По света

Загреб – какво да видим за един ден

Загреб
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Ако посетиш Загреб, ще останеш очарован от магията на малките тесни калдъръмени улички на Горний град, катедралите, фенерите, а в същото време ще бъдеш завладян от усещането за един модерен и кипящ от живот европейски град.

И отново поемам извън границите на България. Всяко такова пътуване си е истинско приключение. Емоцията е част от всичко-от планирането на маршрута, през събирането на багажа, пътуването… Този път към Загреб.

На добър път!

Като част от няколкодневно пътешествие до Словения и къмпинга Big Berry, в ранната петъчна утрин потеглихме към Загреб-първата спирка от нашето приключение. Заедно с нас в това “начинание” бяха Мария и Краси, представящи блога си Traveling Buzz. От София потеглихме в 9,30 и в следващите 8 часа бяхме все на път. След като напуснахме границата на България, преминахме цяла Сърбия. Белград ми направи впечатление с магистралния път, който преминава през самия център. Видяхме и голямата река Сава. За няколко часа прекосихме съседката си и преминахме в Хърватия. Крайната цел за деня бе Загреб. 

Бих обобщила в цифри: София-Загреб ~850 км взети за около 8 часа с няколко спирания за по 10-на минути. Толтаксите за това разстояние са около  30 евро в посока.

Малка историческа справка

Съществуват няколко хипотези за името на града. Някои от тях се позовават на исторически данни, други пък лежат на легендарни сведения, може би най-популярната сред всички тях е следната. Стара легенда  разказва за владетеля на града бан Йелачич, който след силна жажда, която го обзела наредил на момиче на име Манда да донесе студена вода от езерото Мандушевац и да му я подаде с думите “Загреби, Мандо!”. Днес на това място се издига конната статуя на бан Йелачич, там е и езерцето с фонтана Мандушевац, а площадът носи неговото име.

Загреб е най-големият град в Хърватия, както и негова столица. През града минава река Сава. Загреб се намира на 104 м над морското равнище, до планинския масив Медведница.

Условно Загреб може да бъде разделен на Долний и Горний град (Градец). В последния се намират резиденцията на президента, историческата църква Св. Марк, хърватският парламент и много музеи и галерии. Всички те са разположени на романтични каменни улици, които се осветяват  от газови фенери във вечерните часове. Другият необикновен район – Долний град, има много ресторанти, кафенета, театри и паркове, които го правят удивително съвременно място. В Загреб има много зелени площи и алеи. И въпреки, че той е един модерен, бързоразвиващ се европейски град,  е съумял да запази чара и спокойствието на отминалите времена. Особено в Горний град, времето сякаш е спряло..

Загреб, здравей!

И така около 17;00 пристигнахме в Загреб. Настанихме се в предварително резервиран апартамент, разположен в самия център на града. Сега ще ви разкажа какво видях и посетих през настоящия и следващия ден до обяд преди да потеглим към Словения.

Загребска катедрала

Определено една от най-красивите сгради в Загреб е катедралата “Света Богородица”. Надали има жител или посетител на града, който да не се е впечатлил от това здание. Кулите и се виждат от всеки ъгъл на града. В момента част от тях са в реставрация, но умело с помощта на рекламни пана се създава илюзията, че кулите са си съвършени и не се провеждат ремонтни работи. Катедралата притежава неизмерими финес и грация. Тя фигурира в списъка със стоте най-красиви паметници на културата в света. Издигната е през 13 в в романо-готически стил. Претърпяла множество промени, достроявания и реконструкции в готически стил, видът който има днес е от началото на 20 в.

Загреб

Снимка за спомен

Катедралата е изключително просторна и забележителна. Капацитетът и е 5000 души. Вътрешната и площ е около 1600кв.м., ширината е 46м, а дължината 77. Определено най-забележителната част от катедралата са нейните кули като интересното при тях е че северната култа (105м) превъзхожда по височина южната с 1 м. Пред самата катедрала има красив фонтан, който няма как да не забележите.

Загреб

Катедралата по тъмно

Вход: Няма

Работно време: 10:00-17:00

Адрес: Vlaška ulica 5, 10000, Zagreb

Ботаническа градина

Загребската ботаническа градина е с безплатен вход. В далечната 1889г град Загреб подарява земите, на които се помещава градината на университета, като единственото условие е да не се изисква вход от посетителите. Така е и до ден днешен.

Загреб

Зелено, свежо и уханно

Разходката из градината бе изключително приятна. Красиво аранжирана с множество дървета, храсти, цветя, треви. В средата на ботаническата градина има малко езерце, в което имаше водни линии. Пътеката се вие между различни растителни видове като всяко от тях има табела с описание. Ако пък искате може да поседнете на някоя от кокетно разпръснатите пейки из градината под дебелите сенки на вековните дървета.

Загреб

Из ботаническата градина

Вход: Няма

Работно време: неделя-вторник: 09:00-14:30// сряда-събота: 09:00-19:00

Адрес: Trg Marka Marulića 9A, 10000, Zagreb

Църквата “Свети Марк”

Църквата “Свети Марк” е римокатолически енорийски храм, разположен в сърцето на стария град, наричан още Горний град. Площадът (на който се намира църквата също носи името Свети Марк) е ограден от сградите на хърватския парламент и хърватското правителство, конституционния съд и кметството на Загреб. Според свидетелствата сградата е построена през 13 в. в романски стил. В следващите векове претърпява множества преустройства-преустроена е в готически, а по-късно и в бароков стил. Днес на места се наблюдават и неоготически подобрения.  Изключително силно впечатление ми направи покрива на църквата, който сякаш е изрисуван. Покритието му е от схематично подредени глазирани плочки, които изобразяват герба на Загреб и този на Хабсбургското хърватско кралство. Настоящият вид на църквата е резултат на реставрация от 1936-1938 г.

Загреб

Площадът пред “Свети Марк”

Вход: няма

Адрес:Trg Sv. Marka 5, 10000, Zagreb

Националният театър на Хърватия

Намира се на площад Марсала Тита 15.  Той е най-старата и главна оперна и театрална сцена, значителен културен център на страната. На неговата сцена  са се представяли много международни звезди на операта, балета, театъра и киното, сред които: Ференц Лист, Сара Бернар, Ференц Лехар, Рихард Щраус, Жерар Филип, Вивиен Ли, Жан Луи Баро, Питър Брук, Марио дел Монако, Хосе Карерас.

Загреб

Театърът в цялата си прелест

Вход: Билети

Работно време каси: 10:00-19:00

Адрес: Marsala Tita 15, 10000 Zagreb

Каменната порта

Древна кула, намираща се в най-високта част на улица Радичева. Някога в миналото, тя е служила за вход в средновековния град. Точно там, в една ниша зад решетки видях и образа на Дева Мария с младенеца. Навякъде около тях имаше благодарствени плочи от хора, на които тази статуя е помогнала. Малко по-нагоре от Каменната порта се намира и втората най-стара аптека в Хърватия (все още функционираща), след тази в Дубровник, което е основана през 1355 г. Знаете ли, че голяма чст от старите улични лампи все още функционират с газ и се палят ръчно от фенерджии?

Загреб

Пред каменната порта и статуята на Дева Мария

Вход: няма

Работно време: няма

Адрес: Kamenita ul., 10000, Zagreb

Кулата Лотршчак

Една от най-старите сгради в Загреб. Датираща от 13 век, кулата Лотршчак е по-известна като Кулата на крадците. В миналото тя е била част от укрепителните съоръжения на Загреб. Интересно е да се отбележи, че в миналото до средата на 19 в. жителите на Загреб са сверявали часовниците си със звука от оръдеен изстрел.

Загреб

“Свети Марк” от високо

По този начин се координирали всики камбанарии в града. Традиция, която продължава и до днес. Имах щастиетода видя и чуя този изстрел, точно в 12.00. Днес в кулата се  помещава малка художествена галерия, както и магазин за сувенири. Заслужава си изкачването на витата каменна стълба в кулата. От панорамната площадка на върха се открива невероятна гледка към града.

Загреб

Моментът, в който оръдието произвежда изстрел

Вход: 20 куни

Работно време: От понеделник до неделя : 09:00-21.00

Адрес: Strossmayerovo setaliste 9, 10000 Zagreb

Главната улица

Загреб е пълен със заведения, барове, кръчми. Вечерта се разходихме по улица  “Ткалчичева”/Tkalčićeva/. Определя се като най-красивата улица в Загреб, която е дом на много магазини и галерии, поместени в автентични сгради от 19 век. Но също така е и добро място за хапване или просто за по питие. На всеки няколко метра има заведение. Тъй като денят, в който бяхме в града, съвпадна с откриването на Европейското първенство 2016 /10 юни/, не само баровете, но и самата улица бе препълнена с хора.

Загреб

Крвав мост и Ткалчичева улица

Адрес: Tkalčićeva ul., 10000, Zagreb

Археологически музей

Археологическият музей на Загреб се намира точно срещу Музикалната градина. Поместен е в красива 4 етажна сграда. В Археологическия музей, както може би се досещате ми бе изключително интересно. Много модерен и богат музей. Експозициите бяха подредени тематично по периоди. Тук ще видите  доказателства за присъствие на хърватите по тези земи от древността.

Загреб

Малко мумии…

Изключително богата е и Египетската колекция, която включва тайнствената загребска мумия- жена от Теба в Египет. Тя е повита в ленено платно, което съдържа най-дългия и засега неразчетен текст на етруски език .

Загреб

Археологическият музей

Вход: 20 куни.

Работно време: 10:00 – 17:00 часа (понеделник-петък, а в четвъртък до 20:00 часа), 10:00 -13:00 часа (уикенд)

Адрес: Trg Nikole Šubića Zrinskog 19.

Парк Зринйевац или Музикалната градина

Ще обобщя така. Намира се точно срещу Археологическия музей. Красиви цветни алеи с чинари, които са донесени от Триест преди повече от 100 години. В градината има множество фонтани, бюстове-паметници на велики личности. Сякаш си в машина на времето. Впечатляваща бе и музикалната беседка, в която както разбрах често се изпълняват различни музикални произведения. Повече от 120 години много загребчани ежедневно се спират до метеорологическия стълб и проверяват точния час, дневната температура, атмосферното налягане и влажността на въздуха.

Загреб

Музикалната градина

Адрес: Zrinjevac, Zagreb 1000

Да похапнем шрукли

Щруклите са невероятно вкусно нещо. Бих ги определила като нещо средно между баница и лазаня. Но да се спрем на определението “хърватска баница”. При нея по-специфичното е, че е се приготвя от домашно точени кори, не фини и в плънката се използва обилно количество сметана. Щруклите могат да бъдат със сладка или солена плънка. Мястото, в което похапнахме щрукли се наричаа “La shtruk” и  се намира в закътано дворче в една от преките на улица Ткалчичева. В това заведение имаше не пове от 7-10 маси в малко кокено дворче, в което се сервират само и единствено шрукли и всякакви напитки, разбира се. Но, акцентирам върху щруклите-вълшебна храна. Много вкусно нещо, което обезателно трябва да опитате, когато сте в Хърватска.

Загреб

Уникално! Загребски щрукли

Работно време: 11:30-22:00

Aдрес: Skalinska ul. 5, 10000, Zagreb

Чудесен и спретнат европейски град. В Загреб се преплитат минало и съвремие по уникален начин. Духът на града се усеща навсякъде. Определено бих се завърнала. останаха още няколко места, за които не остана време да посетя. Следващият път 🙂

Map not available!

Загреб, Хърватска
  • Красота
  • Цена/Качество
  • Забележителности
5

2 коментара

  • Прекрасно място, Юлия. Много ти благодаря за разходката. Статията ти идва в прекрасен момент, след 1 седмица ми предстои път в тази посока и не бях планирал спиране в Загреб, но след разказа ти размислих. Ще посетим този чаровен град 🙂
    Ще ни издадеш ли какви са следващите ти статии и има ли други места от този регион, които би препоръчала? Благодаря

    • Здравей, Коста! При възможност, обезателно ви съветвам да посетите Загреб. Предстои да разкажа за обиколката ми на част от Словения и за посещението ми на красивото езеро Блед. Съвсем скоро я очаквайте!

Остави коментар

В момента потребител разглежда: