По света

15 места, които задължително трябва да посетите във Флоренция

Гледка към Флоренция
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Флоренция – столицата на Тоскана. Тук се потапяме векове назад по времето на Ренесанса и най-великите му архитектурни, скулптурни и художествени творби. Дуомото, Санта Кроче, Кулата на Джото, Уфици, Палацо Пити, Палацо Векио са само малка част от богатствата на Флоренция.

Три прекрасни дни във Италия (един в Пиза и два във Флоренция). Когато планирах тази екскурзия всички мои близки, посещавали двата града бяха абсолютно категорични, че 2 дни във Флоренция са крайно недостатъчни. Е, лично за себе си опровергах това твърдение. Накратко съм систематизирала всичко онова, което исках да посетя и които в последствие посетих при престоя си във Флоренция. Представям ви ги без да са подредени в някаква низходяща или възходяща последователност.

1. Пиаца дел Дуомо – Ако не сте видяли това, значи не сте видяли Флоренция

Абсолютно най-впечатляващото място във Флоренция за мен. Комплексът на Пиаца дел Дуомо обхваща Катедралата, Баптистерия, Кулата на Джото(Камбанарията), Купола на Брунелески, Музей дел’Опера дел Дуомо. Разполага се в самия исторически център на града, само на 10 минути от ЖП гарата. Препоръчвам да започнете разходката из забележителностите на Флоренция именно с Пиаца дел Дуомо и то възможно най-рано сутринта.

Гледка към Флоренция

Красива гледка към комплекса на Пиаца дел Дуомо

Вход: 15 евро за целия комплекс, единствено катедралата Санта Мария дел Фиоре е без вход. Билетите може да закупите от касата в Камбанарията или от Музея към комплекса.

Работно време: 08:30-18:50 (като всеки от обектите е с различно работно време)

Приблизително време, необходимо за разглеждане: ~3-4 часа

Адрес:  Piazza del Duomo

2. Катедралата Санта Мария Дел Фиоре или третата по големина катедрала в света

Катедралата е част от комплекса Санта Мария дел Фиоре, разположен на Пиаца дел Дуомо. Входът на катедралата се намира вляво от централния вход, а изходът съответно е вдясно от централния. Тя е строена в продължение на цели шест века (от поставянето на първия камък през 1296г. до завършването на фасадата и през XIX в) под ръководството на най-малко 6 архитекта, като първият архитект е Арнолфо ди Камбио.

Санта Мария дел Фиоре

“Санта Мария дел Фиоре” е впечатляваща

Изградена е върху основите на по-старата църква Санта Репарата, която през 13 век се оказва малка за увеличаващото се флорентинско население. Интериорът силно контастира с изчистената си визия и привлича със забележителната творба на Данте ” Божествена комедия”, барелефа на Джото, който е погребан там, бюстове на Антонио Сквачалупи, Филипо Брунелески и Марсилио Фичини. Не пропускайте да видите големия часовник, разположен над централния вход. Създаден е през 1443 г., работи обратно на часовниковата стрелка и някога е отбелязвал края на денонощието, което според тогавашните вярвания е настъпвал със залеза на Слънцето.

Вход: безплатен

Работно време: 10:00-16:45. Всеки първи вторник от месеца Катедралата не приема посетители

Приблизително време, необходимо за разглеждане: ~ 30 мин

Не пропускайте: Криптата с останките на Санта Репарата, “Божествената комедия на Данте, Часовникът и статуята на Филипо Брунелески

Адрес:  Piazza del Duomo

3. Санта Репарата или разходка през вековете

Когато разгледате Санта Мария дел Фиоре се отправете вдясно от главния вход, ако сте с лице към олтара. Ще видите струпани хора, слизащи по стълбището към криптата на Санта Репарата-базиликата предхождаща настоящата катедрала.

Санта Репарата

Мозаечен под в Санта Репарата

Макар и не най-старата църква във Флоренция( Сан Лоренцо) Санта Репарата дава изключително много данни за своята история, водеща началото си от V век сл. Хр. Тя е един от главните комплекси на ранното християнство в целия район на Тоскана. Проектирана като 3- корабна базилика с един централен и два странични кораба и абсидна част, през вековете тя претърпява 3 преустроявания. Oбърнете внимание на красивите мозаечни пана/подове на флорентински жилища/, попаднали също под днешната катедрала. По пода са разпръснати паметни плочи с имената на видни дарители на базиликата. Също така в Санта Репарата се намират надгробните плочи на Джовани де Медичи, папа Николай II и Стефан IX (все още непотвърдено със сигурност ), както и гробницата на Филипо Брунелески. Смята се, че Джото, Арнолфо ди Камбио и Андреа Пизано, също са погребани тук, но няма никакви намерени следи в техните гробници, открити са празни.

За изключителното значение на Санта Репарата се представя факта, че нейната фасада се е намирала с 8 метра по-близо до Баптистерия, в сравнение с фасадата на днешната катедрала.

На няколко места в криптата се прожектират интересни кратки филмчета с историята на Санта Репарата-не ги пропускайте.

Вход: включен към общия билет за целия комплекс

Работно време: 10:00-16:45. Всеки първи вторник от месеца Катедралата (криптата също) не приема посетители

Приблизително време, необходимо за разглеждане: ~ 20 мин

Не пропускайте: На няколко места в криптата има мултимедия и се прожектират кратки филмчета, свързани с историята на Санта Репарата.

Адрес:  Piazza del Duomo

4. Куполът на Брунелески или 463 стъпала и 92 метра височина

Несъмнено истински шедьовър на средновековния строителен гений. След конкурс, Филипо Брунелески печели правото да проектира и изпълни работата по построяването на купола, а по-късно негов е проекта и за построяването на оберлихта. Въпросите, възникнали по време на строежа и взетите решения за тях са наистина гениални. Самият купол е съставен от две полусфери. Външна, олекотена, дебела около 1 метър стена и вътрешна с дебелина около 4 м.

Куполът на Брунелески

Гениално творение с височина 92 метра/ 463 стъпала

Важен момент при построяването на купола е използването на така наречената шевронна техника /рибена кост/ при подредбата на тухлите на вътрешната сфера. Образуваните по този начин пръстени позволяват купола сам да се поддържа. Някои от другите нововъведения са по-леките материали, бързосъхнещия хоросан и специалните инструменти, голяма част от които може да видите в Музео дел’Опера дел Дуомо. Вътрешната част на купола е изографисана с фреските на Джорджо Вазари и Федерико Дзукари, а темата е Страшният съд.  Няма лифт, нито асансьор. Първоначално ще се изкачвате по витите стълби в тесен коридор, след което ще се озовете точно в самия купол и ще може да се насладите на красивите фрески. Отново предстои тясно стълбище и сте на върха… Заслужава си..

Вход: 15 евро (това е цената, която заплащате и влизате във абсолютно всички обекти от комплекса)

Работно време: 08:30-17:00. Всеки първи вторник от месеца Катедралата не приема посетители.( За да стигнете до самия купол е необходимо да се влезе в самата катедрала)

Приблизително време, необходимо за разглеждане: ~ 40 мин

Полезна информация:  Ако страдате от някакъв вид клаустрофобия, вертиго или просто не понасяте навалицата, не се впускайте в това приключение. Пригответе се за продължително стоене на опашка-най-дългата и единствената, на която се налагаше да чакаме за който и да е обект от комплекса.

Съвет: Първо изкачете купола, и след това посетете всеки останал обект на Пиаца дел Дуомо. Тук опашката е най-голяма. Преодолейте всяко неразположение и се изкачете. Гледките, откриващи се към Флоренция са великолепни.

Адрес:  Piazza del Duomo

5. Баптистерий Сан Джовани или Кръщелнята на Флоренция

Батистерият е една от най-старите църковни постройки във Флоренция и е разположена точно пред Санта Мария дел Фиоре. Дълги години се смята , че това е езически храм, посветен на бога на войната – Марс. Сградата става християнска или поне така е прието, по времето на император Константин. Посветена е на свети Йоан Кръстител, тъй като и основната му функция е била да посвещава флорентинските деца на Бог.

Баптистерий

Баптистерий Сан Джовани

Обърнете внимание на пищните северни, южни и източни бронзови порти, чиито оригинали пък може да разгледате в музея към комплекса. Изключително впечатляващ е интериора на Баптистерия. Пиршество от материали, цветове и изработка.

Вход: 15 евро (билет за целия комплекс)

Работно време: 08:15-15:30. Всеки първи вторник от месеца Баптистерият не приема посетители.

Приблизително време, необходимо за разглеждане: ~ 20 мин

Полезна инфорация: Погледнете нагоре към покрития с мозайки таван и разгледайте сюжетите от житието на Исус Христос, Йосиф, Дева Мария и Йоан Кръстител. На входа на Баптистерия получавате дипляна, с чиято помощ лесно ще резчетете сцените по купола. Вдясно от апсидата пък ще видите гробницата на антипапа Йоан 23, дело на Донатело. Седнете на пейките и се полюбувайте на това великолепие на творческия гений.

Адрес: Piazza del Duomo

6. Кулата на Джото-Кампаниле-Камбанария

Кулата на Джото се разполага непосредствено до фасадата на Санта Мария дел Фиоре. Четвъртита, богато украсена и извисяваща снага на 82 метра, кулата всъщност е катедралната камбанария, дело на Джото-най талантливият за времето си художник. Украсена с барелефи и статуи на Андреа Пизано, Донатело, Лука дела Робиа и други изтъкнати ренесансови скулптори. Всички мраморни статуи на кулата са копия, а оригиналите се намират в Музео дел’Опера дел Дуомо.

Кулата на Джото

Обезателно се изкачете до панорамната площадка на кулата!

Изкачвайки височина от 82 метра, посредством 414 стъпала, подаръкът за вас ще бъде великолепната гледка-Флоренция от птичи поглед. Кулата се възприема като най-красивата и забележителна кампаниле в цяла Италия, а звукът от камбаната й озвучава цяла Флоренция.

Вход: 15 евро (билет за целия комплекс)

Работно време: 08:15-18:50. Всеки първи вторник от месеца Камбанарията не приема посетители.

Приблизително време, необходимо за разглеждане: ~ 40 мин

Полезна инфорация: Билет з ацелия комплекс може да закупите именно от входа за кампанилето. Няма асансьор и посетителите тряба да изкачат над 400 стъпала за да се насладят на спиращата дъха гледка към Флоренция и хълмовете около нея.

Адрес: Piazza del Duomo

7. Музео дел’Опера дел Дуомо

Ако посетите Музео дел’Опера дел Дуомо ще имате възможност да разгледате многобройните творби, преместени от Катедралата, Баптистерия и Кампаниле. Някога в сградата на музея в далечния XIIIв се е помещавала Опера дел Дуомо, надзорният съвет на катедралата. Именно тук, в двора на музея Микеланджело изработва статуята на Давид, преди тя да бъде пренесена на Пиаца дел’а Синьория. Веднага с влизането в музея ще попаднете пред 4-те двойки бронзови врати, красящи някога Баптистерия. Зад тях се  намира залата с оригиналната скулптурна украса на катедралата.

Музео дел'Опера дел Дуомо

Не пропускайте да посетите музея към комплекса!

На всеки един от трите етажа на музея ще откривате разнообразното ренесансово изкуство на Пиаца дел Дуомо. Обърнете внимание на залата с експозицията свързана с Филипо Брунелески и стротелството на купола. Наредена е богата експозиция, представяща оригинални чертежи, инструменти и подемни машини, съпътствали строителството му. Кратко филмче разказва за това в детайли. Не пропускайте и великолепната “Пиета” на Микеланджело – статуята, понесла щети именно от самия него в момент на отчаяние. Истинско съкровище е огромният олтар, стоял някога в Баптистерия, дело на флорентиснките златари и майстори на сребро от XIV в.

Вход: 15 евро (билет за целия комплекс)

Работно време: 09:00-19:00. Всеки първи вторник от месеца музеят не приема посетители.

Приблизително време, необходимо за разглеждане: ~ 60 мин

Полезна инфорация: Музеят се намира точно зад абсидната част на Катедралата. Ако сте с по-голям ръчен багаж ще се наложи да го оставите на съхранение на входа на самия музей. Отделете си поне час за разходка из музея.

Адрес: Piazza del Duomo, 9

8. Санта Кроче и площада пред нея

Най-великолепната сред всички флорентински църкви. Тя е от особено значение не само заради произведенията на изкуството, но и поради факта, че тук с апогребни Галилей, Микеланджело, Макиавели и още близо 270 изтъкнати жители на Флоренция.  “Санта Кроче” е построена за ордена на францисканците, а негов архитект е Арнолфо ди Камбио. Започнете разходката си от главния вход на катедралата(който в момента не е отворен) и тръгнете надясно, покрай южната стена.

Санта Кроче

Катедралата Санта Кроче и площадът пред нея

След това ще подминете няколко капели и главния олтар и продължавайки покрай северната стена ще стигнете до гробницата на Галилео Галилей. Излизайки през страничния изход, откъм южната стена ще попаднете в двора на Санта Кроче и мезеят към катедралата. Излизайки на площада пред нея, имате възможност да я обгърнете с поглед и да се насладите на внушителната и фасада. Знаете ли, че именно на Пиаца Санта Кроче е изигран първияt футболен мач-Calcio storico Fiorentino-първообраз на съвременния италиански футбол.

Вход: 6 евро

Работно време: 09:30-17:30

Приблизително време, необходимо за разглеждане:~ 20-30 мин

Адрес: Piazza di Santa Croce, 16

9. Пиаца дела Синьория и Палацо Векио

Палацо Векио

Старият дворец с кулата Алфредо

Идвайки на този площад веднага ще потърсите с поглед копието на Давид, дело на Микеланджело, чието оригинално място наистина е било тук, а по-късно преместено в Галерия дел’Академия. Статуята на Давид гордо стои пред входа на Палацо Векио– седалище на правителството на Флоренция в продължение на цели 7 века. Архитект на двореца е по проект на Арнолфо ди Камбио, където първоначално е заседавал градския съвет, а в последствие Козимо I го превръща в своя лична резиденция. Вътре ще разгледате големите заседателни зали, тайни коридори, както и много произведения на изкуството.

Пиаца дела Синьория

Козимо I като Нептун във “Фонтана дел Нетуно” на Пиаца Синьория

Освен Давид, тук ще видите статуята на Козимо I, досущ напомнящ на древноримска статуя на Марк Аврелий, яхнал кон. Козимо се появява и като Нептун в скулптурната група “Фонтана дел Нетуно”. Ако застанете с гръб към палацо Векио отляво ще ви се падне Лоджия дела Синьория– покрито поространство, подобно на тераса, предназначена за церемонии на открито. Тук най-впечатляваща е статуята на Персей, държащ главата на Медуза Горгона, следвана от Маркоцо – лъв-традиционен хералдически символ на Флоренция. Пленниците на града били принуждавани да целуват неговата задница. Ако решите да разгледате Палацо Векио отделете поне час.

Вход: 14 евро музей на Палацо Векио + изкачване на кулата Арнолфо ( според официалния сайт. Аз лично не го посетих, тъй като имах други по-приоритетни места за краткото време във Флоренция)

Работно време: 09:00-23:00

Приблизително време, необходимо за разглеждане: ако посетите палацо Векио може би поне ~1-2 часа

Адрес: Piazza della Signoria

10. Археологически музей на Флоренция

Макар и не толкова внушителен и впечатляващ откъм експозиция, силно препоръчвам да посетите Археологичския музей. Разположен в непосредствена близост до църквата Сантисима Анунциата, музеят се оказа с най-достпния вход от всички посетени забележителности. Разположен на 3 етажа, музеят представя разходка из вековете – от етруска, египетка, римска и гръцка експозиции, през няколко временни изложби.

Археологически музей

Археологическият музей и прекрасната му ботаническа градина

Направиха ми силно впечатление няколко групи с ученици, на които провеждаха обстойна беседа във всяка една от залите. Ще загатна за истинските мумии (освен човешки, но и на малки животни) и саркофази, папируси, дори платове и дрехи. Музеят притежава разкошна ботаническа градина, която за жалост не успяхме да разгледаме, тъй като само в събота се допускат посетители в нея.

Вход: 4 евро

Работно време: 08:30-19:00(вторник-петък) и 08:30-14:00(събота-понеделник)

Приблизително време, необходимо за разглеждане: ~1-2 часа

Адрес: Piazza Santissima Annunziata, 9b

11. Капела Медичи

Първоначално тази забележителност не бе в първоначалния ми план, но след като за кратко време видяхме доста от местата във Флоренция, решихме да посетим и параклисът на Медичите. Долепен е до базиликата Сан Лоренцо. Частен мавзолей или просто гробница, това е първото голямо архитектурно начинание на Микеланджело. Тук определено дъхът спира. Веднага след билетната каса попадате в криптата, в която са положени 49 не толкова значими потомци на династията на Медичите. Следващата Капела деи Медичи е последният дом на шестима велики техни представители .

Капеле Медичи

Саркофаг на Джулиано де Медичи, дело на Микеланджело в Капеле Медичи

Тук Микеланджело също е оставил своя отпечатък – забележителният саркофаг на Джулиано де’Медичи представящ мъжка и женска фигура алегория на “нощ” и “ден”. Не по-малко впечатляваща е гробницата на Лоренцо де’ Медичи представяща херцога като стоящ и замислен човек с две фигури под себе си – алегории на зората и здрача. Бегъл намек на Микеланджело за разстроения ум на владетеля. Наистина най-впечатляваща е Капела деи Медичи – стените са изпъстрени с разноцветен мрамор и позлтени орнаменти. Обърнете внимание на подредените покрай стената каменни гербове на 16 главни града в Тоскана, влизащи във владенията на Медичите.

Вход: 6 евро

Работно време: 08:15-16:50(април-ноември) и 08:15-13:50(декември-март)

Приблизително време, необходимо за разглеждане: ~ 20 мин

Адрес: Piazza di Madonna degli Aldobrandini, 6

12. Галерия дел’Академия

Сигурно ще си кажете: “Защо да посещавам Галерията, след като точно копие на Давид има на Пиаца дела Синьория”. Не е точно така. Освен изящния Давид на Микеланджело, тук се намират още няколко негови скулптури, които са започнати и недовършени. Ако някога сте се чудели как точно се “ражда” една скулптура, то галерията е мястото, където ще разберете.

Давид на Микеланджело

Давид и аз в Галерия дел’ Академия

Колкото до Микеланджело и неговия Давид, интересно е да отбележим, че той заема централно място в музея, намира се под специално отредено сводесто пространство, от което може да бъде разгледан всеки негов детайл. Освен него, в Галерията ще разгледате богата колекция от музикални иснтрументи, междку които няколко Страдивариуса, притежание на фамилията Медичи. Музикалната експозиция се намира в малко затънтена зала, но когато попитате лесно ще се ориентирате. Картини и пана, могат да бъдат видяни в няколко от допълнителните зали.

Музей към галерията

Стотици скулптори, коя от коя по-изящна

Вход: 12,50 евро

Работно време: 08:15-18:50(вторник-неделя)

Приблизително време, необходимо за разглеждане: ~ 40 мин

Адрес: Via Ricasoli, 58/60

13. Понте Векио и Коридорът на Вазари

Понте Векио

Гледка от Понте Векио към Арно

Вероятно Понте Векио е в ТОП 3 на най-известните забележителности във Флоренция според много пътеводители. Е заслужава едно от челните места, със сигурност. Оцелял повече от седем века, преживал е наводнения, бомбандировки и какво ли още не. Това всъщност е и най-тясната част на река Арно,минаваща под моста (84м). Според преданията тук е имало мост още от времето на етруските. В римската епоха според някои историци тук е  минавал жизненоважния път Виа Касия, свързващ Рим със Северна Италия. Разрушаван многократно от придошлите води на Арно, мостът е бил изграждан наново.

Порчелино

Снимка с бронзовото глиганче Порчелино, в близост до Понте Векио

Името си получава около 14 век, з ада могат флорентинците да го отличават от Понте Нуово, разположен по нагоре по реката. Първоначално дюкянчетата по моста са били собственост на месари и продавачи на риба, след това на кожари. През 16 в. мостът претърпява коренно преобразяване по нареждане на Козимо 1. Коридорио Вазари (ясно проличава чие дело е той) представлява покрит пасаж от Уфици до новопридобития замък на Медичите Паллацо Пити оттатък реката.  С течение на времето Медичите прогонват всички търговци и занаятчии от моста и на тяхно място настанява златари и ювелири, които и до днес продават зад дървените тезгяхи. Накъдето и да се обърнеш бижута, часовници, слато и сребро в изобилие. Непосредствено до самия мост е бронзовата статуя на Порчелино-бронзов глиган. Погалете го, поставете монета и ще се завърнете, по-заможни във Флоренция, според поверието.

Вход: няма

Работно време: свободен за достъп

Приблизително време, необходимо за разглеждане: време, колкото пожелаете

Адрес: Ponte Vecchio

14. Музеят на Леонардо Да Винчи

Музеят на всепризнатия гений Леонардо да Винчи се намира в сърцето на Флоренция, недалеч от Пиаца дел Дуомо. На входа на музея ще попаднете в богата книжарница с много книги, помагала, занмателни игри и сувенири, всички свързани с живота и творенията на Да Винчи. Самата изложба ще ви пренесе в свят на изобретения и тайни, някои неразкрити и до днес.

Музеят на Леонардо да Винчи

Изобретения, наука, изкуство-всичко това в музея на Леонардо Да Винчи

Също така тук имате възможност да тествате някои сложни механизми и негови проекти, като например да влезете в стая с осем огледалаи благодарение на тази система може да  видите незнам може би 10-20-30 изображения на вас самите от  място. Тук ще видите прототип на акваланг, на парашут, танк, къртечница и какво ли още не. Също така върху манекен се прожектират всички системи в човешкия организъм, които той е разкрил и описал.

Вход: 7 евро

Работно време: 10:00-19:00

Приблизително време, необходимо за разглеждане: ~ 30 минути

Адрес: Via dei Servi, 66R

15. Пиацале Микеланждело – залезът над Флоренция

Приказно място, което трябва да посетите малко преди залез. Кръстено на Микеланджело след неговото възклицание, че “oттук е наблюдавал най-красивият залез”. Уверихме се в това-залезът е неповторим.  В чест на Микеланджело и тук е поставена статуя на Давид. Красивият площад-тераса на две нива е притегателен център както през деня, така и вечер, както за местните хора, така и за всички туристи. Разкриващата се гледка към цяла Флоренция е наистина невероятна. Оттук ще видите като картичка -Дуомото, Кулата на Джото, Санта Кроче, палацо Векио, Сан Лоренцо, Понте Векио, Уфици и много други великолепни сгради.

Пиацале Микеланджело

Тук всички думи са излишни…

За да стигнете до Пиацале Микеланджело трябва да прекосите река Арно през някой от мостовете над нея и да потеглите в посока към най-красивата тосканска църква в романски стил “Сан Миниато ал Монте”. Ако предпочитате по-спокойните разходки, то тъкмо такава би била най-подходяща за вас из сенчестия и тих квартал Олтрарно (отвъд Арно). Той е далеч от тълпите с туристи в центъра на Флоренция, но пък и на една ръка разстояние.

Вход: няма

Работно време: 24/7

Приблизително време, необходимо за разглеждане: време, колкото пожелаете

Адрес: Piazzale Michelangelo

Флоренция
 • Забележителности
 • Цена/качество
 • Музеи
5

Резюме

Флоренция е сърцето на Тоскана и един от най-красивите градове в Италия. Духът на града може да те плени и със сигурност ще те дърпа отново там при всяка възможност.

Sending
User Review
4.68 (22 votes)

6 коментара

 • Здравей , Юлия.Искаме да изкажем (Аз и моята приятелка ) най – искрените си Благодарности за пътеписа, който си споделила.Той много ни помогна за нашето пътешествие до Италия – Флоренция и Пиза 14 – 18.02.2017 година.С помощта на този пътепис успяхме много бързо да се ориентираме в града и да използваме пълноценно краткото време, с което разполагахме.Ако имаш желание можем да допълним пътеписа ти с някоя друга снимка.Бъди Жива и Здрава, с възможности за още пътешествия, които да споделяш с всички нас.

  С Благодарност : Поли и Иван

  • Здравейте, Поли и Иван! Радвам се, че моят разказ ви е бил от полза 🙂 Кое от посетените места ви впечатли най-много. Ще се радвам да споделите снимки от вашето пътуване, които да споделя в страницата във ФБ 🙂 Благодаря за хубавите пожелания! на вас от сърце още много обиколени забележителни места в България и посвета!
   Юлия

   • Здравей, Юлия.
    Всичко ни впечатли.Всяко едно от местата е уникално и си оставя своята диря в дневника от спомените.

    Къде да споделя някой от снимките ни?

 • Здравейте Юлия!
  Изключително ценна и много добре поднесена информация! Благодарение на Вас се справихме бързо и лесно, намерихме набелязаните обекти и бяхме достатъчно добре информирани. Мога само да кажа за другите, на които предстои посещение на града, че има корекция в цените, например за Санта Кроче платихме по 8 евро, но…..като минава времето е така, цените обикновено се вдигат. Благодаря Ви, пожелавам Ви още много и приятни дестинации, които да споделите с нас!

 • За да влезете в катедралата Санта Мария дел Фиоре ще ви е необходимо доста повече време – стояхме на опашката около час и половина /може би, защото входът е безплатен и навалицата е мале-мила/. Имайте в предвид, че в базиликите и катедралата не пускат жени с къси панталони. В Санта Мария Новела се заплаща вход и ви дават безплатно халатче, но в катедралата направо връщат – както писах, там входът е безплатен. Но навсякъде услужливи дами и господа продават кърпи, за да се увиете 🙂
  Посетете и галерията Уфици. Има оригинал на Раждането на Венера на Ботичели и естествено мноооого други. И там се чака много, дори с он-лайн билет.
  Друго мое предложение е градините Боболи. Там не се чака 🙂
  Очарована съм от Флоренция. Бяхме там 5 дни, но и още 5 нямаше да стигнат, за да разгледаме всичко.

  • Привет 🙂
   Колкото до галерията Уфици реших да не я посещавам, тъй като имах по-важни места набелязани 🙂 А и от изкуство не разбирам много, ако трябва да съм честна. А за катедралата Санта Мария дел Фиоре ние чакахме съвсем малко:) Може би не е станало ясно, че сме я посетили 🙂
   Благодаря все пак за подробностите и детайлите, с които описвате всичко, което ви е впечатлило:)

Остави коментар

В момента потребител разглежда: