1 ден от София  Археологически

Крепост Хисарлъка и вековните секвои до Кюстендил

Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Крепост Хисарлъка и вековните секвои до Кюстендил

Жажда за пътуване и за хубаво време. В средата на март, в един неделен ден набързо спретнахме “плана за действие” и потеглихме към тази отдавна набелязана дестинация. И друг път сме посещавали Кюстендил, в повечето пъти е било транзитно на път за Скопие. Преди 5-6 години си направихме кратка СПА почивка в града и се бяхме отдали наистина на лежерен туризъм без  грам напрежение, програми, графици и тн. Учудвам се как така не сме се качили до Хисарлъка тогава.

Но ето, че няма как някъде да има крепост и това да не запали интереса ни.

Подготвихме разни неща за хапване за нас и децата и заедно с наше приятелско семейство, малко преди обяд потеглихме към Кюстендил.

Как се стига до крепост Хисарлъка в Кюстендил?

За да стигнем до Кюстендил от София имахме два варианта. Или по магистрала Струма в посока Дупница и оттам да се отклоним към Кюстендил или по стария път през Перник, Радомир и Кюстендил.

Няма защо да обяснявам, предпочетохме първия вариант. Километрите, които показваше gps-а до самата крепост Хисарлъка са 105 км, като времето, за което те щяха да бъдат изминати бе около час и половина. Е, попътувахме малко повече заради огромно струпване на автомобили след Княжево в посока Владая.

Хисарлъка кюстендил

По пътя към Кюстендил

Както и да е, старите хора казват “Път време няма”, важното е да стигнеш жив и здрав до крайната цел.

Навигацията ни заведе точно пред входа на самата крепост на обширен паркинг, който е безплатен. Указателни табели сочат отделните забележителности и интересни места в самия лесопарк.

Лесопарк и крепост Хисарлъка

В края на IV век с изграждането на укрепителната система на Хисарлъка, хълмът е напълно обезлесен, вследствие на което е подложен на силна ровинна ерозия. 

хисарлъка

В тази симпатична дървена къщичка всеки може да вземе информационна брошура за парка и крепостта

Векове по-късно в края на XIX и началото на XX в. под ръководството на лесовъда Йордан Митрев е поставено началото на създаването на иглолистна гора. След 9 септември 1944 г. засаждането на дървета  продължава, проведени са благоустройствени мероприятия и Хисарлъка е превърнат в красив парк за туризъм, отдих и спорт. Създадени са много алеи, кътове за отдих с пейки и беседки, места за пикници, детски и спортни площадки, чешми.

 Лесопарк „Хисарлъка” заема площ от 1300 дка.

Той се свързва с града посредством 3 асфалтирани пътя и много алеи. От високите части се открива прекрасна панорама към града, Кюстендилската котловина и оградните й планини. Лесопаркът е посещаван туристически обект и изходен пункт за различни маршрути в Осогово.

хисарлъка кюстендил

Две приятелки

Детски кът “Мечтатели”

Първо се отправихме по пътеката покрай ресторант “Чешмето”. След няколко минути се озовахме пред входа на детски кът „Мечтатели”, който е изграден по проект с европейско финансиране. За изграждането му са използвани предимно естествени и природо-съобразни материали, като дърво, камък и въжета, тъй като идеята е детският кът да се доближи максимално до заобкалящата ни околна среда.

хисарлъка кюстендил

Къщичката на Баба Яга

Площадката включва въжена пирамида за катерене, въжен мост, въжена люлка и много съоръжения за различна физическа активност, пързалки и пясъчници, както и стационарно атракционно влакче с приказни герои. Най-голям интерес поне в нашите деца предизвика въжения лифт тип “тарзанка” (така поне го наричахме ние, някога далеч в моето детство). Уви, не им позволихме да се повозят тъй като ми се стори доста износен и на места стърчаха разни телове. Къщичката на Баба Яга е построена от дърво и е една от най-привлекателните атракции за всички в парка. За съжаление и тя е малко занемарена.

 

хисарлъка кюстендил

Дървеното влакче

Надявам се, причината за това не чак толкова прилично състояние на този детски кът се дължи на дълбокия и тежък сняг, който вероятно е валял през тази зима тук. Дано напролет се поднови цялата настилка, да се сменят изпочупените дървени елементи в къщичката на баба Яга и всичко друго, което иска подмяна.

хисарлъка кюстендил

Приятели

Крепостта

кюстендил

Крепостта в Хисарлъка

Крепостта Хисарлъка е разположена върху най-високата равнинна част на едноименния хълм, който се издига  на 2 км югоизточно от Кюстендил. Началото на нейното съществуване се поставя в края на ІV-началото на V в. Частично поправена е през VІ в., тя преживява Първата и Втората българска държава и е съборена от османските завоеватели през XV в.

хисарлъка

Покрай крепостаната стена с изглед към града

Крепостта има форма на неправилен многоъгълник, с размери 117/175 м и площ 2,12 ха. Местоположението на укрепителните съоръжения и формата на укрепената площ са съобразени по-скоро с конфигурацията на терена, отколкото с традиционните принципи на фортификацията през онзи период. По протежение на крепостната стена са разположени четиринадесет кръгли, триъгълни и правоъгълни кули,  две порти и пет потерни.

хисарлъка

Част от крепостната стена и една от кулите

Достъпът до възстановените такива, разбира се не е позволен. Най-главната и най-широка порта е на източната стена и се намира близо до главния път. Портата първоначално е била устроена като двукрила врата, впоследствие преустроена на спускаща се и накрая е преустановила своето изначално предназначение. Потерните за пешеходци са разположени в непосредствена близост до кули, които ги охраняват. Те са тесни, с гранитен праг и врата с хоризонтална греда за залостване от вътрешната страна.

Любопитно: Широчината на крепостните стени варира в зависимост от спецификата на терена – от – 1,60 до 3,00 м. Изследователите предполагат, че височината на стените е 10 м, а височината на кулите – 12 м. Техниката на градеж е „opus mixtum” – смесена зидария със сменящи се каменни и тухлени пояси и спойка от хоросан със счукани тухли. 

Крепостта е проучена и според изследователите различните й строителни периоди  говорят за непрекъснатото и продължително използване на крепостта през античността и средновековието.

Зоопарк

хисарлъка

Един от обитателите на зоопарка в Хисарлъка

За децата това бе най-хубавото от цялата разходка из парка. Зоопаркът се намира в долната част на лесопарк  Хисарлъка. Предвид това, че площта му не е голяма, повечето от животните, с изключение на няколко вида са характерни за нашите земи.

зоопарк хисарлъка кюстендил

Камерунски козички

Имаше черни мини прасенца, вълк, мечка, няколко вида пернати, дори паун. Малки закачливи маймунки протягаха лапички през оградата за да докачат нещо интересно. А лъвът изглеждаше, между другото доста добре. С хубава грива, видимо охранен и сит. Поздрави ни с мощния си рев, който оттекваше из целия парк.

зоопарк хисарлъка

“Ще ми подадете ли еееето това там”

Секвоите в местността Ючбунар

След като разгледахме крепостта и зоопарка и хапнахме домашно направените сандвичи на една от пейките с масички в парка се качихме по колите и се отправихме към последната спирка за днешния ден.

ючбунар

Гората със секвои

Само на 10-15 минути шофиране в посока село Богослов се намира местността “Ючбунар”. Следвайте табелите за хижа Осогово, тъй като за село Богослов няма. Или поне аз като навигатор не видях. В местността  има цяла гора с вековни секвои гигантея. Три от тях са с височина над 30 метра. Обявени са за природна забележителност през 1989 г. Това са и най-старите секвои в България, а възрастта им е над 130 години.

секвои кюстендил

Да се заредя малко

Групата секвои в „Ючбунар” са много интересни и атрактивни. Известна забележителност са не само за кюстендилци, но и за хора от цялата страна.

секвои кюстендил

Приказка

Любопитно: Секвоята е най-големият растителен вид на нашата планета, чиято естествена среда е Калифорния, Северна Америка. Това е единствената в България горичка от секвои, а трите вековни дървета са най-старите и най-високите от вида в България.
.

Потеглихме си изключитено доволни и щастливи от днешната дестинация. Бих я препоръчала на всекиго. Има и природа, и история, за децата няма да е скучно. А и в самия Кюстендил има много места за разглеждане.

За посещение на крепост Хисарлъка, зоопарк и детски кът си отделете:

около 2,00 часа


10% Complete


Крепост “Хисарлъка” е подходящ за:

        


Кога да се посети:

     


В района може да разгледате още:

 

Местоположение на лесопарк Хисарлъка:

На 2 км от Кюстендил


Цени вход:

няма


 

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

1 Коментар

  • Прекрасен блог. Благодаря за така добре поднесената информация. С пожелание за здраве и много нови дестинации които да споделите с нас.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: