По света

4 приказни замъка в Румъния-Пелеш, Пелишор, Бран и Ръшнов

Пелеш
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

В началото на есента посетих северната ни съседка Румъния. Екскурзията ни протече в рамките на 3 дни като във всеки от тях бяхме на различно място. В няколко поредни статии ще се опитам да подбера и опиша най-впечатляващите места, които видях и посетих. Днес отдавам чест на замъците и крепостите. Никога досега не бях стъпвала в истински замък. Ето, че и този момент дойде. Приказните палати, които ще ви представя в тази статия са Замъка Пелеш, Замъка в Бран и Крепостта Ръшнов. Всеки от тях е забележителен. Но нека да ви ги представя.

Замъкът Пелеш

Най-красивият замък, който някога съм виждала. Някой ден, когато посетя Нойшванщайн и Хохензолен, ще си променя мнението може би, но за момента Пелеш е моят ТОП 1 сред замъците.

Замък Пелеш

Замък Пелеш

Замъкът Пелеш се намира северно от Букурещ, на около 130 км. Път, който ние изминахме за около час и 30 минути. Голямо задръстване имаше в град Синая, в който се намира и този архитектурен шедьовър на неоренесанса. Смятан от мнозина за представител на едни от най- хубавите дворцови комплекси не само в Румъния, но и в цяла Европа.

Замък Пелеш

Е как да не си направш снимка пред това бижу?!

Оставихме колата си на голям паркинг и оттам около 10-на минути пеша по широк път нагоре, докато се озовахме и пред самия замък. Там, ни трябваха около 15-на минути съзерцаниe буквално. То не бяха снимки, клипчета, пак снимки. Сергиите със сувенири бяха в прилични „количества“, нищо чак толкова дразнещо окото.

Замък Пелеш

В двора

Запътихме се по пътеката към самия Пелеш. Количеството хора беше наистина огромно. Българска реч се чуваше навсякъде. Първоначално объркани на коя от двете големи опашки трябва да се наредим, след известно време осъзнахме, че се редим на грешната. Правилната бе наистина голяма… Вътрешният двор, в който всъщност се намирахме е невероятно красив със своите скулптури, стенописи, фенери. Но за около 30 минути чакане (което е малко) избрахме да влезем с англоговорящ екскурзовод. Снабдени с калцуни, нетърпеливи да пристъпим прага на този разкошен замък, ето ни вече вътре. Екскурзоводът-младо момче, с добър английски внимателно ни разказа за историята на замъка, разходи ни из всички зали на първия етаж-цереминиални, кабинети, столова, библиотека, кино салон и още много… Тъй като не бяхме разбрали, че може да се купи по-скъп билет, включващ обиколка на царските покои, разположени на втория етаж, ние обиколихме само първия.

Замък Пелеш

Опашките са големи…

Строежът на Замъка започва в далечната 1873г, поръчан от крал Карл I, а е завършен десетилетие по-късно. За построяването му са използвани каменни блокове, дървени, материали, тухли, многоцветен мрамор. Стилът е немски ренесансов, но се долавят мотиви от готическия, немски ренесанс, барок, рококо. Разгъната площ на замъка е 3200 кв.м. Той разполага със малко над 160 стаи. Богатата колекция, включва произведения на изкуството, които са сред най-добрите в Източна и Централна Европа-живопис, мебели, оръжия и доспехи, златни и сребърни изделия, изключителна стъклопис, гоблени, книги.

Замък Пелеш

Првият етаж от Пелеш

Около самия замък се разполагат 7 тераси, разкриващи невероятна гледка към близката долина. Терасите са обсипани с красиви статуи, дело на Романели. Негово дело е и статуята на крал Карл I пред главния вход. В допълнение на статуите, ще видите още красиви стълбища, фонтани, каменни кладенци, каменни вази.

Замък Пелеш

Оръжие от всички краища на света бе изложено в една от залите

Дълги години Пелеш е бил в центъра на сериозни спорове между роднините и наследниците на бившия румънски крал Михай. След множество проучвания, разглеждане на архивни документ, парламентът стига до заключението, че единствено бившия монарх може да претендира за собственост върху замъка.

Замъка Пелеш

Пелеш в отражението…

Работно време:

15 май-14 септември

Понеделник: Неработен ден

Вторник: 11:00-16:15

Сряда-Неделя: 09:15-16:15

15 септември-14 май

Понеделник и вторник: Неработен ден

Сряда: 11:00-16:15

Четвъртък-Неделя: 09:15-16:15

Цена:

Обиколка на партерен етаж: 45 минути

Възрастни: 20 леи

Пенсионери: 10 леи

Ученици, студенти: 5 леи

Обиколка на партерен етаж+ първи етаж: 1 час и 15 минути

Възрастни: 50 леи

Пенсионери: 25 леи

Ученици, студенти: 12,5 леи

Замъкът Пелишор

Пелишор

Малкият замък Пелишор

Вляво от Пелеш се намира малкият замък Пелишор. Построен е от Карл I като резиденция за лятото на кралското семейство. В архитектурата ми се вплитат елементи от византийската и келтска символика. Тук не влязохме, тъй като бе затоврен, макар и че според разписанието бе отворен. Може би поредната група е била влязла, макар че никакви туристи нямаше наоколо. Бях попрочела, че парадният вход и столовата впечатляват със изключително изящество. Забележителни били още Златната спалня, Златната стая, кабинетът на принцеса Мария, както и този на Фердинанд I.

Пелишор

Пелишор

Фердинанд I получава замъка като подарък от неговия чичо Карл I. Той има само едно дете, което умира след тежко боледуване и за негов наследник той определя своя племенник Фердинанд. Интериорът на двореца е семпъл и изключително изтънчен, дело е на съпругата на Фердинанд-Мария Сакскобурготска. Дворецът представя нейния любим стил ар нуво-и навсякъде в двореца могат да се забележат отличителни елементи като лилията и магарешкия бодил.

След като разгледахме замъка отвън се отправихме към следващата спирка от нашата екскурзия – Бран. А за Пелишор със сигурност ще се завърнем някой ден.

Работно време:

понеделник-неделя 9:30–16:30

Цена:

Възрастни: 50 леи

Пенсионери: 25 леи

Ученици, студенти: 12,5 леи

Замъкът в Бран

От Синая до Бран изминахме около 50 км по красив планински път в Карпатите. Намерихме си местенце за паркиране, почти под самия замък. Бран е малко планинско градче, или по-скоро селце. Китно, чисто, подредено. За да стигнем до главния вход на замъка, минахме през препълнена търговска улица с всевъзможни сувенири-всички с акцент Дракула, разбира се.  След като закупихме билети се отправихме към самия замък. На самия вход ни посрещна усмихнат Граф Дракула, който без претенции и искане на хонорар се снимаше с всички желаещи. Естествено и ние не пропуснахме. А сега ще ви запозная със самата история и легенда на замъка.

Замък в Бран

Снимка с граф Дракула, който усмихнат ни посрещна пред замъка си

Замъкът е построен в красива местност над Бран от жителите на Брашов, които го издигнали със собствени средства през 1382 г. В замяна на това те били осовбодени от непосилните данъци за няколко века напред.

Замъкът представлява музей-крепост, сякаш “кацнал“ на висока скала, имаща форма на трапец. Замъкът е служил като стратегическа крепостна отбрана на 4 нива, свързани помежду си посредством множество стълбища, коридори, зали. В центъра на вътрешния двор ще видите голям кладенец, който според легендата е вход към подземие.. нямахме време и смелост да разберем това. Собствениците на замъка от неговото построяване са много. Първоначално е принадлежал на Мирча Стария, а след това е станал собственост на жителите на Брашов. Легендите разказват, че Влад Цепеш-Дракула е отсядъл в замъка Бран по време на своите походи. В гъстите и непристъпни гори, той обичал да ловува. Една от легендите разказва, че като непримирим противник на турците той е залавял и измъчвал враговете си в подземията на замъка. В една от залите ще видите наистина доста „впечатляващи“ уреди за изтезания“.

Замъкът в Бран

Замъкът в Бран

Животът на Влад Цепеш до голяма степен  е обвит в мистерия. Малко се знае за него. Бил е автократичен княз на Влахия. По това време Влашко е било сред най-мирните и спокойни райони на Европа. Името „Дракул“ (дявол) Влад получава от баща си по рождение. Буквата „а“ накрая е добавена вероятно във връзка с жестоките му методи за разправа с враговете му. Всички, които му пречили били „разчистени“. Един от най-жестоките методи, които изполвал е убийството чрез набучване на кол.

Замъкът в Бран

Гледка от последния етаж на замъка

След много години, в началото на 20 век местните жители подаряват замъка като подарък на обичаната кралица Мария, обединила румънските провинции през 1918г. След реконструкция в продължение на седем години от чешкия архитект Карел Лиман, замъкът се превръща в красива резиденция, много подобна на това, което видяхме и ние. Заобиколена е от зелени паркове, алеи, езерце в най-ниската част.

Замъкът в Бран

Нейде из терасите на замъка

Замъкът в Бран става популярен като „Замък на Дракула“ преди около 30 години, когато тълпи от туристи се впускат в търсене на замъка на Дракула, описан в романа на Брам Стокър. В книгата той е описан много подобно, с множество подземни лабиринти, тунели, тайни.

Каквато и да е истината за замъка, днес той е истинско бижъ, останало от Средновековието. Ценен паметник-музей, доказателство и символ на отминалите славни времена.

След обиколката замъка, се спуснахме обратно към колата. По пътя не пропуснахме да опитаме от традиционните им наденички, които бяха много вкусни. Поглезихме се и с половин метрови козунаци, които бяха приготвени  пред очите ни.

Замъкът в Бран

Из стаите…

Работно време:

1 април-30 септември

Понеделник: 12:00-18:00

Вторник-Неделя: 09:00-18:00

1 октомври-31 март

Понеделник: 12:00-16:00

Вторник-Неделя: 09:00-16:00

Вход:

Възрастни: 35 леи

Пенсионери: 25 леи

Студенти: 20 леи

Ученици: 7 леи

Крепостта Ръшнов

На 12 км, югоизточно от Брашов се намира малкото планинско градче Ръшнов. Забележителното тук е крепостта, кацнала на върха на хълма над града. GPS-ът ни заведе в самото му подножие на голям паркинг, където паркирането бе истинско предизвикателство. Факт е, че намерихме едно местенце, където оставихме буса. Отправихме се към мястото, което привлече погледите ни. Опашка от хора, които чакахе малките автобусчета, пътуващи към самата крепост. След като предварително си закупихме билети се качихме на автобусчето, което по-скоро бе атракция. С него пътувахме около 10-на минути. По пътя подминахме детски увеселителен парк Dinoworld. Много от пътуващите слязоха именно тук. След няколко минути се озовахме и пред самата крепост Ръшнов. Взехме билети и се запътихме към нея.

Ръшнов

Ръшнов

Влизайки през големите и порти се заизкачвахме към крепостта. Вътре, определено има особено усещане. Да, на места е доста реконструирана, но някак си поправките не дразнят, поне мен.

Крепост Ръшнов

Крепост Ръшнов

Ръшновската крепост е построена през XIII в. Дело е на рицарите на Тевтонския орден между 1211 и 1225. Тогава е основан и град Ръшнов (Розенау). Причината Тевтонския орден да строи много крепости в региона за защита на населението е първото татарско нашествие. Една от построените крепости е Ръшновкста крепост. Различава се от дргите по това, че е замислена като убежише на селяните при евентуална обсада. Това е и причината в нея да има над 30 къщи, училише, параклис, обществени сгради. Крепостта е разделена на горна и долна част. Източната стена е най-добре укрепена. Защитата е включвала 9 кули, 2 бастиона, подвижен мост.

Крепост Ръшнов

На Входа под опасната порта…

Интересна е историята на 146-метрови кладенец. Прокопан е в твърда скала, поради фактът, че крепостта е изградена върху калцитна планина. Работата по кладенца продължава 17 години. Работата е извършена от двама турски пленници, на които е обещано да бъдат пуснати на свобода, когато завършат изкопа. Местна легенда, обаче разказва как двамата турци са убити впоследствие. Кладенецът е стъпка към още по-голяма сигурност, тъй като се налага на хората да излизат извън крепостта по време на обсада, за да попълват запасите си с вода.

Крепост Ръшнов

Сякаш си в средновековно селце в Западна Европа

Последната голяма обсада на Ръшновската крепост е през 1690 г. по време на турското нашествие в Трансилвания.  Унищожена е от пожар от 1718 г. 1802 г. е похитена и от земетресение.

В момента може да се разходите из крепостта, която е изцяло реставрирана. В много от къщите, запазени от едно време, днес се помешават магазини за сувенири, в които може да си вземете нещо за спомен.

Крепостта Ръшнов

Крепостта Ръшнов-гледка от върха

От върха на града се разкрива невероятна гледка към град Ръшнов и равнината. Ще спомена, че тази дестинация е доста популярна. Много българи, също като нас си бяха организирали няколкодневна разходка из Северната съседка. Разхождахме се по камените пътеки, а усещането е сякаш си в някое алпийско средновековно селище. Една малка приказка.

Крепост Ръшнов

Ръшнов

Слизането надолу към паркинга се осъществи отново посредством малките автобусчета.

Цена на влакчето: 4 леи

Работно време на крепостта:

09:00-17:00

Вход за крепостта:

възрастни-12 леи

деца-5 леи

Цена на влакчето:

5 леи-двупосочно

Map not available!

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

6 коментара

 • Здравейте, поздравление за чудесната статия. През пролетта мисля да посетя Румъния и замъците по вашия маршрут и ще се възползвам от полезната информация. Благодаря ви, че я споделяте 🙂

 • Здравейте,
  Страхотен маршрут.
  Обмислям подобна екскурзия с моето семейство през пролетта.
  Може ли да споделите нещо относно нощувките и организацията свързана тях ?

  Поздрави

  • Здравейте, няма да съжалявате! Ние отседнахме в Букурещ и Бран в апартаменти, тъй като бяхме голяма компания. Наистина големи. Нощувките бяха разпределени така: Букурещ – Брашов- Букурещ.

 • Здравейте, а трябваше ли предварително да резервирате гид и билети за замъка или направо на място в работното им време успяхте да влезете. На групава екскурзия до там си спомням, че трябваше предварително да уговорим час и ден за посещението ни, даже първия път не ни пуснаха и пробвахме пак на връщане.

  • Здравейте! На място си закупихме билет за замъка Пелеш, включихме се към обиколката на англоговорящ гид. Просто се редихме по-дълго време на опашка, но такъв беше момента-няколко почивни дни на куп и мноооого българи в Румъния 🙂

Остави коментар

В момента потребител разглежда: