Пещери  1 ден от София

Съева дупка – Подземната перла на Стара планина

Съева дупка
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Пещера Съева дупка е сред най-красивите и посещавани пещери в България. Само на час от София, ще попаднете в подземна феерия от пещерни образувания.

Всяко посещение на пещера е вълнуващо за мен. Всяка една от тях е толкова различна и чак се ядосвам, когато някой каже “пещера като пещера, всички са еднакви”. Не съм съгласна. Всяка една е различна било със образувания, било с историята си, формата и пространствата вътре в нея. Днес ще ви разходя до пещера Съева дупка.

Пещера Съева дупка

Къде се намира:

Пещера Съева дупка се намира на 2 км от село Брестница, обл. Ловеч; на 110 км от София;  на около 60 км от Ловеч, на 20-на км от Луковит.

Как се стига до Съева дупка

Как да стигнем до Съева дупка от София?

Как се стига до там:

Поемете от София по автомагистрала Хемус, и малко след Ябланица, там където магистралата свърши, поемете към Ловеч. Когато стигнете до село Брестница, в центъра на селото ще видите голяма табела указваща посоката към пещера Съева дупка-4 км. Една от многото забележителности около София.

село Брестница

Оттук надясно –>

Малко преди пещерата има голям и обширен паркинг, където оставихме колата. Точно до него имаше и малък дървен заслон-беседка, в която хора си бяха разпънали трапеза и похапваха.След около 100 метра се озовахме и пред касата, откъдето закупихме билети. Малко по надолу съм написала работното време и входните такси. След закупихме билетите, се спуснахме по стълбището и изчакахме малко на площадката пред самия вход на пещерата, тъй като трябваше предната група да излезе. Входът се намира под скален откос с височина 6,5 метра. Целият бе обрасъл в мъхове и папрати. На няколко големи табели пишеше, че снимането вътре е забранено. Става въпрос за снимането със светкавица.

Съева дупка

Пешерните образувания

След като и последният посетител напусна пещера Съева дупка цялата група може би от около 50-на човека, ако не и повече влязохме по стълбището на пещерата. Пещерата бе добре осветена и обезопасена.  Дълга е 400 метра.  Името и идва от имената на двамата братя- Съю и Сейо, две овчарчета от близкото село, които по време на турското робство се укривали тук. Предполага се, че е образувана преди около 3,5 милиона години. Първите проучвания са проведени през 1883 година от професор Златаров, а няколко години по-късно и братя Шкорпил последвали неговия пример. При проучванията са намерени кости на животни, глинени съдове и както и няколко монети от времето на Римската империя. Така през 1963 г пещера Съева дупка е обявена за природна забележителност, а през 1967 г е благоустроена и електрифицирана. За един доста дълъг период от време между 1990 г -2004 г е била затворена. Вандалски прояви също не липсват. На места в пещерата ще видите липсващи отчупени върхове на спускащите се от тавана сталактити. Пещера Съева дупка има 5 зали. Накратко ще ви ги представя:

Съева дупка

Като струни на арфа…

 • Зала 1 – Купена- Наименованието на първата зала идва от високия 3,5 м сталагмит, наподобяващ купа със сено. Сравнително бедна на образувания, в сравнение с останалите зали.
 • Зала 2 – Срутището – Името й ясно подсказва, че някъде из залата ще видим масивини скални блокове, вероятно вследствие на отдавнашно заметресение. Там целият таван е обсипан с красиви малки сталактити, приличащи на капки дъжд, стичащи се по него. Дължината им е около 10-20 см. Както във всяка друга пещера човешкото въобржение е дало имената на някои образувания- Органът, Минарето, тъжащата майка на поета Димчо Дебелянов.
 • Зала 3 – Хармана- по форма тя е кръгла с почти равна като повърхност. Тук се намира и най- големият сталактон в пещера Съева дупка с размери 4,5 м височина, и диаметър 13 метра. Изключително образувание. Акустиката тук е забележителна. Някога в тази зала са се състояли концерти. Интересни са хеликтитите, които единтвено тук може да видите. Това са наклонени сталактити, вследствие на въздушните потоци вътре в самата пещера. Поради това посоката на капките вода, стичащи се от тавана се отклонява встрани. Неверотно!
 • Зала 4 – Белият замък – с много въображение може да разграничите фигурите на слон, лъв, мраморни колони, балдахини и какво ли още не… Зависи колко развито е въображението ви. Но най-внушителното пещерно образувание в тази зала  е големият сталактон, наподобяващ средновековен замък с неговите кули, тераси и красива архитектура.
 • Зала 5 – Космос – името й идва от образуванието, приличащо на космическа ракета в полет. Тук може да видите и сложно оформени сталагмити. С достатъчно въображение ще разграничите Кремълските дворци, Белоградчишките скали, вкаменена жаба.

Цялата разходка на пещерата продължи около 30-на минути с почивките за разглеждане и разказа на екскурзовода. Приказно сътворен свят от разнообразни по големина и форми сталактити, сталагмити и сталактони. На места обагрени в червено, заради железния окис в скалите, тази пещера с право заслужава да носи името Подземната перла сред пещерите в България.

Съева дупка

Дъждецът от сталактити

 

Малко полезна информация за пещера Съева дупка:

Работно време:

От 01.04 до 30.09   от  09:00-19:00 ч

От 01.10 до 31.03    от  09:00-17.00 ч

Ценоразпис:

 • до 6 години -безплатно
 • от 7 до 18 години-2 лв
 • от 19 до 60 години-4 лв
 • над 61 години и инвалиди-3лв

Температура в пещера Съева дупка: 7-11 градуса целогодишно

Влажност: 0коло 90 %

Дължина: 205 м

Надморска височина: 520 м

Пещера Съева дупка е под №33 в Списъка със 100-те Национални туристически обекта

При желание бихте могли да посетите и намиращия се наблизо Геопарк Искър-Панега.

Геопарк Искър-Панега

Геопарк Искър-Панега

Ферма за щрауси? Да – в село Брестница

Оттук се отправихме към село Брестница и малко преди да влезем в него, вдясно от нас голяма табела “Ферма Сините щрауси” закова вниманието и без да му мислим поехме натам. На около 200 метра от табелата стигнахме до фермата. Никой от нас не бе посещавал такаова място преди нас. Любезният домакин Стефан Данаилов ни посрещна и “предаде” в ръцете на екскурзоводката.

Ферма за щрауси

Ферма за щрауси, село Брестница

Но преди да ви разкажа какво видях, нека ви разкажа малко повече за ферма “Сините щрауси”. Основана е през 2001 г и основната и дейност е отглеждане на редки видове животни като щрауси, декоративни зайци и др. Основните обитатели на фермата са щрауси. Фермата дава възможност на всеки да се запознае с живота на тези животни.

Екскурзоводката ни разходи из фермата. Запозна ни с щраусите, емутата и нандутата. От познатите щраусови птици тук отсъстват кивито и казуара. В рекордите на Гинес казуарът е записан като най-опасната птица за живота на човека. Трета по големина от семейство птици след щрауса и емуто. Имат много здрави крака с дълги и здрави ноти. Населяват дъждовните гори на Австралия.

Във фермата живеят няколко щрауса. Запомних името само на един-Ричи. Щраусите са най-големите птици познати днес.

Ферма за Щрауси

Ричи-десен профил

Според учените щраусите са съществували преди седем милиона години. От незапомнени времена от щраусите са принзак на богатство. Изключително бързи птици. Благодарени е на дългите си здрави крака, завършващи с да пръста, щраусите развиват до около 70 км в час. Единствените птици с по два пръста на краката си. Мъжките екземпляри достигат височина около 2,5-3 метра и могат да стигнат до 150 кг. Изпозлва се всичко от тях-пера, кожа, месо, яйца.

Ферма за Щрауси

Ричи-сега и ляв профил за снимка

Тези красиви птици мога да твърдя са доста добре гледани в тази ферма. Екскурзоводката извика Ричи и той плахо се доближи и надзърна през оградата. Любопитно ми бе да наблюдавам очите на щрауса. Те не мигат. Тази роля се изпълнява от голяма бяла ципа, която закрива цялото око, сякаш мига. Щраусовите яйца се мътят от мъжката птица.

Във фермата живеят още няколко емута и нандута. Всички те достатъчно екзотични и непознати за да пробудят интереса на всички посетители.

След разходката край тези невроятни същества разгледахме и единственият в България Музей на щрауса.

Ферма за Щрауси

Музеят

В него има голямо разнообразие на интересни идеи за приложението на различите продукти. Имаше малки препарирани птици, информация за всяка една от тях. Видяхме различни изделия от щраусова кожа. Оттам може всеки да закупи различни предмети, направени от щраусови пера, както и сувенири от яйца. По принцип има възможност за закупуване и на яйца, но в момента нямаше в наличност.

Ферма за Щрауси

Музейните експонати 🙂

Фермата работи без почивен ден и винаги е готова да посрещне всеки любопитен посетител. Тук ще намерите и една приказно поддържана градина с всевъзможни дървени фигури. Истинско място за отдих и забавление.

Ферма за Щрауси

Розовата арка във фермата

Работно време:

Фермата е отоврена постоянно за посещения.

Ценоразпис:

 • до 10 години – 1лв
 • над 10 години -1,50
 • заснемане – 2 лева

Чудесна идея за еднодневна разходка.

Map not available!
Пещера Съева Дупка, село Брестница
 • Състояние на път
 • Достъпност на пещерата
 • Работно време
 • Персонал/Гидове
 • Състояние/Поддръжка на обекта
4.6

Резюме

Пещерата е много удобна за посещение и от възрастни хора. Супер идея за екскурзия през уикенда.

Sending
User Review
4.8 (5 votes)

5 коментара

 • Страшно обичам да чета блога ти. Вскеки път научавам нещо ново и интересно, даже има места на които съм била, след това чета за тях в твоя блог и имам чувството, чеги преоткривам. Напоследък смених тактиката и сега чакам да предложиш дестинация и при първа възможност я посещаваме с мъжа ми. Благодаря ти и ти желая здраве и успех:)

  • Благодаря, Богомила! Радвам се, че успявам да представям различни кътчета от страната ни и по мой си начин да ги популяризирам 🙂

 • Страшно обичам да чета блога ти. Вскеки път научавам нещо ново и интересно, даже има места на които съм била, след това чета за тях в твоя блог и имам чувството, чеги преоткривам. Напоследък смених тактиката и сега чакам да предложиш дестинация и при първа възможност я посещаваме с мъжа ми. Благодаря ти и ти желая здраве и успех:)

 • Харесах много блога ти! Даваш много подробна и точна изключително полезна информация за предлаганите от теб обекти за посещение. Желая ти успех!

Остави коментар

В момента потребител разглежда: