Археологически По света

Помпей – едно от археологическите бижута на Кампания

Помпей
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Помпей. Има ли някой, който да не мечтае да се докосне до този магичен, застинал в миналото град. Е, една моя съкровенна мечта се сбъдна по време на екскурзията ни до Неапол и Кампания. Последният ден от това запомнящо се пътуване бе отредено за Помпей, Херкулан, Оплонтис. Цял ден, посветен на историята и археологията и то в Италия. Прекрасно!

Везувий

🙂

Както и преди съм ви разказвала бяхме се сдобили с прословутата ARTE CARD, която дава редица отстъпки при посещенията на забележиелностите в област Кампания, както и безплатен транспорт.

Пред вратите на Помпей

Помпей

Scavi di Pompei

 

Помпей се намира на около 25 km южно от Неапол и с влака стигнахме за около 35 минути. Часът бе 8,30. Строени пред касата насред дълга виеща се опашка от туристи чакахме с нетърпение да вземем така ценните билети, с които да преминем отвъд прегражденията. Билетът струваше 11 евро, но тъй като Арте Кард ни даваше 50 % отстъпка ги взехме за по 5,50.

Малко повече за Помпей

Всички сме учили и знаем за съдбовната дата 24 август 79 г. Безмилостният Везувий изригва  с такава мощ, че тоновете тоновете вулканична пепел и лава погребват под себе си телата на над 2000 нищо неподозиращи  хора. Много подобна е и съдбата на градовете Херкулан, Стабия, Оплонтис, Тора, Коза и Сора.

Помпей

Отвисоко над Помпей

Природата дала леки индикации за това, което предсто да се случи. Дни преди да изригне вуланът птиците спрели да чуруликат, а от околните гори започнали да излизат много диви животни. Добитъкът започнал да проявява необичайно безпокойство. Всичко това със сигурност е забелязано от помпеанци, но предпочели да се отдадат на делничните си занимания, отколкото да се потопят в мрачни  предчувствия. Въпреки това според историческите данни имало и такива, по-предвидливи, които напуснали града.

Любопитно: Думата “вулкан” е измислена непосредствено след изригването на Везувий.Преди изригването през 79 г не е имало такава дума и на жителите на Помпей не им се е налагало да използват подобна дума.Създадена била веднага след бедствието. Названието идва от името на римски бог на огъня Вулкан.

В ранното утро на 24 август 79 г. над кратера на Везувий се издигнал голям облак дим. През нощта вулканът почнал да бълва пепел. На следващия ден от кратера започнали да изригват  потоци камъни и пепел. Серните изпарения обхванали цялата околност и хората потърсили убежище в домовете си. Въпреки всичко отровните газове отнели хиляди човешки животи. Жестокият гняв на разгневеният Помпей продължил повече от 20 часа. И така на 25 август цялата околност била обхваната от дим, пламъци, отровни изпарения. Над 2000 човека намерили смъртта си. Целият Помпей и цялата околност били унищожени.

Хубаво е да споменем и да разсеем вярването на много хора, че Помпей бил залят от тонове гореща лава. Единствената причина за трагичната участ на Помпей са вулканичният прах и отровните изпарения.

Помпей в наши дни

От най-дълбока древност са започнали спорадични проучвания на „мъртвия град“. Много от античните статуи и ценности са разграбени още преди векове…

Помпей

Помпей

По-сериозните археологическите разкопки на Помпей започват в началото на 18 век. В наши дни не се провеждат мащабни проучвания. Учените се ограничават с малки сондажи на места, които вече са разкопани. От цялата територия на Помпей са разкрити 2/3. Основна цел на археолозите днес е да проучат и документират всичко изкопано и с това д възпрепятстват разрушаването на крехките останки.

Помпей

Статуите

Изпод земята днес се разкрива град с внушителни размери. Крепостната му стена е дълга повече от 3000 м, с 11 кули и 7 градски порти. Градът е разполагал с правоъгълен площад, множество храмове, магазини, обществени сгради и…публични домове. Да, точно така. Историците твърдят, че основното развлечение в Помпей били именно тези заведения…

Какво видяхме ние

Впуснахме се из града, въоръжени с карта на обекта. Влязохме през една от 7-те порти на града – Порта Марина. Широката плочеста улица ни отведе най-напред пред големия форум – мястото,  на което някога е кипял бурен търговски, културен и религиозен живот. Вляво от него се разполага храма на Аполон, както и една голяма работилница, в която всеки може да види как се възстановяват различни предмети от миналото. Човекопотокът постепенно се засилваше. Силно впечатление отново правеха големите азиатски групи от туристи тръгнали в търсене на опознаване древностите на Европа.

Помпей

Форумът и Везувий в далечината

Силно въодушевени и нямащи търпение да разгледаме повече от Помпей се отправихме по Виа Марина и стигнахме до Театро Гранде. И тук не пропуснахме да направим опита с акустиката на театъра. Единият от нас застана на най-високия ред със седалки, а другият долу на сцената. Последният хвърля монета и от това колко силно ще чуе падането на монетата този който стои на високото зависи колко добра е акустиката. Тук тя бе удивителна. Наистина.

Помпей

Храм

За деня имахме много стегната програма, която предвиждаше освен Помпей, разходка до Херкулан, Стабия, Оплонтис и силно се надявахме ,че ще остане време и за изкачване до кратера на Везувий. Нямахме време за губене и затова почти препускахме. Къде заради това, че гонехме някакви времеви граници, къде заради това, че нямахме търпение да усетим и да преживеем Помпей.

Помпей

Театро Гранде

От Театро Гранде преминахме през няколко малки квартала и се озовахме пред Амфитеатъра, в центъра на който имаше голяма пирамида (според мен беше дървена), който представляваше своебразен музей на Помпей. Вътре освен многото карти, информационни табла, фотоси от различни етапи от археологически експедиции бяха изложение и отливките на телата на загиналите помпейци. Много пъти сме наблюдавали тези фигури по различни научно-популярни и документални филми, в дебелите книги за Помпей, но коренно различно е усещането, когато се изправиш пред застиналите тела на майка прегърнала децата си, на двама влюбени в последна прегръдка, на агонизаращи хора, опитвайки се да се спасят.

Помпей

Застиналите фигури на хора

Встрани от амфитеатъра се намира и палестрата, която някога е приютявала спортуващите помпейци. Недалеч от нея се намира и Порта Ночера, където се разполага и един от некрополите  на града. Тук в този момент имаше немска експедиция от студенти по археология, които провеждаха най-вероятно лятната си практика. Без да омаловажавам местата, на които аз и моите колеги изкарвахме летата си по време на практиката си… и като се замисля, къде е могло да бъда…

Помпей

Магазин

Оттук се отправихме във вътрешността на града. За съжаление няма как да изброя всяка една къща поименно, но ви съветвам обезателно да посетите къщата на Поета трагик. Популярна е с мозайката Cave Canem (Пази се от кучето) с изображение на куче.

Помпей

Cave Canem

Попаднахме и в един публичен дом Лупанарий (античен бордей). Още докато се редяхме на опашката за да разгледаме тази къща от вътре се чуваха възгласи на туристи… Е, имаше и защо. Сексуални сцени бяха изобразени навсякъде по стените. Къщата се състои от 5 малки стаи със санитарен възел. Интересно е как се допускали мъжете вътре. Пред вратата имаше издълбано човешко стъпало – ако желаещият да влезе имал по-малък крак, значи бил под допустимата за платена любов възраст и не се допускал.

Помпей

Опашка от туристи пред Лупанария

Непосредствено до нея се намира къщата на танцуващия Фавн. Наречена е така заради намерена в нея статуя на Фавн.

Помпей

Прословутата мозайка с Александър Велики

Забележителна е с уникалната си мозайка, пресъздаваща битката на Александър Велики с персийския цар Дарий.

Помпей

Танцуващият Фавн

Вилата на мистериите разположена в северозападния край на града също ни порази със своята пищност и украса. Вилата на мистериите е известна със своите обгорели оранжеви и червени стенописи, изобразяващи посвещение в тайните на култа към гръцкия бог на виното Дионис.

Помпей

Villa dei Misteri

Това е един от малкото домове, които са оцелели почти непокътнати при изригването на вулкана Везувий през 79 г. сл. Хр. Във вилата може да се видят изискана кухня и поредица от стаи за празненства, както и винена преса, като всичко това говори, че тя е била собственост на богат римлянин. Вилата е наистина с удивителни размери и е запазена в изключителната си цялост.

Помпей

Един от най-запазените стенописи във Вилата на мистериите

Разходката ни бе повече от три часа. Няма как да е и по-малко. С ръка на сърцето си ви споделям, че бих могла да остана там десетки часове. Но имахме още места за посещение за деня. Оттук се отправихме към Херкулан.

Прилагам карта и линк към сайта, където може да се ориентирате за разположението на отделните обекти в Помпей.

Помпей Карта

Кликнете на снимката за да отворите сайта

Мога да ви разказвам още и още от самата емоция, която изпитах…. Пожелавам на всеки един от вас, който все още не е успял да посети този античен град да го направи. И ви го пожелавам от сърце!

Помпей, ще се завърна при теб със сигурност. Оставих и тук част от сърцето ми. А и за Везувий не остана време, така, че следващия път…

За посещение си отделете:

4:00 часа


30% Complete


Помпей е подходящ за:

          


Кога да се посети:

            


Помпей - един застинал град в сърцето на Кампания
  • Достъпност
  • Инфраструктура до обекта
  • Работно време и входна такса
  • Указателни табели в обекта
5
Sending
User Review
5 (2 votes)

Остави коментар

В момента потребител разглежда: