Здравейте, приятели! Радвам се, че продължавате да посещавате моя сайт и да четете за приключенията ми! Във връзка с усложнената ситуация и с цел да минимизираме щетите за всички засегнати ви съветвам да НЕ ПЪТУВАТЕ! Никога не съм вярвала, че ще посъветвам някой да не пътува, но обстоятелствата го изискват! Скоро всичко ще бъде наред и ще продължаваме да опознаваме красивата ни родина и да обикаляме света!
 Археологически

Хелвеция и Грифоните – богатото наследство на траките

Хелвеция и Грифоните
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Неотдавна, двете гробните “Хелвеция” и “Шушманец” бяха открити за посетители след близо 20 месечна работа по проект „Консервация, реставрация и социализация на тракийски могили „Хелвеция“ и „Грифони“.

Така се случи, че броени дни след отварянето им ние бяхме начертали следващото пътуване до Хисаря, Старосел и разбира се до Долината на тракийските владетели.

В денят, отреден за тракийско наследство и най-общо казано гробници, се отправихме от Казанлък в посока град Шипка. Движейки се по главния път, не след дълго видяхме табелите към Шушманец, Грифоните и Хелвеция. Трите могили са част от могилен некропол и са разположени непосредствено една до друга.

Хелвеция и Грифоните

Новооткритият туристичвски център

Акцент на днешния разказ са двете новооткрити гробници – Хелвеция и Грифоните.

Освен консервация и реставрация по двете гробници работата по проекта включва и изграждането на туристически информационен център, разположен в началото на облагородената площ около двете могили.

Личеше си, че центърът е открит преди броени дни. Доста голям и в същото време някак празен. Може би предстои да се оборудва с интересни информационни табла, снимки и схеми на гробниците… Поне аз така си го представям. Но да оставим информационния център и да се отправим към двете звезди на разказа ми – Хелвеция и Грифоните. Екскурзоводът ни бе доста сърцат и приемаше своята работа наистина при сърце. След разказа си, той ни провокираше да задаваме въпроси, ако нещо не ни е станало ясно.Хелвеция

Могила Хелвеция е една от трите разкрити по време на археологическата експедиция ТЕМП  под ръководството на Георги Китов в далечната 1996 г. Името и идва от швейцарската фондация “Хелвеция”, субсидирала проекта.

Хелвеция и Грифоните

Могила Хелвеция

Градеж

Гробницата в Могила Хелвеция е изградена в южната част на насипа. През дълъг дромос преминахме към предверието, а от него и в гробната камера. Последните две помещения са покрити с общ конзолен свод, изграден от големи, добре обработени блокове, закрепени помежду си посредством железни скоби, заляти с олово. Коридорът е сравнително широк и дълъг. Градежът е от различни по големина,  каменни блокове, споени с глина. Той е построен на по-късен етап. За това се съди от начина, по който е прилепен към фасадата на предверието. То от своя страна, както и гробната камера са измазани с фина щукова мазилка, имитираща зидария. На места под тази замазка се виждат многоцветни шрихи – ясен знак за няколко етапа на използване. Подовете на двете помещения са обмазани с варова мазилка.

Хелвеция и Грифоните

Коридорът, предверието и входът към гробната камера

Точно срещу входа на камерата е изградено погребално ложе. Вляво от него има каменна пейка от монолитен блок. Вдясно пък има друга пейка. Наличието на тези пейки подсказват , че камерата е била използвана като мавзолей – в който вероятно са се извършвали орфически мистерии с посветени в тях жреци. Гробната камера се е затваряла от вътрешната страна. Източното крило на камерата е боядисано в червено, а западното в сиво-черно. Отново символиката със живота и смъртта, изгрева и залеза с апредставени тук. Изключително интересно откритие за науката е прагът в предверието на гробницата, имащ малък улей, който ясно говори за извършваните там жертвопринушения. Това свидетелства за използването на гробницата освен като последен дом за погребания, но и като светилище.

Хелвеция и Грифоните

Входът към камерата и гробното ложе във вътрешността

Находки

В предверието на Хелвеция е намерен скелет на кон в пълен анатомичен порядък, а друг е намерен в източната част на коридора.  Гробницата в Хелвеция е ритуално изпразнена или ограбена още в древността. Въпреки това по време на разкопките са намерени няколко сребърни апликации, копчета, част от конска амуниция.

Любопитно?: Знаете ли, че по-голямата част от гробниците са разположени в южната част на могилния насип, а входовете им  се намират в близост до периферията. Това се обяснява се обяснява с практиката при траките на повторното им използване и превръщането на някои от тях в мавзолеи и хероони. За това свидетелстват както добре оформените им фасади, така и изтритите им от многократно влизане прагове. В този случай мястото около тях е представлявало свещена територия. Самото погребение е било само един епизод от дългото им съществуване през което са били извършвани ритуали, свърани с обезсмъртяването и обожествяването на погребания.

Датировка

След направени паралели с подобни артефакти от други обекти , Георги Китов отнася извършеното погребение в края на V век-началото на IV век. Изграждането на самия комплекс е вероятно няколко десетилетия по-рано.

Хелвеция и Грифоните

Част от врататаГрифоните

Подмогилното гробно съоръжение при Могила Грифоните е открито през далечната 1996 г., по време на проучванията на експедиция ТЕМП, начело с Георги Китов. Грифоните е най-западната от трите могили, непосредствено до гробницата Хелвеция.

До момента, в който е откриването на грибницата при Голяма Косматка, куполната гробница в Могилата на Грифоните е най-голямата, известна на учените-траколози куполна гробница в Тракия.

Хелвеция и Грифоните

Не е ли невероятно? Дромосът с фасадата на предверието и гробната камера навътре

Градеж

Гробницата се състои се от дълъг коридор-дромос, правоъгълно помещение с двускатен покрив и кръгла камера с куполно покритие. Входовете на двете помещения са били затваряни с двукрили каменни врати, които са били разбити още в древността, когато гробницата е била ограбена. Дромосът е с размери 8 м дължина и 4,7 ширина. Най-забележителното в гробницата за мен бе представителната фасада на гробницата и красиво изработеният фронтон, в чиято среда е моделирана палмета, а краищата са оформени като полупалмети, наподобяващи глави на грифон. Ето откъде идва и името на самата могила.

Хелвеция и Грифоните

Прагът на предверието

Входовете на предверието и гробната камера, както споменах малко по-рано са били преградени с двукрили каменни врати, отварящи се навън. Подовете на помещенията са били измазани с дебела варова мазилка. В гробната камера са били монтирани големи каменни плочи, които служели за пейки.

И тук е намерено гробно ложе в камерата с прецизна пластична украса.

Находки

В гробницата са открити много малък брой археологически находки – две златни мъниста и златни люспици, дребни късове от сребро и бронз, въз основа на които е направена датировката на гробния комплекс.

Хелвеция и Грифоните

Гробното ложе с поставката за крака (най-вероятно)

Датировка

Отнася се към V-IV век.

Ще заключа днешния разказ с радостта си от това, че още две могили от богатото ни тракийско наследство са отворени за посетители. Очаквам, че посетителският център в скоро време ще бъде оборудван с информационни табла, схеми и чертежи на гробниците, макети, а защо не и мултимедийни устройства.

Все пак и направеното към момента не е малко. Оттук се отправихме към третата могила от некропола – Шушманец. С какво тя е толкова уникална сред останалите разкопани могили предстои да ви разказвам.

До нови срещи в Долината на тракийските владетели.

За посещение на двете гробници си отделете:

0:40 час


Работно време:

09:00-17:00


Цени за вход:

6 лв. възрастни/2 лв. за учащи и пенсионери


30% Complete


Гробници “Хелвеция” и “Грифоните” са подходящи за:

          


Кога да се посети:

              


SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Хелвеция и Грифоните - богатото наследство на траките
  • Инфраструктура до обекта
  • Локация
  • Информационни табла
  • Екскурзоводско обслужване
5
Sending
User Review
5 (1 vote)

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: