Археологически

Крепостта Мисионис-Крумово кале-разходка в миналото

Кабиле
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Обичам лятото. Обичам момента, в който почвам да планирам къде, какво ще посетим. В колко часа къде трябва да бъдем… Програмата бе готова седмици по-рано… Лятната ни почивка бе по-нетрадиционна. Хем видях морето, хем бях в планината. Посетих много места, за които отдавна чистосърдечно мечтаех. Ден 1 от пътешествието включваше в плана си посещение на крепостите Мисионис, Овеч, Петрич кале с пристигане в Балчик късно вечерта. Познайте! Бе изпълнен на 101%. Днес ще ви заведа макар и мислено чрез спомените си до крепостта Мисионис, недалеч от град Търговище.

Мисионис

Красива гледка по пътя..

Къде се намира Мисионис

Ако пътувате към Варна малко след табелата за село Пролаз (4 км) , вдясно от вас ще видите кафява табела “Мисионис”. Тук завивате надясно и пред вас ще се появи голям паркинг, и недалеч от него информационен център.  Крепостта е разположена върху високо скално възвишение на Преславска Стара планина в прохода Дервента. Оттук започна и нашата разходка.

Мисионис

Паркинга пред обекта

Мисионис-Крумово кале-кратка справка

Крепостта възниква в началото на V в като част отбранителната византийска линия  на Стара планина. От края на VII до края на  X в тук се развива раннобългарско селище, известно днес под името Крумово кале. Според преданието, името на крепостта се свърза с победата на хан Крум през 811 г над император Никифор Геник.

Мисионис

Наляво…надясно… все е към Мисионис

След  XII в на това място съществува един процъфтяващ в икономическо и търговска значение град, който се разпростира на площ от 700 дка.  Крепостта е охранявала важният търговски ът От Одесос към Велико Търново. Археолозите отъждествяват Мисионис с описания древен град от арабския пътешественик Мохамед Ал-Идриси, който локализира града между днешните Шумен и Търговище.  Основоположникът на българската археология Карел Шкорпил смята, че именно на 7 км от Търговище е мястото, което описва Ал-Идриси.

Мисионис

Базилика # 3

В далечната 1962 г. проф. Димитър Овчаров започва археологически разкпки на това място. Разкрита е крепост, датирана в V-VI в, със запазени във височина стени 3-4 м. … Разкопките са подновени чак през 2004 г от археолога Ангел Конаклиев, който стига до извода на чешкия археолог Шкорпил относно местоположението на Крумово кале. За всичко открито и документирано предстои да ви разкажа…

Мисионис

Базилика # 3

Напред към крепостта

След като оставихме колата на паркинга с бодра крачка потеглихме към Мисионис. Пътят е широк черен на места по-стръмен, но през повечето време е скрит от жаркото слънце от дебелата сянка на дърветата. Първото по-интересно място по пътя нагоре е заслон, построен от благодетели от град Търговище.

Мисионис

Болярски квартал

Изграден е изцяло от дърво и камък с площ 30 кв.м на надморска височина 302 м. Гледката разкриваща се от заслона към прохода Дервента е главозамайваща. Идеята на ротарианците е туристите тръгнали към крепостта да си починат и отдъхнат в заслона с невероятната гледка. Продължавайки по черния път нагоре, постепенно имаше участъци, където той си беше каменен. Първата табела, която видяхме бе за Базилика № 1.

Мисионис

Разкопките на болярските жилища

Свивайки наляво след 10-на метра стигнахме до мястото, където е била въпросната базилика, но от нея не е останало много. Да не кажа почти нищо. Някога Базилика № 1 е била едноапсидна, еднокорабна, елинистически тип балика. Началото на нейното съществуване се поставя в началото на VI в. Обслужвала е занаятчиите и търговците от извънкрепостния квартал.  Краят и ннастъпва през VI-VII в.

Мисионис

Парче тънкостенна керамика

Оттук продължихме по основната пътека и след 5 минути бяхме на кръстопът с две сочещи табели наляво и надясно “Мисионис”. Стана ясно, че и двете водят до самата крепост, въпросът беше по кой маршрут да поемем.

Мисионис

И още един кадър…

Ако поемете наляво първо ще посетите голямата базилика № 3, след това комплексът с болярски жилища и наи-накрая ще попаднете на крепостта с базилика № 2 и водохранилището.

Ако тръгнете надясно ще видите всичко това но по обратен ред. Ние избрахме първия вариант като предварително не знаехме какво точно предстои да открием.

Мисионис

Мисионис

Попаднахме най-напред на Базилика № 3. Зидовете и са запазени във височина около 2 метра, като на места може би и над тази височина. Представлява трикорабна, едноапсидна базилика с нартекс(вход). Построена е някъде в края на V в, по времето на император Анастасий и е била дейставаща до към началото на VII в. Тя е обслужвала  духовните нужди на заможното население на укрепения град. Подовата настилка на базиликата е изцяло запазена на места. Голямото здание има специално покритие  за да бъде защитена от атмосферните условия.

Болярските жилища

Непосредствено над него е разположен и квартал източен-болярски жилища. Обитателите им със сигурност са били търговци. Жилищата вероятно са били използвани за работилници, складови помещения. Неминуемо хората тук са се занимавали с някаква вид търговска дейност.

Мисионис

Пред портите на крепостта

В едно от помещенията е намерено един малък предмет -егзагия- монетовиден предмет,  с помощта на който е билa определяна чистотата на златото или среброто. Контролна мярка. Например, когато един човек отиде при сарафа изанесе златен предмет(мионета, обица) ако нейното посочено тегло не отговаря на теглото на егзагията, това означава че не е от злато. Къщите тук са били двуетажни. В продължение на 9 века тук са се сменяли няколко поколения, за което се съди от многообразието на откритата керамика.

В своите летописи, Ал-Идриси говори за “кантора за търговия с Русия”, именно тя все още не е открита. Това е била кантората за стокообмен в града.

Мисионис

Базилика # 2

Градът е бил многолюден. За това свидетелстват размерите на трите базилики на града.

От къде идва името на Мисионис? От административната област  Долна Мизия? Според археолозите, името идва от “мисия”. Тук са идвали или от тук са тръгвали мисионери, разпространяващи християнството.

Мисионис

Стените на Базилика # 2

Никакви писмени сведения няма от този период. Една от възможните причини е твърдостта на тукашните камъни, които не са позволявали да бъде писано върху тях. Твърд, но много ронлив камък.

Назад към Археологията 🙂

Личеше си, че тук е имало разкопки, ако не този сезон, то със сигурност миналата година. Добре почистени, зидовете очертават помещенията от болярския квартал. Спокойно може да надникнете във всяко от тях и при повече въображение да си представите разположените в него предмети на бита. казвам, с повече въображение. Самият квартал е разположен по склоновете на хълм.

Мисионис

Кости

Оттукк се насочихме към следващата част от обиколката на града-самата крепост с Базилика № 2. Вляво от входа сe виждат казармените помещения, а веднага вдясно е и епископската базилика.

Построена в през V в., а към края му и началото на VIв. Частично е разрушена. Веднага след това е възстановена, като са изградени двора с баптистерий. Разрушена окончателно през VII в. днес от базиликата се виждат почти еднометрови основи. Встрани от нея се натъкнахме на гроб, в който видяхме кости.. може да са били и животински.

Мисионис

Към щерната

Излизайки от крепостта, завихме надясно и се отправихме към водохранилището. То е изградено през V в, като е осигурявало неприкосновен запас от над 900 куб.м.  вода, необходима при обсада на крепостта. По-късно е разрушена, а през XIII в. върху основите на щерната е изградена средновековна сграда.

Мисионис

Водохранилището и изглед към пътя

В общи линии това бе обиколката на крепостта Мисионис.

Върнахме се по другия път, слизащ нараво на кръстопътя с табелата за Мисионис.

Нещо като заключение

Крепостта Крумово кале (Мисионис) е една добра възможност за отдих и разходка през уикенда. Средновековната крепост е включена в списъка със Стоте нацонални туристически обекта. Може да се посети безплатно, а ако желаете може и платена беседа с екскурзовод след предварителна заявка. Необходимото време за разглждане, заедно със пътя до самата крепост от паркинга е около час и половина.

Местоположение: до село Пролаз, Търговище.

Достъп: с кола,  паркинг в близост до самия обект. Оттам пеша

Необходимо време: Около 1 час и 30 мин за цялата разходка

Вход: Безплатно. Възможност при желание за разходка с екскурзовод, след предварителна заявка в РИМ-Търговище.

 

Мисионис-Крумово Кале
  • Локация
  • Инфраструктура до обекта
  • Указателни табели
  • История и природа
  • Поддръжка на обекта
4.8

Резюме

Крепостта Мисионис или Крумово кале, както още е позната е национален туристически обект, който е заслужил своето място сред обектите с огромно историческо значение в България. Чудесна възможност за посещение през уикенда, особено ако пътуване от София към Варна.

Sending
User Review
5 (3 votes)

Остави коментар

В момента потребител разглежда: