Археологически

Асеновата крепост – гордият страж на Родопите

Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Много пъти съм посещавала Асеновата крепост и всеки един път тя ме удивлява и кара да я преоткривам наново. Това е една от най-добре запазените крепости в България. Държа да отбележа, че съм я посещавала преди тя да бъде подложена на всички козметични дейности, както и след това. В момента навсякъде са изградени удобни рампи, стълбиша, парапети, така че разходката да е безопасна и приятна за всеки.

Асеновата крепост

Красивият пейзаж наоколо

Спомням си първата ми среща с Асенова крепост – лятото на 2006 година, когато тъкмо бях приета в Софийски университет, специалност Археология. Тогава на място се провеждаха разкопки и проучвания и повярвайте ми, за мен това бе доста вълнуващо. Но сега да се спрем на крепостта в наши дни и това, което ви очаква там. За мен лично, Асенова крепост е една от невероятните забележителности в Родопите, която трябва да бъде посетена от всеки любител на красивата планина.

Асенова крепост

Гордо кацнала на скалата

Къде се намира Асеновата крепост?

Асеновата крепост се намира непосредствено след края на Асеновград, на 20-на км от Пловдив в посока Смолян и на около 170 км от София. Разполага се на недостъпен и скалист терен, високо над левия бряг на река Чая, нейният силует се откроява поради доминиращото си положение в местността.

Разходка:Под самата крепост има паркинг, но ако желаете да се разходите може да оставите колата си далеч под крепостта и оттам за около 20-30 минути да стигнете пеша до нея. Много местни хора използват именно маршрута до крепостта за разходка.
Асенова крепост

Възстановка на стенобойна машина

В интерес на истината колкото и пъти да съм ходила все някъде по пътя след отбивката към самата крепост е имало свличания на пътя, но се е обособявала лента за движение, за да може всеки желаещ да се качи до върха. На входа посреща голяма стенобойна машина (разбира се възстановка). Други такива са разположени на територията на цялата крепост, на ключови места, на които се предполага, че в миналото са съществували истински такива.История на крепостта

Още в дълбока древност местността, в която днес се намира Асенова крепост е оценена от траките. Сведения за техни поселения по тези земи има още от V-IV век. Те първи разбират важността  на локацията и защитеността на терена.  По-късно през римската и византийската епоха, тук също кипи живот, но за нас българите, най-голям интерес буди времето, когато тя е част от пределите на Средновековна България, по времето на Цар Иван Асен II.

Асеновата крепост

Църквата отвътре

В началото на своето съществуване крепостта е била със значително по-малки размери от сегашните и е играела ролята на кула-крепост, охраняваща прохода от Беломорието към Пловдив.

Не след дълго тук се обособяват две села Петрич и Станимахос.

 Любопитно: Знаете ли, че преди крепостта да стане по-известна като Асенова, тя е носила името Петричка крепост. Коренът на думата “Петрич” идва от гръцкото “петрос”, което означава скала, камък. От разтълкуването на името можем лесно да разберем как крепостта се сдобива с това име, а именно заради.

Населението постепенно нараства. Разрастването на крепостта, позната и като Петрчка и като Станимахос, предопределя създаването на град Станимахос (дн. Асеновград) още през XIII век. Другото село Петрич е просъществувало някъде до XIV век.

От 1207 г., крепостта е част от владенията на деспот Алексий Слав. През 1230 г. Асеновата крепост преминава в ръцете на цар Иван Асен II. След това по стечение на обстоятелствата, крепостта преминава в ръцете на Византия. Окончателно отвоювана и присъединена към територията на България е от цар Иван Александър.

Асенова крепост

Крепостта отвисоко

През епохата на Средновековието крепостта претърпява различни конструктивни промени, като най-сериозните са дело на цар Иван Асен II. Поради тази причина тя днес носи неговото име. А спомняте ли си разказът ми за крепостта в Кричим и надписът на Иван Асен II? Велик владетел, оставил голям отпечатък в българската средновековна история.

Във връзка с разширителната дейност на Асенова крепост, която Иван Асен II подема е поставен надпис над тогавашния вход на съоръжението, който гласял “В лето 6739 (или 1231 година), индикт 4, от Бога въздигнатий цар Асен на българи, гърци и други страни постави Алекси севаста и изгради този град.”

Устройство на крепостта

Асеновата крепост има неправилна четириъгълна форма. Вътрешната кула се намира в най-западната част на крепостта и е служила за наблюдателница. Сами ще се убедите в това, което пиша, тъй като тя е разположена в най-високата точка на скалния масив. Там се развява и красив трибагреник. На територията на крепостта са открити и две водохранилища, които отвътре са били измазани със специална хидрофобна мазилка, която не е позволявала на водата да изтича навън.

Асенова крепост

Надписът

А сега малко повече за безспорно най-голямата забележителност на цялата крепост – църквата “Света Богородица Петричка”, построена през XIII век. Тя е двуетажна, като първият етаж най-вероятно е служел за склад, а същинската църква се е помещавала на втория етаж. Състои се от абсида, предабсидно пространство, наос и притвор. Днес в църквата може да се влиза и разглежда и тя се е превърнала в дом на няколко лястовички, които прелитат над главите на посетителите. Няма как да не ви направи впечатление фасадата на самата църква. Като прибавим и стенописите, някои от които са запазени и до днес, това превръща “Света Богородица Петричка” в един от най-впечатляващите примери на средновековната архитектурна и изобразителна школа. Друга изключителна крепост, свързана с името на цар Иван Асен II e крепостта край Кричим.

Асенова крепост

На върха!

Пълна реставрация е направена през 1991 г. и до ден днес изпълнява функциите си на православен храм.

Асеновата крепост в наши дни

Крепостта днес е облагородена и е в перфектно състояние. Изградена е бетонна пътека с парапети и стълби на по трудно достъпните места. По протежението на цялата пътека са разположени различни стенобойни и защитни машини изработени от дърво и представляващи макети на старовремските такива. На едно от най-високите места в акропола е поставен телескоп, през който можем да наблюдаваме Асеновград. Тук се разполага и трибагреника, за който ви споменах. Площадката, на върха е по голяма част от протежението на скалата и позволява 360 градусова панорама на района. Задължително ви съветваме да носите с вас фотоапарат, защото ако не го направите после ще съжалявате. Ние сме правили снимки и с дрон. Бе доста ветровито, но се получиха някои добри кадри, въпреки бурния вятър.

Какво друго има в района: Място, което си заслужава да бъде посетено. Мога да ви дам още няколко интересни идеи наоколо – Араповски манастир край Асеновград, както и величественият Белинташ.

За посещение на Асеновата крепост си отделете:

1:00 час


Работно време:

09:00-22:00


Цени за вход:

3 лв. възрастни/1 лв. за учащи и пенсионери


30% Complete


Асеновата крепост е подходяща за:

          


Кога да се посети:

              


Асеновата крепост - гордият страж на Родопите
  • Локация
  • Инфраструктура до обекта
  • Информационни табели
  • Вход и работно време
4.8
Sending
User Review
5 (4 votes)

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: