Пещери  Археологически  Природни

10 Забележителности около Ловеч

10 Забележителности около Ловеч
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Пътувала съм доста из България, но още колко има… Миналата година посетих Ловеч и няколко красиви места, недалеч от града, за които съм ви разказвала. Тази година търсейки какво друго би могло да се види около този красив български град, попаднах на изключителни места, за които ще ви разкажа с по няколко думи и които автоматично попадат в моя списък с места, които трябва да посетя. А той, повярвайте ми вече е доста дълъг… Започвам с места, за които съм ви разказвала и накратко ще припомня, а след това и местенцата, които истински ме впечатлиха с разположение, природни дадености, снимки….

1. Крушунски водопади

Крушунските водопади

Крушунските водопади

Определено не познавам човек, който да е останал безразличен към Крушунските водопопади. С право са смятани за най-голямата водна травертинова каскада, съставена от множество басейни, водоскоци, прагове. Препоръчвам на всички любители на красивата природа и запомнящите се гледки.

Крушунските водопади се намират недалеч от село Крушуна. Попадайки тук забравяш наистина за реалния свят и сякаш попадаш в едно природно царство, което те обгръща и превръща в герой на едно приказно изживяване. Около самите водопади са изградени мостчета, пътеки и различни подходи, улесняващи достъпа до всяко едно от езерата. Надълго и широко съм писала за езерата, така че ако ви е интересно, може да прочетете статията ми, посветена на тях.

2. Деветашка пещера

Деветашката пещера

Деветашка пещера отвътре

Чували  сте за село Деветаки? А за Деветашката пещера? Със сигурност. Само на 17 км от град Ловеч се намира една от най-големите пещери в България. Доброто и местоположение, разположението и в плодородна местност, близостта до водни басейни предопределя обитаването на пещерата от най-дълбока древност.

: Любопитно: През 2011 г. в Деветашката пещера се снимат някои от по-мащабните сцени на холивудска продукция Непобедимите 2, в която участват голяма част от най-големите екшън герои на Холивуд като Брус Уилис, Джейсън Стейтъм, Силвестър Сталоун, Долф Лундгрен, Арнолд Шварценегер, Джет Ли, Жан-Клод Ван Дам и Чък Норис .

Пещерата е дом на голяма пещерна колония от прилепи, които я обитават целогодишно. Разказвала съм ви и за това приказно място, което си струва да бъде посетено. За него може да прочетете повече тук – Деветашка пещера.

3. Деветашко плато

Деветашко плато

Една от забележителностите на Деветашко плато – Големият завой при Кърпачево. Снимка: devetakiplateau.org

В полите на Предбалкана се разполага Деветашкото плато. местност, изключително богата на своебразни природни дадености, за някои от които разказвам в тази статия, а и ми предстои да посетя.

Туризмът в този район, за щастие започна да се развива в последните няколко години и все повече и повече наши и чужди туристи посещават прекрасната местност.Историята на този район е много богата и значима. Тук са засвидетелствани следи още от праисторическата епоха. В съвременния свят тук са живели множество знатни личности, които са допринесли за цялостното духовно, културно, политическо развитие на страната ни.

4. Ловешка крепост

Ловешката крепост

Ловешката крепост

Южно от град Ловеч, на хълма Хисаря се намират останките от средновековната Ловешка крепост,.  за която вече съм ви разказвала. На входа на обекта пък ви посреща голяма статуя на Васил Левски, с поглед вперен гордо в града. Пешеходната разходка ще ви отнеме от 30 мин. до около час, в зависимост темпото, с което се движите и дали ще надникнете във всеки ъгъл на крепостта.

Знаете ли, че: Паметникът на Васил Левски, който се извисява непосредствено до входа на крепостта е най-големият паметник на Левски в България. Издигнат през 1965г., той е един от символите на града и е част от герба на Ловеч в продължение на половин век.

Най-ранното поселение тук е от времето на траките, когато е имало тракийско селище, от което са разкрити части от жилища, битова керамика, множество предмети от ежедневието на тогаващните обитатели. Крепостта датира от епохата на Римската империя, когато на мястото на твърдината е функционирала пътна станция. Важна е ролята на крепостта и през Българското средновековие, когато Асен и Петър печелят победа над византийския император Исак II Ангел, тогава е подписан и Ловешкият мирен договор, който дава признание на Второто българско царство. По времето на цар Иван Александър започва и най-големият разцвет на Ловеч.

5. Пещера Стълбицата

Пещера Стълбицата

Пещера Стълбицата. Снимка:letnitsa.bg

От името на пещерата се подразбира как става проникването в нея. Често се описва като една от най-красивите и уникални пещери в Деветашкото плато. Стръмна, дълбока, на някои посетители даже може да се стори негостоприемна, но определено е място, което си заслужава да бъде посетена. Тя е трудносдостъпна и за да се влезе в нея си е необходима и специална екипировка. Спускането става чрез изградена стръмна стълба, отвеждаща посетителите до нейния вход. Красотата на самата пещера се обуславя и от начина по-който слънчев лъч навлиза в пещерата  в зависимист от сезона и в кой момент от деня точно това се наблюдава. По обяд слънчевият лъч сякаш пронизва сърцевината на пещерата и от топлината влагата започва да се изпарява, което създава неописуема гледка. Когато слънцето започва да пада, лъчът достига до по-голяма дълбочина и осветлява различни части от недрата на пещерата. Един уникален пещерен  феномен, на който  си заслужава да станеш свидетел. Нямам търпение да я посетя.

6. Пази мост

Пази мост

Надписът до Пази мост. Снимка: opoznai.bg

Знаете, цяла Ловешка област е пропита с името и живота на Васил Левски. Местността “Пази мост” се намира на около 4 км от града по пътя за село Къкрина. Интересно е да се види и посети това паметно място, свързано с историята и хода на събитията в България в далечната 1872 г.

В късния следобед  на 26 декември 1872 г. Левски и неговият съмишленик Никола Цвятков Бакърджията напускат Ловеч. Никола, възседнал кон потеглил първи, а Левски, преоблечен в стари турски дрехи, за да не бъди съмнение и евентуални въпроси потеглил пеша. Никола пренасял в дисагите на своя кон Архива на комитета и още няколко важни документа. Не след дълго Левски го настигнал, но се наложило отново да се отдалечат, когато край местността “Пази мост” те срещат случайно две заптиета. За да не личи, че са заедно Левски се отбил от пътя. След като един по един били разпитани накъде отиват, заптиетата продължили към Ловеч, а двамата съмишленици пристигнали в Къкрина, където отседнали. На сутринта Левски бил заловен…

7. Къкринско ханче

Къкринско ханче

Къкринско ханче. Снимка: lovech.bg

В продължение на предходното място, няма как да подмина и Къкринското ханче. То е важна част от историята на България. Неговите четири стени са се превръщали в убежище за много видни революционери и борци за освобождението на страната ни от турско робство. Намира се в центъра на село Къкрина, на 17км от Ловеч и е част от Регионалния исторически музей. В една студена и злокобна утрин на 27 декември 1872г в Къкринското ханче е заловен Васил Левски.  Днес в двора на ханчето може да се види надигнат плет по подобие на този, който Дякона се е опитвал да прескочи, за да се спаси от турските заптиета. За лош късмет (всички знаем историята) как се оплита в плета и бива заловен. След това ханът е изоставен. Половин век по-късно Къкринското ханче е възродено. След пълна реставрация и днес всеки посетител може да се разходи по стъпките на Левски. Може да се види малката кръчмичка, в която е вечерял Левски, както и одъра, на който е пренощувал.

Представям си какво е усещането да си на това място, преобърнало хода на цялата ни история…

8. Бонинска пещера (Бонинска дупка)

Пещера Бонинска

Пещера Бонинска. Снимка:letnitsa.bg

Най-дългата плавателна пещера в България се намира в периферията на Деветашкото плато над село Крушуна (на около 2,5 км). Дълги години Бонинска пещера е била проучвана и докартирана, докато след 1990 година е установена истинската и дължина от 4 530 м, с което се подрежда на 8-мо място в списъка на най-дългите пещери в България. В нея се намира най-голямото подводно езеро в България.
Пещерата се разполага на два етажа,  а входът е с размери 7.5 х 3.8м. Първия етаж представлява хоризонтална галерия. През лятото обикновено  е суха но има години, в които е изпълнена с вода почти до входа. Тук се сещам за моето посещение на родопската пещера Голубовица, когато водата бе с доста ниско ниво. Подът на Бонинска пещера е глинест, на места покрит с чакъл. Следват две зали със сух и покрит с глина под. След тях идва и невероятното подземно езеро с размери 15м дължина, 10 ширина и максимална дълбочина от 4м. Езерото се преминава с лодка. Именно и заради това за да влезете в нея е необходимо да бъдете с опитен водач и подготвени със специална екипировка. Четох, че целият преход трае между 6-8 часа. Общата дължина на пещерата е малко над 4 км., а по време на прехода се налага пълзене, качване по въжена стълба, провиране, обезопасяване с въже и др., след което следва пътуване с лодка сред удивително красиви форми и образувания. Не ви ли се прииска и на вас да я посетите?

9. Гарваница

Пещера Гарваница. За нея съм слушала доста. Тя е от онези места, напоени с адреналин, които някак силно те привличат и докато не ги посетиш, не с еотказваш. Пещерата се намира в карстовата местност Гарваница (откъдето вероятно идва и името й) на около 2 км от село Горско Сливово. Този природен феномен представлява вертикална пещера и за да се стигне до нея е необходимо да се спуснеш по 50 метрово отвесно метално стълбище към недрата на самата пещера. Стълбите изглеждат доста стръмни, а разминаването трудно, но пък ако си внимателен, няма какво да ти се случи. Стигайки до дъното на карстовата пещера, там се открива един нов свят. Осветление няма, освен слънчевите лъчи, които проникват там през деня. Само на няколко метра, обаче настъпва пълен мрак. Пещерата е подходяща за любители пещерняци, които ако разполагат с екипировка могат да продължат и по-надълбоко.

Местните разказват, че: Земните ядра на Гарваница водят до другите пещери в Деветашкото плато, а някои даже разказват за своите подвизи из пещерните недра и излазът на другите забележителности в района.

10. Aрхитектурен резерват Старо Стефаново

Старо Стефаново

Старо Стефаново. Снимки: Павел Ненчев, staro-stefanovo.free.bg

За това чудесно място, научих от мой колега и приятел, който има къща в това селце. И то каква къща-паметник на културата от 19 век! Не след дълго, обаче забелязах, че популярността му започва да расте и навсякъде из социалните мрежи започнаха да се споделят снимки от Старо Стефаново. Разполага се в полите на Централен Предбалкан. Съществуващите сега постройки в с. Старо Стефаново са предимно от периода на първите години след Освобождението (1880-1890 г.), но има и голям брой по-стари къщи (1830-1870 г.), като единният характер на селищната застройка не е нарушен. Село Вратца (дн. Старо Стефаново) е пощадено от стихийните преобразувания и промени, сполетели по-голяма част от равнинните селища в началото на XX в. и последните десетилетия, за сметка обаче на обезлюдяване и съответно саморазрушаване на голям брой останали необитаеми сгради.

В околността са открити две тракийски могили. Случайно намерени са и фрагменти от глинени съдове, бронзови предмети и монети, доказващи че мястото е обитавано от най-дълбока древност. На север от селото е минавал римски път, като близко до него стоят останките от античната крепост „Калето” и средновековната крепост „Крушака”, служили като отбранителен вал по главния път от Улпия Ескус  през Хемус и Филипопол  за Бяло море. Ще разказвам и за водопада, разположен недалеч от селото, когато посетя това приятно място.

Нещо за край 🙂

Както в самото начало написах…имам още доста да попътувам. Но така си поставям цели, правя плани и рано или късно посещавам всяко желано от мен място. Ще се радвам, ако споделите впечатления за някои от местата, които съм описала, но не всяко от тях посетила.

10 Забележителности около Ловеч
  • Локация
  • Инфраструктура до обектите
  • Ценови клас
5

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: