Археологически

6 забележителности в Хисаря, които да посетите

Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Отдавна ми се искаше да посетя град Хисаря. Слушала съм доста за това място и някак тази дестинация винаги е оставала за някой друг път.

Но, както често съм ви споделяла за всяко нещо си идва точното време и така съвсем скоро настъпи моментът, в който се отправихме към Хисаря и още няколко запланувани дестинации-Старосел, Казанлък, Долината на тракийските царе.

Къде се намира град Хисаря?

Хисаря се намира в Южна България, област Пловдив, административен център на община Хисаря. От София тръгнахме по автомагистрала Тракия и се отбихме към село Труд и оттам към Хисаря. Общо около 2 часа път и около 170 км.

Хисаря от древността до наши дни

От най-дълбока древност та до наши дни, животът тук не е прекъсвал. Топлите минерални извори винаги са били притегателен център. Лечебните свойства на водата са една от причините, тук среща да си дават различни народи и цивилизации, следи от които намираме и днес по цялата територия на града. Всъщност данни за живот тук има още от VI хилядолетие. По-късно тук се заселват траките.

Хисаря

Някъде из Диоклецианопол

Диоклецианопол (днес Хисаря) е основан от император Диоклециан в края на III в. Римляните оценили природните дадености, местната флора и фауна, и не на последно място, разбира се, лечебните свойства на водата. Годината е 293 година, когато градът получава статут на град и името Диоклецианопол. Тогава той е опасан с мощна крепостна стена, за която се твърди, че тя е една от най-добре запазените късноримски отбранителни системи на територията на България. Дължината и е 2315 м. на няколко места срещнах и дължина 2327 м, но смятам, че изписаната на няколко места в Хисаря дължина от 2315 м е по-достоверна.По време на археологически разкопки са разкрити масивни жилишни сгради, амфитеатър, бани, търговски съоръжия, добре изградена улична система. Всичко това е показател за високото икономическо състояние на града.

След около век, към средата на V век градът претърпява големи разрушения в следствие на хунските нашествия. Сринати са две от крепостните порти. В края на VI  и началото VII век градът преживвява ново разрушение.

По време на Османското владичество, тук Левски създава революционен комитет, който изиграва важна роля в последващите борби за Освобождение.

6 интересни забележителности в Хисаря

Паркът Маймун Дере и легендата

Първото място, което посетихме в града е Паркът Маймун дере. Намира се встрани от крепостните стени на античния град, на пешеходно разстояние.

Хисаря

Из парка…

Сигурно ще се запитате откъде идва името на парка. Местните хора разказват следната история: по турско време, през града преминавали много кервани с пътуваши търговци. Именно тук бил разпилян керван, превозващ маймуни. Топлата и мека зима тук, благоприятствала заселването и размножаването на няколко от тях. Маймуните се възпроизвеждали толкова много, че сред местните хора възникнало поверие, че това място е чудотворно и пренощувалите в Хисаря, по-точно в парка млади невести забременявали без проблеми. За жалост в една много студена и люта зима в края на 19 век, маймуните от парка измрели. Доколко всичко това е истина, незная. Но историята, определено е интересна.

Римската семейна гробница

Вначалото на Маймун дере се намира и една римска семейна гробница. Разположена е на около 300 метра от Археологическия резерват и до нея се стига по алея през парка, започваща южно от минералния извор “Момина сълза”. Ние специално, пристигнахме по обходния път с кола, идващ от Пловдив и след това се впуснахме в разходна на целия археологически резерват.

Хисаря

Римската семейна гробница

Гробницата бе в “обедна почивка”, но човекът, който я стопанисваше ни пусна да я разгледаме. Гробницата се състои от стълбищен коридор и гробна камера, която е изписана със стенописи с растителни и геометрични орнаменти, а подът и е покрит с разноцветна мозайка. Между другото това е и единствената открита досега в България римска гробница с подова мозайка. Датирана е в IV век. и днес може да бъде видяна в оригиналния си вид.

Хисаря

Гробницата

Термалният извор “Момина сълза”

От римската гробница поехме към археологическия резерват. Вървяхме по алея в парка, настлана с каменни плочи. Навсякъде с еносеше аромат на цъфнали дръвчета, тук-там се чуваха песните на кукувичките.

Преминахме през крепостната стена и се озовахме пред термалния извор “Момина Сълза”.

 Любопитно: Легендата за това място е следната: По турско време, красива българка била харесана от турския бей в града. Отказала да стане негова маложница, с което си нанесла гнева му, той я принудил да стане прислужница и да му сервира гола пред неговите гости. Красивата девойка изпълнила заповедта му, но когато стигнала до него, стоварила подноса върху главата му и го убила. Наказа от приближените му, тя била изпратена на клада. Обгърната в пламъците, от очите и се отделили две сълзи, капнали на земята и от това място бликнала лековита вода. Изворът бил наречен “Момина сълза”….

Водата е изключително лековита и богата на различни химични съединения, подходящи при редица заболявания.На територията на Хисаря извират 22 извора.

Термите на Диоклецианопол

Хисаря

Термите

Непосредствено до извора, за който ви разказах току-що се намират и римските терми. Изключително запазени са, като на места дори до покрив. Те са едни от малкото известни термални римски бани в Европа. Комплексът обхваща около 3000 кв.м площ. Изграждането им, заедно с нимфеума (светилището на нимфите) датира от средата на II век. Обектът е благоустроен и днес може да се разходите из различните помещения на баните, да видите римска мозайка, а някои от басейните бяха дори пълни с вода. Разбира се, дъждовна, но това допринасяше за цялостната представа, която човек може да си изгради.

Хисаря

Красив детайл

Старите къщи на Хисаря

След римските бани се насочихме към прочутата Южна порта “Камилите”, но докато стигнем до нея, преминахме през една уличка, за която си струва да ви разкажа. Улицата върви паралелно на археологическия парк и края и спира във въпросната порта. Интересното на тази улица обаче е архитектурата на къщите й. Донякъде тези къщи ми напомняха на подобни, които съм виждала в друг град, популярен с минералната си вода-Вършец.

Хисаря

Стара къща в Хисаря

Къщите, за които ви говоря тънеха в забрава, но носеха в себе си аристократичността и духа на отминалите 2 века. Предполагам, че са строени в края на 19-нач. на 20 век, а може и по-късно. Разноцветни, помпозни и наистина няма как да останат незабелязани.

Южна порта Камилите

Крепостната стена на Диоклецианопол, както ви казах по-рано е е една от най-добре запазените крепости от епохата на късната нтичност. Датира от  края на III и началото на  IV век и е изградена в техниката на смесена зидария-едновременно използване на каменни и тухлени пояси, споени с хоросан и примес от натрошена на едро тухла. като план крепостта има формата на неправилен четириъгълник с обща дължина 2315 м. Тя  има по една порта от четирите си стени, но безпорно най-впечатляваща е била южната порта, през която е минавал пътят към Филипопол. Портата е известна до ден днешен с името “Камилите”. Да, наистина човек ако се загледа ще разпознае силуетите на две камили, гледащи една към друга, чиито тела, образуват арката над портата. Височината и е достигала 13 метра и е била фланкирана от две кули.

Хисаря

Камилите

Отбраната на крепостта е била подсилена от общо 44 бойни кули, разположение по протежение на цялата стена.

Сами си представете за каква масивна крепост говорим.

Вместо заключение

Със сигурност има още много какво да се разгледа от самия археологически парк. Музеят, също е съвсем наблизо до Южната порта.

Хисаря

Крепостната стена

Тръгвайки към колата, минахме през Римска колонада, която бе в процес на реставрация. В самия парк има и множество фонтани, цветни лехи и градинки, в които просто да седнете и да се насладите на царящото тук спокойствие. Зелен и спокоен град, даваш голям заряд с позитивна енергия.

Оттук нашата екскурзия продължава. Съвсек скоро ще ви разкажа коя бе и следваща ни дестинация!

До нови срещи, Хисаря!

За една спокойна и лежерна разходка си отделете:

2:00 часа


50% Complete


Град Хисаря е подходящ за:

            


Кога да се посети:

             


В района може да разгледате още:

 • Долината на тракийските царе
 • Старосел
 • Паметникът на Шипка
 • Музеят на розата
 • Казанлъшката гробница

Полезна информация:

Съществува обходен билет за три обекта: Археологически музей+Римски терми+Римска семейна гробница=5 лв

Него може да закупите от туристическия център, разположен точно до Термите.

Римска семейна гробница

Работно време:

Без почивни дни

Лятно работно време :

Сутрин: 09:30 ч. – 13:00 ч. След обяд: 14:00 ч. – 17:30 ч.

Зимно работно време :

Сутрин: от 09:30 ч – 16:00 ч

Цена:

Възрастни: 2 лв

Учащи: 1 лв

Римски терми

Работно време:

Без почивни дни

Всеки ден от 09:30-13:00 и от 14:00 до 18:00

Цена:

Възрастни: 2 лв

Учащи: 1 лв

Археологически музей

Работно време:

Без почивни дни

Лятно работно време :

Сутрин: 09:00 ч. – 12:30 ч. След обяд: 13:30 ч. – 17:30 ч.

Зимно работно време :

Сутрин: 08:00 ч. – 12:00 ч. След обяд: 13:00 ч. – 16:30 ч.

Цена:

Възрастни: 2 лв

Учащи: 1 лв

6 забележителности в Хисаря, които да посетите
 • Локация
 • Информационни табели
 • Ценови клас
5
Sending
User Review
5 (5 votes)

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

2 коментара

 • Бях в Хисаря преди година по Коледа.Ако имате 3 дни и сте в хубав хотел с вътрешен басейн удоволствието е още по голямо. Римската стена ограждаща парка в Хисаря е с широчина 3 метра/мерил съм я/ и с височина около 10 метра.на места изключително добре запазена, като се изключат участъците от които е дълбано и е взиман камък за градеж на жилища.До освобождението стената е била цяла и е можело да бъде обходена отгоре на кон.Стената е строена от камък и римски изключително добре изпечени тухли, издържали до наши дни на атмосферните влияния.

  • Здравейте, Марин. Да, определено Хисаря е място, за което могат да се отделят повече от ден, имайки в предвид и славата и на известен термален център. А стената, определено дори и днес е добре запазена. Мястото е невероятно и има огромен потенциал, който според мен поне има накъде да се развива.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: