Природни  Други

5 места, които да посетим когато сме в Пампорово

Пампорово
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Обичам Родопите. Винаги когато имам възможност гледам да отскоча да Пампорово, което се явява изходна точка за моите пътешествия. Имам много да Ви разказвам. Но днес съм се спряла на 5-те най близко разположени места до и в самия курорт, които непременно заслужават вниманието ни.

Пампорово е един от най-красивите ни както зимни, така и летни курорти. Разположен в сърцето на Родопите, непосредствено под връх Снежанка, той се откроява със разнообразна природа, невероятни панорами и наистина множество неща за вършене, особено през лятото.

1. Кула Снежанка

Със своите 1926 метра надморска височина, тя привлича туристи както зиме, така и лете. Точно на върха през 1973 г започва строеж на телевизионна кула и след 5 години той е завършен. Оттук БНТ и БНР излъчват и предават своите емисии и предавания през миналия век. Специален асансьор ще Ви изкачи на още близо 100-на метра по-нагоре, докато стигнете върхана кулата, стоящ на 2019 метра. Прекрасна панорамна площадка ще Ви предложи неподозирани гледки и пейзажи. Оттук се открива възможност да видите връх Перелик, Роженската обсерватория, Стойките и село Гела, както и цяло Пампорово със своите писти и лифтове. Тук на върха бихте могли да изпиете чаша горски чай или ароматно кафе, наслаждавайки се на 360 градусовата картина, разкриваща се около Вас. От връх Снежанка водят началото си много от ски пистите и вело трасетата. Това е и началната точка на няколко от въжените линии. Независимо в кой сезон ще посетите връх Снежанка, определено няма да останете разочаровани.

Кула Снежанка

Изглед от Кула Снежанка към Студенец

2. Орфееви скали

Само на половин час пеш от Студенец и за около 15 минути от връх Снежанка, ще се озовете пред великолепната гледка, която предлагат Орфееви скали. Феномен, който все повече гости на курорта опознават и припознават като любимо кътче за отдих и съзерцаване на това, което не може да бъде описано с думи. Полегатата пътека, която е отлично маркирана ще Ви отведе първо до голяма дървена беседка, за съжаление разрушена от снеговете през зимата. Така всички ще можем да отпочинем там, преди да изкачим и самите скали.

 

Моите приключения в Пампорово нямаше да са възможни без любезната подкрепа на Комплекс РайковСки Лодж, Пампорово. Прекрасни вили сгушени в уюта и тишината на боровата гора и прекрасна отправна точка за приключения в Пампорово и региона!

Легендата разказва, че Орфей е черпел вдъхновение от гледките, разкриващи се от скалите, носещи неговото име. Прекрасните звуци, които създавал, съзерцавайки разпръснатите като на длан Смолянски езера в подножието на скалите, меките гънки на родопските върхове карали всички горски обитатели да затаят дъх. Мога да Ви обещая наистина невероятно изживяване тук.

Орфееви скали

Орфееви скали

3. Смолянски езера

Намират се на около 20-на км от Пампорово. До тях се стига след като се отклоните вдясно от основния път за Смолян и поемете навътре в гората. Минава се покрай няколко големи хотелски комплекса, които обаче от години не функционират. Някога в миналото езерата са били около 20, днес добре оформени са 8. Част от езерата са пресъхнали или са се превърнали в блата. Днес под Смолянски езера се разбират 8-те езера- 7 естествени езера, разположени каскадно ( Милушев гьол, Силажа,  Лагера, Османов гьол, Тревно, Бистрото и Мътното езеро) и едно превърнато в малък язовир (Керянов гьол). Всяко от езерата само по себе си е доста впечатляващо. На една от поляните до езерата има малък манастир „Св. Дух“. Има какво да се види. Ще ви разкажа по-подробно за езерата в друга статия.

Тревистото езеро

Тревистото езера, част от Смолянските езера

4. Велопарк Пампорово

Ако Пампорово предлага през зимата най-хубавите ски писти, то през лятото предлага и най-есктремните вело маршрути. Помислено е за всички. Трасетата са обезопасени, а вело пистите са разделени в няколко категории за начинаещи, средно –напреднали и напреднали. Адреналинът ще е на ниво,  емоциите незабравими, а гледките запомнящи се.

Пампорово велопарк

Велопарк Пампорово, Източник:http://bike-bg.com

5. Конна база Левочево

На по-малко от 10 км, след отбивка от основния път към Смолян вляво ще стигнете до конна паза Петр-Г, село Левочево. Там имате възможност да се насладите на планинска езда с група или индивидуално. Опитни инструктори ще ви помогнат в първите стъпки, ако сте начинаещи. През зимата конната база предлага разходки с файтони и шейни. Имате възможност сами да начертаете маршрута за езда или да изберете сред няколко изпитани такива – хижа „Изгрев“, „Момчил Юнак“, „Чудните мостове“. Конете, с които разполага конна база Петро-Г са от различни породи, селектирани от цял свят. Ако обичате конете и природата, доверете се на професионалистите от конна база Петро-Г, село Левочево.

Коне Петро-Г

Кончетата от база Петро-Г, село Левочево

 

Местата и дейностите са повече от 5 на брой, но това са първите, за които се сещам в най-близкия периметър на Пампорово. Едно е сигурно. Тук чувството на скука и отегчение няма да го разпознаете. Положителните емоции, приятната умора и споделени моменти с близките Ви хора ще изпълнят съзнанието Ви.

Ако искате да разширите периметъра, моите предложения не се изчерват до тук. Ето едни от любимите ми места в Родопите:

Остави коментар

В момента потребител разглежда: