера
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Както скоро ви разказах лятната ми отпуска премина в обикаляне на невероятната ни и красива родина. За 6 дни успях да обиколя над 20 забележителности разположени в Северна България, като Деветашката пещера беше една от последните ми спирки преди София.

Къде се намира Деветашката пещера?

Деветашката пещера

Вхдът на Деветашката пещера

Деветашката пещера е разположена близо до град Ловеч – на около 15 км., а най-близкото населено място е село Деветаки. Може лесно да я откриете, като по пътя има достатъчно тебелки, указващи накъде да карате. Точното и местоположение може да видите и в края на статията ми. Достъпът до пещерата е сравнително лесен и удобен, като може да паркирате колата си само на няколкостотин метра от входа и. Точно до паркинга се намира и караваната, от която трябва да закупите билет за вход, който струва скромните 3 лева, а ако сте учащи, студенти или пенсионери ще заплатите 2 лева. От паркинга до пещерата имате да изминете още към 200-300 метра по мост, като към края на моста вече пред вас ще се открие невероятната гледка към красивите образувания на Деветашката пещера или както местните я наричат Маарата или Окната, заради седемте отвора на тавана на пещерата.

Деветашката пещера

Заради големите кръгли отвори, често Деветашката пещера се бърка с Проходна пещера

Нейната обща дължина е 2442 метра, а площта над 20 000 кв. метра, като заедно с височината и от 60 метра я превръщат в една от най-големите пещери в България. Голямата зала, която е отворена за посетители се казва Олтара, именно там при археологически разкопки са открити едни от най-интересните находки от неолита по българските земи. Вторият ръкав на пещерата, който е затворен за посетители е дълъг близо 2 километра и през него минава живописна рекичка.

Деветашката пещера

Чудно хубаво местенце

История на Деветашката пещера

Основните проучвания на пещерата започват една към началото на XX век, като там са открити и едни от най-интересните находки от праисторически обитатели. Уникалното местоположение на пещерата, близо до река Осъм, до гори пълни с дивеч, както и плодородната почва наоколо предопределят пещерата, като прекрасно място за обитаване.

Деветашката пещера

Интересна стена във вътрешността на пещерата

Дълбочината на пещерата, както и нейните естествени отвори на върха също допринасят за факта, че тя е една от най-интересните такива за археолозите, проучващи каменно-медната епоха, когато пещерата е била най-населявана. През V хил. пр. Хр. се е населявала почти цялата и площ, като данни за това се намират от разкопките в пещерата. Следват още няколко културни пласта от по-късни епохи, като бронзовата и желязната, но там са засвидетелствани само частични поселения и най-вероятно не цялата пещера е била гъсто заселена. През по-късното Средновековие, не са открити следи от обитаване, но все пак има данни за използването на пещерата от местните, като според археолозите, те са я ползвали по-скоро за убежище при някаква опастност, отколкото за постоянно обитаване.

Деветашката пещера

Деветашката пещера

Съвременната история на пещерата е също интересна. Първо тя е била място, в което са се съхранявали храни от държавния резерв, след което се превръща в секретен военен обект с ограничен достъп, а до края на 90-те години се е ползвала и за съхранение на гориво. Именно от там са следите, които ще видите във формата на големи бетонени кръгове по пода и.

❤️Ето какво още може да видите в района:

Крушунските водопади

Част от най-модерната история на пещерата и е нейното участие в известната холивудска продукция – “Непобедимите 2”, в която участват цяла плеяда екщън звезди. За целите на филма, екипът изгражда реален мост над река Осъм, който остава като подарък за местните жители.

Обитателите на Деветашката пещера

Археологическите нахдки в Деветашката пещера далеч не са най-интересното нещо в нея. Днес, тя е известна с многообразието на защитени видове, които я ползват за дом. Повече от 45 вида животни обитават пещерата, сред които има 12 вида защитени земноводни, 9 вида прилепи, които са и най-интересните от всички. Освен това, има още 82 вида птици, които може да се видят в района, като от тях 12 са включени в Червената книга, а 34 бозайника, 4 от които също са в Червената книга също обитават пещерата и околията и.

Деветашката пещера

Деветашка пещера отвътре

Както написах горе, пещерата е много важна за популацията на прилепите и по тази причина е приоритетен обект в списък за опазване на европейските видове прилепи. Именно по тази причина част от нея е с ограничен достъп, като посетителите могат да видят само светлата и част. Останалата е място отделено само за нощните и обитатели прилепите.

Пещерата край село Деветаки е едно от трите най-важни убежища за хибернация на прилепи в Европа. Колония от над 35 000 екземпляра зимува там, като видовете, които прекарват студните месеци в пещерата са: пещерен дългокрил, дългопръст нощник, голям подковонос и ръждив вечерник.

Деветашката пещера

Снимка за спомен

Деветашката пещера е единствената пещера в България, за която има изготвен план за управление. 10 годишният план има за цел да устойчивото стопанисване на обекта и дългосрочното опазване на културните и природни дадености.

Какво още да посетим в района?

Деветашката пещера е разположена близо до една друга прекрасна природна забележителност – Крушунските водопади. Само на 15 км. или 20 минутки с кола от пещерата ще се озовете в приказното царство на водата и красотата на природата. Съветвам ви да посетите и двете места, когато сте в района на Ловеч. Друга забележителност, която си заслужава вашето внимание е Ловешката крепост над града. Място тясно обвързано с историята на Второто Българско Царство!

Ако искаш да разгледаш цели 18 уникални забележителности в Северна България виж моята статия:

18 забележителности в северна българия

Обща информация:

?Местоположение: до село Деветаки, Ловеч. Само на 20 км от Ловеч и на около 170 км от столицата. Разполага се в полите на Стара планина

?Достъп: с кола, много малък паркинг в близост до самия обект

Необходимо време: Около 30 мин

?Вход: 3лв. възрастни/ 2 лв. учащи

 

Map not available!
Деветашка пещера
  • Локация
  • Инфраструктура
  • Указателни табели
  • История и природа
5

Резюме

Деветашката пещера е красиво и забележително място, което всеки трябва да посети поне веднъж. Близката му до София локация спомага за големият интерес към пещерата.

Sending
User Review
4.86 (7 votes)

3 коментара

  • Прекрасен сайт пълен с полезна и интересна информация!Поздравления за вашия труд и благодарности!

  • Когато дойдох за пръв път в Белоградчик, дълго време стоях пред скалите и ги съзерцавах безмълвно. Умът ми се опитваше да намери думи, с които да опише красотата, пред която бях изправен, но така и не намери, защото каквото и да бях казал, нямаше да успее да опише чувствата и емоциите, които бяха породени в мен от тези гледки. Искрено препоръчвам на всеки да дойде и да се потопи в приказката, наречена Белоградчишки скали.“

  • Здравей,
    Много Благодаря за изчерпателната информация, дано имате повече време за посещеня на красивите български места!

Остави коментар

В момента потребител разглежда: