Археологически  Природни

Караджов камък – легендата за скритото съкровище

Караджов камък
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

След прекрасния ден в село Косово, дойде и съботния ден, в който се отправихме към Кръстова гора с намерение да посетим скалните феномени Караджов камък и Белинташ.

До Кръстова гора стигнаме за около час и пропътувахме разстояние от 40 км. За по-голяма яснота прилагам  карта с маршрута, който изминахме.

Кръстова гора е е едно невероятно място и винаги, когато го посетя се чувствам изключително. Влязохме в църквата “Покров на Света Богородица” и запалихме по свещица за здраве.

Караджов камък скален феномен

“Покров на Света Богородица”, Кръстова гора

Изминахме пътя до големия метален кръст и не след  дълго поехме към Караджов камък. По предварителна информация знаехме, че Караджов камък се намира на около час и половина път от Кръстова гора.

Как да стигнем до Караджов камък?

Караджов камък се намира близо до село Мостово в Западни Родопи. До скалния феномен има добре маркирана пътека, от която трудно може да се отклоните или заблудите и да поемете в друга посока. Поехме към аязмото на Кръстова гора по черния път и когато стигнахме разклонението за него наляво, продължихме направо.

Пътят към Караджов камък

Пътят към Караджов камък

През цялото време вървяхме по зъбера на планината, преминахме през гори, стръмни и полегати участъци и след около час и половина и около 3 км пред нас се извиси скалният феномен Караджов Камък. Другият маршрут е през село Мостово. Оттам трябва много стриктно да следвате маркировката, защото участъкът е доста труден и трябва да преодолеете денивелация от близо 700 метра. Този преход ще ви отнеме между 3-4 часа, в зависимост от темпото, с което вървите и почивките, които правите. И при двата случая е хубаво да имате едно на ум – Караджов камък се намира в района на резервата Кормисош, популярен с голямата популация на мечки. Така, че бъдете внимателни.

Караджов камък

Още малко…

Какво представлява скалният феномен Караджов камък?

Караджов камък представлява високо скално плато (4550 кв.м.) с надморска височина 1448м. Намира се в най-югоизточната част на Градище-рид в Родопите.  В неговите отвесни скали се е образувал  тесен улей, в който незнайно как е заклещен огромен камък. Оттук е и единственият подход към скалното плато. Точно под големия камък има поставена дървена стълба, не особено стабилна, а покрай нея-метален парапет. На места стълбата прекъсва и придвижването става по самата скала. Този процеп се нарича от местните Боаза (Процеп). Висок е 18 м. Бъдете изключително внимателни, особено на слизане.

Караджов камък

Ето го и него-Караджов камък!

Цялата група един по един се изкачихме по стълбата и се озовахме на върха на платото. Оттам се открива невероятна гледка към Белинташ и Кръстова гора. 360-градуса необятна гледка. Родопите са навсякъде около мен. Изключително усещане. Ако не ви се вие свят може да обходите платото и да погледнете отвсякъде, да направите снимки и просто да се полюбувате на заобикалящата ви красота.

Блогъри на Караджов камък

Част от страхотната компания – Ели, Нина, Мими, Ели и аз

Ние естествено, изключително жадни да обходим не само с поглед цялото плато, се разходихме навсякъде, разгледахме скалните изсичания и образувани малки басейни, за които малко по-късно ще разкажа. Снимки, видеа, и много спомени. Оттук се вижда Кръстова гора и предстоящия за посещение по-късно Белинташ.

Археологически поглед на обекта Караджов камък

През 2004 г. са проведени първите археологически проучвания от екипа на д-р Иван Христов (НАИМ БАН). Няколко сондажа са заложени в ниските части, между изпъкнали над околния терен скали. Установено е, че между скалите в които са издълбани улеи и ями, ритуално е било положено огромно количество  керамични фрагменти. Те са датирани във втората фаза на Ранножелязната епоха ( 7-6 в.пр.Хр.). Доколкото има сведения се знае, че когато някой тракиец загине, близките му издълбавали ниши и дупки в скалите, пълнели ги с дарове и по този начин ги принасяли в жертва към боговете.

Караджов камък

Красота

Целият обект е датиран главно в два периода -ранен – през Ранножелязната епоха и късен- 3-4 в.сл.Хр по намерен нумизматичен материал).

Караджов камък е изключително впечатляващ със заобикалящата го природа и гледка от върха.  Фактът, че до скалният феномен се стига само след пешеходен преход обуславя и запазеността на района и природата наоколо.

Караджов камък

Скални басейни

Според някои археолози близостта на Караджов камък до Белинташ,  Кръстова гора и още няколко древни светилища –  кромлехът до връх Туската куля и светилищата до Ин кая и Къз кая, и на връх Хайдут кая не е случайна или косвена. Спред тях районът би могъл да се разглежда като голям комплекс от светилища и култови места, като значимостта им в различните времеви периоди е била различна

Легендите за Караджов камък разказват, че…

Няколко народни предания се разказват във връзка с Караджов камък. Според едно от тях Караджа войвода от асеновградското село Яврово пазел население от нашествията на турците и редовния башибозук. След зверското убийство на местна девойка, Караджа войвода нападнал и избил 25 турци османлии, като оставил само един, който завел и предал на влаията в Пловдив с думите, че българите от Станимашко няма да търпят повече зверства и издевателства. Валията се разгневил и изпратил войска, която обградила войвовдата и го убили на едноименния скален феномен, носещ името Караджов камък оттогава.

Караджов камък

Необятна гледка

Друга легенда разказва, че преди да умре Караджа войвода заровил някъде под камъка голямо съкровище. Местните избягват да говорят за Караджов камък, смятат го за нечисто място, а съкровището според тях носи лоша поличба, на този който го открие. Даже съветват, ако случайно някой турист го намери да го захвърли, защото е прокълнато. В такъв случай имайте едно на ум, ако все пак се натъкнете на имането…

Според друга легенда, огромният гранитен камък, заклещен между вертикалните зъбери е спуснат от НЛО като част от съпътстващата инфраструктура  на космическата площадка, част от която е и съседното сакрално плато Белинташ.

Връщането от Караджов камък към Кръстова гора

Връщането наобратно към Кръстова гора включваше слизане по стръмната стълба.

Караджов камък

Време е за слизане

Бъдете внимателни, не бързайте и ще стъпите на твърда земя 🙂 Този път разстоянието до Кръстова гора го взехме за по-малко от час. Накрая изминатото разстояние отиване-връшане бе 6 км, а времетраенето 2,5 часа. Еди страхотен и необикновен ден сред тракийските култови места.  А сега ни предстоеше и последния елемент-Белинташ от триадата Кръстова гора – Караджов камък – Белинташ. Те олицетворяват съответно света на боговете, света на мъртвите и света на живите…

Всичко за Белинташ-съвсем скоро…

 

Караджов камък
 • Инфрастуктура до обекта (пешеходен маршрут)
 • Обезопасеност на обекта
 • Гледка, панорами, природа
 • Указателни табели
 • Достъп с кола
 • Достъп пеша
4.5

Резюме

Караджов камък се намира близо до село Мостово в Западни Родопи. До скалния феномен има добре маркирана пътека. Няма към момента асфалтов път за коли.

Sending
User Review
4.78 (9 votes)

8 коментара

 • Отново сте избрали страхотна дестинация за разходка! Перфектно описание на местността и уникални снимки, а да не забравя и полезното инхо. Супер си!

  • Благодаря, Богомила! Наистина чудесно място. Следващият път бих направила преход от Караджов камък до Белинташ по билото и с радост ще разкажа 🙂

 • Юлия, наистина твоят блог е вдъхновение за мен. Прекрасно е да обичаш толкова много родината си и да успяваш да запалиш хората да я опознаят още по-добре.
  Желая ти успех!

  • Благодаря, гергана! Радвам се, че мисията ми да представям България чрез нейните прекрасни места и дестинации върви в успешна посока!Благодаря за хубавите думи!

 • Здравейте, Юлия.
  Иска ми се да попитам за малко повече инфо за времетраенето по отношение на пътя (пеша) за трите неща накуп – Кръстова гора- Белинташ-Караджов камък. Видях, че сте написали за два часа и половина за Кръстова гора с Караджов камък. А като се добави Белинташ, много ли се удължава пътя? По това, което гледах в Гугъл Мапс, ми показва, че и трите неща са кажи речи на един и същ път. А, да – и коя е последната точка, в която може да се остави колата и да се продължи пеш? Село Врата или някъде след него?
  Благодаря, Атанас.

  • Здравейте, Атанас. Ще започна от там, че нямам идея наистина като времетраене колко би отнел като време преход от Караджов камък до Белинташ. Доколкото знам има някакъв път, но си е чисто планински и не знам доколко е маркиран. Иначе, както съм описала в статията за Белинташ, последното село е Мостово, оттам наляво и през няколко махали, асфалтовия път преминава в черен и стигате до паркинг. Оттам вече ще се ориентирате по табели. 30-на минути пеша. Като цяло, ако заредите в GPS-a локацията ще ви я намери. Ние главно с нея и по табели се ориентирахме. Приятна разходка 🙂

 • Здравейте! Благодаря за статията!

  Днес стигнах от с.Мостово до Караджов камък за час и половина, но бях сам, вървя бързо и съм в отлична спортна форма. Бих казал, че с по-умерен темп разстоянието може спокойно да се вземе за 2 часа.
  Споделям информацията, защото много се колебаех дали искам да извървя споменатите в статията “3-4 часа” 🙂

  В края на с. Мостово има трансформатор със синя врата. Оттам се поема наляво. Надясно е за Кръстова гора. Първите 15-20 минути са тежки. Много е стръмно. Спирах да почивам през 7-8 минути :). След това преходът е много приятен. Има табели навсякъде.

  • Здрвейте,
   Радвам се, че сте изминали маршрута и ни давате информация за маршрута от 1-во лице 🙂 Няма как да знаем колко е като не сме я изминавали, а сме се доверили на споделеното от хора от района 🙂

Остави коментар

В момента потребител разглежда: