По света

10+1 места, които искам да посетя в Германия

Нойшвайнщайн
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова
От едно известно време някак обикнах Германия, без дори да съм я посещавала. Това е от страните, които без да се натрапват има какво да предложат. Германия, според мен може да задоволи вкуса на всеки турист. Знаете ли, че една трета от повърхността на страната е покрита от гори с изумителни пейзажи? А знаете ли, че там има над 150 приказни замъка? Според едно проучване тя е втора предпочитана дестинация, след Испания, а на трето и четвърто място се нареждат Франция и Италия.

За тази година бях направила план да обикаляме из страната в рамките на 2 седмици, но поради една или друга причина планът се отлага за малко. Искам да ви споделя моят списък с 10 места (като за начало), които искам да посетя в Германия. Мой помощник в търсенето, проучването и събирането на информация бе официалният сайт на Туристическия борд на Германия. Информацията в него е огромна. Събрани са всички забележителности и активности в Германия-особено ценна информация, която лесно може да бъде намерена.

Подбрах малко любопитни факти за страната, която вярвам, ще ви бъдат интересно да прочетете, ако с някои от тях не сте запознати.

 • От далечната 1949 г. Федерална република Германия е демократична федерална държава, управлявана от парламент. След обединението през 1990 г. страната се състои от 16 федерални провинции със столицата Берлин, градовете със статут на федерални провинции Хамбург и Бремен и още 13 провинции, простиращи се на север от Шлезвиг-Холщайн до Бавария на юг. Начело на държавата стои федералният президент, а начело на правителството федералният канцлер.
 • Територия – немската държава се разполага на територия от 357 022 кв.км. Най-дългото разстояние по права линия измерено от север на юг е 876 км, а от запад на изток 640 км.
 • Големите градове на Германия – столица и най-голям град е Берлин със 3,4 млн. души население. Следван от Хамбург, Мюнхен, Кьолн. Франкфурт на Майн е международен финансов център.
 • Природа – на север бреговете на Германия се мият от водите на Северно и Балтийско море, а на юг високите върхове на Алпите определят немската граница. Между тях са заключени обширни плодородни територии с реки, езера, гористи местности, селскостопански площи, градски центрове и планински възвишения. Най-високият връх на Германия е Цугшпитце (висок 2963 м). Най-дългата река е Рейн, която преминава през 865 км германска територия. Германия има 16 национални парка, 104 природни парка и 15 биосферни резервата.

Сега ви представям моите 10 забележителности в Германия, които бих искала да посетя, накрая има и Бонус.

 1. Нойшванщайн

Ношвайнщайн

Нойшванщайн

Кой ли не мечтае да попадне в истински замък? И то в замък, символ на една отминала епоха, замък, олицетворение на романтизма от XIX век.  Нойшванщайн е най-известният от трите дворци, построени за баварския крал Луи II, наричан още Лудия. Замъкът се намира в подножието на баварските Алпи и връх Цугшпитце., на около 5 км от град Фюсен. Строежът му е започнал през 1869-та година и оставен недовършен след смъртта на краля през 1886-та година.  В буквален превод името Нойшванщайн означава  “нова лебедова скала“. Вдъхновен от рицарските легенди замъкът е истинска фантастична имитация на средновековен замък, издигнат по невероятен начин над река Пула. Замъкът разполагал с всички технически модерни удобства – течаща вода на всеки етаж, както и тоалетни с автоматични сифони. Стаите били затопляни от загряваща въздуха система.

Целият замък бил украсен с картини по мотиви от оперите на Вагнер. Навсякъде из него като декоративен елемент се среща и образът на лебед-любимата птица на Лудвиг. Красотата на този замък служи за вдъхновение на Чайковски за създаването на балета „лебедово езеро“.

Гледала съм снимки на замъка от различните сезони, все така красиво е. Не случайно, това е номер 1 в списъка ми

Разгледай повече за Нойшванщайн тук

 1. Берхтесгаден и „Орловото око“ на Хитлер

Езерото Кьонигзее и Берхтесгаден

Езерото Кьонигзее и Берхтесгаден

Националният парк Берхтесгаден е един от най-старите алпийски природни резервати. Той се намира в южната част на провинция Бавария. Притежава невероятно красиви алпийски пейзажи с величествени върхове, уникални планински маршрути, езера и гори. Организират се турове с планински водачи, които отвеждат пътешествениците на разходки през територията на националния парк. По време на тези турове с повече късмет биха могли да бъдат видяни алпийски животински видове като дива коза, мармот (като този от рекламата на Милка), бял заек, орел, алпийски саламандър.

Един природен рай – високопланинскии пасбища, борови гори, термални извори Ватцман, ледената пещера Марктшеленберг.

Много бих искала да посетя и Кралското езеро Кьонигзее. Езерото е известно с бистрите си води и е популярно като „най-чистото езеро в Германия“.

Не на последно място, искам да ви споделя желанието си да се изкача до алпийската вила на Хитлер „Орлово око“- Бергхоф. Бергхоф е една от десетте щабквартири, използвани от Хитлер по време на войната.

Разгледай повече за Берхтесгаден тук

 1. Нюрнберг и най-големият коледен базар

Коледният базар в Нюрнберг

Коледният базар в Нюрнберг

Място, което много държа да посетя през декември. Всяка година по традиция в последния петък на ноември, в центъра на града, на площад „Хауптмаркет“ се дава началото на традиционния коледен базар, смятан за един от най-големите коледни базари в света. Базарът е един от най- старите в страната като корените му се търсят още в началото на XVII век. Продължава 4 седмици и през това време се посещава от над 2 млн. души.

На площада се разпъват палатки с червено-бели покриви, които предлагат най-различни стоки – традиционните джинджифилови хлебчета, братвурст, коледни меденки, различни сладкиши и лакомства, играчки, сувенири, играчки и украси за елхата. За измръзналите посетители се предлага и приказната напитка от червено вино, подправки, сушени плодове – глювайн.

Друга атракция, която ежегодно се организира и повдига настроението на посетителите е каретата с конски впряг, която се разхожда из историческия център на Нюрнберг, събитие организирано от Музеят на пощите.

Със сигурност посещение на този коледен базар, седмици или дни преди празника ще повдигне и ако все още не е налично Коледно настроение, то със сигурност ще се зароди.

Разгледай повече за Нюрнберг тук

 1. Берлинската катедрала

Берлинската катедрала

Берлинската катедрала

Катедралата в Берлин е един от символите на столицата. Разположена е в западната част на града, извисявайки се на остров насред река Шпрее, популярен още като Музейния остров. Катедралата е позната още с името „Протестант Св. Петър“.

Берлинската катедрала е третия духовен храм, разположен върху музейния остров. Дължината й достига 114 м., а широчината-73 м.

На мястото на катедралата в миналото са съществували други религиозни постройки. Най-ранната църква е построена през 1465 г, която от скромна постройка в началото се превръща по-късно във фамилен параклис на семейство Хохенцолерн.

Катедралата, която познаваме днес първоначално е замислена в бароков стил. Завършена е от берлинския архитект Карл Шинкел през 1905 г., като основите и са положени през  1894г. Крайният вариант на катедралата представлява една твърде богато орнаментирана постройка, твърде отдалечена от по-скромните протестантски храмове. До купола, който е богато украсен с красива мозайка, може да се стигне, като бъдат изкачени 270 стъпала. Доколкото съм запозната са широки и има места за почивка.  Органът на катедралата също е много интересен – състои се от над 7000 тръби. За мен голям интерес със сигурност представлява криптата, в която се намират над 80 саркофага на пруски кралски особи.

Разгледай повече за Берлинската катедрала тук

 1. Зоологическата градина в Лайпциг

  Зоологическата градина в Лайпциг

  Зоологическата градина в Лайпциг

Една наистина много впечатляваща зоологическа градина, нареждаща се сред най-добрите и богати на животински видове такива в света. За нея прочетох преди няколко години в един вестник. Поразрових се и открих доста информация за това вълшебно място за деца и възрастни.

Най-интересното място в градината е джунглата-истинска тропическа гора с екзотични растения, палми и типични за тези места животни. Всичко това се намира под огромен стъклен купол, в който е доста горещо и в същото време влажно. Типичен климат за тропиците.

За любимите ми животни-маймуните също е помислено. Те имат свой остров, където се разхождат свободно пред снимащите ги туристи.

В джунглата има още игуани, тапири, крокодили.

Разходката в Лайпцигската зоологическа градина прехвърля посетителите си за няколко часа на няколко различни континенти, с обитатели живеещи на различни георгафски пояси. В сравнително големия аквариум живее рибата клоун, прототип на анимационния герой Немо. В друга зала с аквариум могат да бъдат видени акули, но не си представяйте бели хищни акули, а по-малки и скромни безопасни представители на семейство акули.

В терариума могат да се наблюдават костенурки-малки и големи, различни видове земноводни. И най-важното е, че средата в която живеят обитателите на парка се доближава много до естествената им среда.

Разгледай повече за Зоологическата градина в Лайпциг тук

 1. Увеселителен парк Европа в Руст

Европа парк

Европа парк

В югозападната немска провинция Баден – Вюртемберг, в град Руст се намира най-големият увеселителен парк в Германия- парк Европа. Предприятието „Mack Rides” имало идея да построи увеселителен парк в град Брайзах. Областта обаче не била подходяща поради опасността от наводнения от протичащата наблизо река Рейн. Името на парка идва от намиращото се наблизо езеро Europasee (езеро Европа).

Парк Европа отваря през 1975 година само с една атракция по модела на Дисниленд, като днес има повече от 100 атракции, над 10 различни шоута, дори хотели на територията на парка.

На входа посреща статуята на талисмана на парка „Евромишка“ (Euro mouse). Парк Европа е разделен на различни тематични области, всяка от които представлява отделна европейска страна. Измежду тях Италия, Германия (разбира се), Гърция, Русия, Швейцария, Холандия, Англия и др. Изискването е във всяка от тематичните области да бъдат спазени типичните за всяка страна архитектура, обичаи и особености.

Естествено, много бих искала да се кача на високоскоростните влакчета, и най-много на Silver Star, разработено в сътрудничество с Мерцедес-Бенц.

Тук си трябват определено няколко дни….. и да се превърнеш в едно дете.

Разгледай повече за Увеселителния парк в Руст тук

 1. Национален парк Шварцвалд

Шварцвалд

Шварцвалд

Докато сме в провинцията Баден – Вюртенберг със сигурност искам да посетя и най-младият национален парк на Германия. Дори само за ден посещението на този приказен парк  сякаш къс от рая си струва. Откриващите се великолепни гледки към планинската верига Шварцвалд, към долината на река Рейн оставят незабравимо усещане у всеки един посетител. Чела съм, че националният парк Шварцвалд е основан през 2014 година и че районът се характеризира със суров климат и голямо количество валежи. Някои от пейзажите пък напомнят на ландшафта на Скандинавия. Изобилие от растения и животни, които не могат да бъдат видени в нито един друг край на страната.

Разгледай повече за Националния парк Шварцвалд тук

 1. Манастирът Маулброн

Маулброн

Маулброн

За период от 400 години, монасите от цистерцианския орден, основан от Бернар Клерво построяват този забележителен манастир. Той е разположен между Хайделберг и Щутгарт и освен, че е единственият запазен манастирски комплекс, северно от Алпите, е и отличен пример за средновековна архитектура, което го поставя под защитата на Юнеско от 1993 г. Малко повече за историята на манастира… монахът Бернар Клерво създава реформистко движение срещу секуларизацията на църквата и абатствата след политическата битка за власт между папата и императорът, която залива континента с пълен безпорядък през XII век. Той поддържа идеята за връщане към изначалните християнски идеи. Манастирът Маулброн е един от един от многото цистерциански абатства, в които монасите искат да изживеят живота си в молитва към Бога.

Маулброн е построен във формата на кръст. Има наложено изискване към този тип манастири да бъдат с опростена архитектура, наложена е забрана върху съществуването на икони и скулптури. Различните епохи, които е преживял манастирът преживява различни преустроявания, които надявам се един ден ще видя със собствените си очи. Величествено здание, където всеки камък разказва за идеи и  ценности на едни отминали времена.

Разгледай повече за Манастирът Маулброн тук

 1. Мариенплац в Мюнхен

Мариенплац

Мариенплац

Централният площад на Мюнхен. Мариенплац съществува от 1158 година и носи името на златната статуя на Света Богородица, която е издигната в чест на края на шведската власт над града. Тук се намира и сградата на Новото кметство, на чиято висока кула всеки ден точно в 11 часа се разиграват две средновековни истории, чиито край се ознаменува от чуруликането на малка златна птичка от върха на кулата. Освен сградата на Новото кметство, тук се намира и сградата на Старото кметство , чийто външен вид е идентичен с този, който то е имало през XV век, а реставрацията е направена основно през XIX и XX век.

Красивата златна статуя на Богородица, както и рибния фонтан са основни атракции на Мариенплац.

Централният градски площад драстично променя вида си през 1972 г., когато е превърнат изцяло в пешеходна зона.

Разгледай повече за Мариенплац тук

 1. Райхстаг

Райхстаг

Райхстаг

Сградата на Райхстага е била конструирана, за да помещава администрацията на Германската империя. Днес, същата тази сграда е дом на немския парламент – Бундестаг.

Красивата постройка е открита през 1894 г. и до 1933 г.изпълнява функциите си, когато сградата е опустошена от пожар. През 1999 г. Райхстагът „подслонява“ Бундестага след като претърпява цялостно обновление и реставрация от световноизвестния архитект Норман Фостър.

На фасадата на емблематичната сграда е изписано посланието „Dem deutschen volke” – “На немския народ“.

Целогодишно всеки посетител на Берлин има възможност да се изкачи до стъкления купол на Райхстага и оттам да се наслади на 360-градусова гледка към Берлин.

Разгледай повече за Райхстагът тук

+1 Терми Ердинг

Терми

Терми

И едно място, за което научих съвсем скоро и още повече засили желаението ми да посетя Германия, Това е най-големият в Европа СПА термален център. Той е отворен за посетители през 1999 г. Върху площ от над  150 000 кв.м. Терми Ердинг предлагат „Тропическо СПА“, „Оазис на живота“, „Водни пързалки“, СПА център и много други забавления.

За мен лично е впечатляваща заобикалящата флора- всякакви тропически растения и зеленина.

Минералната вода, извира от 2350 м дълбочина и се препоръчва както за всякакви видове рехабилитации на опорно-двигателния апарат, така и за всякакви видове козметични процедури.

И най-хубавото е, че Терми работят целогодишно.

Разгледай повече за Терми Ердинг тук

Това бе моят списък с места в Германия. Разбира се, предстои да попълвам с  много, но си мисля, че ако се разровя още повече в http://www.germany.travel/  ще намеря още много места, които си струва да бъдат видени и посетени. Информация, която всеки може да намери на страницата на сайта на туристическия борд на Германия.

 

8 коментара

 • Браво за изчерпателната статия. Хубаво е да има подобни, които да вдъхновяват такива като мен 🙂
  Обикновено като прочета нещо такова и започвам да организирам приятели да тръгваме…. ако може утре, пък най-добре 🙂

 • Била съм в Терми Ердинг! Великолепно място, което препоръчвам на всеки, който посети региона 🙂
  Следващата година планирам отново да ги посетя.

 • Чудесна статия ! Ще добавя някои от местата и в моя списък за летния тур в Германия. Аз планирам да обиколя замъците в Рурска област и може би част от Австрия. Преди 2 години имах страхотен тур из Австрия и южна Германия и се влюбих в Нойшванщайн. Бих се връщала там пак и пак. Наистина приказно и нереално красив замък.

  • Страхотно, че сте посетили толкова прекрасни места! При следващия ви тур, очаквам да споделите какви красиви места сте посетили, та да ги включа в моя списък, който има потенциал да расте 😉 Благодаря за хубавите думи!

Остави коментар

В момента потребител разглежда: