По света

10 забележителности в Катания, които да видим за 1 ден

Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Катания. Повече от прекрасно място. В следващите редове ще ви разкажа накратко за този хубав град. Избрахме Катания за място, на което да нощуваме и което да бъде наша отправна точка, а специално за града отделихме ден 1 от нашата сицилианска приказка.

Малко информация за Катания

Град Катания се намира на източния бряг на остров Сицилия, между градовете Месина и Сиракуза, в подножието на вулкана Етна – най-високият действащ вулкан в Европа. Вторият по големина град на острова, след Палермо. Градът е столица на провинцията, която носи същото име. Населението на Катания е приблизително 300 000 души.

Обърнете внимание: Градът цели 7 пъти е бил заливан от лавата на Етна, в чието подножие се намира. Всичко това има своите реминисценции и днес. Лавата е била използвана в изграждането на сградите като това е придало допълнителна здравина на тяхната конструкция .

Катания е основана през VIII в. пр. Хр. Морският град е разрушаван цели седем пъти от вулканични изригвания и земетресения. На територията, където днес е разположен града са живеели хора още през 13 в. пр. Хр. Местното племе сикули дало името на селището – Катания. Смята се, че името на града означава остър нож или друг остър предмет за разфасоване на месо, а също така служи за наименоване на неравна камениста повърхност. Това се аргументира с факта, че Катания е разположена близо до вулкана Етна. Преди векове Катания е била гръцка колония.

Загледана в една сладка витрина...

Загледана в една сладка витрина…

Градът е седалище на първия университет в Сицилия, основан през 1434 г. от Алфонсо V Арагон.

През 1669 г., след поредното изригване на вулкана Етна, Катания е унищожена. Започва възстановяване на града, но през 1693 г. земетресение унищожава всичко, което жителите на града успяват да възстановят. През 1736 г. е издигнат фонтан със скулптура на слон, който се превръща в символ и пазител на града.

Най-големият празник в Катания е фестивалът, посветен на покровителката на града Санта Агата и ако го посетите през февруари ще се насладите на пищните тържества, които завършват с фойерверки на площад Дел Дуомо.

В града има 25 театъра, като всеки от тях е профилиран в различен вид постановки.  Най-известният е театърът Белини (Bellini), който работи от 1890 г.

Потегляме…

Пътувахме с WizzAir, неделя вечер. Предстояха ни няколко вълшебни дни из забележителностите на Сицилия. Полетът продължи около час и трийсет минути и около 9:15 местно време кацнахме в Катания. Бързо се придвижихме до града. Пред самото летище е спирката на местната транспортна компания Alibus, с която срещу 4 евро на човек се озовахме в центъра на Катания. Хотелът ни бе в самият център, разположен на площада със символа на града Liotru – слонче от вулканичен камък с египетски обелиск.

И отново за Катания

Човекът, планирал целия облик на Катания е Батисто Вакарини. Негово дело е и Фонтана дел’ Елефанте, създаден през 1735г. Слончето е изсечено от вулканичен камък, донесет от Етна, поставен върху византийска колона. Слончето, носи на гърба си египетски обелиск, изписан с йероглифи, свързани с култа към богинята Изида.

Разтоварихме багажите и веднага се отправихме из дебрите на нощния живот на града. Бързо се ориентирахме и се настанихме в една тратория, за която прочетохме добри отзиви в Гугъл. Това бе мястото, в което се върнахме общо 3 пъти за 4 дневен престой. Този факт е показателен за високата оценка, която поставихме на това семейно ресторантче. Но за него малко по-късно.

На следващата сутрин, станахме, пихме кафе със каноли с пистачио (шам фъстък) и поехме да разузнаваме града. Първото място, до което отскочихме е прочутия рибен пазар, който се организира всяка сутрин под площад “Дуомо”.

Рибният пазар и Фонтана дел’Аменано

Рибен пазар Катания

Гледка към Рибния пазар в Катания

В южния край на пиаца дел Дуомо се намира внушителният фонтана дел’Аменано. Точно срещу него, в северната част на площада пък се намира Палацо дел’Елефанти -кметството на града. Това    е най-известният и най-добрият пазар на територията на Сицилия.  На пазара видяхме най-различни и разнообразни видове прясна риба и морски дарове. Някои от тях никога не бях виждала. Също така тук се приготвя риба и на място и всеки сладокусник може да опита каквото пожелае.

Рибен пазар Катания

Сергия за риба на Рибния пазар

Продавачите ласкаво примамват туристите. Много голямо впечатление ми направи един продавач, който с такава лекота чистеше скариди, от тези най-дребните. Освен това, тук се продават плодове, зеленчуци, подправки, екзотични предмети. И държа да отбележа, че тук цялата продукция е доста евтина, ако трябва да сравнявам с тази в България. Сочни портокали, дъхави ягоди, зрели ананаси. Да не говорим за зеленчуците. Пазарът е отворен всеки ден, от рано сутрин до обяд, с изключение на неделя.

Рибен пазар Катания

В действие. Рибен пазар, Катания

Това е идеалното място, където може да се усети духа на Катания, както живота на местното население. Над самия рибен пазар има малък балкон, на който пък се събират местните мъже на раздумка и на чаша силно и ароматно кафе.

Адрес :15 Piazza Di Benedetto Alonzo, Catania, CT 95121

Вход : няма

Катедралата на Катания Бадия ди Сант’Агата

Тази катедрала е една от седемте в Катания, посветена на светицата покровителка на града. Дело, отново на Вакарини в нея ярко се откроява майсторството, с което е съчатал различни архитектурни течения.

Piazza del duomo

Площада с катедралата

Построяването на катедралата било по заръка на крал Рожер 1, норманския владетел на Сицилия, но след огромното земетресение през 1693 г.  храмът е разрушен и се наложило неговото цялостно реконструиране. Единствено били запазени средновеквните апсиди от лава.

Катедрала, Катания

Катедралата

Гранитните колони на входа са взети от римския амфитеатър в града. Фасадата, както споменах е дело на Вакарини. Входът е свободен. В катедралата се намира и гробът на италианският композитор Белини. Вдясно от входа на катедралата се намират и Terme Achiliane.

Адрес Via Vittorio Emanuele II, 163, 95131

Вход : няма

Гръко-римският театър и Одеонът

Оттук се отправихме по via Vittorio Emanuelle  към гръко-римския театър, датиращ от 415 г. пр. Хр. Тук някога са се провеждали гладиаторски битки, които били наблюдавани от над 7000 човека. Поне данните от проучванията твърдят за тази цифра. Театърът е построен върху по-стар гръцки театър. Днес, тук е едно от малкото места, на които може да бъде видяна реката, минаващо под катания-Аменано.

Римският театър в Катания

Римският театър в Катания

Поради серията земетресения и срутвания на земни пластове, мястото, където е била оркестрата някога, част от нея сега е обляна от водите на реката.  Встрани от него се намира подобен по-малък Одеон, чийто вход е безплатен и работи всеки ден от 09:00 до 13:30 и от 15:00-19:00.  Някога той е бил покрит с покрив и бил използван за поетични и музикални представления и за репетиции на представленията, които се играели на голямата сцена на съседния гръко-римски театър.

Както повечето сгради в града и той е построен от вулканичен камък и тухли. Същият ден бяха довели тук италиански ученици, които със звънките си напевни гласчета озвучаваха скамейките на римския театър.

Адрес:  Via Vittorio Emanuele II, 266, 95124 Catania CT, Италия/

Раб. време : 09:00-17:00 Понеделник до събота

09:00-13:00 Неделя

Вход : 6 евро

Кастело Урсино

От античния театър се спуснахме по Via castello Ursino и след 5 минути спокоен ход стигнахме до едноименния замък. Той често е домакин на различни изложби. По време на нашето посещение имаше изложени различни картини. В интерес на истината аз си представях по-различна експозиция… но това е защото не се бях запознала предварително с настоящата.

Замъкът Урсино, катания

Замъкът Урсино

Някак си очаквах повече от този замък, тъй като си представях разходка из подземия, килии, наблюдателни кули…но разходката се ограничи до коридорите с изложбените платна. Това е единствената средновековна сграда, оцеляла след земетресението през 1693 г. Заслужава да се види. Съветвам ви, когато планирате посещението си в Катания да проверите какво се представя в замъка за да прецените дали ще е от интерес за вас.

Музеят съхранява още колекциите на манастира Бенедитини, както и част от колекциите на принц Бискари.

Кастел Урсино отвътре

Кастел Урсино отвътре

Адрес:  Piazza Federico di Svevia – 95121 Catania

Работно време :

Понделник- Петък от 9.00 дo 19.00
Събота и Неделя0т 9.00 дo 20.30
Последно влизане-един час преди затваряне

Вход:  10 евро.

Катедралата Свети Никола

Тук ни доведе желанието да се изкачим върху купола, откъдето знаехме, че се открива невероятна гледка. Една от най-големите катедрали в цяла Сицилия. Цялата катедрала отвътре впечатлява със забележителна белота и някак празнота.

Свети Никола, Катания

Свети Никола

Но, ние взехме билети по 3 евро и след няколко минути изкачване по вити каменни стълби, подобни на тези в Дуомото във Флоренция се озовахме на върха на купола, откъдето се разкри невероятна гледка към целия град и към морето. Бе малко ветровито и не останахме задълго там, но умствено запечатахме всичко, което видяхме. Споделям и с вас гледкa от тук.

Адрес Piazza Dante Alighieri, 95124 Catania CT

Работно време :-

Вход : 3 евро

Бенедиктински манастир “Свети Никола”

Въпросният манастир се намира непосредствено до катедралата, която ви разказах току що. Всъщност тя е част от манастирския комплекс. Него разгледахме само отвън. Той е забележителен с това, че е един от най-големите манастири в Европа. Част от обектите ,защитавани от ЮНЕСКО, поради своята архитектурна , историческа и стилова забележителност. Бенедиктиснкият манастир датира от XVI век. Днес в него се помещава департамента по хуманитарни науки.

Манастирът Beneditini

Манастирът

Адрес :  Piazza Dante Alighieri, 32, 95124 Catania

Работно време : 09:00-17:00 / август- 11:00-18:00

Вход : 7 евро

 Площад Universitata

Името на площада подсказва кое сдание се намира там. Университетът е наистина забележителен. Основан е в далечната 1434 г.от краля на Арагония и Сицилия – Алфонсо де Магнимус.

Универистетът в Катания

Университетът и площада. И един търговец.

Забележителлното на този площад са 4-те бронзови фенера, символизиращи характерни за Катания приказни герои. През лятото площадът с епревръща в сцена на много и различни ивенти. Настилката на площада е изцяло от вулканичен камък, а в средата е герба на града. Всъщност Виа Етнеа свършва в този площад.

Адрес : Piazza Università

Знаете ли, че?: Историческият център на Катания е защитен от ЮНЕСКО като част от световното културно наследство.

Палацо ди Санджулиано

Намира се точно срещу сградата на университета на едноименния площад, за който ви разказах току що. Дворецът е едно от много популярните места в града. Построен е през 18 век за семейството на маркизът на Санджулиано.

Палацо ди сан Джулиано, Катания

Да надникнем в Палацо ди сан Джулиано

В началото на 20 век дворецът се използва за сцена на театър Макиавели, където прочути италиански звезди дебютират, както и в него се помещава престижният хотел Бристол.

Адрес : Piazza Università 16 – 95131 Catania

Римският амфитеатър

Ето ни и пред Римския амфитеатър. Не намерих много информация за тази забележителност. Счита се, че е построен през 2 в сл.Хр. И… е вторият по големина след Колизеума в Рим, ако съм разбрала правилно.

римски амфитеатър, Катания

Амфитеатърът

Струва си да се види. Внушителен е. Денят бе понеделник и затова не успяхме да слезем и да се разходим из самия амфитеатър. Но и гледката отгоре си заслужава.

Гръцкият амфитеатър

Римският амфитеатър

Адрес : Piazza Stesicoro, 95124 Catania CT

Работно време : Вторник до Събота 9.00 до 13.30 / от 14.30 до 18.00
Затворен в понеделник (не успяхме да го посетим)

Вход : свободен

Парк Белини

Вила Белини

Градският парк Белини

Истински зелен оазис сред тъмно обагрените сгради на Катания. Разхождайки се по Виа Етнеа, подминавайки римския амфитеатър, стигнахме до главния вход вляво от горепосочената улица. Поредица от стъпала, около които свободно вирее красивото и доста екзотично цвете стрелиция. Продължихме още малко нагоре и се озовахме пред цветна леха, в която с подобни на чемшир растения градинарите изписват всеки ден актуалната дата. Още по-нагоре голям площад с красива гледка и беседка в центъра…

Паркът Белини

Паркът Белини

Тук за малко се сетих за площада на пеещите фонтани в Барселона. Продължихме в самия парк. Красиво подредени градинки, бщстове на римски исторически личности, кокетни пейки. Спокойствие и прохлада в иначе доста топлия ден. Тук човек може да прекара няколко часа наслаждавайки се на обграждащия го зелен цвят….

Адрес : Via Etnea, 292, 95131 Catania

Работно време : всеки ден от 06:00-22:00

Вход : свободен

Задължително опитайте  :

Паста ала Норма  – името и идва от едноименната опера на Винченцо Белини. Къса паста, с доматен сос, пармезан,босилек и запечени патладжани.

Паста ала норма

Паста ала норма

Каноли с пистачио – вкусен десерт от хрупкаво тесто, пълнено с прясна рикота с шамфъстък

Каноли с пистачио

Каноли с пистачио

Аранчини – панирана оризова топка с форма на авокадо най-често. Вътре е пълнена с различни вкусотии – сирена, рагу, задушени зеленчуци

Задължително посетете:

Trattoria U Fucularu –  семейна тратория, която за 4 дни посетихме 3 пъти. Гостоприемният собственик ни пое още от вратата, настани ни. Дъщерите му пък се втурнаха да ни обслужват, макар че не владееха много добре английския.

Траторията

Любимата тратория

Малката тратория разполага едва с 10-на маси, за които ако не направиш резервация или не разполагаш с огромен късмет няма да успееш да се класираш. Сицилианската кухня на този ресторант, разположен на Via Euplio Reina, в центъра на Катания, ще ви заплени от първия миг, като ви запознае с цялото богатство и свежест, които Сицилия може да даде. Храната тук е не просто вкусна, тя е божествена.

Антипастите на вечерта

Антипастите на вечерта

След прекрасният ден в Катания ни предстоеше екскурзия до Таормина, а след това и до Сиракуза.

?Може да прочетете за забележителностите в Таормина тук!

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

10 забележителности в Катания, които да видим за 1 ден
  • Забележителности
  • Указателни табели
  • Туристически маршрути
5

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: