Здравейте, приятели! Радвам се, че продължавате да посещавате моя сайт и да четете за приключенията ми! Във връзка с усложнената ситуация и с цел да минимизираме щетите за всички засегнати ви съветвам да НЕ ПЪТУВАТЕ! Никога не съм вярвала, че ще посъветвам някой да не пътува, но обстоятелствата го изискват! Скоро всичко ще бъде наред и ще продължаваме да опознаваме красивата ни родина и да обикаляме света!
  Пещери

Деветашката пещера

Деветашката пещера
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Както скоро ви разказах лятната ми отпуска премина в обикаляне на невероятната ни и красива родина. За 6 дни успях да обиколя над 20 забележителности разположени в Северна България, като Деветашката пещера беше една от последните ми спирки преди София.

Къде се намира Деветашката пещера?

Деветашката пещера

Вхдът на Деветашката пещера

Деветашката пещера е разположена близо до град Ловеч – на около 15 км., а най-близкото населено място е село Деветаки. Може лесно да я откриете, като по пътя има достатъчно тебелки, указващи накъде да карате. Точното и местоположение може да видите и в края на статията ми. Достъпът до пещерата е сравнително лесен и удобен, като може да паркирате колата си само на няколкостотин метра от входа и. Точно до паркинга се намира и караваната, от която трябва да закупите билет за вход, който струва скромните 3 лева, а ако сте учащи, студенти или пенсионери ще заплатите 2 лева. От паркинга до пещерата имате да изминете още към 200-300 метра по мост, като към края на моста вече пред вас ще се открие невероятната гледка към красивите образувания на Деветашката пещера или както местните я наричат Маарата или Окната, заради седемте отвора на тавана на пещерата.

Деветашката пещера

Заради големите кръгли отвори, често Деветашката пещера се бърка с Проходна пещера

Нейната обща дължина е 2442 метра, а площта над 20 000 кв. метра, като заедно с височината и от 60 метра я превръщат в една от най-големите пещери в България. Голямата зала, която е отворена за посетители се казва Олтара, именно там при археологически разкопки са открити едни от най-интересните находки от неолита по българските земи. Вторият ръкав на пещерата, който е затворен за посетители е дълъг близо 2 километра и през него минава живописна рекичка.

Деветашката пещера

Чудно хубаво местенце

История на Деветашката пещера

Основните проучвания на пещерата започват една към началото на XX век, като там са открити и едни от най-интересните находки от праисторически обитатели. Уникалното местоположение на пещерата, близо до река Осъм, до гори пълни с дивеч, както и плодородната почва наоколо предопределят пещерата, като прекрасно място за обитаване.

Деветашката пещера

Интересна стена във вътрешността на пещерата

Дълбочината на пещерата, както и нейните естествени отвори на върха също допринасят за факта, че тя е една от най-интересните такива за археолозите, проучващи каменно-медната епоха, когато пещерата е била най-населявана. През V хил. пр. Хр. се е населявала почти цялата и площ, като данни за това се намират от разкопките в пещерата. Следват още няколко културни пласта от по-късни епохи, като бронзовата и желязната, но там са засвидетелствани само частични поселения и най-вероятно не цялата пещера е била гъсто заселена. През по-късното Средновековие, не са открити следи от обитаване, но все пак има данни за използването на пещерата от местните, като според археолозите, те са я ползвали по-скоро за убежище при някаква опастност, отколкото за постоянно обитаване.

Деветашката пещера

Деветашката пещера

Съвременната история на пещерата е също интересна. Първо тя е била място, в което са се съхранявали храни от държавния резерв, след което се превръща в секретен военен обект с ограничен достъп, а до края на 90-те години се е ползвала и за съхранение на гориво. Именно от там са следите, които ще видите във формата на големи бетонени кръгове по пода и.

❤️Ето какво още може да видите в района:

Крушунските водопади

Част от най-модерната история на пещерата и е нейното участие в известната холивудска продукция – “Непобедимите 2”, в която участват цяла плеяда екщън звезди. За целите на филма, екипът изгражда реален мост над река Осъм, който остава като подарък за местните жители.

Обитателите на Деветашката пещера

Археологическите нахдки в Деветашката пещера далеч не са най-интересното нещо в нея. Днес, тя е известна с многообразието на защитени видове, които я ползват за дом. Повече от 45 вида животни обитават пещерата, сред които има 12 вида защитени земноводни, 9 вида прилепи, които са и най-интересните от всички. Освен това, има още 82 вида птици, които може да се видят в района, като от тях 12 са включени в Червената книга, а 34 бозайника, 4 от които също са в Червената книга също обитават пещерата и околията и.

Деветашката пещера

Деветашка пещера отвътре

Както написах горе, пещерата е много важна за популацията на прилепите и по тази причина е приоритетен обект в списък за опазване на европейските видове прилепи. Именно по тази причина част от нея е с ограничен достъп, като посетителите могат да видят само светлата и част. Останалата е място отделено само за нощните и обитатели прилепите.

Пещерата край село Деветаки е едно от трите най-важни убежища за хибернация на прилепи в Европа. Колония от над 35 000 екземпляра зимува там, като видовете, които прекарват студните месеци в пещерата са: пещерен дългокрил, дългопръст нощник, голям подковонос и ръждив вечерник.

Деветашката пещера

Снимка за спомен

Деветашката пещера е единствената пещера в България, за която има изготвен план за управление. 10 годишният план има за цел да устойчивото стопанисване на обекта и дългосрочното опазване на културните и природни дадености.

Какво още да посетим в района?

Деветашката пещера е разположена близо до една друга прекрасна природна забележителност – Крушунските водопади. Само на 15 км. или 20 минутки с кола от пещерата ще се озовете в приказното царство на водата и красотата на природата. Съветвам ви да посетите и двете места, когато сте в района на Ловеч. Друга забележителност, която си заслужава вашето внимание е Ловешката крепост над града. Място тясно обвързано с историята на Второто Българско Царство!

Ако искаш да разгледаш цели 18 уникални забележителности в Северна България виж моята статия:

18 забележителности в северна българия

Обща информация:

?Местоположение: до село Деветаки, Ловеч. Само на 20 км от Ловеч и на около 170 км от столицата. Разполага се в полите на Стара планина

?Достъп: с кола, много малък паркинг в близост до самия обект

Необходимо време: Около 30 мин

?Вход: 3лв. възрастни/ 2 лв. учащи

 

Map not available!
Деветашка пещера
  • Локация
  • Инфраструктура
  • Указателни табели
  • История и природа
5

Резюме

Деветашката пещера е красиво и забележително място, което всеки трябва да посети поне веднъж. Близката му до София локация спомага за големият интерес към пещерата.

Sending
User Review
4.83 (6 votes)

2 коментара

  • Прекрасен сайт пълен с полезна и интересна информация!Поздравления за вашия труд и благодарности!

  • Когато дойдох за пръв път в Белоградчик, дълго време стоях пред скалите и ги съзерцавах безмълвно. Умът ми се опитваше да намери думи, с които да опише красотата, пред която бях изправен, но така и не намери, защото каквото и да бях казал, нямаше да успее да опише чувствата и емоциите, които бяха породени в мен от тези гледки. Искрено препоръчвам на всеки да дойде и да се потопи в приказката, наречена Белоградчишки скали.“

Остави коментар

В момента потребител разглежда: