Археологически

Мегалитът над Бузовград и Екопътека “Пътят през вековете”

Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Разходката ми из Долината на розите ме доведе до едно от най-магнетичните места, които съм посещавала в последно време – мегалитът над Бузовград. Много теории има за какво е служил този предполагаем тракийски паметник, но за това малко по-късно.

Къде се намира Бузовград и Мегалитът?

Началото на пътеката

Село Бузовдрад се намира на около 10 минути с кола от центъра на град Казанлък, като поемете по бул. Розова Долина, който минава през централния площад на града – Севтополис. Сравнително лесно се открива селото, а пътят за мегалита започва в един от краищата му.

Разклонът, който се съединява

Карайки по главната улица на селото ще подминете центъра и общината (прави впечатление, че навсякъде в селото се тачи много тази забележителност), малко преди да излезнете от селото ще видите една малка жълта табелка. Там трябва да завиете на ляво и да стигнете до реката. Реално най-точното обяснение е, че пътеката започва в края на реката и селото. Там ще видите и една табела за началото на екопътеката. Може да оставите колата и да тръгнете по пътя покрай последните къщи на селото. След това следвайте бяло-зелената маркировка и усмивките.

Съвет: Ако сте решили да посетите мястото ви съветвам да го направите по време на лятното слънцестоене. Тогава слънцето се процежда през прозореца на мегалита и гледката е изключително красива

Екопътека Пътека през Вековете

Усмивка или крясъци?

Екопътеката започваща в края на селото се нарича – Пътека през Вековете и тя стига до мегалита над Бузовград. Пътеката е много добре означена и през цялото време ще срещате планинска маркировка, а за по-незапознатите с този тип маркиране на пътеки има – усмивки!Беседката, от която поемате надясно

Да, точно така, по протежението на цялата екопътека, чак до мегалита има нарисувани червени усмивки по дърветата, които да помагат за правилно ориентиране. Много готин начин, местните да означат пътя и най-вече да накарат туристите да покажат своята усмивка!

Усмихни се, ако все още не си!

Преходът не е много труден, а от края на селото до мегалита над Бузовград се стига за по-малко от 40 минути спокоен ход. По цялото протежение на пътеката има пейки, а към края има и беседки. Разходката е много приятна, като се редуват открити участъци и такива, в които пътеката влиза в по-гъста широколистна гора.

Усмихна ли се?

Мегалитът над Бузовград

Историята на това място е много спорна. Много от авторите твърдят, че това е място свързано с траките и техният култ към слънцето, но други смятат, че е просто природно творение. Аз не мога да се ангажирам с някоя от тезите и по тази причина ще ви разкажа по-популярните теории.

Мегалит бузовград

Мегалитът

Теория 1

Място за погребални процесии на тракийски аристократи

Това е една от най-популярните теории, която е подкрепена от факта, че тук залезът се вижда през прозореца на мегалита по време на лятното слънцестоене. Траките са свързвали залезът на слънцето със смъртта, обичай, който е ясно видим и при тракийските гробници в долината на тракийските царе.  Тази теория е подсилена от факта, че именно тук е разпръснат прахът на един от доайените на българската тракология – професор Александър Фол. Освен това, прахът му е разпилян, точно по тракийски обичай.

Мегалитът над Бузовград - прозорецът

Прозорецът и гледката

Теория 2

Тракийска Обсерватория

Втората теория свързана с траките и човешка намеса при създаването на мегалита е, че той е ползван от тракийските жреци за поддръжка на техния календар. С негова помощ те са измервали годишните сезони, продължителността на годината и деня. Това е ставало като по време на лятното слънцестоене лъч от падащото вече слънце огрява камъка срещу мегалита през неговия прозорец и така астрономите на траките са “сверявали часовника си”. Също така, се смята, че погледнати през прозореца на мегалита тракийските гробници са така разположени, че съвпадат с такийския календар.

Теория 3

Наблюдателница

Другото предназначение на мегалита е много по-практично от останалите. Смята, се че на съседните възвишения е имало подобни конструкции, които са изпълнявали отбранителна роля при защита на територията на траките. В тези своеобразни постове е имало гарнизони, които са следяли за евентуални неприятелски атаки. Комуникацията между отделните постове е ставала с бронзови огледала през деня и с огньове през нощта. Честно, казано това е много вероятна теория, предвид честите военни конфликти и размирното време, в което те живеели.

Теория 4

Мегалитът над Бузовград не е дело на човек

Мегалитът над Бузовград

Мегалитът преди буря

Последната версия, е че това не е дело на човек, а на природата. Това не изключва възможността тук да са извършвани ритуали от траките. Подобно нещо съм виждала край Караджов камък, близо до Кръстова гора в Родопите. Там мащабът е много по-голям и силно се съмнявам да е дело на човек, но тук лично според мен е възможно. Предполагам, че това не помага на дестинацията да запази своята романтика и най-вече мистика така, че да предположим, че тази теория е най-малко вероятна.

Мегалитът Бузовград - гледка

Гледка от върха на мегалитът

Гледката от върха на мегалита над Бузовград е много впечатляваща и почти 360-градусова. Може да видите долината на тракийските царе, град Казанлък, язовир Копринка и дори паметниците на Шипка и Бузлуджа. Съвсем скоро ще ви разкажа за всички гробници и могили, които посетих в района. Но, най-впечатляващата за мен е Казанлъшката гробница.

Мегалитът над Бузовград

Гледка към бурята

Едно кратко видео за мегалита!

За край ще споделя малко полезна информация:


За посещение си отделете:

1:45 часа


50% Complete


Мегалитът над Бузовград е подходящ за:

          


Кога да се посети:

                  

 


В района може да разгледате още:

  • Долината на тракийските царе
  • Старосел
  • Паметникът на Шипка
  • Музеят на розата
  • Казанлъшката гробница
Map not available!
Мегалитът в Бузовград
  • Локация
  • Указателни табели
  • Поддръжка
5

Резюме

Мегалитът Бузовград е много красиво място, което за радост може да покорите лесно от село Бузовград. Селото се намира само на 5 км. от центъра на град Казанлък

Sending
User Review
4.86 (7 votes)

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: