Археологически  Екопътеки  Природни По света

19 невероятни места, които посетих през 2016 година

Пътешествията на 2016 година
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

В края на всяка година започваме да си правим равносметка-какво сме свършили или не сме свършили, какво постигнахме, къде изостанахме, доколко изпълнихме плановете си. Изминалата година за мен бе наситена с много пътувания както из страната, така и в чужбина. В България успях да посетя места, за които дори не подозирих, че съществуват, както и такива, които отдавна исках. Извън границите на страната пропътувах хиляди километри до цели 5 държави. Дано догодина, живи и здрави удвоя тази бройка. В крайна сметка това бе една успешна година. Днес ще ви представя една малка част от местата-19 от дестинациите, които истински ме впечатлиха.

Стобски пирамиди 

Стобски пирамиди

Стобски пирамиди са популярно място за еднодневна екскурзия в близост до София. Както много пъти съм писала, обожавам да използвам всяка свободна минута за пътуване и обикаляне из интересните места в България. Посетих това чудно кътче от България в ранна пролет, когато всичко бе цъфнало в бяло и розово. Разходката до този природен феномен е наистина лека и приятна. Има два подхода, като единия ни отведе до място, от което може да се насладиш на пирамидите в цялостната им красота, а другата пътека ни заведе точно до самите пирамиди, та чак и над тях. Толкова ми хареса това място, че го посетих и през есента отново.

Белинташ  

Белинташ

Белинташ

Едно от ония места, които някак те зареждат, когато си там. Невероятната 360-градусова панорамна гледка, която се разкрива от мястото и интересната и противоречива история на скалите ще ви накара да осъзнаете, че не сте на обикновено място, на което всеки ден човек може да попадне. Историята на Белинташ е много oспорвана, както от археолози и историци, така и от „други“ изследователи. Според някои това е площадка за кацане на НЛО, а според други е много важен религиозен център за местните тракийски племена, които с аобитавали тези земи. На върха на скалите ще намерите интересни щерни, както и изсичания в скалите, които приличат на големи кладенци.

Караджов камък

Караджов камък

Караджов камък

Недалеч от Кръстова гора се намира още едно невероятно място. Разходката до Караджов камък е голямо предизвикателство. Светилището на Сабазий, както е определено от проучвателите му, се намира на няколко километра пеша от Кръстова гора и е част от така наречения свещен триъгълник, заедно с Кръстова гора и Белинташ. Нарича се Караджов камък заради големия камък, който е заседнал в процеп между скалите, като именно под него се минава, за да се качим на върха на скалите.

Крепостта в Кричим

Кричим крепост

Кричимската крепост

Определено е специална за мен. Разположена е върху стръмните скали над Кричим. Освен нея, обезателно посетете и Асеневия надпис, който гласи  „На този камък седя цар Асен, когато превзе Кричим“С моите верни приятели тази есен, поставихме указателни табели по пътя към крепостта и към самия надпис, тъй като особено намирането на втория се оказа голямо предизвикателство. Интересно място, което заслужава вниманието на всеки любител на българската история.

Пещера Снежанка

Пещера Снежанка

Пещера Снежанка

Прекрасна идея за посещение, когато се намирате в района на град Пещера. Пещера Снежанка се намира на около 5 км от град Пещера. За да стигнете до нея трябва да преодолеете екопътека с дължина 830 м. Пещерата е открита през 1961 г. Тя е изключително богата на пещерни образувания-сталактити, сталагмити, сталактони, драперии, синтрови езерца. Дължината и е само 145 м, но това не е попречило на траките да я използват като убежище при опасност. И до днес могат да бъдат видяни техните огнища, част от предметите, които са използвали, както и кости на животни. А пред самата пещера, при повечко късмет може да видите и котката-пазач.

Дяволска екопътека

Дяволска пътека

Дяволска пътека

Най-екстремната екопътека, която съм посещавала досега. Невероятно място. Разполага с два входа-откъм село Борино и откъм Буйновското ждрело. Самата Дяволска пътека представлява съвкупност от естакади, дървени мостчета, конзолни платформи, водни каскади, скални форми, ерозионни котли и невероятни панорамни площадки към природна забележителност Дяволски мост и водослива на реките Буйновска и Чатак дере. Чудесно място особено ако обичате планина, река, водопади, екстремни пътеки и стълбища.

Крепостта Перистера

Крепостта Перистера

Крепостта Перистера

Крепостта е датирана в IV в. сл.Хр., като краят и се поставя в VII в. Археолозите смятат, че на същото място вероятно е съществувало древно тракийско светилище. Интересна е легендата за името на крепостта: „Когато през 313 година във Византийската империя било въведено християнството, местните обитатели трябвало да изберат на кой от хълмовете в околността да изградят своята църква. Така от хълма Света Петка литнало ято гълъби.“ Гълъбът е знакът на Христос.

Крепостта Овеч

Крепостта Овеч

Крепостта Овеч

Над днешния град Провадия върху високо възвишение се намира средновековнатакрепост Овеч. Византийците я наричали Проват или Проватон (“Овча крепост”), българите Овеч, турците Таш Хисар (“Каменна крепост”). Мястото е населявано още от времето на траките, но първото укрепление е изградено от византийците през IV в.  Впечатляващата гледка от крепостта към Провадийското плато няма да ви остави равнодушни. До самата крепост се стига по новоизградена екопътека, в чийто край се издига вита стълба със 110 стъпала.

Крепостта Петрич кале 

Петрич Кале

Петрич Кале

Изградена върху високо около 100 метра скално възвишение.  Намира се над село Разделна, като за да стигнете до нея трябва да излезете от селото и с питане да ви упътят за маршрута. Най-интересното за мен бе потерната с изсечени в скалата каменни стъпала, по които се е достигало до северното подножие на хълма. Сега в този процеп има дървено стълбище, което извежда към красива, макар и нестабилна панорамна площадка, гледаща към близко разположения Белослав. На върха на скалния нос има и голям метален кръст, който нощем осветява местността.

Побити камъни

Побитите камъни

Побитите камъни

Природната забележителност е известна още с името “Дикилиташ” се намира на  около 20 км. от град Варна и на няколко от Белослав. Скалният феномен представлява ансамбъл от каменни колони, високи до 10м., кухи или плътни цилиндри, различни по форма и големина каменни блокове и късове разпилени на площ от 7 кв.км. Хилядолетната работа на природата ни е завещала днес впечатляващи скулптури. Скалните блокове са изградени от светлосив варовик с карбонатно съдържание. И по този начин днес имаме такова природно богатство, каквото са Побитите камъни Интерес факт е, че това се води и единствената пустинна област в България.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: