1 ден от София

На гости на Рупите и комплекс “Ванга”

рупите баба ванга
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Рупите, Баба Ванга … За едни това място е свято, за други – любопитно, за трети – силно енергийно-заредно, за четвърти – просто спирка от туристически маршрут из Петричко.

За първи път дойдох тук… не помня точно кога. Може би в 4-ти или 5-ти клас в рамките на двудневна екскурзия до Рупите, Мелник и Роженския манастир. Спомените ми се въртят около храма, построен от Светлин Русев в чест на Баба Ванга, горещите извори около къщата й, и разбира се самият дом на пророчицата.

Нашата група

Първата ми “среща” с Баба Ванга бе може би във времето, в което дойдох и тук за пръв път. Имаше една много популярна книга, свързана с нея, живота й и всички предсказания, които е направила тя. Прочетох я на един дъх и може би много от нещата не разбирах, но ми бе много любопитно.

Тази година в средата на август, заедно с приятели си организирахме една екскурзия в района на Петрич. Съвсем нормално бе да дойдем тук. Цялата ни група – 3 семейства с общо 4 деца се отправихме към Рупите в един горещ августовски ден.

Къде се намира местност Рупите?

Местността Рупите се намира на 10 км от Петрич и на 2 км от с. Рупите. Сгушена в подножието на вулканичния хълм Кожух, тя заема 20 хектара и е обявена за защитена местност. В района на Рупите минава Via Aristotelis един от двата основни миграцинни пътя на птиците.

комплекс ванга

Комплекс “Ванга”, Рупите, снимка: fondacia-vanga.com

От там, където ние бяхме отседнали, а именно комплекс “Света Неделя”, село Коларово, Рупите отстояха на около 20-на км или измерено във време приблизително половин час.

Пред самия комплекс има голям паркинг. От него до комплекса води голяма алея, от двете страни на която има малки сергии, предлагащи всякаква местна стока и сувенири. На тръгване си взехме от любимите ми фурми (бяха големи почти колкото юмрук) на символични цени, както и малиново вино.

Това магическо място Рупите или за Рупите с любов

Повечето хора, когато чуят Рупите веднага правят асоциация с българската пророчица Баба Ванга, известна със своите ясновидски способности, не само у нас, но и по света.

Рупите е защитена местност, намираща се на около 10 км от Петрич и на 2 км от с. Рупите, в подножие на изгасналия вулкан Кожух планина (281 м). Хълмът е образуван от вулканични скали. Името му произлиза от факта, че прилича на наметнат кожух. През 1962 година част от местността Кожух – 0,4 хектара, е обявена за природна забележителност.
Климатът в местността е преходносредиземноморски, което е причина за наличието на средиземноморска тревна растителност и на някои топлолюбиви животински видове.

По южните склонове и в подножието на застиналия вулкан Кожух се намират останките от античния  град Хераклея Синтика, съществувал в периода от ІV век пр.Хр. до VІ век сл.Хр., за който ще ви разказвам скоро.

Историята на Баба Ванга

Родена е на 31 януари 1911 г. в град Струмица в семейството на активиста на ВМОРО Пандо Сурчев. Майка ѝ умира млада,  а баща ѝ е мобилизиран в българската армия през Първата световна война. По това време тя живее, наглеждана от страна на съседите си. Като малка Ванга била съвсем обикновено момиче и не проявявала никакви особености. Обичала да си играе на лечение и предписвала на приятелите си разни „лечебни“ билки. Баща й се жени повторно, а дъщерята помага в домакинската работа.

Зрението си тя губи на 12-годишна възраст, когато по време на силна буря е грабната от вихрушка и е намерена часове по-късно насред нива затрупана с камъни и пръст. От 1925 г. живее в дом за слепи в град Земун, където прекарва три години. Когато и втората и майка се споминала, Ванга се прибира вкъщи, за да се грижи за по-малките си братя и сестри.

След въпросната буря, в която Ванга губи зрението си се смята, че се отключват пророческите й възможности. Истината за нейната дарба е оспорвана от мнозина, но за голяма част тя е неописуема с думи.

Неоспорим факт е, че в продължение на цели 55 години баба Ванга помага на хората, търсещи нейната помощ и подкрепа и е тяхна утеха и надежда. Дълги опашки са се извивали пред вратата ѝ, за да могат хората да намерят отговори или успокоение. Много са хората, които са получили изцеление благодарние на Ванга. Едно от най-големите чудеса, които се случвали била появата на дълго чакани дечица след години неуспешни опити.

Комплексът “Ванга” е голям и просторен и се простира върху 230 дка. Залесен е с над 5000 дръвчета. Има поставени  пейки и беседки, както и са оформени приятни кътчета, в които човек да се наслади на истински душевен и физически релакс. Целогодишно тук има много посетители. Районът е с мек климат и дори през зимата много хора търсят това спокойствие, което може да бъде намерено тук.

Паметник, посветен на 100-години от рождението на Баба Ванга

През 2011 година тържествено е открит паметника, дело на скулптора проф. Емил Попов от сина й Димитър Вълчев и Светлин Русев. Проф. Емил Попов, е увековечил Баба Ванга, седнала на стол по време на сеанс. Монументът е от посребрен месинг, с тегло около 400 кг, поставен е върху мраморен фундамент пред мостчето, водещо към “Света Петка Българска”.

Рупите

Паметник, посветен на 100 години от рождението на Баба Ванга

Храм-паметникът „Св. Петка Българска”

Храмът е открит на храмовия си празник на 14 октомври 1994 г. и е издигнат със средства, дарени от Ванга.
Стенописите и иконите са дело на големия български художник Светлин Русев, който е бил близък с баба Ванга, дърворезбите – на Григор Паунов.

Рупите

Храм-паметник “Света Петка”

Храмът не следва стриктно каноните на иконописта. Той предизвиква голям интерес и поради необичайните си архитектура и художествена украса. Разбира се, основно той е посещаван  заради връзката му с баба Ванга. Въпреки че храмът не е построен според правилата на православната църква, той привлича много поклонници и туристи.

В двора на храма се намира и гробът на Баба Ванга (който не сметнах за необходимо да снимам), на който вярващите се молят за изцеление.

Къщичката на баба Ванга

Помнех я точно такава. Малка, кокетна, подредена. Изключително скромна като обзавеждане и състояние. Построена е през 1970-та година, като първоначално Ванга я използва основно през деня, а вечер се е прибирала в град Петрич в своя дом. От 1994 г, когато здравето й се влошава, тя започва да обитава къщата постоянно. През лятото на 1996-та година след кратковременен престой в болница баба Ванга завинаги напуска този свят.

Рупите

Къщичката на Ванга

Цялото и движимо и недвижимо имущество тя приживе завещава на българската държава. Учредява също така фондация, носеща нейното име.

На 25 март 2014 г. с водосвет къщичката е отворена за посетители.

Направих няколко снимки в самата къщичка, но впоследствие реших, че няма да ги публикувам.

Минералните извори

Минералните извори, Рупите

Минералните извори

В горната част на комплекса се намират и минералните   извори. Ванга давала съвет хората да се потапят в изворите за здраве. В горещите им лечебни води плуват водни костенурки и рибки.

Любопитно: Водата, извираща тук е 75 градуса и със силно съдържание на сяра. Тя е лековита и помага при множество здравословни пронлеми, сред които : кожни болести, дископатии, жлъчка и бъбреци (пие се в умерени количества)...
.
Рупите

Минералните извори

Мемориалният каменен кръст

Това може би наред с храма и къщата е сред най-притегателните места, обособени в комплекса. Той се  вижда отдалеч. Причината за изграждането му тук е заръката на Баба Ванга да се построи символ в памет на загиналите под застиналия вулкан Кожух.

Кръстът е изграден в изстиналата лава на вулкана, в скалата срещу храма “Света Петка Българска” през 2009 г. и е с размери 30м дължина и 15м ширина. Направен е от мраморни плочи, поставени в скалата така, че образуват стъпала.

кожук рупите

Кожух и каменният кръст

Като за край… какво да напиша. Знаете, има места, за които колкото и да разказваш, магията от личното докосване и преживяване е несравнима. Трябва да я усетиш лично.
Тук прекарахме около час. Може би, ако беше по-хладно и не толкова горещо щяхме да останем още.
Мястото е чудесно за разходка. Идвайки тук, не забравяйте да се отбиете и до Хераклея Синтика, за която ще разкажа в следваща статия.

В края на статията ще споделя малко полезна информация:

За посещение на комплекс “Ванга” си отделете:

1 час


10% Complete


Комплекс “Ванга” е подходящ за:

        


Кога да се посети:

     


В района може да разгледате още:

  • Хераклея Синтика
  • Рупите – минералните извори
  • Петрич
  • Мелник

 

Местоположение на Комплекс “Ванга”:

На 10 км от Петрич и на около 2 км от село Рупите


Цени вход:

няма


Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: