Манастири

Араповски манастир – единственият, построен по време на турското робство

Араповски манастир
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Слънчевата априлска неделя ни отведе до Араповски манастир. Стотици пъти, минавайки през Асеновград на път към Пампорово и Родопите съм виждалата табелата „Араповски манастир – 10 км“ и всеки път съм си казвала „Ех, трябва да се отиде до този манастир, хайде другият път ще е…“

Сега обаче, бяхме решени, че ще стигнем до него.

Къде се намира Араповският манастир?

Араповски манастир

Камбанарията

Араповският манастир се намира в община Асеновград, на около 10 км, югоизточно от Асеновград. Трябва да поемете по пътя към Първомай. След като подминете село Козаново не след дълго ще видите отбивката към манастира надясно. След по-малко от километър…няма да ви се повярва. Насред полето сякаш от нищото изниква и самата манастирска обител.

История на Араповски манастир

Араповски манастир

Манастирската част с камбанарията

Основан е в средата на XIX век, край близкото аязмо. Строителството му започва през 1856 г. Бригадата се състои от видни родопски майстори и е водена от Стоян Узунов (Гудевски). Няколко години по-късно в манастира е основано и новобългарско училище с около стотина ученици. Не след дълго игуменът на манастира Герасий Левкийски организира тук и таен революционен комитет. Има данни, че по време на Априлското въстание тук е пребивавала майката на Иван Вазов, заедно със своите деца. Руско-турската война (1877-1878г) слага временен край на светата обител, тъй като е опожарена, след което отново е възстановена.

Араповски манастир „Св. Вмчк Неделя“

Със самото влизане в манастира пред нас се извиси кулата, приличаща на крепост, която в момента функционира като музей на Ангел войвода. Издигната е по негова инициатива. Използвана е за наблюдателница и жилищна постройка. Кулата представя живота на войводата, който както знаете е един от най-известните хайдути от този край.

Араповски манастир

Кулата в двора на манастира

Вляво от кулата се намира главната църква „Света Неделя“. Строителството и започнало  през 1859 г в самия разцвет на Възраждането. Именно поради тази причина не са щадени средства за постигане на високо строително и художествено майсторство. Автори на стенописите са Алекси Атанасов и Георги Данчов-Зографина. Изобразени са сцени от живота на Кирил и Методий като духовници и просветители, на свети Иван Рилски, патриарх Евтимий, свети Марко Преславски и други. В момента тече реставрация на целия храм. Още една много специална българска църква носи името “Света Неделя“-тази в Батак.

Араповски манастир

Храмът

В храма може да видите и Чудотворната икона на Света Богородица, да се докоснете до нея и да и се помолите най-съкровено!

 Любопитно: Многобройните посетители на Араповски манастир, идвайки в тук, споделят, че изпитват странни усещания в църквата „Света Неделя”, в която е поместена чудотворната икона на Света Богородица. Едни чувстват някакъв свеж полъх, други получават изтръпвания.

Около църквата се разполагат и манастирските сгради, които са построени в два етапа. Първоначално е издигнат П-образен корпус, който обграждал църквата от изток и запад. Днес е оцеляла само западната двуетажна постройка с монашески килии. По-късно от югозапад е пристроено второ крило със самостоятелен вход, служещо за гостоприемница. В манастирския двор ще видите  няколко оградени пространства с патици, гъски, както и гълъби. А на пост има и едно голямо, симпатично куче.

Араповски манастир

Пред музея-кула

Манастирът е постоянно действащ. Тук може да си закупите и някои продукти, произведени в самия манастир. Излизайки от манастира се отправихме към близкото аязмо. Подобно аязмо, за което се смята, че е лековито има в Кръстова гора.

Аязмото

Намира се встрани от входа на манастира. Твърди се, че водата от свещенното аязмо на Араповски манастир е чудодейна. Помага изключително много при всякакви заболявания на очите, Не един и два са случаите на прогледнали и излекувани от тежки очни заболявания хора.

Араповски манастир

Към аязмото

Съществува една легенда, която старите хора разказват във връзка с аязмото. Турският бей-управител на Станимака (Асеновград) имал сляпа дъщеря. Негова приближена сънувала пророчески сън, в който и се разкрило свещенното аязмо. Тя посъветвала бея да заведе дъщеря си при него. Скептично настроен, турчинът завел дъщеря си при извора. И о чудо! Момичето измило очите си и прогледнало. Според преданието, в знак на благодарност беят построил сегашното аязмо и дарил пари за построяването на манастира, който е и единственият основан по време на турското робство. 20-на години по-късно се създава и училище за бедните деца от околността. Между другото, според преданията Васил Левски се е укривал и в този манастир. Веднага се сещам и за преданията, че Апостолът на свободата е отсядал също така и в Соколски манастир.

Араповски манастир

Аязмото

Не пропуснах да опитам водата, смятана за лечебна. Вярвам, че стига да вярваш всичко е възможно.

Чудесна въможност за разходка, когато се намирате близо до Първомай или Асеновград.

Горещо препоръчвам посещение и на Белинташ, Караджов камък, Асенова крепост.

Съвет: Когато решите да посеите Белинташ, съветвам ви да е по залез. Картините, които ще се разкрият по това време пред вас, ще ви оставят без думи! 

За посещение си отделете:

1:00 часа


10% Complete


Араповският манстир е подходящ за:

                 


Кога да се посети:

                


Араповски манастир
  • Локация
  • Инфраструктура
  • Поддръжка на обекта
5

Резюме

Араповският манастир е много готино място за еднодневна екскурзия около Пловдив и Асеновград. Пътят е дообре указан и приличен.

Sending
User Review
5 (2 votes)

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: