По света

Екскурзия 4 дни в Сицилия – животът наистина е сладък

Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Нямам търпение да ви разкажа за всичко, което видяхме и преживяхме в Сицилия. Тази дестинация бе отдавна планувана от нас и след като през предходната година плановете малко ни се промениха, то сега вече бе неизбежно да се случи 🙂 Още по-вълнуваще бе и заради факта, че вече с нас бе и нашата малка пътешественичка.

Пътуването към остров Сицилия

За първи път ни се случи да пътуваме с вечерен полет и на отиване и на връщане.  Самолетът за Катания излетя с половинчасово закъснение в неделя вечер. За около час и половина прелетяхме разстоянието до най-южната точка на Италия – Сицилия и в 21:55 местно време кацнахме.

Buonasera, Catania!

Летището на Катания не е кой знае колко голямо, а и вечерният час на пристигане донякъде предопредели липсата на много тълпи от пристигащи и заминаващи туристи. Бързо се ориентирахме и намерихме спирката на Алибус, с който се придвижихме до града. Много удобно, на всеки 15 минути тръгва автобус към Катания и струва 4 евро – пътуване в рамките на 90 минути.

 Знаете ли, че: Центърът на Катания е в бароков стил и е под закрилата на ЮНЕСКО, като част от световното културно наследство .

След около 10 – 12 минути автобусът отвори врати и слязохме на около 200 метра от хотела. Когато го резервирахме знаехме, че е в центъра, но като пристигнахме се уверихме, че той наистина бе в самия исторически център. А и цената, която заплатихме за него бе наистина много добра.

Още същата вечер си набелязах какви вкусотийки ще опитам на следващия ден 🙂

Накратко ще ви разкажа по дни какво видяхме 🙂 Целта на тази статия е накратко да ви предам какво видяхме, а в последващи статии ще разказвам за всяко отделно място 🙂

Ден 1 – Катания

След едно истинско силно и ароматно еспресо ала сичилиано и хрупкаво каноли с рикота и пистачио, отворихме картата на Сицилия и набелязахме местата, които да разгледаме през деня. Катания, според мен е градче, което може да се разгледа в рамките буквално на два – три часа, а останалото време от деня може да се посвети на опознаване и дегустиране на гастрономическата сицилианска култура. Ето и част от местата, които посетихме:

 Любопитно: Всяка сутрин в Катания под фонтан Аменано се организира рибен пазар. Встрани от него пък може да намерите всевъзможни плодове и зеленчуци.

 

Изключително вкусното каноли с рикота и пистачио

Изключително вкусното каноли с рикота и пистачио

Piazza del duomo, Catania

Централният площад на Катания

Римският театър в Катания

Римският театър в Катания

Замъкът Урсино, катания

Замъкът Урсино

Вила Белини

Градският парк Белини

Манастирът Beneditini

Манастирът

Гръцкият амфитеатър

Гръцкият амфитеатър

Ден 2 – Таормина

Лесно и бързо пристигнахме в Таормина. С влак от Катания Чентрале, а след това с автобус на линията МТN, които са през около час, но са съобразени с пристигането на влаковете. Спирката, на която слязохме се нарича Джардини Наксос и доколкото зная има път, макар и доста стръмен до самата Таормина. Предпочетохме автобуса и след има няма 10 минути след поредица от обратни завои пристигнахме на Виа Пирандело, откъдето започна нашата разходка към сърцето на Таормина. Посетихме античния театър, разходихме се по главната улица, където хапнахме вкусна паста, а за десерт – сладолед от шамфъстък. Насладихме се на красив изглед към Йонийско море в градините на Вила Комунале.

Целият подробен разказ за забележителностите в Таормина, които успяхме да видим може да прочетете тук!

Гледка към Изола Бела

Гледка към Изола Бела

 Любопитно: Гьоте пръв възпява забележителностите на Таормина. Следват го Дюма, Вагнер, Мопасан и много други.
Градините на Вила Комунале

Градините на Вила Комунале и поглед към Йонийско море

Театърът в Таормина

Театърът

Едно голямо каноли

Ден 3 – Сиракуза

“Сиракуза – най-великия гръцки град и най-красивия от всички“. Така е описан някога от Цицерон.  Сиракуза е древна гръцка колония, останките от която днес са част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Тук пристигнахме с влак от Катания за около час и половина. Сиракуза се намира южно от Катания на около 65 км. Времето тук не бе от най-прекрасното и в интерес на истината тук бе единственият ни мрачен ден, но все пак бяхме в Сиракуза и се наслаждавахме на всеки един момент. Първата ни спирка бе археологическият парк Неаполис. А след това посетихме и старата част на града – Ортиджа. Първо направихме кратка обиколка с туристическо автобусче, а след това и пешеходна такава. В снимков материал и кратки описания ще ви разходя из местата, които посетихме. В статията, посветена на Сиракуза  – останалото.

Театърът в Археологически парк Неаполис

Театърът в Археологически парк Неаполис

Пред Ухото на Дионис, Неаполис

Пред Ухото на Дионис, Неаполис

Дуомото в Ортиджа, Сиракуза

Дуомото в Ортиджа, Сиракуза

Църквата "Света Лучия", Ортиджа, Сиракуза

Църквата “Света Лучия”

Ден 4 – Ачи Треца и Ачи Кастело

Ден 4 бе последният ни ден в Сицилия. Полетът ни бе привечер. Освободихме стаята още преди обяд и решихме да се отправим на някое кратко пътуване около Катания. Поехме на север от града с градски автобус и след около 40 – на минути пристигнахме в първото градче Ачи Кастело. Всъщност тази част на крайбрежието е наречена Ривиерата на циклопите. Прекрасната брегова ивица е кръстена на легендарните огромни скали, които се намират в морето.

В Ачи Кастело вниманието ни бе приковано от замъка, издигнат върху вулканичен камък. Всъщност, някога замъкът е бил на сушата и при едно от изригванията на Етна, лавата е съединила сушата със мястото върху, което е бил замъка. След Ачи Кастело се спуснахме още по на север и стигнахме до Циклопските острови и градчето Ачи Треца. Ето малко снимки и оттук:

Ачи кастело

Ачи Кастело

Циклопските острови

Циклопските острови

В рамките на 4 дни в Сицилия видяхме и преживяхме много. Прекрасна екскурзия заедно с нашите приятели Пламен и Ина, също толкова любопитни и ентусиазирани към новото и непознатото. Благодарности на Ина за прекрасните снимки. В поредица от статии ще ви разкажа по-отделно за всеки един от дните и градовете, които посетихме.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

  • Дестинация
  • Ценова категория
  • Забележителности
5

Резюме

Сицилия е забележително място. Кътче от онази Италия, която няма как да не те впечатли, да не те заплени и да не направи така, че да се влюбиш в нея. Сицилия – място, което поне веднъж в живота ви пожелавам да посетите.

Sending
User Review
4.64 (11 votes)

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: