Археологически  Природни

7 Забележителности около Пловдив за уикенда

забележителности около пловдив
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Пловдив е един от градовете, които често посещавам, но рядко пиша за него. Моя грешка! Сега реших да събера 7 прекрасни забележителности около Пловдив, които са подходящи за посещение през уикенда или ако имате 1 свободен ден и се чудите как да го прекарате навън. Регионът е изключително богат на интересни места и 7 е прекалено малко, но с времето и с ваша помощ ще допълваме списъка.

1. Асеновград

асенова крепост

Започвам с една от най-посещаваните забележителности около Пловдив – Асеновата крепост. Това е едно от първите места, на които родителите ми са ме водили като малка и се е запечатало в съзнанието ми още от тогава с уникалните си гледки и известната църква “Света Богородица Петричка”.

Крепостта е съществувала още по времето на траките, като след това през Второто Българско царство е възстановена и използвана за важен охранителен пункт. Наричана още Петрич крепостта е важен стратегически център при управлението на Иван Асен II. Именно с надписа оставен от великия ни Цар Асен II тя придобива голяма известност, като туристическа дестинация.

До крепостта се стига относително лесно от Пловдив. Трябва да следвате Асеновградско шосе, да минете през целия Асеновград и точно на изхода на града по посока Смолян се намира крепостта. От главния път има отклонение още 2 км по стръмен път, който може да изкачите или пеша или с кола.

За посещение си отделете:

1:00 час


Работно време:

10:00 – 18:00 часа


Цени за вход:

3 лв. възрастни/2 лв. за деца


Асеновата крепост е подходяща за:

               


Кога да се посети:

               


2. Бачковски манастир

бачковски манастир

Бачковският манастир е поредната от любимите ми забележителности около Пловдив, която е любима и на жителите на града под тепетата. Бачково е много посещавана дестинация за уикенд туризъм, защото, освен, че се намира изключително близо до Пловдив, предлага комбинация от страхотна природа, исторически забележителности и много местенца, където да се разходите, хапнете и поседите сред красивата родопска природа.

Бачковският манастир е един от най-старите манастири в България. Основан е през далечната 1083 г. от Григорий Бакурияни, като пръвоначално той е бил затворен за други, освен грузински монаси. През първите столетия на съществуването му, манастирът е използван за духовно, културно и книжовно средище на грунзинската общост по тези места. По-късно това е променено. Повече за историята на манстира ще ви разкажа в друга статия.

Съвет: Интересното за манастира, е че много пловдивчани и не само отиват там с цел да си купят домашно приготвени вкусотии от Родопите. Там се продават и много билки, мед и изделия направени в традиционен български стил. Подгответе се да си напазарувате много вкусотийки! 

Бачковският манастир се намира малко след град Асеновград отново по посока Смолян. Може да комбинирате посещението на Асеновата крепост с една разходка до манастира.

За посещение си отделете:

1:00 часа


Работно време:

08:00 – 17:00 часа


Бачковският манастир е подходящ за:

                   


Кога да се посети:

               


3. Белинташ

Белинташ

Белинташ също е една от многото забележителности около Пловдив, която се намира в южна посока на ограда. Белинташ е старо тракийско светилище (?), което разкрива феноменална гледка към Родопите.

Местността е много популярна за туризъм, защото предлага уникална комбинация от лесен преход, красиви гледки и много силна енергия и мистика, за всеки който я посети. Твърди се, че там има много силна енергия, която по-чувствителните хора усещат и често се връщат там. Белинташ е и част от така наречения севещен триъгълник – Белинташ – Кръстова гораКараджов камък.

Съвет: Ако сте решили да посетите мястото ви съветвам да го направите по време на лятното слънцестоене. Тогава слънцето се процежда през прозореца на мегалита и гледката е изключително красива

През годините за Белинташ е имало много предположения, както точно представлява, като дори има изказвания, че е било космодрум на траките или че от там са пристигали извънземни. Много нелепи твърдения, които не са подкрепени от никакви факти. Реалността е, че там има следи от тракийско присъствие, като за какво точно е използвано мястото трудно може да се каже със сигурност, но е ясно, че траките са почитали това място.

Белинташ се намира на 10 километра от Асеновград по пътя за Кърджали. След село Червен поемате към село Горнослав и село Мостово, а от там към махала Врата. Малко след това ще трябва да оставите колата и да тръгнете по чакълест път (ако имате високопроходима кола може да продължите с нея) След 30-40 минути ходене ще стигнете до скалния феномен

За посещение си отделете:

1:30 часа


60% Complete


Белинташ е подходящ за:

          


Кога да се посети:

                


4. Кричим и загубеният Асенев надпис

Крепост над Кричим

Кричим се намира на югозапад от Пловдив, като е една от най-непознатите забележителности около Пловдив, които ви предлагам. Непознатата крепост над града е почти разрушена и от нея е останало прекалено малко, но звездата на тази дестинация определено е Асеневия надпис в горичката под крепостта.

Данни за крепостта при Кричим почти не успях да намеря, дори в научните издания, освен информация за надписа. Той е поставен там по времето на Иван Асен II. От него става ясно, че той е седял на този камък, докато неговата армия е завладявала крепостта на близкия хълм.

Интересно: През септември 2016 аз и група мои приятели посетихме крепостта и успяхме да поставим няколко указателни табели за крепостта и надписа. Бях чела, че е почти невъзможно да намериш надписа и крепостта и приех това присърце. Ето защо сега всеки, който иска да се докосне до тази капка история може да го направи лесно и удобно!

Кричим и крепостта са страхотна идея за разходка за малко по-напреднали туристи. Пътеката до надписа е изключително лека и отнема не повече от 20-25 минути ходене. Ако искате да стигнете до крепостта има 100-150 метра по-сериозно изкачване по пътека. Ние успяхме да покорим и двете, а бяхме с бебенце на 8 месеца, така че нямате оправдания да не я посетите.

Как да стигнете до крепостта и къде точно се намира може да видите в статията ми.

За посещение си отделете:

2:30 часа


70% Complete


Кричимската крепост е подходяща за:

       


Кога да се посети:

           


5. Пещера и крепостта Перистера

Перистера

Пещера е едно страхотно градче в полите на Родопите. То е и моето поредно предложение от 7-те забележителности около Пловдив, които да посетите за 1 ден. Градът е много приятен за разходка и една от препоръчаните от мен дестинации за посещение, дори с малки деца.

Това, което ще ви посъветвам да посетите е крепостта над града известна под името Перистера. Самата крепост е напълно възстановена през последните години и е подходяща за една много приятна разходка. Пътят до там е отличен, а табели за крепостта има из целия град.

Интересно: Това, с което крепостта е уникална са кулите църкви. Те са уникални за архитектурата от това време и по спомен в света има само няколко подобни случая, но всички извън България и Балканите.

До Пещера може да стигнете като тръгнете към Златитрап, Перущица, Кричим, Брацигово. Идея е да комбинирате малко по-трудната за превземане крепост над Кричим с тази над град Пещера.

За посещение си отделете:

1:00 час


Работно време Вторник – Четвъртък:

09:00 – 18:00 часа

Работно време Петък – Неделя:

09:00 – 20:00 часа


20% Complete


Цени за вход:

4 лв.


Пещера и Перистера са подходящи за:

                   


Кога да се посети:

               


6. Хисаря

хисаря

Отправяме се на север към едно от любимите места за почивка и СПА на пловдивчани. Когато говорим за забележителности около Пловдив град Хисаря много често се среща сред първите места. Там може, освен да се потопите в релакс и почивка да прекарате и един много активен ден. Интересните места за посещение, които се сещам са поне 5. Задължително трябва да разгледате портата на града известна още като Камилите, крепостната стена на Диоклецианопол, която е най-запазената крепостна стена от това време в България, паркът Маймун дере и римската гробница там.

Любопитно: Знаете ли, че в парка Маймун дере някога е бил разпилян керван с маймуни. На тях много им харесал климата и започнали да се размножават. Така паркът бързо се населил с маймуни, докато в една студена зима преди освобождението всички маймуни измрели от студ.

Също така не пропускайте да разгледате римските терми в парка. Последното нещо, на което ще наблегна са уникалните къщи намиращи се на алеята, която води към античната порта. Къщите са изоставени, но архитектурата им е прекрасна. Останах изключително впечатлена от тях, въпреки, че нищо не знам, нито за историята им, нито за настоящето им.

Хисаря се намира на север от Пловдив и с кола може да стигнете до там за по-малко от 1 час, а пътят е много добър и позволява спокойно шофиране.

За посещение си отделете:

1:30 часа


Работно време Термите и Римската гробница:

09:30 – 17:30 часа

 


Цени за вход:

4 лв.

за термите и римската гробница


 Подходящо за:

                   


Кога да се посети:

               


7. Старосел и богатото тракийско наследство

старосел

Старосел е последната от 7-те забележителности около Пловдив, която ще ви представя. Наскоро успях да посетя това приказно място за първи път и останах много впечатлена. Старосел предлага за всекиго по нещо. Особено известен там е СПА комплексът над селото, но мен много повече ме впечатлиха тракийската гробница малко след него, както и тракийското светилище на върха на един от хълмовете над селото. И двете места са много добре запазени и експонирани и заслужават да бъдат посетени. И двете са много лесно достъпни и се стига до тях без грам ходене, така че и за по-мързеливо настроените е супер.

Староселските гробница и светилище са част от по-голям комплекс, към който принадлежи и тракийският владетелски център Кози Грамади, който ни казаха, че се намира на 3-4 часа пеша от светилището. За съжаление нямхме нито подготовка, нито време да го навестим. Освен това ни казаха, че пътят до там е много стръмен и трудно проходим, като за да стигнем пеша трябва почти цял ден ходене.

За посещение си отделете:

1:30 час


Работно време Тракийски култов комплекс:

09:00 – 17:00 часа


30% Complete


Цени за вход в тракийският култов комплекс:

6 лв.

тракийската гробница е със свободен вход


Староселската гробница и култовият комплекс са подходящи за:

              


Кога да се посети:

               


 

Забележителности около Пловдив
  • Разнообразие от места
  • Достъпност
  • Указателни табели
5

Резюме

Локацията на Плодив в централна България, го прави перфектна изходна точка за разходки и туризъм. Всички забележителности около Пловдив, които съм представила съм посетила лично и ви съветвам да го направите и вие!

Sending
User Review
4.41 (17 votes)

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

4 коментара

  • Здравейте, Юлия. Аз съм Теодора и също като Вас обичам да пътувам. Каня Ви на една разходка над селата Драгойново и Буково. Наблизо има археологически разкопки, камък с изсечен и все още неразчетен надпис, останали от траките шарапани за вино и трапецовидни ниши, огромен лъв, изсечен в чест на 1300 годинишнината на България. Местата се намират на около 50 км от Пловдив, до някои се стига почти пеша, други са на 40-50 минути от мястото, на което можете да оставите автомобила, а някои изискват по-дълга разходка. Искрено се надявам, че когато ги разгледате, те ще намерят място в списъка ви с места, които пловдивчани могат да посетят през уикенда.

    • Здравейте, Теодора! Благодаря ви за предложението! 🙂 Определено го слагам в списъка с места, които ще посетя тази година 🙂 Определено ме заинтригувахте и то доста 🙂 Запазвам си правото да ви пиша при възникнали въпроси 🙂

  • Здравейте, Юлия. Като вариант за посещение мога да Ви предложа и Червената църква преди гр.Перущица. Реновирана е и има малък музей към нея. Всъщност дори не е църква, но така я наричат хората.

    • Здравейте, Ваня! Със сигурност при следващото ми пътуване в този район, ще имам в предвид Вашето предложение 🙂 Благодаря Ви!

Остави коментар

В момента потребител разглежда: