Екопътеки  Природни

Крушунските водопади – изумрудената водна феерия на Предбалкана

Крушунските водопади
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Днес ще ви разкажа за едно дългоочаквано посещение на Крушунските водопади. За мен това е най-впечатляващата водна каскада, която съм виждала до момента. Последният ден от летния ми трип се оказа  и най-подходящ за посещение на забележителностите около Ловеч – Ловешка крепост, Деветашка пещера и разбира се, Крушунските водопади.

Крушунски водопади

Началото на екопътеката

Как да стигнем до Крушунските водопади?

Ако идвате от София, трябва да поемете по автомагистрала Хемус, оттам потегляте към Ловеч и село Крушуна. Разстоянието от столицата до красивите водопади е около 180 км, а времето, за което се стига е около 2 часа и 30 минути. От Ловеч Крушунските водопади отстоят на 30-на км. В началото на екопътеката има паркинг, където може да оставите колата си. Аз пътувах от село Червен, включвайки се в основния път от Русе към София. И така не след дълго се озовахме на паркинга на природна забележителност “Маарата”

Входна такса

Крушунските водопади

Билетът за разходката по екопътеката около Крушунските водопади струва 3 лв, като съответно има намаления за ученици, студенти, пенсионери, както и за групи. Интересно е, че всички жители на община Летница след предоставяне на документ за самоличност не заплащат билет.

Крушунските водопади

Ето какво ни посрещна в началото от разходката ни…

Разходката започва…

И така, след като платихме входната такса поехме според табелките към Крушунските водопади. Подминахме голям басейн от лявата страна и не след дълго на пътя се появиха две табели: едната сочеше към Крушунските водопади-направо, а другата към Зеления водопад-надясно.

Крушунски водопад

Крушунски водопад

В крайна сметка се оказа, че и от двете пътеки може да се достигне до всички интересни кътчета на екопътеката. Местни хора ни упътиха, че след 20 мин от тук ще стигнем до самите водопади (направо). Продължихме напред към тях, като оставихме посещението на Зеления водопад за по-нататък.

Крушунски водопад

Водопада в цялата му прелест

Е, познайте… след по-малко от 10 мин. вече бяхме пред първия красив голям водопад. Именно тук започва и облагородената екопътека обикаляща Крушунските водопади, която представлява красива последователност от водопади, каскади, дървени мостчета и панорамни площадки към водопадите. Определено това, което съм гледала по снимките е точно това, което видях тук. Водата наистина е искрящо синя, а мека дантелена пяна  се образува на местата, където водата пада. Стояхме и гледахме втрещено. Огледах се наоколо, всички гледаха и се любуваха.

Крушунски водопади

Съвършенство на природата

Крушунските водопади

По своята същност Крушунските водопади са най-голямата травертинова каскада в България. Разположено в изключително карстова област, село Крушуна попада в източния край на Деветашкото плато. Именно там се намира и местността “Маарата”, в която попадат и водопадите. Буквално преведена думата “Маара” означава “пещера”.

В района на Деветашкото плато са известни над 30 пещери, като особено известни са 4 от тях, които са и сред най-дългите пещери в България. Между тях е и пещерата Водопада (близо 2 км дъжина, не е благоустроена), за която по-късно ще стане дума.

Крушунските водопади

Наляво, надясно…

Тук всичко сякаш е дело на някой творец с четка. Цветовете се плерилват един в друг,  нюансите се допълват и те изпълват с изключително преклонение пред природата. Изумрудено синия цвят на водата се дължи на варовиковите отлагания в скалите, а живописната обстановка се допълва от буйната растителност наоколо, както и от обрасналите в мъх скали.

❤Други интересни места в района:

Деветашката пещера

Любопитен факт е, че екопътека около Крушунските водопади води класация за най-къса екопътека в България. Определено това не бе нещото, което ми направи впечатление. Най-високият водопад пада от около 20 м височина, разпръсквайки своята струя в няколко ръкава, образуващи красиви водни басейни, с най-различна форма.

Крушунски водопади

Пещера Водопада

Пещера Водопада и Синия вир

Не след дълго стугнахме до още два табели. Едната сочеше към Тайнствения водопад и Пещера Водопада, а другата към Синия вир. Оттук поехме към първата табела. След 15-на минути ходене по госрка пътека, насипана с камъчета, която определено не бих казала, че е равна се озовахме и пред Пещерата, откъдето извира водата, спускаща се надолу към Тайнствения водопад. Самата пещера не е блогоустроена и затова без специална екипировка не е желателно да влиза. Точно под пещерата има и няколко беседки за почивка, в които доста хора почиваха и сладко коментираха видяното, което на нас ни предстоеше…. Тайнственият водопад.

Тайнственият водопад

Предполагам името му идва от това, че по закътаната и лъкатушеща пътечка, на места доста стръмна се достига до красивото водно творение, където водата пада от повече от 10 метра. Камъните под водопада са доста хлъзгави, така  че внимавайте. Когато аз бях там, в края на август, водопадът бе изключително пълноводен и любопитните и жадни за красиви природни гледки туристи също бяха в изобилие.

Крушунските водопади

Зелено..

Оттук отново малко изкачване към Пещерата с извора и оттам надолу към Синия вир. След около 20-на минути ходене в най-голямата горещина (около 2 часа на обяд) се добрахме и до вече споменатия Зелен водопад. Отново закътан в горската дъбрава, тук опрделено хората бяха осезателно по-малко спрямо другите водопади в началото на екопътеката. И тук снимките наистина бяха много. Водните пръски ни освежиха и заредиха с още по-положителен заряд. Няма как да си насред планината, да си обграден от толкова неземна красота, която ти дават Крушунските водопади и да имаш негативни усещения…

Крушунски водопади

Зеленият водопад

Така след неусетно изминали 15-на минути на този водопад се отправихме към паркинга и колата и беше време да се сбогуваме с Крушунските водопади!

Не след дълго бяхме там. Да спомена само, че доколкото разбрах и видях има разни къщи за гости, а в момента на входа на екопътеката се строеше доста масивна и внушителна сграда, предполагам ще е за хотел…

Крушунски водопади

“С-елфи”

Колко време отнема посещението на Крушунските водопади?

Като заключение ще обобщя. Около 2 часа са напълно достатъчни да обходите спокойно всички водопади, да им се насладите, да ги наснимате. Разбира се, че може и за час, ако тичате по пътеките… Когато дойдете и спокойствието на планината ви обземе, чистият въздух изпълни дробовете ви, а прекрасните гледки безспирно ще се сменят като на филмова лента, гарантирам, че няма да пожелаете да си тръгнете оттук.

За посещение си отделете:

2:00 часа


10% Complete


Крушунските водопади са подходящи за:

          


Кога да се посети:

           


Работно време:

официално няма работно време


Цени за вход:

3 лв.


 

 

Какво друго да посетим в района?

За забележителности около Ловеч вече съм ви разказвала с подробности. Посещавайки Крушунските водопади, съветвам ви задължително да не пропускате Крепостта в град Ловеч и Деветашката пещера. За тях, разбира се, ще има отделни статии.

Ако искаш да разгледаш още цели 17 прекрасни места в Северна България задължително разгледай тази статия 🙂

18 забележителности в северна българия

Крушунските водопади
 • Инфраструктура до обекта
 • Указателни табели, упътвания
 • Благоустрояване и поддръжка на обекта
 • Съотношение цена/услуга
 • Достъпност
5

Резюме

Крушунските водопади са най-голямата травертинова водна каскада в България. Тук се намира и най-късата екопътека у нас. Водопадите, които ще видите няма да ви оставят равнодушни! Такава неземна красота ви предстои да откриете..

Sending
User Review
4.39 (18 votes)

9 коментара

 • Не съм ходила, но по снимките ги оприличавам на Плитвичките езера в умален вид! Може би затова има и входна като тях!! Дано и условията да са подобни!

 • Голямо браво! Отлично представяне на тази красота. Благодаря за всички съвети, толкова добре описани и систематизирани.

 • Прекрасни са водопадите и деветашката пещера. Ако сте в рози раьон отидете и до Гложенския манастир и Съвеата дупка, също две прекрасни места и до двете се стига с кола. 🙂

 • Здравейте, много интересен начин за представяне на забележителностите в България. Поздравления!
  Само едно малко уточнение, Крушрунските водопади не са в Стара планина, те са разположени на северния склон на Деветашкото плато, в централнат част на Предбалкана.

 • В момента при тези обстоятелства с covid19 може ли да се посещава, някой знае ли ?
  Благодаря

 • Благодаря за изчерпателната информация! Имам въпрос – труден ли е прехода по екопътеките? Има ли стръмни участъци? Тъй като искам да отида с родителите ми, а те са възрастни. Благодаря !

  • Преди няколко дена ходихме с цяла инвалидна група от 50 души. На възраст около и над 70 години. Без проблеми.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: