Археологически

Харман кая – още едно от чудесата на Източни Родопи

Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Харман кая е едно от местата, които все още не са толкова популярни. Ако бе достатъчно добре проучен и ако имаше широката реклама на места като Перперикон и Татул, Харман кая по нищо не отстъпва на тези свои времеви “конкуренти” за внимание. Посетихме го по време на нашата разходка из забележителностите в Източни Родопи.

Към Харман кая се насочихме в деня, в който посетихме Перперикон и Татул и на връщане от тях въпреки бързо променилото се време решихме, че така и така сме в този район, грехота ще е да пропуснем това тракийско светилище.

Признавам си, нямах очаквания, не знаех нищо повече за Харман кая, освен, че е тракийско скално изсечено светилище.

Как стигнахме до Харман кая?

Харман кая се намира в югоизточна посока спрямп Кърджали. Отстоянието от града е около 32 км, а времето, за което те се изминават според Google е 40-на минути. Спрямо Момчилград се намира на 20-на км.

Ние обаче стигнахме до там, след посещението ни на Татул. Оттам следейки gps-а стигнахме до село Равен и оттам направихме един остър десен завой към село Биволяне, в близост до което се намира и въпросното светилище Харман кая. От основния асфалтов път, според навигацията свихме надясно и поехме по черен коларски път. Щом с нашата сравнително ниска кола успяхме да стигнем донякъде, значи с повечето леки коли е възможно.

Харман кая

По калната пътека към Харман кая

Времето като цяло не бе на наша страна. Още докато бяхме в Татул започна да вали, и макар, че беше месец юни, бурята си е еднакво страшна през всички сезони, особено, когато си в планината. Небето бързо бе сменило синия си цвят с сиво-бяло-черни краски.

С колите стигнахме донякъде, може би на около 300-400 метра след разклона. Започна да се прокрадва леко колебание, дали да рискуваме да тръгваме към целта. Все пак леко валеше, небето бе надвиснало над главите ни, а и бяхме с две бебета и две малки деца. Взехме решение аз и Арина да отидем да го намерим и да снимаме, а бащите да останат с децата, за да може при евентуална буря да са до колите.

Харман кая

Бурята над нас

Да тръгваме!

С бодра крачка потеглихме следейки pin-чето върху картата по широк, но доста кален и с дълбоки ровове на места черен път. Вървяхме в пресечена  местност, ту високи дървета, ту голи поляни около нас сменяха пейзажа. Времето доста ни притискаше и бързахме, още повече, че не знаехме дали изобщо ще намерим Харман кая, тъй като навигацията не ни даваше конкретен път с указания, а просто географска точка насред планината.

Както и да е. В крайна сметка след около 15 минути в бърз ход-почти тичане вдясно на пътя насред колните на едно дърво забелязахме малка табела “Харман кая”, указваща посоката. Имаше леко спускане по невисок хълм и ето, че пред нас се показа скалната площадка с изсечени концентрични кръгове.

Харман кая

Следете за тази табела “Харман кая”

Последва едно снимане и обикаляне откъде и как да застанем за да направим най-сполучливи снимки, предвид мрачната светлина в този момент.

Нещо повече за Харман Кая и неговото значение и предназначение според учените

Харман кая е едно от онези интерни и незаслужено НЕпопулярни места (за съжаление), които допринасят с много информация относно тракийската култура. Тук ясно личат останките на един от може би най-големите тракийски градове в България. Керамичният материл, открит тук дава основание на археолози и историци да го датират между  VI-I в. пр.Хр. В близост до това култово място е разкрита и гробница, която за съжаление ние не открихме.

Харман кая

Малко стръкче красота

Светилището Харман кая се намира в едноименната местност, разполагаща се на около 2 км североизточно от  с. Биволяне. То представлява  скално изсечено светилище, разположено около малка пещера, което се извисява над речна долина върху укрепено от скали плато. Ранните археологически струпвания на скални фрагменти се отнасят към къснонеолитната епоха.

На цялата територия около светилището са разпръснати изсечеи в скалите помешения, кръгли и трапецовидни ниши, щерни, гробни съоръжения, жертвеници, басейни, стъпала, концентрични кръгове, които вероятно са били ориентир за времето.

Харман кая

Харман кая

Харман кая определено въздейства върху мен. Без да съм наясно за това къде точно се намирам усещам мистиката на всяка крачка. Според учените-траколози на това място някога се е намирала древна астрономическа обсерватория за наблюдение на Слънцето, измерване на годишния цикъл, както и установяване на зимното и лятно слънцестоене.

Какво всъщност представлява Харман кая?

Самото светилище представлява система от изкуствено подравнени скални площадки с приблизителни диаметри 15 и 10 метра. Върху тях са изсечени концентрични полукръгове. Върху тези скални площадки са издълбани улеи, подредени в концентрични кръгове. Те са пресечени от жлебове. Именно в тази сложна система учените виждат древната астрономическа обсерватория за наблюдения на небесните светила. Изследователите обясняват, че подобни съоръжения още в праисторическо време са играели изключително важна роля в представите за живота на хората.

Харман кая

Аз насред концетричните кръгове

Както и по-нагоре споделих, за Харман кая не знаех почти нищо. Не бе планирано неговото посещение и съответно в момента на посещението ни не знаех какво да търся като интересни места. Надявам се, вие да четете тази статия преди да сте стигнали до това мсто за да знаетекакво точно да търсите. На около половин километър западно от светилището  са изсечени 13 ниши. Анализирайки керамичния материал, учените допускат, че Харман Кая функционира едновременно със светилището при село Татул.

 

Любопитно: Харман кая географски се намира точно между Татул и Перперикон.  Очевидно е, че е имало някаква връзка между тях, но предстои специалистите да докажат дали те са били части на общ комплекс. И Харман кая като култово място се е обслужвало от определено съсловие жреци, а поклонниците са били допускани само на определени празници, в случая, свързани с важни астрономически явления..
.

Какво можем да видим наоколо?

Харман кая е  едно от чудесата на около Момчилград, наред с гроба на Орфей над с. Татул. Само на километър от Харман кая се намира религиозният комплекс Елмалъ баба теке, който е разделен е на 2 части – мъжка и женска. В мъжката част има 6 безименни гроба, а в женското отделение – само един гроб. Смята се, че това място има лечебна сила и има обичай по време на празник тук да идват болни и бездетни жени. След като пренощуват те вярвали, че ще получат изцеление. С подобна сила е натоварен и изворът Дамбалъ, чиято вода извира от скалите. Всяка година в нощта на 5 срещу 6 май хиляди вярващи християни и мюсюлмани изкачват митичния връх  за здраве и изцеление. Това са просто няколко интересни места, които също могат да бъдат посетени, когато идвате насам. Планирайте добре времето си за да успеете да видите всяко едно от тези мистични места.

Харман кая

Време за снимки

Между другото Харман кая по нещо силно ми напомня на Белинташ, място за което вече съм ви разказвала. Общо взето целите Родопи са осеяни с прекрасни места, свързани с религиозните вярвания и култове на траките, които са населявали наите земи. Но науката има още толкова много неща да разкрива и най-вече да обяснява, че както се казва в тази сфера работата едва ли скоро ще свърши.

В края на статията ще споделя малко полезна информация:

За посещение на Харман Кая си отделете:

1 час


10% Complete


Харманя Кая е подходящ за:

        


Кога да се посети:

    


В района може да разгледате още:

  • Татул

 

Местоположение на Харман Кая:

На 32 км от Кърджали и на около 20 км от Момчилград


Цени вход:

няма


 

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: