Археологически  Манастири  Природни

5 забележителности около Банско, които трябва да бъдат посетени

забележителности около банско
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Както неведнъж съм ви разказвала винаги (или почти винаги) планирам своите предстоящи екскурзии. Проучвам какво мога да видя на даденото място, къде ще отседна , общо взето как да извлека максимума за няколкото дни, с които разполагам. Така направих и своето проучване и набелязах най-интересните забележителности около Банско, които могат да се посетят!

Идва зима. Идва ски сезонът. Банско. Да, Банско е отлична дестинация за ски по думите на всички мои приятели и познати, които са практикували зимните спортове там. Аз обаче веднага търся алтернативата какво може да се види около Банско през останалите сезони. И понеже този район ми е доста непознат с изключение на няколко места, за които съм ви разказвала реших да проуча какво може да се прави през лятото около Банско. Останах доста изненадана. Има повече отколкото очаквах да се посети. Доста забележителности около Банско.

Кръстих статията “5 места около Банско, които трябва да бъдат посетени” като в нея съм включила и едно, което аз съм посещавала.  Но останалите 4 вече са в моя списък.

1. Безименният град

Безименният град

Безименният град, снимка: bulgariatravel.tvПоставям на първо място “Безименният град”. Това нарицателно е дадено на селището, което е открито съвсем случайно при възстановяването на параклиса в местността “Свети Никола”. Намира се на 4 км в югоизточна посока от Банско в посока Добринище. Интересното покрай Безименния град, който възнамерявам да посетя е това, че по време на археологическите разкопки е разкрит прилежащ към храма некропол… Малко след това изпод земята сякаш “изплувал” цял град, разпростиращ се на площ от 25-30 дка. При проучване на намерения материал става ясно, че на това място е кипял живот от около 2500 г.пр. Хр. до 16-17 век. Изказани са предположения, че най-старите обитатели тук са предците на траките. А дали е така….? Никой не знае.

А знаете ли, че откритите скелети там са с размери 1,80-2,00 м.? Според ръководителя на разкопките и уредник в Музеен комплекс Банско Владимир Баряков тези земи са били обитавани от смелите и величествени траки от племето Даи, описани от Омир.

Определено това е обект, който заслужава внимание и ще го удостоя при първа възможност с такова. Това е една от забележителностите около Банско, които със сигурност искам да посетя, и то възможно най-скоро!

2. Парк за танцуващи мечки Белица

Парк мечки Белица

Парка за танцуващи мечки. Посетих парка за танцуващи мечки в Белица, когато бях в региона на Разлог и Банско. Разположен е в Южна Рила, в местността Андрианов чарк на 12 км от Банско.
Паркът за реадаптация на танцуващи крафяви мечки е изграден с помощта на световни експерти, които изучават  поведението и навиците на кафявата мечка. Открит е през 2000 г. Основна заслуга за изграждането му имат фондациите “Четири лапи” и “Бриджит Бардо”, както и община Белица.
Мястото, на което е изграден паркът е избрано тъй като височината, на която се намира паркът е съобразен с оптималните условия за популацията ка кафявите мечки. Той се разпростира на 120 000 кв.м. и е разделен на 7 сектора, в които живеят 26 мечки (към момента на посещението ми).
Прекрасна разходка, която може да подарите на вас и своето семейство сред прекрасната природа на Рила и да се насладите на разказа на ексурзоводите, които подробно разказват за живота на всяка една мечка в парка.

3. Връх Вихрен

Връх Вихрен

Връх Вихрен, снимка:saveti.bg

Той! Големецът Вихрен! Миналата година за малко да го изкача, но времето обърка плановете ни. Мястото, на което бяхме отседнали разкриваше прекрасна гледка към Пирин. Попаднах на въпросното място съвсем случайно подбирайки място за отсядане в района на Разлог и Банско. И не сгреших. Гледката към Пирин бе наистина феноменална. Ако ви се иска подобна гледка-мястото е Green Wood Hotel & SPA.

Green Wood Hotel &Spa

Някъде зад тези върхове е и Вихрен…

Връх Вихрен е най-високият връх на Пирин. Той се нарежда на второ място по височина в България със своите 2914 м  след Мусала в Рила и на трето място след Митикас (2918) в Олимп на Балканския полуостров.

Доколкото зная най-доброто време за изкачване на Вихрен е в периода юли-септември като е необходимо предварително да съблюдавате прогнозите ден за ден. Много важно е да няма вятър и мъгла.

Гледан от Банско върха има форма на пресечена пирамида, а от юг – на четиристенна пирамида. Скалите, които изграждат Вихрен са основно мраморни, които нямат способността да задържат вода и поради тази причина на върха няма водни басейни. А и ако сте обърнали внимание самият връх е доста скалист, почти лишен от растителност. Доколкото зная голяма е вероятността изкачвайки се към върха да бъдат видяни диви кози, разхождащи се необозпокоявани по стръмните склонове.

Доста труден връх за изкачване по думите на познати, които са го покорили, но някой ден определено и аз ще го изкача. Имам голямо желание за това.

4. Сватбата-скално образувание

Забележителности Банско

Скално образувание “Сватбата”, снимка: bulgariatravel.org

Откакто посетих Побитите камъни и Белоградчишките скали отдавам доста внимание на други подобни невероятни скални образувания. Ето, че попаднах на още едно такова -Сватбата. Скалният феномен  се намира на 29 км югоизточно от Банско по пътя за село Осеново, малко след отбивката за селото.

С годините тази невероятна природна забележителност се е оформила при процеса на изветряне на скалите. Съществува легенда за злата свекърва, която е проклела младите влюбени в деня на  сватбата им, заедно с всички техни гости. Много силно изразена е фигурата на ядосаната свекърва, наподобяваща мечка.

Много е важна фантазията. Всеки може да разпознае различни фигури. Но в този конкретен случай от снимките, които съм гледала ясно се вижда изправената на задни крака мечка. Когато посетя това място обезателно ще споделя какво съм разпознала в каменните статуи.

5. Байкушевата мура

Байкушевата мура

Байкушевата мура, снимка: opoznai.bg

Доста популярно дърво. Има ли някой който не е чувал за Байкушевата мура? Открито  е през далечната 1897 година от лесовъда Константин Байкушев, откъдето идва и името на самото дърво. Разполага се на 1930 м надморска височина. Самото дърво спада към вида черна мура (pinus leucodermis) и е на възраст около 1300 години. Намира се над хижа Бъндерица. 26 метра е височината на дървото, диаметърът на ствола е 2,2 метра, а обиколката му-7,8 метра. Мурата е вечнозелено иглолистно дърво от семейство борови, разпространено е на височина 1000 и 2100 метра.

Е, някой ден ще я видя.

Интересно: В България Байкушевата мура е второто по възраст дърво след Гранитския дъб в село Гранит (Стара Загора), който е на възраст 1650 години.

Да споделя нещо. Предният път, когато посещавах района на Банско, търсейки място за отсядане попаднах на сайтa Fixstay,  с който бързо и лесно в реално време си резервирахме хотел Green Wood. Tова е важно, поне за мен. Да зная, че бързо и сигурно си осигурявам спокойствието, че престоят ми е уреден. Въпросният сайт има и страхотен блог, в който може да разгледате интересни дестинации за туризъм!.

Обещавам, че когато обиколя всички тези интересни места ще ви разкажа с подробности.

Забележителности около Банско
  • Достъпност
  • Условия за туристите
  • Цена/Качество
5

Резюме

Банско е едно приятно място извън активния ски сезон. Моето посещение там беше през есента и останах много очарована от природата и красотата на Пирин и региона.

Sending
User Review
4.29 (7 votes)

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: