Здравейте, приятели! Радвам се, че продължавате да посещавате моя сайт и да четете за приключенията ми! Във връзка с усложнената ситуация и с цел да минимизираме щетите за всички засегнати ви съветвам да НЕ ПЪТУВАТЕ! Никога не съм вярвала, че ще посъветвам някой да не пътува, но обстоятелствата го изискват! Скоро всичко ще бъде наред и ще продължаваме да опознаваме красивата ни родина и да обикаляме света!
 1 ден от София

11 забележителности около София за разходка през уикенда

11 забележителности около София
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Времето вече се затопля и все повече ни се иска да се разходим някъде сред природата, а забележителности около София – безброй и все интересни. Слънчевото време някак не ни позволява събота и неделя да седим вкъщи пред телевизора и ще използвам моят порив и желание да бъда сред природата да заразя малко и вас. Ще ви представя няколко много готини идейки за разходка около София. Може да отделите един от двата почивни дни, да съберете приятели или роднини и да посетите някое от тях, а след това съм сигурна, че ще ми благодарите 🙂

1. Крепостта Боженишки урвич

Крепост Боженишки урвич

Крепост Боженишки урвич

Крепостта е разположена само на 80 км. от София в посока Ботевград. Пътят до там е относително добър и крепостта лесно се намира. За историята няма да ви разказвам, защото лесно може да прочетете повече в статията ми:

🔎Крепост Боженишки урвич – история и природа в едно

Вместо това ще спомена само уникалната природа около крепостта, както и добрата инфраструктура там. Има изградени пътеки, както и всичко е обезопасено.

Колко време ще ни отнеме посещението от гр. София: 4-5 часа

👉С какво можем да комбинираме посещението: Съева дупка

 

 2. Пещерата Съева Дупка

Съева дупка

Като струни на арфа…

Това е една от най-далечните точки в предложенията ми тук. Намира се на около 110 км. от гр. София в посока гр. Ловеч. Не случайно слагам нея на второ място, защото спокойно може да комбинирате посещението и с това до крепостта Боженишки Урвич, като за целта може да отделите цял ден. За самата пещера може да прочетете подробно в статията ми:

🔎Съева дупка – Подземната перла на Стара планина

Самата пещера е една от най-красивите, които съм посещавала и определено си заслужава да отделиш време да я разгледаш. Влиза се с екскурзовод и има беседа, която е доста интересна, но няма да разкривам повече, за да може да отидете сами и да видите.

Колко време ще ни отнеме посещението от гр. София: 3-4часа

👉С какво можем да комбинираме посещението: Крепост Боженишки Урвич и Геопарк Искър-Панега

3. Геопарк Искър-Панега

Геопарк Искър-Панега

Геопарк Искър-Панега

Екопарк Искър Панега е едно от бижутата на миналата 2016 година. Екопътеката е перфектното място за релакс и разходка около София, като комбинира в себе си 2 уникални предимства. Първо – тя е доста близо до София и второ изминава се за по-малко от 45 минути от край до край, че даже и наобратно!  Повече за разходката ми до там има тук:

🔎Геопарк Искър-Панега-природно изобилие само на час от София

Колко време ще ни отнеме посещението от гр. София: 3-4 часа

👉С какво можем да комбинираме посещението: Пещера Проходна

4. Село Чавдар и неолитното селище

Село Чавдар

Идея за посещение

Село Чавдар е една малка перла в балкана, която се намира на около 1 час път от град София. Самото село е едно от най-красивите и поддържани в България. Освен живописната природа около него има и нещо много интересно, което може да разгледате – Неолитните жилища. Няма да разкривам повече, защото подробно може да прочетете тук:

🔎Село Чавдар – миг в праисторията и поглед в бъдещето

Само ще кажа, че на входа на селището има изградени страхотни беседки за отмора.

Колко време ще ни отнеме посещението от гр. София: 3-4 часа

👉С какво можем да комбинираме посещението: Язивир Душанци и Еленската базилика край град Пирдоп

5. Язовир Пчелина и фотогеничния параклис Св. Йоан Летни

Язовир Пчелина

“Свети Йоан Летни” и двата кръста пред нея

Язовир Пчелина беше една от първите ми разходки извън София през 2016 година. В компанията на Ели от Друми в Думи решихме да посетим това любимо на фотографите място. Определено разбрахме защо снимките на параклиса са толкова разпространени, особено по залез. Може да ги разгледате в статията ми за местенцето тук:

🔎Свети Йоан Летни“ – пазителят на язовир Пчелина

Колко време ще ни отнеме посещението от гр. София: 3-4 часа

👉С какво можем да комбинираме посещението: Земенски манастир

6. Земенският манастир

Земенски манастир

Земенски манастир.

Манастирът се намира само на 80 км. от гр. София по посока Перник и Радомир. Мястото е много живописно и красиво, а църквата, както сами виждате на снимката, е уникално запазена. В нея се преплитат над 10 века история, за която съм разказала в статията си:

🔎Земенски манастир – десет века история

Колко време ще ни отнеме посещението от гр. София: 3-4 часа

👉С какво можем да комбинираме посещението: Язовир Пчелина

7. Цари Мали град край с.Белчин

Цари Мали град

Поглед към Белчин

Село Белчин е най-любимото ми място след София. Както много пъти съм разказвала там са преминали голяма част от детските ми години, когато лятото бях в къщата с баба и дядо. Селото напоследък стана много известно с 2 неща. Минералните извори и крепостта Цари Мали град. Няма да разказвам повече за нея, защото всичко може да прочетете в статията ми:

🔎Цари Мали град и село Белчин – място, напоено с емоции

Само ще допълня, че там може спокойно да прекарате цял ден, защото около крепостта има изграден цял парк с беседки и забавления за малки и големи.

Колко време ще ни отнеме посещението от гр. София: 2-3 часа

👉С какво можем да комбинираме посещението: Разходка до Боровец

8. Дядо Йоцо гледа и уникалната гледка към Искърския пролом

Дядо Йоцо гледа

Дядо Йоцо гледа

“Дядо Йоцо” е паметник, намиращ се съвсем близо до София. От него се разкрива феноменална гледка към Искърския пролом, място за което много автори са писали, включително е и едно от любимите места на самия Вазов. Красотата на природата там определено си заслужава, а за ентусиастите ще препоръчам и Вазовата екопътека. Ако искате да видите какво ще пропуснете, ако не посетите мястото вижте тук:

🔎Дядо Йоцо гледа“ и Искърският пролом – за широко отворени очи и сетива

Колко време ще ни отнеме посещението от гр. София: 3-4 часа

👉С какво можем да комбинираме посещението: Вазовата екопътека

9. Пещера Проходна

Очите на Бога

Една перла сред пещерите в Карлуковския карстов комплекс

Стигнахме до едно от най-красивите и известни места в България. Пещера Проходна или както още я наричат Очите на Бога е перфектната идея за разходка на 1 ден от София. Намира се на около 110 км. от столицата, близо до Карлуково. Ако желаете да разберете за историята на пещерата и няколко други интересни факта може да разгледате статията ми:

🔎Пещера Проходна – „Очите на Бога“

Колко време ще ни отнеме посещението от гр. София: 4-5 часа

👉С какво можем да комбинираме посещението: Геопарк Искър Панега

10. Черепишкият манастир

Черепишки манастир

Черепишки манастир

На предпоследно място в този материал ще сложа Черепишкия манастир. Малкото манастирче се намира на брега на река Искър и е известно с историята за баба Илийца и с това, че тук Иван Вазов е прекарвал много време пишейки. Манастирът е невероятно живописен и красив, а предвид голямото му значение за историята ни, смятам, че всеки трябва да го посети поне веднъж. Повече за него и за това какво точно е ставало тук може да прочетете подробно тук:

🔎Черепишки манстир

Колко време ще ни отнеме посещението от гр. София: 2-3 часа

👉С какво можем да комбинираме посещението: Манастир “Седемте престола” и паметникът на дядо Йоцо

11. Тържишки манатир

Църква "Св. Николай Чудотворец"

Църквата ” Св. Николай Чудотворец”, Тържишки манастир

Тържишкия манастир посетих преди 2 години за първи път и от тогава съм влюбена в това място. Намира се недалеч от град Роман. Манастирът е малък и много спретнат, като за него се грижи едно семейство, което и живее там. В двора му има една малка средновековна църквичка, както и огромно вековно дърво с уникална люлка на него. Разгледайте снимките  и разказа ми за манастира:

🔎Тържишки манастир

Колко време ще ни отнеме посещението от гр. София: 3-4 часа

👉С какво можем да комбинираме посещението: Пещера проходна

Като заключение ще задам въпрос. Какво ви направи най-добро впечатление и какво мислите да посетите от предложените от мен места? Ще се радвам изключително много, ако ми помогнете да допълня статията с места, които са ви харесали и не съм посещавала. Може да ми споделите в коментарите!

11 забележителности около София за разходка през уикенда
 • Информационни табели
 • Локация
 • Достъпност
 • Инфраструктура до обектите
5
Sending
User Review
4.68 (34 votes)

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

9 коментара

  • Здравейте, Светослав 😉 Геопаркът наистина е чудесен и силно го препоръчвам за посещение през пролетните дни 🙂 Гледките са феноменални 🙂
   Поздрави и от мен 🙂

 • Много готини местенца, а някои стават и за следработна разходка (като например параклисът над Пчелина), а и залезът от тях е уникален.

  А лично аз мога да сложа 12-та точка с параклисът над Плана, който също силно препоръчвам. (ако случайно нямате информация за него – в сайта ми има доста снимки).

  Поздрави!

  • Здравей, Димитър! Не бях чувала за параклиса над Плана, но ще го разгледам специално 🙂 И го слагам в списъка за местенца, които да посетя и които са препоръчани 😉
   Поздрави 🙂

 • Бих отишъл на геопарк панега-искър, дядо йоцо и да доразгледам цари мали град. Това са моите предпочитания. Проходна и съева дупка не ги споменавам, щото съм бил вече там – уникални са.

 • Здравей Юлия,
  има много приятно място на 20 км от центъра на София – манастир Света Петка над Банкя. Пред манастира има голяма поляна идеална за пикник.
  Поздрави

 • Благодаря, Юлия, за чудесните предложения. Бяха като откровения за мен, защото в този слънчев ден човек наистина иска да е сред природата. Смятам да следвам списъка. Особено съм въодушевена от село Чавдар.
  Поздрави

  • Здравейте, Краси! Радвам се, че сте си харесали места от списъка. Те всъщност са много повечееее, но човек все отнякъде започва 🙂 Ведър ден:)

Остави коментар

В момента потребител разглежда: