Травел блогъри

7-те чудеса на Източни Родопи

Лилия Владимирова
Написано от Лилия Владимирова

Има много красиви места за посещение в Европа, но само няколко от тях могат да се похвалят с толкова интересни културни и исторически забележителности, колкото този малко известен кът  на континента. Източните Родопи формират не само границата между България и Гърция, но и  външната граница на Европейския съюз, където той среща Турция. Макар и сравнително добре познат от местните туристи в България, той остава до голяма степен неизследван, особено от чуждестранните гости. Освен великолепните хълмове и криволичещите реки, този регион има да предложи още много, особено по пътя на историческите забележителности. Добавете към това природните чудеса, недокоснатата гора,  почти пълната липса на туристи, достъпните цени, гостолюбието на местните жители, кулинарните изкушения, както и приятния средиземноморски климат и е лесно да разберете защо този регион трябва да бъде част българските и европейски туристически маршрути.

Въпреки че Гърция често се нарича родно място на цивилизацията, някои твърдят, че този район, който е кръстопът между Европа и Азия, трябва да притежава тази титла. Човешката дейност по тези земи датира от Неолита, още от 5000 до 6000 г. пр. Хр. В перспектива, това предшества пирамидите и Стоунхендж с повече от 3000 години.

Перперикон

Перперикон, първоначално наречен “Хиперперакион”, е най-големият мегалитен комплекс на Балканите и се намира на върха на гол, висок 470 метра хълм, разположен на 15 километра североизточно от Кърджали. Това е исторически значимо свещено място, разположено край река Перперешка, в която местните жители откриват злато и до днес. Най-голям интерес за археолозите по отношение на този комплекс е тракийската епоха. По това време, приблизително около 1500 B.C., Перперикон е служил като място за поклонение и ритуали. Смята се, че предишните цивилизации вече са почитали скалните образувания, които са им давали както естествена защита, така и връзка с техните богове, но Перперикон получава лоша слава, докато е бил обитаван от траките. За тях Перперикон е бил храмът на Дионисий, тракийският и гръцки Бог на гроздовата реколта, виното, ритуалната лудост, плодородието и религиозния екстаз. Плодородната земя на този район винаги е била добра за отглеждането на грозде и виното играе много важна роля в културите на народите по това време. Перперикон остава място с такова значение. В скалите, в които са изпълнявани ритуалите на огъня и виното, е издълбан голям кръгъл олтар и там, поне за известно време, се е помещавал поне един оракул. Днес има много спекулации относно този оракул.

Знаете ли, че: Александър Велики е твърдял, че е посетил мястото и му е било казано точно там от оракула, че ще завладее света. Съществува и по-интересно твърдение за пророчество. Било е предречено, че Августин ще стане първият император на Рим, когато баща му, след това римски офицер, се консултира с оракула..

перперикон

Перперикон

След тракийските и гръцки цивилизации Перперикон претърпява спад, докато не е бил  погълнат от римляните, когато отново бива изграден, най-вече забележимо в голяма отбранителна външна стена. Смята се, че Перперикон служи не само като крепост, за да се предпази от нахлуването на варварски племена, но също така е толкова важен поради непосредствената си близост до златни мини. В епохата на  християнството  управлението на светилището е изоставено за кратко време, но християните също откриват свещената скала и строят църкви в него. През 1362 г., когато армиите на Османската империя нахлуват, дните на Перперикон са преброени и той се срива в неизвестност.

Разкопките в района започват от 2000 г. насам, но  и до днес продължават да се правят нови открития. Местността е леснопроходима и достъпна за посетителите. Които от тях желаят,  могат да се заемат с краткото,  стръмно, но лесно  изкачване до върха. Има достъп до всички райони на обекта и голяма част от древните основи са ясно видими, което помага  сравнително лесно да  добиете  представа

Вкаменената  гора

Друго природно чудо на региона , за което много хора не знаят, е вкаменената гора близо до селището Равен (между Харман Кая и Татул). Тази местност е интересна с приблизително 20 вкаменени остатъци от дървета и дървени стволове, които в определен момент от далечната  история на Земята са били изгорени в огън. Това, което прави мястото уникално, е, че дърветата все още стоят изправени – забележителност в световен мащаб. Дървените стволове са големи – с диаметър до 4 метра, а повечето от тях са приблизително с метър височина. Открити останки от клони могат да се намерят и в скалите над дървените стволове. Смята се, че това чудо на природата се е формирало в резултат на вулканично изригване преди милиони години.

Източни Родопи

Вкаменената гора

Вкаменелостите могат да бъдат наблюдавани  в приказна долина с минаващ през нея поток. През годините потокът е издълбал интересни форми в скалите на долината и дори без да видите вкаменените дървета, преживяването  ще бъде впечатляващо. Долината  е трудно откриваема, тъй като упътващите знаци не са добре разположени, но разходката до нея/ от пътя /е достатъчно кратка и лесна и би отнела по-малко от половин час, за да се стигне до там.

Каменната сватба

Има няколко различни природни скални образувания около Кърджали, наречени Кърджалийските пирамиди. Формированията са от скалата, която ерозира с особено въображение. Самата „Каменна сватба” е наречена така, защото фигурите, които са се образували, наподобяват сватба с булка и младоженец, които са на видно място- далеч от останалите гости на сватбата. Разбира се има мит, свързан с тази сватба. Говори се, че млад мъж се е влюбил в момиче от близкото село. По това време момичетата задължително са носели воали, но поривът на вятъра разкрил лицето на красивата булка по време на сватбеното тържество. Бащата на младоженеца завидял на сина си, когато видял красивата невеста, и нечистите му мисли превърнали младоженците  и  гостите на сватбеното тържество в каменни статуи.

Източни Родопи

Каменната сватба

Мястото е леснодостъпно, тъй като се намира в близост до пътя и е разположено само на няколко километра от Кърджали.Скалните образувания са зашеметяващи и фактът, че природата е ерозирала по начин, който силно наподобява сватбено тържество, прави посещението наистина запомнящо се.

Крепостта Моняк

Вероятно един от най-недооценените, но значими обекти в района би трябвало да е този на крепостта Моняк. Разположена между Кърджали и Перперикон, тази крепост е построена през Средновековието, в зората на управлението на българските владетели през VII – VIII век. Тя е била едно от най-значиите укрепления на това време в региона. Моняк е една от най-високите и най-големи средновековни крепости в Родопите с площ от около 50 хектара и е разположена на хълм близо 600 метра над морското равнище. На тази крепост Хенри е бил коронован за втория и последен Свещен римски император. Моняк е обсаден през 1206 г. от рицарите на IV кръстоносен поход, след което там е бил разположен гарнизон.

Гледка от крепостта

Моняк не е леснодостъпно място, тъй като теренът е стръмен. Пешеходната екскурзия отнема приблизително 45 минути и всичко е нагоре. Но стигнете ли веднъж на върха, пред вас се открива забележителна гледка към района на Кърджали и околностите му .

Татул

Орфей не само че се е родил в Кърджалийския регион, но и мнозина твърдят, че там е бил положен след смъртта си. По-точно, мнозина вярват, че мегалитният паметник на юг от Кърджали, наречен Татул, е точното място. Татул със сигурност е интересен, тъй като има само две свидетелства за повърхностни гробове, открити в древни текстове – този на Орфей и този на Резос. Много учени смятат, че Орфей всъщност е бил погребан в Гърция, което би означавало, че Татул може да е гробницата  на Резос. Едно нещо е сигурно – значими в миналото личности са погребани там, което прави Татул наистина много рядка археологическа находка.

Татул

Най-ранните доказателства за установяване на хора в тази област датират от около 4000 г. пр. Хр. Макар да не е известно кога е построена гробницата, очевидно тя е имала  религиозно значение. Строежът й  продължава от желязната епоха до 5 век от н.е. на фази, при които строителните елементи се добавят в различни периоди от време. Освен тракийският саркофаг, е построена стена между VI и ІV в. Пр. Хр., както и храм – за кратко време след това.

Любопитно: Местността е свързана с култа към Орфей и затова се предполага, че по един или друг начин има връзки с Орфей. Каквато и да е истината, със сигурност това е забележителност, която си заслужава да бъде посетена, когато се намирате в района.

Има лесен и директен достъп от близкия път и самият обект в никакъв случай не е пренаселен от туристи поради недобре познатата дестинация.

Пещерата  “Утробата”

Разположен на около 25 километра западно от Кърджали, е още един уникален тракийски исторически значим обект. Самата пещера не е особено дълбока, но входът е поразителен. Той естествено наподобява формите на женски полов орган. Вътрешността на пещерата е издълбана, за да прилича на женска утроба, а в самия край е оформена като олтар, символизиращ матката (началото на живота). Пещерата е ориентирана така, че на обяд слънчевата светлина да навлезе през умишлено нарязан отвор в тавана и да се проектира на пода. Само през определени периоди от годината тази слънчева светлина стига до самия край на пещерата.

Утробата

Утробата

Това е единствената пещера от този вид, която се намира в България и е свързана с култа към бог Дионисий. Смята се, че тракийските момичета са изпълнявали свещени ритуали,  почитайки така богинята Мохтер и молейки се за изобилна  реколта. Връзката с плодородието е очевидна – и днес пещерата се посещава от бездетни двойки, които се надяват скоро  да заченат дете.

„Утробата” се намира далеч от пътища (на приблизително 45 мин с кола от Кърджали до табелата на пътя). След отбиване от пътя при табелата, следва около 45 минутно изкачване, за да се стигне в близост до малка беседка с поразителна гледка към родопските хълмове. Кратко изкачване след нея ще ви отведе до входа и веднъж, щом влезете в пещерата, лесно ще стигнете до дъното й, което е само на 22 метра от входа. Уникалността на тази пещера я прави много специална  и задължителна за  посещение, което трябва да бъде включено в маршрута на всеки, посещаващ района.

Харман Кая

Много места в района дават добра представа за това колко сложно е било едно тракийско общество, но не толкова, колкото скалното светилище на Харман Кая. Разположено в близост до Татул, Харман Кая със сигурност е един от най-впечатляващите исторически обекти в региона. Светилището се намира на плато върху 7 метра дълбока естествена пещера. Намерени са доказателства, че тази местност е била използвана още през 5000 г. пр.н.е. Върху платото има два много ясно обособени концентрични кръга, издълбани в скалата, които служат като средство за определяне на лятното и зимното  слънцестоене. Експерти смятат, че тези кръгове са свързани с ритуалните практики по онова  време, а в един от кръговете в скалата има издълбан трон. Над входа на пещерата могат да се намерят трапецовидни ниши, издълбани в скалата, подобни на тези, които се срещат в различни други скални повърхности в региона. Счита се, че тези ниши са се използвали както за ритуали, така и за погребения и често могат да бъдат достъпни и видени само след нелеко изкачване.

Източни родопи

Харман Кая

Самото място е сравнително обширно и може да бъде достигнато след кратко пътуване по павиран път. Следва няколкоминутна разходка по непавиран път до местността, а достъпът до пещерата изисква малко повече усилия. Платото е достатъчно красиво и си струва да се посети дори и без да стигнете до скалното светилище. Със сигурност обаче скалните обсерватории са тези, които правят Харман Кая толкова уникална дестинация.

 

Кои са Лилия Владимирова и Джон Бил?

Тя…

Специализирала съм и работя в областта на маркетинга от няколко години. Въпреки належащите ангажименти свързани с работата в офис, се стремя да пътувам при всеки удобен момент – независимо къде. Вярвам, че винаги можеш да откриеш неизследвано кътче, където и отидеш, и да го пречупиш през собствената си призма. Вярвам също така, че хората са това, което правят едно място уникално по рода си. Затова за мен е много важно, когато пътувам да си откъсвам малка частица от местния темперамент и ценности, за да обогатя собственото си светоусещане. Обичам да снимам и да говоря по-малко. Предпочитам да слушам другите и да черпя от техния опит и вдъхновение. Освен пътуването, другите ми страсти са фотографията, рисуването и танците.

Той през погледа на Лили…

Джон живее в България от 2 години и половина. Запознахме се, когато идваше да посети баща си (човекът, който всъщност е построил Lakeview-estate на яз. Кърджали), който живее там от 10 години (също холандец). Джон си влюбва в България още с първото си идване, а от 2015 насам намери и причина да остане. В момента се е концентрирал върху развитие на селски/еко туризъм и популяризиране на красивите български кътчета в Родопите. Иначе е с дългогодишен опит в маркетинг в международни компании. Но намери повече смисъл в това, което прави тук и напусна работата си в Германия, за да се премести в България.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

7-те чудеса на Източни Родопи
  • Локация
  • Туристически маршрути
  • Инфраструктура и информационни табели
5
Sending
User Review
4.82 (11 votes)

Аз съм Автора

Лилия Владимирова

Лилия Владимирова

Остави коментар

В момента потребител разглежда: