Археологически

Крепостта Траянови Врата – Великата победа на цар Самуил

Крепост Траянови врата
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Скоро имах възможността да се разходя отново до крепостта Траянови врата. Многократно съм посещава крепостта през годините, но сега беше доста по-различно. Като много други крепости и Траянови врата е попаднала в програма за възстановяване на културното ни наследство. В резултат на това около самата крепост е изградена много модерна и удобна инфраструктура, паркинг и посетителски център с мъничък музей и макет на крепостта.

Крепост Траянови врата

Макет на крепостта в информационния център

Самата крепост също е въстановено от това, което помня. Кулите са доизградени, стените са вдигнати нагоре, направени са пътечки из самата крепост. Няма да коментирам реставрацията, защото мисля, че това е един от успешните проекти и дострояването е минимално, спрямо други крепости, възстановени през последните години, като любимия ми Цари Мали град край Белчин.

Крепост Траянови врата

Входът

Къде се намира крепостта Траянови врата?

Траянови врата се намира на 15 км. от град Костенец, но възможно най-удобно може да стигнете до нея по автомагистрала Тракия. Отбивката за крепостта е малко след Ихтиман и от там има още 10тина минути път с колата по тясно шосе с красиви гледки наоколо. Като цяло от София до крепостта Траянови врата ще ви отнеме, не повече от 45 минути път в посока.

Крепост Траянови врата

Моя милост

Малко от историята на крепостта

Данните за възникването на крепостта са оскъдни и не много ясни, но за първи път в историческите извори крепостта се споменава през 3 век. Тогава тя е била известна и с друго име – Щипон. След археологическите изследвания през 80 години на миналия век се установява, че крепостта е разположена върху старо тракийско поселище от бронзовата и желязната епоха. Доказано е че крепостта е съществувала и се е използвала малко или много чак до средните векове, когато е била българска твърдина.

Крепост Траянови врата

Главният вход

Най-бележитата битка за нашата история, свързана с крепостта се състои на 17 август 986 година, когато българският цар Самуил, изненадва оттеглящият се след неуспешна обсада на Средец Василий II, известен още като Василий II Българоубиец. Тогава Самуил и неговата армия нанасят огромен удар на 30 000-ната армия на византийският император, като заличават цялата конница и по-голяма част от пехотата му, а самият той едвам се спасява, бягайки обратно към Констатинопол.

 Любопитно: Прочетох, че в далечната 1969 г. местността си печели прозвището “Българският бермудски триъгълник”. Тогава в близост до древната крепост пада малък самолет. Четири дни го търсят, но така и не го откриват. Изчезва мистериозно… Оттогава насам над това място не преминават самолети. По този въпрос българската авиация пази в тайна мистерията, за да не се всява паника. А, дали това е истина, незнам…

През 1969 г. местността си печели прозвището българският бермудски триъгълник. Тогава в близост до древната крепост пада малък самолет. Четири дни го търсят, но така и не го откриват. Изчезва мистериозно. Оттогава насам над това място самолети не летят. Българската авиация пази в тайна мистерията, за да не се всява паника.

Крепост Траянови врата

Крепостта отвътре

След тази знаменита победа започва и голямата офанзива на Самуиловите войски, които отвоюват много територии обратно от византийците, преди окончателно да настъпи краят на Първата българска държава през 1018 г.Следващото споменаване на крепостта е през 15 век при похода на Владислав III Ягело, като той преминава през прохода при настъплението си към турците през 1443 г.

Крепост Траянови врата

Питоси

По време на турското робство крепостта Траянови врата губи значението си като важна твърдина и е занемарена и с времето започва да се руши. Интересно нещо, което ни разказа екскурзоводът е, че до 19 век около крепостта е имало висока 18 метра римска арка, която е служела за означаване на началото на крепостта. За съжаление днес няма и помен от нея, но хубавото е, че в момента се извършват археологиески проузвания, там където тя се е намирала. Ще следя с интерес развитието на проучванията 🙂

Устройството на крепостта Траянови врата

Крепостта има план на правоъгълник с леко удължени страни. Има 6 входа и 2 кули на главния вход, през който влизаме в крепостта. Най-интересото от архитектурна гледна точка са именно тези кули на входа. Те са петоъгълни и са доста голяма рядкост при строителството на крепости на нашата територия. Като военен гарнизон крепостта разполага с голяма масивна крепостна стена, за която във вътрешността и са залепени казармени постройки.

Крепост Траянови врата

Още снимки…

Най-интересното на мен ми беше историята, която екскурзоводът ни разказа. Още при разглеждането на крепостта бях видяло подземния тунел излизащ от нея, но той ни каза за какво е служел. Той се намира на северната стена и е бил с дължина около 60 метра, за съжаление сега е разрушен изходът му към реката и може да се види само излазът в крепостта. На времето той е служел за достигане до водно съоръжение, през което крепостта Траянови врата се е захранвала с вода при по-дългосрочна обсада.

С близкото си до София (65 км) и Пловдив (70 км) разположение, Траянови врата е много удобна дестинация за разходка през уикенда. Множе спокойно да планирате и пинкник в района на някоя от новоизградените беседки.

За посещение си отделете:

1:30 часа


Работно време:

09:00 – 17:30 часа


Цени за вход:

3 лв. възрастни/1 лв. за деца


30% Complete


Крепостта Траянови врата е подходяща за:

              


Кога да се посети:

          


 

Крепостта Траянови врата
  • Достъпност
  • Инфраструктура
  • Цена
5

Крепостта Траянови врата

Крепостта е идеална за разходка през някой слънчев ден и дори пикник. Може да я посетите лесно и относително бързо да я разгледате. В музея има малка изложба и много интересен макет на възстановената крепост.

Sending
User Review
4.86 (7 votes)

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: