Археологически  Екопътеки  Природни

6 забележителности около Варна, подходящи за уикенда

забележителности около варна
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Летният сезон е на прага и вече започваме да мислим за море и плаж и все хубави неща. Реших да сглобя статия с няколко прекрасни забележителности около Варна, които може да обиколите, независимо дали сте от града или сте гости на Варна, не пропускайте да разгледате тези красиви местенца 🙂

 1. Побити камъни

Побитите камъни се намират на около 20 км. от град Варна и са едно от най-прекрасните места, които посетих през 2016 година. Малко хора знаят, че това е единствената пустиня в България и като такава привлича много групи с туристи през лятото. За радост, когато не е активен сезон на морето посещаемостта не е толкова голяма и е много подходящо за разходка и прекрасни снимки!

Побитите камъни

Побитите камъни

Феноменът се е образувал преди около 50 милиона години и се състои от над 300 образувания с различни форми и размери, безразборно разхвърляни из пясъчните дюни. Някои от тях са групирани в различни структури с цветущи имена, а други са самостоятелни и известни с красиви и гръмки имена, за които не смятам да ви разказвам сега. Някога морско дъно, сега Побитите камъни са притегателен център за малки и големи и една уникална идея за еднодневна разходка от град Варна.
Не забравяйте да вземете фотоапарат с вас, защото снимките там са прекрасни почти винаги 🙂


За посещение си отделете:

2:00 часа


20% Complete


Побитите камъни са подходящи за:

               


Кога да се посети:

                      


Всичко за Побитите Камъни

2. Петрич кале

Любимо мое място, за което съм ви разказвала вече в блога си. Крепостта, определено беше голямо предизвикателство за мен, когато се опитвахме да я открием и ни отне много време и усилия да се доберем до нея, но резултатът беше зашеметяващ. Ако трябва да определя най-голямата ми изненада през целия туристически сезон, то това ще е крепостта Петриз Кале – най-пленяващата сред всички забележителности около Варна, според мен. Само на няколко места, бяхме мернали нещо за нея, но бяхме твърдо решени да я намерим и да снимаме потерната със стълбите.
За огромна радост успяхме да намерим крепостта и да документираме много добре как се стига до нея. Крепостта се намира до гара Разделна и непосредствено до град Белослав, като дори от върха на крепостта се вижда пристанището на града.

Петрич Кале

Петрич Кале

Самата крепост не е много запазена, но там богатството е гледката от върха и, както и уникалната потерна със стълба. Просто да се влюби човек!

Държа да ви предупредя, че разходката до там е със средна трудност по немаркирана пътека, която много добре съм се опитала да опиша в статията за крепостта. Съветвам ви да си отделите поне половин ден за покоряване на крепостта и да се запасите с много, ама много спрейове против комари, за да не изпият и вашата кръвчица, както моята, докато се доберем до върха!


За посещение си отделете:

3:00 часа


80% Complete


Петрич кале е подходящо за:

       


Кога да се посети:

           


Всичко за Петрич Кале

3. Манастир Патлейна

Манастир Патлейна, определено е една от изненадите на моите пътешествия през миналата година! Манастирът е бил един от най-важните културни и религиозни центрове на България по времето на Цар Симеон Велики. Там се е произвеждала Преславската рисувана креамика, която ни прави известни в цял свят със своя финес и изящност. От манастира са произлезли едно огромно количество материали използвани за архитектурата на строящата се нова столица – Преслав.

Патлейна

Църквата в Патлейна

Самият манастир е доста лесно достъпен, като от пътя до него има само няколко стотин метра ходене пеша по сравнително стръмен баир, но все пак може да го изкачите за по-малко от 10 минути.

Има легенди, че в този манастир са живели и творили последователите на св. св. Кирил и Методий – св. Климент Охридски и св. Наум Преславски! Също така, според много учени тук през 907 г., умира като монах св. княз Борис Покръстител.


За посещение си отделете:

4:30 часа


30% Complete


Манастир Патлейна е подходящ за:

               


Кога да се посети:

            


В същата посока може да разледате:

Мадара, Плиска, Преслав и Аула на Хан Омуртаг


4. Мадара

Трудно мога да ви изненадам с гръмките си думи за Мадара и Мадарския конник, но ще опитам да ви надъхам да го посетите, особено, ако живеете във Варна. Винаги съм съжалявала, че центърът на средновековната българска държава се намира толкова далеч от моя роден град и рядко имам възможност да го посещавам, а го обожавам. Някак енергията и силата на тези места ме зарежда с много оптимизъм и надежда, от която в днешно време имаме нужда 🙂

Мадара

Мадара

Да се върнем на Мадара. Това е едно уникално място, което съчетава в себе си 3 още по-уникални забележителности. Мадарският конник, Крепостта Мадара и едно много красиво светилище в подножието. Отделете си цял ден за посещение на целия комплекс и ви съветвам да го посетите извън най-топлите месеци на годината, тъй като изкачването до върха, където се намира крепостта е доста тегаво, но пък си заслужава всяка капка пот, особено гледката!

Мадара е само на 70 км. от град Варна и до там се стига за по-малко от 1 час от град Варна.


За посещение си отделете:

4:30 часа


80% Complete
10% Complete


Комплекс Мадара е подходящ за:

            


Кога да се посети:

                


В същата посока може да разледате:

Плиска, Преслав и Аула на Хан Омуртаг, Манастир Патлейна


5. Аул на хан Омуртаг

Аулът на хан Омуртаг е още една малко известна забележителност в Североизточна България. Аз имах късмета и щастието да я намеря, отново след много трудности, пияни овчари, които няколко пъти ми показаха грешната посока и т.н. Резултатът, честно казано не ме впечатли много, но пък задължително исках да го посетя! Много съм учила за него и знам огромното му значение в ранната българска култура на езическа България. Мястото се намира много трудно, но ако искате да го посетите може да прочетете статията и по темата, където съм посочила с точност как се стига до там.

Аул

Аул на Омуртаг

Аулът на хан Омуртаг е на около 1 час път от град Варна.


За посещение си отделете:

3:30 часа


10% Complete


Аулът на Хан Омуртаг е подходящ за:

               


Кога да се посети:

     


В същата посока може да разледате:

Мадара, Плиска, Преслав, Манастирът Патлейна


Всичко за Аула на Омуртаг

6. Античната Девня музеят на мозайките и Марцианопол

Девня беше в плановете ни при нашия трип в Северна България миналото лято и хич не съжалявам, че го посетихме! Това беше една от най-близките ни забележителности около Варна и бяхме на кантар да я пропуснем! Добре, че не го направихме. Музеят беше малък, но доста готино измислен, като реално той е построен върху мозайките, така че да не се налага те да се местят. По-голяма част от тях бяха разположени на местата, на които са били открити. Това е и най-голямата колекция от мозайки в България. Таксата за музеят е символична и хубавото е, че музеят е малко известен и най-вероятно ще го разглеждате сами. Пред самият музей са останките от античния Марцианопол, като ясно се виждат двете главни улици на античния град – Cardo Maximus и Decumanus Maximus, което е било главното кръстовище на града!

Марцианопол, Девня

По улиците на Марцианопол, пред Музея на мозайките в Девня

Девня се намира съвсем близо до град Варна и до там може да стигнете за 30 минути с кола.


За посещение си отделете:

2:00 часа


10% Complete


Марцианопол и музеят с мозайките са подходящи за:

               


Кога да се посети:

                


Надявам се да съм успяла да ви вдъхновя за пътешествия и откриване на нови и интересни забележителности около Варна. В случай, че искате да добавите вашето любимо място в списъка, не се колебайте да ми пишете 🙂

6 забележителности около Варна подходящи за уикенда
 • Локация
 • Инфраструктура до обекта
 • Информационни табели
5
Sending
User Review
4.81 (21 votes)

8 коментара

 • Много готина колекция от забележителности. Повечето съм ги посетила вече, но аула все още не. Още този уикенд поправям грешката.

 • Харесвам колекцията от забележителности. По-голямата част съм посещавала не еднократно, но неприятно впечатление ми прави, че до там има указания как да стигнем с кола. Много ми се иска държавата и съответните общини да се погрижат да осигурят транспорт, който по определен начин ще предпазва чистия въздух, природата, здравето на хората а и самите забележителности. Поне така се прави в цивилизованите държави. Желая Ви успех с проучванията . Ще се опитаме да помагаме с последното за което говорих, а именно да се направят маршрути с екологичен транспорт, за да споделяме тези красоти с повече хора. Благодаря!

  • Благодаря за коментара, Пепа! Със сигурност ще е супер, ако можеше да посещаваме повечето забележителности с публичен транспорт. За съжаление, повечето е невъзможно и по тази причина съм предложила напътствия за кола. Ще се радвам ако имате предложения да ми ги изпратите на мейла и ще ги добавя в статията 🙂

 • Петрич кале е определено трудно достъпно. Единият път свършва в изоставена хижа, в която се отглеждат крави. Другият е препречен с електропастир! Има пътека от с Разделна, която местните казаха, че не е за деца. С кола имало път през Аврен, но вече бяхме изгубили желание и време за да го проверим.

 • Бих ви предложил още 2 места които са близо до Варна-Аладжа манастир-намира се малко след кв.Виница и карстовия извор край Девня-съвсем близо до музея на мозайките.

 • Адмирации за положения труд. Продължавайте все така. Ето и моята колекция от маршрути край Варна. Подходяща, както за туризъм, така и за спорт.

  Facebook.com/varnamaps

Остави коментар

В момента потребител разглежда: