Култура и традиции

С Копривщица в сърцето – XI национален събор на народното творчество

Копривщица
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

8 август, малко преди Копривщица. Нетърпеливи сме да станем част от XI подред национален фолклорен събор на България, провеждан в Копривщица на всеки 5 години. 50 години България пее в Копривщица.

По пътя към събора

Напред към местност Войводенец

Изключително слабо рекламирано събитие от национално значение за културата, традициите и обичаите ни. Не мога да повярвам как един фестивал като Spirit of Burgas( без да имам нищо против него, само го давам като пример) може да бъде рекламиран от месеци, а фестивал с 50 годишна история, носещ българския дух и традиция да бъде толкова слабо отразен в медиите и изобщо в обществената среда… Ще оставя личното си разочарование от този факт и ще ви разкажа на какво невероятно нещо станах свидетел, заедно с моята майка,  с която посетихме Копривщица. Тази година съборът се провежда от 7 до 9 август.

Копривщица събор

7-9 август 2015, Копривщица

На събор, като на събор. Е, не облякох шопската си носия, с която много се гордея, но сложих бродираната си бяла риза, закичих венче в косата и се отправихме към мястото, на което в прродължение на три дни България пееше и танцуваше под български народни ритми. Влизайки във града започнахме да се ослушваме къде да спрем, тъй като не бях подготвена къде точно се намира местността Войводенец над градчето.

Копривщица - събор

Сцена № 1 и млади танцуващи девойки под звуците на народна музика

Попитахме един полицай къде точно се провежда събора и той ме погледна и попита „Вие на коя сцена ще пеете?“. Явно наистина изглеждах автентично с ризата и венчето. Показа ни паркинг, на който срещу сумата от 5 лв. паркирахме колата и поехме към въпросната местност Войводенец. Казвам ви малко след като ние пристигнахме в Копривщица по пътя стана сериозно задръстване.

Копривщица 2015

Снимка за спомен с победителките от сцена № 3

И така поехме по пътя към събора. Пътеката към поляните се виеше между високи борови дръвчета, а около нас се движеха множество хора, кои в народни носии, приключили участието си сутринта, кои обикновени любители на фолкора. Усещаше се едно радостно уживление. След 10-15 минути ходеше пеш достигнахме до поляните на местността Войводенец.

Събор на Народното творчество 2015 Копровщица 2015

Хората бяха наистина много, голям интерес към събора

И така потеглихме измежду сцените, разположени на различни места в цялата местност Войводенец, която не можеше да се обгърне с поглед. На всяка една от сцените се изявяваха различни ансамбли и групи, идващи от цялата страна. На сцена №1 танцуваха млади момичета и момчета. Музиката ехтеше, слънцето грееше, как да не ти се пританцува. Разходихме се из всички сцени.

Копровщица събор 2015

Българското бе навсякъде…

Хората ставаха все повече, всички усмихнати и засмени, много от тях в народни носии и костюми от различни етнографски области. Имаше както на всеки друг събор сергии с различни неща – от музикални инструмети, през различни сувенири, носии, подправки и сладка и какво ли оше не. сдобих се с красив бродиран магнит, какъвто нямам в колекцията си.

Копривщица 2015

Всички на хорцето, Копривщица 2015

След като обиколихме всички сцени, посетихме една от шатрите, в които взехме глътка въздух и лека напитка и се запътихме обратно от 7-ма към 1-ва сцена.

Копривщица 2015

Сувенири и всякакви предмети за спомен

Националният събор на народното творчество в Копривщица се провежда от 1965г на всеки 5 години като тази година е неговото 11 издание. В разцвета си фестивалът е достигал 20 000 участника, идващи от всички читалища на страната, както и славянски комитети идващи от цял свят.

Копривщица 2015

На събор без хапване, няма как

Тази година фестивалът е домакин на българи от страната и чужбина, както и на много чужденци, изучаващи българския фолкор. За жалост нямах възможност да остана за вечерното представяне на чуждестранните изпълнители, но разбрах от мои познати посетили събора, че са били наистина очарователни.

Копривщица 2015

С Копривщица сърцето

Ще ви споделя, че изпитвах колкото радостно уживление там, на събора, толкова и се натъжих. Моята баба, която почина преди година бе народна певица от шопския край и заедно с останалите баби от селото имаха своя група и посещаваха всички събори из страната. Тя бе посещавала дълги години и този събор… Как да не бъда горда българка?!

Усмихнах се, когато тръгвайки си от събора на последната сцена малко момиченце с прекрасен глас изпълняваше народна песен. Бъдещето на това детенце е сигурно най-малкото заради таланта, с който разполага.

Копривщица 2015

Малкото момиченце, което спечели симпатиите и аплодисментите на всички, които я слушаха

Пожелавам си следващия път да имам възможност отново да посетя събора, а защо да не участвам и като изпълнител на народен танц?!

Map not available!

Остави коментар

В момента потребител разглежда: