По света

Таормина – la dolce vita

Таормина
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Таормина

Каквото и да бях си представяла като усещане и преживяване, това което видях в Таормина го надмина в пъти.

Вторият ден от нашата сицилианска приказка. Рано сутринта потеглихме от Катания (прочети за забележителностите в Катания тук), зa която вече ви разказах и хванахме влак до Gardini Naxos. Доколкото зная има някакъв пряк път от гарата до самата Таормина, но… преценихме, че ще си изчакаме автобуса. Линията Interbus, която обслужва този отсег – Джардини Наксос – Таормина е съобразена с пристигащите влакове и изчакахме около 10-на минути докато дойде автобусчето, с което се изкачихме буквално на върха на планината.

Таормина

Невероятни гледки

Представете си жп гарата е на брега на морето, а автобусът ни изкачи буквално над нея. Такива обратни завои, при които трудно се разминават две малки транспортни средства, а камо ли два автобуса… Майсторството и професионалзмът на шофьорите обаче си личи.

Препоръчвам: Ако се чудите кога да планирате вашата екскурзия до Таормина, то моят съвет е да го направите в месеците до март-април или след септември. Лятото туристопотокът е огромен, а зa горещините… мисля, че се досещате.

Лъкатушещият път ни пренесе покрай прекрасни къщи-замъци, 5 * хотели с невероятен изглед и ето , че не след дълго се озовахме на  улица Via Luigi Pirandello. На тази улица се намира и мястото, от което потегля лифта (funicular) към Isola Bella  и известният плаж Lido Mazzaro. Но преди да се впусна в своя разказ…

Няколко думи за самата Таормина

Разположена е в североизточната част на Сицилия, на 55 км южно от Месина и на точно толкова северно от Катания. За Таормина Ги дьо Мопасан пише “Всичко, което сякаш е създадено на земята, за да съблазнява очите, духа и въображението“

През древността градът се казва Тавроменион или Тауромениум.

Добре дошли в Таормина

Още със слизането от автобуса попаднахме сред голяма тълпа от туристи. Вървейки към центъра на Таормина подминахме няколко типични за морските курорти магазинчета и сергии – с добре познатите картички, магнити, сувенири за спомен.

Таормина

Виа Луиджи Пирандело

Преминахме през Porta Mesina  и разглеждайки жадно туристическата карта, с която разполагахме се отправихме по Via Teatro Greco  към Античният театър на Таормина.

Античният театър

За мен лично това е най-голямата забележителност в Таормина. Със сигурност сте попадали на красиви снимки досущ като картички на театъра, а в далечината обвитите в облаци и кълба дим върхове на Етна, планински масиви и Йонийско море.

таормина - театър

Театърът

Театърът е построен в далечния 4 в.пр. Хр от древните гърци. Това, което днес виждаме, обаче дължим на римляните, които надграждат във височина и добавят тухлена сцена в продължение на около два века. Театърът не впечатлява с размери, а с невероятна гледка и местоположение, които го превръщат в изключително голяма атракция. Когато го посетите ще се убедите сами. Самият театър е изсечен в скалите на едно възвишение. И до днес, както в далечното минало театърът е сцена на светския живот в Таормина. При правилно планиране на пътуването  си може да посетите традиционния филмов фестивал на Таормина, както и множество концерти и събития.

Таормина

Не може без такива снимки 🙂

Снимахме, снимахме, снимахме. Тук наистина може да прекара часове, стига да не е много топло, както бе когато ние посетихме театъра.

Отстрани на арената има помещение, в което може да се наблюдават различни филми, свързани с живота на Таормина, и в часност на гръко-римския театър.

Разходка по Корсо Умберто I

Обичайно за цяла Италия. Главната улица е претъпкана от туристи. Големият наплив тук е от април та чак до октомври, независимо от високите температури. И въпреки ордите от снимащи пътешественици, градът е запазил своя очарователен характер. Корсо Умберто I предлага от всичко – красиви площадчета, впечатляващи катедрали, малки кокетни заведения, джелатерии, магазини, предлагащи от антики и произведения на изкуството, до всякакви сувенири и всевъзможни предмети, свързани по някакъв начин с Таормина.

Таормина

Няма как да не опиташ сладоледа тук…

Тук попаднахме на нещо, което до този момент наистина виждаме за първи път. Избягвам да говоря в множествено число, но в момента го използвам тъй като никой от спътниците ми не бе виждал следното: красива девойка с изключително чевръсти ръце за секунди бродираше имена и  дати върху различни изделия, които продаваше.

Таормина

И най-красивото име <3

От престилки за готвене, през плетени шапки, покривки за маса до всякакви бебешки изделия. Разбира се, спряхме се и купихме подарък за най-малкия пътешественик, чието име бе увековечено за секундив върху красива малка раница.

Таормина

Симпатичната девойка, която бродира

Площад “9-ти април” и катедралата Свети Августин

Място, което много държах да видя. Площад “9-ти април” – наречен е така, защото на 9 април 1866г , когато месата в катедралата е била прекъсната, за да бъде съобщено на множеството, че Гарибалди е пристигнал в Марсала (от другата страна на острова) за да започне своето завоевание над Сицилия и да я присъедини към Италия.

Таормина

Площад “9-ти април”

Днес катедрала “Свети Августин” функционира като библиотека (това, което виждате на снимката) . Красивият площад, предлагащ гледка към Йонийско море е изпъстрен с шахматно подредени плочи и е заобиколен от няколко кокетни кафенета. И… винаги има много, много хора, увековечаващи своето посещение на красивата Таормина и едноименния площад с множество снимки.

Часовниковата кула

Поради мястото, на което се намира Часовниковата кула на града носи още името Порта ди Медзо и разделя средновековната част на Таормина от тази от Класическия и Елинистически период. Построена е през 12 век върху гръко-римски останки.

Таормина кул

Часовниковата кула на Таормина

Няма как да я пропуснете, намира се непосредствено до площад “9-ти април”

Градините на Вила Комунале

След няколкото тигела по Корсо Умберто I и кратка почивка за обяд се отправихме към следващата набелязана цел Вила Комунале и парковият комплекс на въпросната вила.

Таормина

Тук хапнахме

Тук разходката наистина ни пренесе в едни други географски ширини – тропически растения  – огромни палми, редки видове цветя и храсти, опасваха надлъж и нашир красивата градина.

Вила Комунале Таормина

Вила Комунале

А панорамните гледки, които поставяха “черешката на тортата” на този парк са наистина завладяващи.  И тук прекарахме има-няма час, просто наслаждавайки се на цялата красота и спокойствие, които ни заобикаляха.

Таормина

Прекрасни гледки, спиращи дъха

 Не пропускайте: Ако имате време посетете малкият остров изола Бела с близката Синя пещера. До него се слиза с фуникулар (спирката му е малко по-нагоре от автогарата на Виа Пирандел .

Прекарахме един чудесен ден в Таормина, която бе част от нашата кратка сицилианска афера, за която вече ви разказах в статията ми за забележителностите в Сицилия.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Таормина - la dolce vita
  • Инфраструктра
  • Местоположение
  • Транспорт до обекта
5
Sending
User Review
5 (4 votes)

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: