1 ден от София  Природни

Геопарк Искър-Панега-природно изобилие само на час от София

Геопарк Искър-Панега
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Геопарк Искър-Панега се намира само на час от София, малко преди входа на град Луковит. Паркът е изграден покрай река Златна Панега, а множество мостчета, беседки и дървени платформи правят разходката още по-вълнуваща.

Често си задавам въпроса “Накъде да поема в почивния ден?”. Хем да бъде в рамките на деня, хем да не е много далече, хем да е място, което наситина си заслужава и ще ме впечатли.

Сега ще ви представя последното място, на което бях и то покриваше всички тези мои “изисквания”.

Ще ви разкажа за Геопарк Искър-Панега.

Къде се намира и как се стига до него:

“Геопарк Искър-Панега” се намира на около 110 км от София, на около 2 км от Луковит и на 55 км от Плевен. Поемате по автомагистрала Хемус в посока Плевен-Русе. До малко след Ябланица се пътува по магистрала, а след това по добре поддържан път. Ще преминете през село Златна Панега, село Румянцево, село Петревене и малко преди табелата за град Луковит вляво от вас ще видите голям и обширен безплатен паркинг. Няма как да го пропуснете. Това е и началната точка, която ще ни отведе сред дивата и все още непокътната природа на този район на България. Големи информационни табели, чешма, беседка и каравана, от която може да закупите хапване или нещо друго са на разположение на този добре поддържан паркинг.

Геопарк Искър-Панега

Паркингът в началото на екопътеката

Какво всъщност представлява Геопарк Искър-Панега и какво да очаквате:

Геопаркът вкючва в себе си два района-Карлуковския карстов комплекс и ландшафтен парк “Панега“. Както разбрах, това е първият геопарк на територията на България, който включва в себе си множество обекти от геоложки, геоморфоложки и палеонтологичен характер, като една от главните цели е да ес популяризира националния геотурстически потенциал. Пътеката минава изцяло покрай река Златна Панега, която води началото си от един от най-големите карстови извори-Глава Панега, разположен на около 19 км южно от град Луковит. Проведените археологически разкопки през миналия век хвърлят светлина върху най-ранното предназначение на извора.Открити са останки от римско светилище, а в близост до извора е открита оброчна плочка на бога на медицината Асклепий, дъшеря му Хигия и сина му бог Телесфор. И до днес хората вярват, че водата, бликаща от Глава Панега е лековита… Комплексът се разполага изцяло по протежение на реката, като на места пътят върви покрай скалите, на други-дървени мостчета те отвеждат от отсрещната страна на реката до множество беседки и места за отдих. Но нека започна от самото начало и с разказа си се надявам да ви прехвърля част от впечатленията си.

Геопарк Искър-Панега

Информационна табела, описваща това, което предстои да видим

Геопарк Искър-Панега е реализиран с финансовата подкрепа по Програма ФАР “Развитие на Българския екотуризъм”. Повече за самия проект и неговото изпълнение може да прочетете на сайта на геопарка, както и на информационните табели на паркинга.

Кокетно оформена арка в началото на пътеката ни поведе към едно неочаквано красиво пътешествие порай водите на река Златна Панега. В началото на маршрута се спуснахме по дървени стълбички, виещи се по скален склон. Някои от тях бяха наистина доста тесни и стръмни, но ако внимавате, възможностите за контузии са снижени до минимум.

Геопарк Искър-Панега

Оттук по пътеката, по пътеката..

След спускането на този по-стръмен скален участък следва спускане по тучна полянка, която ни отведе до красиво дървено мостче. Гледали множество снимки на геопарка, бързахме да преминем през дървеното мостче, без да обърнем внимание на надписа “Екопътека ➡”(сочещ в друга посока), поставен върху беседката, неподредствено до мостчето.

Геопарк Искър-Панега

Продължавате покрай тази беседка направо, а не свивате наляво към мостчето

В крайна сметка хванахме правилния път. Всичко наоколо беше тучно, зелено, обсипано с бял равнец, макове, маргаритки. А колко водни кончета имаше. Предполагам, че една от причината на голямото разнообразие от водни кончета е чистотата на заобикалящата природа.

Геопарк Искър-Панега

Водното конче позираше доста време, докато не бъде заснето от всички страни

Неусетно преминавахме през дървени мостчета, реката се прехвърляше ту отляво, ту отдясно. Те се редуваха с кътчета за отдих-пейки, беседки, заслони. Слънцето беше ярко, а това засилваше наситено синьо-зеления цвят на водата. Улучихме страхотно време наистина. Всичко тук е в перфектни пропорции-пленителни гледки, чудати скални масиви, горски местности.

Геопарк Искър-Панега

Изобилие от форми, цветове…

Впечатление ми направиха меандрите. Преминахме през местността”Котлен”, за която се твърди, че е най-ясно изразеният мендър в България. Вярва се, че тук съществува изключителен биотоп (неживата част от природата), а хармонията която се усеща във въздуха успокоява, премахва стреса и зарежда сетивата с позитивна енергия. По цялото протежение на екопътеката има достатъчно количество кошчета за боклук, така че наистина никой няма да има оправданието “ами няма къде да си изхвърлим боклука”.

Геопарк Искър-Панега

Цветът на водата е толкова наситен…

Преминахме покрай скален откос, където чрез дървени платформи навлязохме в малък, но забележителен каньон. Направих стотици снимки, опитвайки се да съхраня и запечатам това, което виждах и усещах. А то е необянимо. Неописуемо. Неизмеримо.

Геопарк Искър-Панега

Приятели и природа

Тайнствената пещера

Както си вярвахме от лявата страна на реката изведнъж пред нас се откри голям пещерен вход. И естествено побързахме да се шмугнем в него. Влизаха и излизаха хора постоянно, всички до един любопитни какво има вътре. Да ви предупредя.

Геопарк Искър-Панега

Тайнствената пещера

Пещерата не е осветена и пригодена за посещения. Вътре бе тъмно, влажно, на места доста хлъзгаво. Един от любопитните ми приятели, избързвайки напред, за да види какво следва навътре и докъде ще ни отведе пещерния коридор, се подхлъзна и падна лошо на ръката си. Понатърти я здраво.Така, че бъдете внимателни, не влизайте без фенер. В крайна сметка, пътят отвежда до малка галерия, от която се отклонява малък и тесен тунел, водещ към… недрата на пещерата. Любопитството ни приключи именно тук и внимателно се върнахме обратно.

Геопарк Искър-Панега

Геопарк Искър-Панега

Заслужена почивка

Продължихме с разходката покрай реката и не след дълго попаднахме на голямо открито пространство с множество маси с пейки, голямо барбекю в средата, а в самите скали до полянката имаше стълбище, което отвежда до панорамна тераса, отново с маси и пейки. Помислено е за всички.

Геопарк Искър-Панега

Цял комплекс за отдих

Хората спират, хапват домашно приготвени сандвичи, вадят термоси с кафе или по-подготвените директно подхващат барбекюто. Тук приключи и разходката ни по-нататък, тъй като пътеката се разклоняваше. Пътеката нагоре, трябва да ви отведе в района на карлуковския карстов комплекс, но без да сте наясно с точния маршрут, не ви съветвам да тръгвате, тъй като доколкото разбрах няма означения. Ако стигнете обаче дотам, може да посетите и перлата на района Пещера Проходна, известна като “Очите на Бога”. До нея бихте могли да стигнете и по обратния път към София, като на определено място се отклонявате.

Геопарк Искър-Панега

Пещера Проходна

Ако поемете покрай реката, не зная къде ще стигнете. Там тревата стана доста висока, преценихме, че ще се връщаме. И минахме отново  по обратния път, по същите мостчета, пътечки и забележителни пейзажи.

Геопарк Искър-Панега

Пътят продължаваше…

Горещо препоръчвам Геопарк Искър-Панега, изключително подходящ маршрут за еднодневно бягство от ежедневния градски ритъм. Разстоянието е около 6 км в двете посоки според GPS-a. Рзбира се, всички желаещи биха могли да продължат и по нататък. Времетраенето е относително, в зависимост от почивките за снимки. Един изключително приемлив преход, около 2-3 часа.

Геопарк Искър-Панега

Приказка

На връщане, малко преди първата беседка с мостчето в началото на екопътеката, за която ви разказах, се отклонихме по един по-широк утъпкан път, който ни изведе  в горната част на паркинга на Геопарк Искър-Панега. Реално си спестихме изкачването на стръмните дървени стълби, през които преминахме по-рано през деня.

Геопарк Искър-Панега

Подобно нещо не се вижда всеки ден…

Оттам поехме към следващата цел за деня, а именно пещера Съева дупка и Фермата за щрауси в село Брестница.

Ако сте любители на красивите водни забележителности, то обезателно посетете Крушунските водопади.

Надявам се разказът ми да е бил изчерпателен, ясен и чрез него да сте открили своята следваща дестинация – Геопарк Искър-Панега.

SaveSave

SaveSave

13 коментара

 • Екопътеката е едно бижу, което набира все по-голяма сила. Толкова близо до София и същевременно толкова прекрасно и спокойно.
  P.S Страхотни снимки, браво 🙂

 • Още другата седмица отивам там. Събирам групата и потегляме 🙂 По твой съвет ще разгледаме и пещерата Очите на Бога 🙂

 • Здравейте, страхотни снимки, благодаря Ви, че давате такива страхотни идеи, на такива прекрасни места в България. Искам да попитам за вашето мнение (извинявам се предварително ако въпросът е глупав), аз не живея в България и ще имам възможност да си прибера март месец и искам да знам дали този период от годината е подходящ за посещение на това прекрасно място? Задавам този въпрос, защото съм гледала доста снимки на хора, които са го посетили, но те винаги са били през лятото. 🙂

  • Здравейте, благодаря за хубавите думи. Относно геопарка и разходката в него през март смятам, че стига да не е валял сняг и да е сухо, особено ако дръвчетата и храстите са цъфнали, също ще е много красиво. Въпросът е да е сухо времето, за да няма кал. Когато се приберете, обезателно следете прогнозата и го посетете 🙂

 • Чудесно е да откриваш нови места по такъв лесен начин. Просто влизаш в блога, четеш, гледаш и си избираш къде да отидеш.
  Радвам се, че виждам само позитивни емоции.
  Вече съм абониран!
  Благодаря!

  • Благодаря, Валери!
   Старая се да показвам не толкова популярни дестинации, до които повече хора да се докоснат и да открият 🙂

 • Здравейте,искам да Ви попитам места за отсядане в близост дали има?
  Мерси

 • Здравствуйте! заинтересовалась этим красивым парком и, конечно, захотелось его посетить, сделать фотографии. Мы планируем приезд в Софию в апреле-мае этого года, и у меня вопрос – а можно ли добраться из Софии до этого парка на автобусе?? Хотелось бы уложиться в один день, то есть утром приехать, а к вечеру вернуться в Софию. Заранее спасибо!!

  • Здравствуйте, Геопарк Искр находится прям перед самим городом Луковит. Туда можно съездить на один день, тк расстояние между Софией и Луковитом 110 км и примерно полтора часа езды на машине. Я Вам отправляю линк, где можно найти расписание железнодорожного и автобусного транспорта, чтобы туда добраться 🙂
   http://www.geopark.lukovit.bg/10_3.html

 • На 16.06.2019г.посетихме еко пътиката. Наистина си заслужава,само едно нещо ни дойде в повече. Бяхме нахапани страшно много от комари. Като се срещахме по пътеката – поздрава беше – Нахапаха ли ви комарите.Така че препоръчвам да сте подготвени за среща с тях.

 • Благодаря за интересния разказ и снимки. Не знаех за това място, както се оказва не знам и за много други красиви кътчета в БГ.
  Определено смятам да отида със семейството и приятели.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: