Археологически

Татул – експедиция с деца

Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Експедиция “Татул”

След посещението ни на Перперикон, в онзи слънчев и топъл юнски ден, бяхме жадни за още приключения. По план мястото, което следваше от нашата пребогата програма из забележителностите в източни Родопи бе отредено на Татул.

Кръстих статията “Татул – експедиция с деца”, тъй като трудно може да впечатлиш малките деца с разходка до археологически обект. Но когато ги накараш да повярват, че те са малки изследователи, когато разкажеш историята и легендите за това място по малко по-приказен начин, то възприятията им са далеч по-различни. Задават въпроси, опитват се да си обясняват сами някои от нещата…

След разходката из останките от древния тракийски град Перперикон се отправихме към Момчилград, в близост до който се намира и въпросното светилище.

Къде се намира Татул?

Татул се намира на около 30 км югоизточно от Кърджали и в източна посока спрямо Момчилград. Ако тръгвате от Кърджали разстоянието до светилището е приблизително 30 км, което се изминава за около 30 минути. От Момчилград Татул отстои на 15 км, които според GPS-ът се изминават за 20 мин. Пътят е хубав, даже докато излизахме от Кърджали минахме по трасе, което в момента се асфалтираше. Все пак бе летния сезон, когато и този вид строитество е доста повишен.

И така. Паркирахме колата на малък паркинг, отстоящ на около 300 метра от самия обект. Небето бе буквално надвиснало над главите ни и очаквахме всеки момент да завали. Сложихме бебоците в раниците, децата  за ръчичка и потеглихме.

Пред входа на Татул

След като заплатихме символичната сума от 3 лева, прродължихме още малко по павираната алея и ето че пред нас се показа в пълната си прелест малкото възвишение, което едва ли човек би открил сред по-високите и доминиращи хълмове наоколо. Но именно върху това възвишение се намира първият надземен, античен тракийски храм в България. Останките от античната крепост Татул се намират недалеч от едноименното село.

Татул

Комплексът се състои от древно езическо светилище и средновековна крепост. Централното и най-високо място на скалния връх заема гроб с оринтация изток-запад, всечен в масивна скала, която има форма на  пресечена пирамида. На южната страна на величествената скала, по-ниско е издълбан друг подобен гроб, разположен в полусферична ниша. Тя е покрита с арковиден издялан в камъка свод. До двата гроба ни отвежда изсечено в скалите тържествено стълбище, състоящо се от осем стъпала. Наоколо са изградени култови площадки, стъпала към тях, ниши, системи от улеи и басейни.

Татул

Част от покритото съоръжение до светилището

Хипотези

Според Ив. Венедиков  светилището е посветено на тракийският певец и музикант Орфей. Изказани са хипотези, че светилището е от 12 в. преди Христа. Разбира се, на сегашния етап от изследванията това не може да се докаже. Факт е обаче, че описаното място е само част от много по-голям култов комплекс, който трябва да бъде проучен в идните години. На север от него има други скални масиви с вдълбани в тях трапецовидни ниши и скални гробници. В околните ниви са откривани гробове и каменна пластика от различни епохи, антични и средновековни надписи.

Татул

Според проведените с малки прекъсвания през 2004 – 2009 г. мащабни археологически разкопки под ръководството на проф. Николай Овчаров комплексът е датиран от края на V и началото на IV хил. пр. Хр., за което свидетелстват намерените фрагменти от глинени съдове в района.

Татул

А тук се вижда по-малко и от двата гроба

Скалната пирамида и гробниците около нея са оформени през ХVIII – ХI в. пр. Хр., когато светилището преживява своя първи голям разцвет. Наоколо е оформен кръг от глинени олтари, върху които са извършвани жертвоприношенията. Открити са стотици култови предмети – глинени човешки идоли и прешлени за вретено, модели на съдове, предмети от бронз, изображение на Бога Слънце.

Татул

Съвсем сигурно е, че подобно на Перперикон, и на Татул се наблюдава пълна приемственост между езическите култове и християнството. Още в ранновизантийската епоха (4-7 в.) в скалите е построена крепост. По-късно тя е разширявана и преустройвана многократно. Сега със сигурност личи една четириъгълна кула, чиито подземен етаж е служел за водохранилище.

забележителности източни родопи

Друго водохранилище е издълбано изцяло в скалите и се намира на 5 м. от кулата. То има крушовидна форма и отвътре е обмазано с дебел пласт хоросан. Останките от крепостта са предпазени доколкото е възможно с покривно съоръжение, чийто ламаринени листове буквално тракаха и бяха на косъм да излетят заради бурния вятър, който изведнъж се разрази горе. По снимките ще забележите тъмно-сивите краски на небето и разпилените коси.

Татул

А децата бяха най-щастливи

Смята се, че през Средновековието вероятно е имало и църква към самия комплекс, която в момента е разрушена напълно. Открити са няколко архитектурни детайла с изобразени кръстове. Средновековно селище се е намирало в полето под крепостта и под съвременното село, близо до реката. Там при стопански дейности са открити фрагменти от средновековна керамика и стъклени накити. Разкрити са и няколко некропола от това време, чиито гробове са оформени по познатия начин с каменни плочи. Явно, че местността около Татул се е смятала за свещена от дълбока древност до днес. Бъдещите проучвания ще установят дали действително там се е намирал храм на прочутия тракийски певец и герой, Орфей.

Татул

Кари

Археологически проучвания

Първите археологически разкопки на Татул са проведени през 60-те и 70-те години с научен ръководител проф. Ст. Михайлов. Екипът на професора проучва цялата територия на скалния комплекс. По време на проучването на най-високата част на теменоса са разкрити практически почти всички видове познати на археолозите изсичания при подобен вид обекти във вертикалните и хоризонталните грунтови скали – улеи, кръгли подиуми – олтари, кръгове, т.нар. „шарапани“, скален питус (днес описан на място като „свещен кладенец“) дълбок повече от 2 m, стъпала, водещи до самия ръб на скалите или до непристъпните им сектори. По вертикалните стени на пирамидалната отвесна скала са регистрирани малки правоъгълни ниши и стръмни малки стъпала.

А кой всъщност е Орфей?

Както знаете Орфей е един от най-древните митични герои на старогръцката литература. Според нея той е роден някъде в пределите на Тракия. Син на речния бог Еагър и музата на поезията Калиопа.

Татул

Орфей се славел с ангелски глас и бил великолепен поет. Съревновавал се дори с бога на музиката Аполон. Всеки се прехласвал от омайния му глас. Орфей често е изобразяван с китара или лира, от чиито струни изтръгвал вълшебни звуци, каращи горските животни да вървят подир него, скали и планини да се движат, дивите зверове да лягат в краката му.

Оттук накъде?

След Татул, ние поехме към тракисйкото светилище Харман кая. Целият район край Момчилград е осеян с тракийски светилища. Хубаво е само да проучите кое къде се намира за да систематизирате разходката. Казвам го с намигване предвид това, че през лятото тук високо в планината бурите са често явление и е хубаво по-голяма част от нещата да са планирани 🙂

Желаея ви приятна разходка из този невероятен край.

В края на статията ще споделя малко полезна информация:

За посещение на Татул си отделете:

00:20 часа


10% Complete


Татул е подходящ за:

       


Кога да се посети:

    


В района може да разгледате още:

 

Местоположение на Татул:

На 30 км от Кърджали и на около 15 км от Момчилград


Цени вход:

възрастни – 3 лв.
ученици – 1 лв.

Работно време:

От април до октомври:
от 8:00 до 21:00 часа.

От ноември до март:
от 8:00 до 17:00 часа


 

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: