Археологически  Екопътеки  Природни Uncategorized

10 забележителности около Кърджали – обиколка в Източни Родопи

Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

5 великлепни дни прекарани в Кърджали и региона.Обиколихме някои от най-известните забележителности в Източни Родопи.  Отдавна жадувано пътуване към този край на България. Миналата година, особено втората й половина не пътувахме много, тъй като бях в напреднала бременност и преценихме, че е по-безопасно да си стоим в София, а и Кари тръгна на ясла.

Тази година, в самото и начало синът ни бе съвсем малък, после дойде епидемията, която затвори всички ни за дълго време без пътувания или максимум до вилата край София.

Ето, че решихме и за нула време организирахме освен себе си, но и още три приятелски семейства, всички с дечица. Ентусиасти, които ни се довериха и поеха към Кърджали заедно с нас.

Вълнувах се много, тъй като това щеше да е първото ни пътуване (изключвам един уикенд в Разлог в началото на март) четиримата. Бяхме готови за една обиколка на забележителностите около Кърджали. Бобчо стана тъкмо на 6 месеца, Кари няколко месеца преди да навърши 3. Празнувах и рожденния си ден през тази седмица и беше прекрасно.

Пътувайки си към София дори ми бе малко тъжно, защото всичко свърши твърде бързо. Сякаш с едно мигване на очите. Така, както много бързо минават всички хубави моменти в живота на човек.

Но да не звуча меланхолично. Сега се залавям с избора и подготовката на следващата разходка, но преди това имам да напиша доста статии, надявайки се да помогна и да запаля и вас да посетите тези места, по-долу. Подредени са в хронологичен ред, така както ние ги посетихме. С кратка информация тук, а след това и със статия, посветена на всяко място поотделно.

Крепост Вишеград

Крепостта Вишеград бе първият обект, който посетихме. Намиращ се буквално на 10-15 мин от Кърджали. Потеглихме на юг в посока Мочилград и достигайки село Глухар потеглихме към едноименното село Вишеград.

Крепост Вишеград

Малкият ми красив и пътешестващ модел

Първоначално се доверихме на gps-а, който ни закара в подножието на скалистия връх, на който се разполага крепост Вишеград, откъдето вероятно има път, но с общо 5 деца не беше най-подходящият вариант. А и бях чела, че има път, който буквално води до крепостта. Повече за цялото ни преживяване може да прочетет в статията ми за крепост Вишеград.

Крепостта е малка и в по-голямата си част е разрушена. Основно запазена е част от крепостната стена, а  кулите, останалите стени, входа и др. са разрушени и в момента обрасли в растителност. Крепостта е разположена над над язовир “Студен кладенец”. От нея се разкрива невероятна гледка към град Кърджали. На отсрещния връх от другата страна на язовира се вижда крепостта “Моняк”, която също успяхме да посетим.

Разстояние от Кърджали: 12 км

Приблизително време: 17 мин

За посещение си отделете:

30  минути


10% Complete


 Крепост Вишеград е  подходяща за посещение за:

          


Кога да се посети:

            


Работно време:

По всяко време


Цени за вход:

Няма вход


Каменни гъби

Каменните гъби представляват скален феномен (известен още като Скални гъби)  разположен на около 1 km северно от село Бели пласт, до самия път между Хасково и Кърджали. Местните го наричат Мантаркая.

каменни гъби

Каменните гъби

Няма обособен паркинг, спира се на самия път, а точно над него е разположен и хълмът със скалните гъби.

Скалните образувания имат форма на естествени гъби – oттам идва и наименованието им.  Пънчетата им са розови, а шапките – зеленикави. Някои от тях има височина до 2,5 м. Изваяни са в риолитови вулкански туфи. Те са резултат от интензивна подводна вулканична дейност, датираща от времето на палеогена. След оттеглянето на морето и последователното издигане на морското дъно, върху тях започнало действието на ерозията. Долният, розов пласт се оказал по-мек и по-лесно се поддавал на действието на слънцето, вятъра и дъжда. Горният, зеленикав пласт съдържа по-здрави минерали, най-вече вулканично стъкло, и по-трудно се изветря. Така в продължение на хилядолетия са се изваяли тези причудливи каменни образувания под въздействието на слънце, вятър, вода.

Бяхме тук по залез. Цветовете на скалите бяха наистина феноменални.

Разстояние от Кърджали: 22 км

Приблизително време: 3о мин

За посещение си отделете:

15 минути


10% Complete


Каменните гъби са  подходящ за посещение за:

          


Кога да се посети:

            


Работно време:

По всяко време


Цени за вход:

Няма вход


Перперикон

Кой не знае Перперион, кой не е чувал за него? Този античен град стана известен покрай проучванията на проф. Николай Овчаров.

перперикон

Перперикон

Това беше един от обектите, които нямаше как да посетим. Лично аз за пръв път идвам тук. В същия ден, малко след нас пристигна и Николай Овчаров. Броени дни преди това бе започнал археологическият сезон в скалния град.

Перперикон се намира на 20 км североизточно от град Кърджали. Той се извисява на скален връх с височина 470 м. В подножието му се намира село Горна крепост, а край него тече река Перперешка. Удобната речна долина е създала условия за живот от дълбока древност. По тази причина тя е осеяна с десетки археологически обекти от различни епохи, чийто център е Перперикон.

Археологическият средновековен комплекс Перперикон е един от най-древните монументални мегалитни паметници, изцяло изсечен в скалите.

Разстояние от Кърджали: 19 км

Приблизително време: 25 мин

За посещение си отделете:

60 минути


10% Complete


Перперикон е  подходящ за посещение за:

          


Кога да се посети:

            


Работно време:

Всеки ден от 07:30-20:00


Цени за вход:

ученици, студенти и пенсионери – 2 лв.

посетители над 18 г. – 6,00 лв.

беседа – 30 лв.

Намаление за групи над 20 души – 50%

Деца до 7 г. и хора с увреждания – безплатно


Татул

Много впечатляващо място, което посетхме веднага след Перперикон. Пътят е в посока Момчилград, оттам след табелите към село Татул. На добре устроено малко паркингче оставихме колите и след 5 мин вече бяхме на касата на обекта. Алея с наредени камъни и видимо поддържана инфраструктура отвежда до светилището. То представлява скален масив, а върхът му – пресечена пирамида. Комплексът се състои от два саркофага, четириъгълно легло за главния олтар и триметров кладенец, както и множество изсичания с неизяснена цел по скалите.

Татул

Със зайчетата на Татул

Тук дойдохме два пъти в рамките на тези 5 дни. Познайте защо? Защото много ни хареса… И ни привлече силно. Ще разберете защо като дойдете…

Разстояние от Кърджали: 28 км

Приблизително време: 35 мин

За посещение си отделете:

40 минути


10% Complete


Татул е  подходящ за посещение за:

          


Кога да се посети:

            


Работно време:

Понеделник – Неделя 09:00 ч – 20:00 /лято/

Понеделник – Неделя 09:00 ч – 17:00 /зима/


Цени за вход:

За възрастни: 3 лв

Вход: Безплатен в деня на фестивала „Нощта на Орфей”


Харман кая

Посещението на Харман кая бе под въпрос. То не бе планирано за този ден и като цяло дойде като бонус след посещението на Перперикон и Татул. Двете може би най-популярни забележителности тук в района на Кърджали.  Тръгнахме от Татул в почти буреносно време. Започна да пръска, стигнахме до колите и карайки обратно към Момчилград, на едно кръстовище изскочи табелата Харман кая. Свихме към нея  и следвахме табелите стигнахме до една малка поляна, малко след последните табели за обекта. Оттам тръгнахме по тесен черен път и след около 15-мин с ведро ходене стигнахме. Вдясно от пътя има малка табела, скрита зад буйна зелена растителност. Но и да не я забележите,  мястото на което е самата площадка е лишено от високи дървета и от пътя се вижда.

Харман Кая

Харман Кая

Скално изсеченият археологически обект „Харман кая“ е разположен в едноименната местност, отстояща на половин километър северно и североизточно село Биволяне. Накратко това представлява скално плато с изсечени в скалите концентрични полукръгове.

По-подробно за историята и проучванията на това място, ще разкажа в отделна статия.

Разстояние от Кърджали: 32 км

Приблизително време: 1 час с ходенето 

За посещение си отделете:

40 минути


10% Complete


Разходката до Харман Кая е  подходяща за:

          


Кога да се посети:

            


Работно време:

Всеки ден


Цени за вход:

Няма


Крепост Моняк

Сряда. Стегнахме се за поредния приятно натоварен ден. От Главатарци се отправихме в посока село Широко поле. Преди влизане в самото село се свива веднага вдясно. Ще се ориентирате по указателните табели “Към крепост Монек”. С питане стигнахме до едно уширение на пътя, където оставихме колите. Реално има възможност да се продължи още малко с високопроходима кола. Оставихме колите, стегнахме багажите, сложихме децата по раниците. И тръгнахме нагоре. Вървяхме около час и 20 минути с почивките до горе. Слънцето силно печеше, въпреки това за наш късмет около 60 % от пътя бе в борова гора. Жегата си беше доста сериозна, наклонът на места също. И ето, че гледката, която очаквах да видя се разкри пред мен. Всички бяха силно впечатлени.  Безспорно усилията си струваха.

крепостта Моняк

Крепост Моняк

Крепост Моняк (Монек, Мнеакос) е една от най-големите и високо разположени крепости в Родопите. Защитената й територия е  над 50 дка. Според проучванията тук през Средновековието е бил разположен военен гарнизон, а в крепостта населението от селищата по поречието на р. Арда е намирало убежище по време на военни действия. “Моняк“ е свързана и с похода на кръстоносците от 1206 г. Имала е голямо стратегическо значение, защото е пазела прохода Железни врата и подстъпите на средновековния град, разположен около манастира „Свети Йоан Предтеча”. Било е трудно, почти невъзможно човек да достигне подстъпите на върха, без да бъде видян от жителите и пазителите на крепостта.

Разстояние от Кърджали: 10 км

Приблизително време: 15 мин

За посещение си отделете:

4 часа


10% Complete


Разходката до крепост Моняк е  подходяща за:

          


Кога да се посети:

            


Работно време:

Всеки ден


Цени за вход:

Няма


Големият завой на река Арда

Това е едно от онези места, за които дълго мечтаеш да видиш. Не само на снимка. Да го видиш и да го запаметиш със съзнанието си. Река Арда има много завои (меандри), кой от кой по-красив и впечатляващ. Доколкото зная, меандърът на река Арда при село Стар Читак е може би най-впечатляващият от завоите, които реката образува.

Завоят при Арда

Завоят при Арда – уникална красота

Но как да стигнете до него? Ако пътувате както нас от Кърджали поемете в посока Ардино. Когато стигнете до раазклонението на село Кобиляне, поемете към село Боровица. Малко по-нататък ще видите и отбивка надясно за село Стар Читак. След като преминете и последните къщурки на селото бъдете в готовност, защото наистина не знаете какво чудо на природата е това, което ще видите. Водейки се от gps-а мястото, на което спряхме колата до мантинелата не разкрива това, което очаквах или си представях, че ще видя. Наколко метра по-надолу, по тясна и стръмна пътека стигате до равнинна малка тераса. Вдигнах очи и О, Господи. Това е най-величественото място в България. Не зная дали и извън нея се сещам за някое толкова невероятно и извънземно красиво място. За съжаление, колкото и да ви го описвам, колкото и снимки да ви покажа, докато не го видите няма да разберете емоцията ми когато погледнах към меандърът на Арда. Меандърът при село стар Читак.

Разстояние от Кърджали: 30 км

Приблизително време: 40 мин

За посещение си отделете:

30 мин


10% Complete


Завоят на река Арда при село Стар Читак е подходящ за:

          


Кога да се посети:

             


Работно време:

Всеки ден


Цени за вход:

Няма


Дяволският мост

Дяволският мост

С Кари

25 юни. Аз съм рожденничка. Изненади от приятелите ми по време на закуска. Хайде, всички сме нетърпеливи да видим прочутия Дяволски мост, обвит в толкова мистерии и легенди. Легенди, от които може да ти настръхне косата. Потеглихме и се насочихме към Ардино. На запад, югозапад и след това на северозапад. От Ардино, през село Правдолюб и оттам само следвахме кафявите табели, указващи местонахождението на Дяволския мост. Оставихме колите на едно уширение и след около 15-на 20 минути “той” изпълни пейзажа пред нас. Заплатихме скромната сума от 2 лева на възрастен посетител и се спуснахме по пътеката до речния бряг, образуващ нещо като завой точно пред самия Дяволски мост. За децата малките речни камъчета бяха доста по-впечатляващи, отколкото човешкото творение от антични времена, което  изпълни изцяло сетивата ни. Или поне моите. Тук на това място е имало мостено съоръжение според сведенията още от Античността. През 16 в по нареждане на султан Селим I мостът е възстановен наново за да бъдат подновени търговските взаимоотношения между  Горнотракийската низина с Беломорска Тракия и Егейско море. Построен преди 500 години и до сега не са се налагани никакви ремонти по него.  Оставам на вас да прецените защо това е така?

Разстояние от Кърджали: 43 км

Приблизително време: 1 час

За посещение си отделете:

20 мин


10% Complete


Дяволският мост е подходящ за:

          


Кога да се посети:

             


Работно време:

Всеки ден


Цени за вход:

Таксата за посещение на туристическия обект е 2 лв на човек.


Орлови скали

В деня на рожденния ми ден, след като посетихме Дяволския мост, втората ни набелязана дестинация бе тракийският култов комплекс “Орлови скали”. След като оставихме колите на паркинга, на който има няколко пейки,  добро впечатление ми направи това, че тук няма такса вход, а е поддържано, чисто и приятно.

Орлови скали

Тракийско скално светилище “Орлови скали”

Самият “вход” на пътеката, водеща до самите скали бе опасана с интересни дъски с гравирани мисли на различни автори.  За да се стигне до самите скали има две пътеки. Ние поехме по тази вдясно и за около 5 мин по тясна, на места стръмна пътечка стигнахме до скалите. Това са скали, достигащи височина 25 метра над околния терен като в тях има издълбани 100 ниши, по настоящем са 97, 3 от тях са разрушени. Не си мислете, че съм ги броила. просто,когато търсих информаия за тях на няколко места попаднах на тези цифри и затова ги споделям с вас. До самите скали има изграден дървен навес с пейка, където в горещ ден, какъвто бе 25-ти юни седнахме и хапнахме кой каквото си носеше.

Малко съзерцание и обратно към Кърджали.

Разстояние от Кърджали: 36 км

Приблизително време: 50 мин

За посещение си отделете:

20 мин


10% Complete


Орлови скали са  подходящи за:

          


Кога да се посети:

             


Работно време:

Всеки ден


Цени за вход:

Няма


Александровска гробница

Последният ден от това приключение заедно 4-мата. На път за София поехме в посока Хасково, и оттам към Александровскта гробница. Толкова сме я “дъвкали” тази гробница по време на лекциите в университета за гробнична архитектура, че все още я помнех в детайли.

Александровска Гробница

Александровска гробница – Музеен център „Тракийско изкуство в Източните Родопи“

Помнех стенописите, символиката на участниците в тях. Оригиналът на Александровкската гробница всъщност не видяхме. Нейното точно копие се намира в построеният преди 10-на години Музеен център „Тракийско изкуство в Източните Родопи“ . Той е изграден по линия на Програмата на японското правителство за безвъзмездна помощ в областта на културата. Тук се помещава и богата музейна експоцизия, към която поне според мен няма как да останете равнодушни. Освен това тук има и обособен модерен научно-изследователски център с лаборатории, оборудвани с най-съвременна техника за реставрация и консервация.

Предстои да разкажа в отделна статия за посещението ни на музейния център и в частност на Александровската гробница.

Разстояние от Кърджали: 85 км

Приблизително време: 1 час и 15 мин

За посещение си отделете:

20 мин


10% Complete


Александровската гробница е подходяща за:

          


Кога да се посети:

             


Работно време:

Всеки ден без понеделник:

09.00 – 17.00 часа (октомври-април) 09.00 – 18.00 часа (май-септември)


Цени за вход:

За ученици, студенти и пенсионери – 2 лв. За всички останали – 4 лв. За беседа от екскурзовод – 6 лв.

За деца до 7 години входът е безплатен.


В края на днешната статия искам да напомня, че всички времена и разстояния, които съм заложила са на база сверяване в google maps, както и от нашия собствен опит. Всеки може да достигне до дадено място и точка за повече или по-малко време и разстояние. Тези времена и разстояния са с приблизителен характер.

10 забележителности около Кърджали - обиколка в Източни Родопи
  • 10 забележителности около Кърджали - обиколка в Източни Родопи
  • Инфраструктура
  • Работно време
  • Ценова категория
  • Популярни дестинации
5

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

3 коментара

  • Много добре написана и силно информативна статия! БРАВО! Създаването на такава статия не е свързано само с прекрасно обикаляне на забележителностите в едно от най-красивите места в България – Родопите. Положен е много труд и наистина Ви благодаря.
    В родопите има много какво да се види, много забележителности, Златоград е един страхотен град в който се провежда едно невероятно събитие с цел да популяризира уникалният родопския фолклор – музиката, гайдите, традиционните носии и неповторимите родопски гозби.

  • Благодаря много за точното описание ,посетил съм доста места за които съм чел от твоя блог„

Остави коментар

В момента потребител разглежда: