Здравейте, приятели! Радвам се, че продължавате да посещавате моя сайт и да четете за приключенията ми! Във връзка с усложнената ситуация и с цел да минимизираме щетите за всички засегнати ви съветвам да НЕ ПЪТУВАТЕ! Никога не съм вярвала, че ще посъветвам някой да не пътува, но обстоятелствата го изискват! Скоро всичко ще бъде наред и ще продължаваме да опознаваме красивата ни родина и да обикаляме света!
 Археологически

10 гробници в Долината на тракийските царе

Долината на тракийските царе-2
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

“Долината на тракийските царе” – това наименование се дава от археолозите на район с около 1000 могилни некрополи, по време на археологическите проучвания в периода 1992-1997 г. в Казанлъшката котловина. Според учените в “Долината на тракийските царе” по подобие на “Долината на египетските фараони” в Египет са били погребвани тракийски царе и важни представители на тракийската аристокрация.

Към 2012 г. са проучени едва 100-на могили от общо около 1000 съществуващи.

Няколко пъти съм посещавала отделни могили с прилежащите им гробници, но съвсем скоро направихме обиколка на всички достъпни в момента, с изключение на две-за които ни казаха, че не функционират към момента. Оказа се, че след предварителна уговорка с екскурзоводи в Музей “Искра” и до тях може да се стигне -“Светицата и “Голяма Арсеналка”. *Тази информация получих от представител на музея.

Казанлъшка гробница

Тракийската горбница в Казанлък е един от шедьоврите на тракийското строително и изобразително изкуство. Определено тя е и най-известната гробница в Долината на тракийските царе! Намира се в парк Тюлбето. Открита е случайно по време на изкопни работи в могилен насип през 1944 г.

Била е под могилен насип, който пък е част от голям некропол, разположен в близост до столицата на Одриското царство – Севтополис.

Гробницата има гробна камера, покрита с кошеровидно-камбановиден купол и дромос към нея. И двете помещения са иззидани с тухли. Към този дромос водят два успоредни зида, които образуват нещо като предверие. Цялата гробница е била покрита с каменна риза и отгоре е бил натрупан насипа.

Казанлъшка гробница

Входът

Световната си известност и признание от Юнеско, Казанлъшката гробница придобива със своите невероятни стенописи, разказващи за смъртта и обожествяването на погребания владетел и неговата съпруга.

 Знаете ли, че?: Гробницата е първият български паметник, който е включен в световната съкровищница на ЮНЕСКО.

В гробницата са открити кости на мъж и жена, а в коридора-скелет на кон. В могилния насип са намерени  различни глинени фрагменти от съдове, незначителен брой златни предмети. Най-вероятно гробницата е ограбена още в древността. Около Казанлъшката гробница още през 1946 г. е изградено защитно съоръжение, с цел да се съхрани и предпази от атмосферните услови. В днешно време достъпът до нея е ограничен. Непосредствено до нея се намира и точно копие на оригинала, в което всеки може да влезе, разгледа и снима.


За посещение си отделете:

0:30 часа


Казанлъшката гробница е подходяща за:

         


Работно време:

Всеки ден: 09:00 – 17:00 часа


Цени за вход:

6 лв. възрастни/2 лв. за учащи


Кога да се посети:

            


Оструша

Оструша е любимата ми гробница в долината на тракийските царе, ако мога така да се изразя. Гробнично – култовият комплекс се намира край град Шипка.  Оструша е открита прз 1993 г. Датирана е в средата на  IVвек пр.Хр. На площ от 100 кв.м са разположени шест помещения, едно от които представлява саркофагоподобна камера. Двете помещения, долепени до нея са без вход.

Любопитно?: Тук за пръв път в Тракия е регистрирано използването на златото като материал за инкрустация.

Много впечатляващ е касетиранният таван на централната гробна камера, чийто изображения са истински шедьовър и включва изящни стенописи-човешки портрети, композиции от хора и животни. Пред комплекса са разкрити ритуално натрошени керамични съдове и архитектурни детайли. Гробницата е ограбена още в древността, като непокътнато е останало само югозападното помещение. В него е бил погребан кон с богата конска амуниция, открита е още позлатена яка-нагръдник и два сребърни съда.

Оструша

Друг поглед към тавана на Оструша

С цялостното си решение, архитектурни специфики, полихромна украса и находки, съоръжението под могила Оструша се отличава като един от най-представителните паметници на тракийската надгробна и култова архитектура за своето време.


За посещение си отделете:

0:30 часа


Оструша е подходяща за:

         


Работно време:

Всеки ден: 09:00 – 17:00 часа


Цени за вход:

6 лв. възрастни/2 лв. за учащи


Кога да се посети:

            


Голяма Косматка

Гробницата в Голяма Косматка е открита през есента на 2004 г. по време на археологически разкопки на международната експедиция ТЕМП с ръководител Георги Китов в сътрудничество с исторически музей “Искра”-град Казанлък и направи Долината на тракийските царе известна в цяла Европа!

Могилата е насипана през първата половина на V век като свещен хълм. По-късно, през същия век най-вероятно е прокопана траншея и така е изграден монументалният храм, който очарова хиляди туристи днес.

Голяма Косматка

Бронзовата глава в Голяма косматка

Храмът се състои от представителна фасада и три помещения. Строителният материал е от добре обработени каменни блокове. Първото помещение е покрито с двускатен покрив, второто – кръгло помещение с куполовидно покритие. И двете помещения са изградени от отделни блокове, които са стабилизирани един към друг с помощта на железни скоби, залети с олово. Третото помещение представлява саркофагоподобна камера, направена чрез издълбаването на един гранитен блок, върху който е поставен втори с оформено двускатно покритие. Вратата на камерата е била затваряна с двукрила мраморна врата, всяка страна на която е с гравирано изображение на Медуза Горгона.

Към фасадата на изграден 13-метров коридор с каменни стени и дървена покривна конструкция, както и втора фасада. На няколко метра от тази фасада е намерена грижливо положена бронзова глава, вероятно изображение на погребания тракийски владетел. Сред останалите много ценни находки е един златен венец, чийто листенца са ритуално накъсани и разхвърляни из гробната камера, бронзов шлем и два наколенника, изящни златни украси за конска амуниция. Учените асоциират разкрития паметник с историческата личност на Севт III. Това е и една от най-запазените откъм намерени артефакти гробници в Долината на тракийските царе.


За посещение си отделете:

0:20 часа


Голяма Косматка е подходяща за:

         


Работно време:

Всеки ден: 09:00 – 17:00 часа


Цени за вход:

6 лв. възрастни/2 лв. за учащи


Кога да се посети:

            Хелвеция

Eдна от двете новооткрити могили, заедно с Грифоните, която посетих при обиколката си из Долината на тракийските царе. Тя е част от могилния некропол около Шушманец, за който също ще ви разкажа. Намира се близо до град Шипка. Могила Хелвеция е разкрита по време на проучванията на експедиция ТЕМП с ръководител Георги Китов през 1996 г.

Хелвеция

Хелвеция

Самата гробница се намира в южната част на могилния насип. Разполага с дълъг дромос (коридор), изграден от различни по големина и обработка каменни блокове с глинена замазка. Дромосът води към правоъгълна гробна камера и отворено предверие, покрити с общ конзолен свод. Той също е изграден от добре обработени каменни блокове, укрепени със залети с олово железни скоби. Дромосът е прилепен в по-късно време към същинската гробница. За това се съди по закритата част при неговото изграждане мазилка на фасадните стени.

Стените на гробната камера и предверието са измазани с тънък пласт щукова мазилка, имитираща зидария. На места, където мазилката е нарушена се виждат многоцветни стени, което според проучвателя означава най-малко два периода на използване. Подовете на помещенията са покрити с тънка варова замазка.

Влизането става по дървена рампа, целяща да съхрани оригиналното покритие.


За посещение си отделете:

0:15 часа


Могила “Хелвеция” е подходяща за:

         


Работно време:

Всеки ден: 09:00 – 17:00 часа


Цени за вход:

6 лв. възрастни/2 лв. за учащи


Кога да се посети:

            


Грифоните

В непосредствено съседство с Могила Хелвеция е разположена и Могила Грифоните или както още често се среща Могилата на Грифоните. Съоръжението е открито през 1996 г. като част от редовната експедиция на ТЕМП. Намира се между градовете Шипка и Шейново. Доста прилика могат да бъдат намерени между нея и гробницата в Голяма Арсеналка ( която за съжаление не може да бъде видяна днес). Това дава аргумент за едно сходно датиране в късния V век -началото на IV век пр. Хр.

Грифоните

Грифоните

По подобие на много други гробници в Долината на тракийските царе и Грифоните е изградена в южната част на вече съществуваща могила. Планът на гробницата включва: куполна камера, правоъгълна предгробна камера с двускатно покритие (аналог с Голяма Арсеналка), фланкирана от монументална фасада, към която по-късно е добавен дромос. Входът към предгробната камера е оформен пластично подобно на едикула, която включва йонийска рамка за врата и фронтон с палмети.

Тук отновно са разчетени минимум два периода в използването на гробницата, обусловени от различното подови нива в гробната камера и удължаването на дромоса.


За посещение си отделете:

0:15 часа


Могила “Грифоните” е подходяща за:

         


Работно време:

Всеки ден: 09:00 – 17:00 часа


Цени за вход:

6 лв. възрастни/2 лв. за учащи


Кога да се посети:

            


Шушманец

Храмът в могила Шушманец част от могилен некропол, включващ могилите Хелвеция и Грифоните, край град Шипка, разкрит през 1996 г. и е в центъра на Долината на тракийските царе. Ритуалният комплекс датира от IV век, използван е и като гробница. Уникалността си дължи на архитектурното си решение – единственият тракийски храм с колони и в предверието, и в камерата. Гробницата се датира в IV век пр. Хр.

Състои се от широк коридор, който с размерите си наподобява двор, представителна фасада,  предверие с полуцилиндричен свод, който се подпира от  и кръгла куполна камера, чиято повърхност е покрита с фина блестяща мазилка. В средата на предверието има красива йонийска колона, докато в гробната камера се издига масивна дорийска колона.

Шушманец

Шушманец

Върху пода на предверието са намерени кости от 6 животни- четири коня и две кучета. Смята се, че са принесени в жертва като част от погребалната церемония. От вътрешната страна на предверието са били монтирани две масивни касетирани каменни врати, украсени със стилизирани слънчеви дискове, оцветени в червено. Тази врата с двете си крила днес лежи в коридора.

Интересна е украсата на камерата. Стените и са разпределени в три пояса, отразяващи представите на траките за устройството на света – подземен, реален и небесен свят. В северната част на гробната камера е било разположено каменното ложе, разбито при многократните влизания в гробницата. Липсата на точен за датироква гробен инвентар, позволява на учените да датират съоръжението единствено по архитектурните особености на гробницата.


За посещение си отделете:

0:30 часа


“Шушманец” е подходяща за:

         


Работно време:

Всеки ден: 09:00 – 17:00 часа


Цени за вход:

6 лв. възрастни/2 лв. за учащи


Кога да се посети:

            


Светицата

През август 2004-та година край град Шипка е открита тракийска гробница, саркофагоподобен тип в могила Светицата. Гробницата е с размери 178 на 316 см, ориентация изток-запад. Градежът и е от каменни блокове, предварително положени в голяма яма. Тя е покрита с шест трапецовидни каменни блока с дължина над 2 м с форма на паралепипед, което и придава саркофагоподобна форма.

По вътрешната част на гробната камера се личат следи от оцветяване – червено и черно-два сакрални за траките цвята. По стените на камерата на железни куки са били окачени погребални дарове. Откритите кости на дъното на саркофага се предполага, че са на войн ( според някои изследователи това е одриският владетел Tерес I). Погребан с пълно войнско снаражение.

светицата

Светицата. Снимка – wikipedia

Сред уникалните находки са: бронзово-желязна броня, на чиято лицева и гръбна част има барелефи с човешка мускулатура, пръстен-печат, както и още множество артефакти. Най-значимият сред тях е златната фиала, моделирана като човешко лице или по-позната като златната маска на Терес от Светицата. Определено тази маска е и един от символите на Долината на тракийските царе. Изработена е 23-каратово злато, с тегло над 600 грама. Датировката на маската според направеният й стилов анализ я отнася към средата на V век пр. Хр. По нея се датира и използването на самата гробница.

За съжаление към настоящия момент на посещението ми на Долината на тракийските царе не успях да посетя Светицата и Голяма Арсеналка. Обясниха ни, че не се отворени з апосещение. И двете са по-отдалечени от останалите могили-гробници. Към днешна дата и справка в музей “Искра” се оказа, че за да бъдат посетени е необходима предварителна заявка към Музея в Казанлък. Цената е 3 лв. Работно време 09:00-17:00. Така, че когато се отправите нататък ангажирайте екскурзовод от музея за да ви разходи из тях.


За посещение си отделете:

0:30 часа


“Светицата” е подходяща за:

         


Работно време:

Всеки ден: 09:00 – 17:00 часа

С предварителна заявка


Цени за вход:

3 лв. възрастни/2 лв. за учащи


Кога да се посети: