1 ден от София

11 забележителности около София за разходка през уикенда

11 забележителности около София
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Времето вече се затопля и все повече ни се иска да се разходим някъде сред природата, а забележителности около София – безброй и все интересни. Слънчевото време някак не ни позволява събота и неделя да седим вкъщи пред телевизора и ще използвам моят порив и желание да бъда сред природата да заразя малко и вас. Ще ви представя няколко много готини идейки за разходка около София. Може да отделите един от двата почивни дни, да съберете приятели или роднини и да посетите някое от тях, а след това съм сигурна, че ще ми благодарите 🙂

1. Крепостта Боженишки урвич

Крепост Боженишки урвич

Крепост Боженишки урвич

Крепостта е разположена само на 80 км. от София в посока Ботевград. Пътят до там е относително добър и крепостта лесно се намира. За историята няма да ви разказвам, защото лесно може да прочетете повече в статията ми:

?Крепост Боженишки урвич – история и природа в едно

Вместо това ще спомена само уникалната природа около крепостта, както и добрата инфраструктура там. Има изградени пътеки, както и всичко е обезопасено.

Колко време ще ни отнеме посещението от гр. София: 4-5 часа

?С какво можем да комбинираме посещението: Съева дупка

 

 2. Пещерата Съева Дупка

Съева дупка

Като струни на арфа…

Това е една от най-далечните точки в предложенията ми тук. Намира се на около 110 км. от гр. София в посока гр. Ловеч. Не случайно слагам нея на второ място, защото спокойно може да комбинирате посещението и с това до крепостта Боженишки Урвич, като за целта може да отделите цял ден. За самата пещера може да прочетете подробно в статията ми:

?Съева дупка – Подземната перла на Стара планина

Самата пещера е една от най-красивите, които съм посещавала и определено си заслужава да отделиш време да я разгледаш. Влиза се с екскурзовод и има беседа, която е доста интересна, но няма да разкривам повече, за да може да отидете сами и да видите.

Колко време ще ни отнеме посещението от гр. София: 3-4часа

?С какво можем да комбинираме посещението: Крепост Боженишки Урвич и Геопарк Искър-Панега

3. Геопарк Искър-Панега

Геопарк Искър-Панега

Геопарк Искър-Панега

Екопарк Искър Панега е едно от бижутата на миналата 2016 година. Екопътеката е перфектното място за релакс и разходка около София, като комбинира в себе си 2 уникални предимства. Първо – тя е доста близо до София и второ изминава се за по-малко от 45 минути от край до край, че даже и наобратно!  Повече за разходката ми до там има тук:

?Геопарк Искър-Панега-природно изобилие само на час от София

Колко време ще ни отнеме посещението от гр. София: 3-4 часа

?С какво можем да комбинираме посещението: Пещера Проходна

4. Село Чавдар и неолитното селище

Село Чавдар

Идея за посещение

Село Чавдар е една малка перла в балкана, която се намира на около 1 час път от град София. Самото село е едно от най-красивите и поддържани в България. Освен живописната природа около него има и нещо много интересно, което може да разгледате – Неолитните жилища. Няма да разкривам повече, защото подробно може да прочетете тук:

?Село Чавдар – миг в праисторията и поглед в бъдещето

Само ще кажа, че на входа на селището има изградени страхотни беседки за отмора.

Колко време ще ни отнеме посещението от гр. София: 3-4 часа

?С какво можем да комбинираме посещението: Язивир Душанци и Еленската базилика край град Пирдоп

5. Язовир Пчелина и фотогеничния параклис Св. Йоан Летни

Язовир Пчелина

“Свети Йоан Летни” и двата кръста пред нея

Язовир Пчелина беше една от първите ми разходки извън София през 2016 година. В компанията на Ели от Друми в Думи решихме да посетим това любимо на фотографите място. Определено разбрахме защо снимките на параклиса са толкова разпространени, особено по залез. Може да ги разгледате в статията ми за местенцето тук:

?Свети Йоан Летни“ – пазителят на язовир Пчелина

Колко време ще ни отнеме посещението от гр. София: 3-4 часа

?С какво можем да комбинираме посещението: Земенски манастир

6. Земенският манастир

Земенски манастир

Земенски манастир.

Манастирът се намира само на 80 км. от гр. София по посока Перник и Радомир. Мястото е много живописно и красиво, а църквата, както сами виждате на снимката, е уникално запазена. В нея се преплитат над 10 века история, за която съм разказала в статията си:

?Земенски манастир – десет века история

Колко време ще ни отнеме посещението от гр. София: 3-4 часа

?С какво можем да комбинираме посещението: Язовир Пчелина

7. Цари Мали град край с.Белчин

Цари Мали град

Поглед към Белчин

Село Белчин е най-любимото ми място след София. Както много пъти съм разказвала там са преминали голяма част от детските ми години, когато лятото бях в къщата с баба и дядо. Селото напоследък стана много известно с 2 неща. Минералните извори и крепостта Цари Мали град. Няма да разказвам повече за нея, защото всичко може да прочетете в статията ми:

?Цари Мали град и село Белчин – място, напоено с емоции

Само ще допълня, че там може спокойно да прекарате цял ден, защото около крепостта има изграден цял парк с беседки и забавления за малки и големи.

Колко време ще ни отнеме посещението от гр. София: 2-3 часа

?С какво можем да комбинираме посещението: Разходка до Боровец

8. Дядо Йоцо гледа и уникалната гледка към Искърския пролом

Дядо Йоцо гледа

Дядо Йоцо гледа

“Дядо Йоцо” е паметник, намиращ се съвсем близо до София. От него се разкрива феноменална гледка към Искърския пролом, място за което много автори са писали, включително е и едно от любимите места на самия Вазов. Красотата на природата там определено си заслужава, а за ентусиастите ще препоръчам и Вазовата екопътека. Ако искате да видите какво ще пропуснете, ако не посетите мястото вижте тук:

?Дядо Йоцо гледа“ и Искърският пролом – за широко отворени очи и сетива

Колко време ще ни отнеме посещението от гр. София: 3-4 часа

?С какво можем да комбинираме посещението: Вазовата екопътека

9. Пещера Проходна

Очите на Бога

Една перла сред пещерите в Карлуковския карстов комплекс

Стигнахме до едно от най-красивите и известни места в България. Пещера Проходна или както още я наричат Очите на Бога е перфектната идея за разходка на 1 ден от София. Намира се на около 110 км. от столицата, близо до Карлуково. Ако желаете да разберете за историята на пещерата и няколко други интересни факта може да разгледате статията ми:

?Пещера Проходна – „Очите на Бога“

Колко време ще ни отнеме посещението от гр. София: 4-5 часа

?С какво можем да комбинираме посещението: Геопарк Искър Панега

10. Черепишкият манастир

Черепишки манастир

Черепишки манастир

На предпоследно място в този материал ще сложа Черепишкия манастир. Малкото манастирче се намира на брега на река Искър и е известно с историята за баба Илийца и с това, че тук Иван Вазов е прекарвал много време пишейки. Манастирът е невероятно живописен и красив, а предвид голямото му значение за историята ни, смятам, че всеки трябва да го посети поне веднъж. Повече за него и за това какво точно е ставало тук може да прочетете подробно тук:

?Черепишки манстир

Колко време ще ни отнеме посещението от гр. София: 2-3 часа

?С какво можем да комбинираме посещението: Манастир “Седемте престола” и паметникът на дядо Йоцо

11. Тържишки манатир

Църква "Св. Николай Чудотворец"

Църквата ” Св. Николай Чудотворец”, Тържишки манастир

Тържишкия манастир посетих преди 2 години за първи път и от тогава съм влюбена в това място. Намира се недалеч от град Роман. Манастирът е малък и много спретнат, като за него се грижи едно семейство, което и живее там. В двора му има една малка средновековна църквичка, както и огромно вековно дърво с уникална люлка на него. Разгледайте снимките  и разказа ми за манастира:

?Тържишки манастир

Колко време ще ни отнеме посещението от гр. София: 3-4 часа

?С какво можем да комбинираме посещението: Пещера проходна

Като заключение ще задам въпрос. Какво ви направи най-добро впечатление и какво мислите да посетите от предложените от мен места? Ще се радвам изключително много, ако ми помогнете да допълня статията с места, които са ви харесали и не съм посещавала. Може да ми споделите в коментарите!

11 забележителности около София за разходка през уикенда
 • Информационни табели
 • Локация
 • Достъпност
 • Инфраструктура до обектите
5
Sending
User Review
4.76 (42 votes)

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

11 коментара

  • Здравейте, Светослав 😉 Геопаркът наистина е чудесен и силно го препоръчвам за посещение през пролетните дни 🙂 Гледките са феноменални 🙂
   Поздрави и от мен 🙂

 • Много готини местенца, а някои стават и за следработна разходка (като например параклисът над Пчелина), а и залезът от тях е уникален.

  А лично аз мога да сложа 12-та точка с параклисът над Плана, който също силно препоръчвам. (ако случайно нямате информация за него – в сайта ми има доста снимки).

  Поздрави!

  • Здравей, Димитър! Не бях чувала за параклиса над Плана, но ще го разгледам специално 🙂 И го слагам в списъка за местенца, които да посетя и които са препоръчани 😉
   Поздрави 🙂

 • Бих отишъл на геопарк панега-искър, дядо йоцо и да доразгледам цари мали град. Това са моите предпочитания. Проходна и съева дупка не ги споменавам, щото съм бил вече там – уникални са.

 • Здравей Юлия,
  има много приятно място на 20 км от центъра на София – манастир Света Петка над Банкя. Пред манастира има голяма поляна идеална за пикник.
  Поздрави

 • Благодаря, Юлия, за чудесните предложения. Бяха като откровения за мен, защото в този слънчев ден човек наистина иска да е сред природата. Смятам да следвам списъка. Особено съм въодушевена от село Чавдар.
  Поздрави

  • Здравейте, Краси! Радвам се, че сте си харесали места от списъка. Те всъщност са много повечееее, но човек все отнякъде започва 🙂 Ведър ден:)

 • В гората над село Кладница има много приятни местенца около реката – дървени платформи с маси и беседки, огнища и полянки за пикник, по-нагоре има и една хижа пътека към Черни връх – но през уикенда е доста оживено. Може да се комбинира с посещение и на язовир Студена – само за гледане, там е вододайна зона и е забранено за пикник. Наблизо в с. Рударци има две кръчми с много добра кухня. Интересен за разглеждане като модерна архитектура е и новият комплекс Делтахил, на път за яз. Студена – там има и модерен бар-грил ресторант .

Остави коментар

В момента потребител разглежда: