Здравейте, приятели! Радвам се, че продължавате да посещавате моя сайт и да четете за приключенията ми! Във връзка с усложнената ситуация и с цел да минимизираме щетите за всички засегнати ви съветвам да НЕ ПЪТУВАТЕ! Никога не съм вярвала, че ще посъветвам някой да не пътува, но обстоятелствата го изискват! Скоро всичко ще бъде наред и ще продължаваме да опознаваме красивата ни родина и да обикаляме света!
По света

Таормина – la dolce vita

Таормина
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Таормина

Каквото и да бях си представяла като усещане и преживяване, това което видях в Таормина го надмина в пъти.

Вторият ден от нашата сицилианска приказка. Рано сутринта потеглихме от Катания (прочети за забележителностите в Катания тук), зa която вече ви разказах и хванахме влак до Gardini Naxos. Доколкото зная има някакъв пряк път от гарата до самата Таормина, но… преценихме, че ще си изчакаме автобуса. Линията Interbus, която обслужва този отсег – Джардини Наксос – Таормина е съобразена с пристигащите влакове и изчакахме около 10-на минути докато дойде автобусчето, с което се изкачихме буквално на върха на планината.

Таормина

Невероятни гледки

Представете си жп гарата е на брега на морето, а автобусът ни изкачи буквално над нея. Такива обратни завои, при които трудно се разминават две малки транспортни средства, а камо ли два автобуса… Майсторството и професионалзмът на шофьорите обаче си личи.

Препоръчвам: Ако се чудите кога да планирате вашата екскурзия до Таормина, то моят съвет е да го направите в месеците до март-април или след септември. Лятото туристопотокът е огромен, а зa горещините… мисля, че се досещате.

Лъкатушещият път ни пренесе покрай прекрасни къщи-замъци, 5 * хотели с невероятен изглед и ето , че не след дълго се озовахме на  улица Via Luigi Pirandello. На тази улица се намира и мястото, от което потегля лифта (funicular) към Isola Bella  и известният плаж Lido Mazzaro. Но преди да се впусна в своя разказ…

Няколко думи за самата Таормина

Разположена е в североизточната част на Сицилия, на 55 км южно от Месина и на точно толкова северно от Катания. За Таормина Ги дьо Мопасан пише “Всичко, което сякаш е създадено на земята, за да съблазнява очите, духа и въображението“

През древността градът се казва Тавроменион или Тауромениум.

Добре дошли в Таормина

Още със слизането от автобуса попаднахме сред голяма тълпа от туристи. Вървейки към центъра на Таормина подминахме няколко типични за морските курорти магазинчета и сергии – с добре познатите картички, магнити, сувенири за спомен.

Таормина

Виа Луиджи Пирандело

Преминахме през Porta Mesina  и разглеждайки жадно туристическата карта, с която разполагахме се отправихме по Via Teatro Greco  към Античният театър на Таормина.

Античният театър

За мен лично това е най-голямата забележителност в Таормина. Със сигурност сте попадали на красиви снимки досущ като картички на театъра, а в далечината обвитите в облаци и кълба дим върхове на Етна, планински масиви и Йонийско море.

таормина - театър

Театърът

Театърът е построен в далечния 4 в.пр. Хр от древните гърци. Това, което днес виждаме, обаче дължим на римляните, които надграждат във височина и добавят тухлена сцена в продължение на около два века. Театърът не впечатлява с размери, а с невероятна гледка и местоположение, които го превръщат в изключително голяма атракция. Когато го посетите ще се убедите сами. Самият театър е изсечен в скалите на едно възвишение. И до днес, както в далечното минало театърът е сцена на светския живот в Таормина. При правилно планиране на пътуването  си може да посетите традиционния филмов фестивал на Таормина, както и множество концерти и събития.

Таормина

Не може без такива снимки 🙂

Снимахме, снимахме, снимахме. Тук наистина може да прекара часове, стига да не е много топло, както бе когато ние посетихме театъра.

Отстрани на арената има помещение, в което може да се наблюдават различни филми, свързани с живота на Таормина, и в часност на гръко-римския театър.

Разходка по Корсо Умберто I

Обичайно за цяла Италия. Главната улица е претъпкана от туристи. Големият наплив тук е от април та чак до октомври, независимо от високите температури. И въпреки ордите от снимащи пътешественици, градът е запазил своя очарователен характер. Корсо Умберто I предлага от всичко – красиви площадчета, впечатляващи катедрали, малки кокетни заведения, джелатерии, магазини, предлагащи от антики и произведения на изкуството, до всякакви сувенири и всевъзможни предмети, свързани по някакъв начин с Таормина.

Таормина

Няма как да не опиташ сладоледа тук…

Тук попаднахме на нещо, което до този момент наистина виждаме за първи път. Избягвам да говоря в множествено число, но в момента го използвам тъй като никой от спътниците ми не бе виждал следното: красива девойка с изключително чевръсти ръце за секунди бродираше имена и  дати върху различни изделия, които продаваше.

Таормина

И най-красивото име <3

От престилки за готвене, през плетени шапки, покривки за маса до всякакви бебешки изделия. Разбира се, спряхме се и купихме подарък за най-малкия пътешественик, чието име бе увековечено за секундив върху красива малка раница.

Таормина

Симпатичната девойка, която бродира

Площад “9-ти април” и катедралата Свети Августин

Място, което много държах да видя. Площад “9-ти април” – наречен е така, защото на 9 април 1866г , когато месата в катедралата е била прекъсната, за да бъде съобщено на множеството, че Гарибалди е пристигнал в Марсала (от другата страна на острова) за да започне своето завоевание над Сицилия и да я присъедини към Италия.

Таормина

Площад “9-ти април”

Днес катедрала “Свети Августин” функционира като библиотека (това, което виждате на снимката) . Красивият площад, предлагащ гледка към Йонийско море е изпъстрен с шахматно подредени плочи и е заобиколен от няколко кокетни кафенета. И… винаги има много, много хора, увековечаващи своето посещение на красивата Таормина и едноименния площад с множество снимки.

Часовниковата кула

Поради мястото, на което се намира Часовниковата кула на града носи още името Порта ди Медзо и разделя средновековната част на Таормина от тази от Класическия и Елинистически период. Построена е през 12 век върху гръко-римски останки.

Таормина кул

Часовниковата кула на Таормина

Няма как да я пропуснете, намира се непосредствено до площад “9-ти април”

Градините на Вила Комунале

След няколкото тигела по Корсо Умберто I и кратка почивка за обяд се отправихме към следващата набелязана цел Вила Комунале и парковият комплекс на въпросната вила.

Таормина

Тук хапнахме

Тук разходката наистина ни пренесе в едни други географски ширини – тропически растения  – огромни палми, редки видове цветя и храсти, опасваха надлъж и нашир красивата градина.

Вила Комунале Таормина

Вила Комунале

А панорамните гледки, които поставяха “черешката на тортата” на този парк са наистина завладяващи.  И тук прекарахме има-няма час, просто наслаждавайки се на цялата красота и спокойствие, които ни заобикаляха.

Таормина

Прекрасни гледки, спиращи дъха

 Не пропускайте: Ако имате време посетете малкият остров изола Бела с близката Синя пещера. До него се слиза с фуникулар (спирката му е малко по-нагоре от автогарата на Виа Пирандел .

Прекарахме един чудесен ден в Таормина, която бе част от нашата кратка сицилианска афера, за която вече ви разказах в статията ми за забележителностите в Сицилия.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Таормина - la dolce vita
  • Инфраструктра
  • Местоположение
  • Транспорт до обекта
5
Sending
User Review
5 (3 votes)

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: