Археологически

Крепостта в Кричим и изгубеният Асенев надпис

Крепост над Кричим
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Крепостта край Кричим беше в списъка ми с места, които искам да посетя от доста време. Интересът ми към нея беше породен от разкази на приятели и познати, които няколко пъти са опитвали да намерят крепостта и не са успели. Реших да направя план да прочета всичко, което може да се намери в интернет за крепостта и тръгнахме. Факт е, че описанията са много бедни, неточни и не толкова изчерпателни и по тази причина ще се постарая да разкажа как точно да намерите крепостта и най-вече къде е прословутият Асенев надпис. Предварително се подготвихме с 4 дървени табели, които старателно надписахме. Вярвам, че ще сме полезни на всички, които решат да посетят крепостта над Кричим и ще успеят да намерят Асеневият надпис.

Кричим крепост

Информационните табели са готови 🙂

Къде се намира крепостта?

Пътят за крепостта започва от един паркинг в края на града, който не е трудно да намерите. Всъщност дори и да попитате местните пак ще го откриете, тъй като повечето го знаят. Просто питайте за Калето и веднага ше ви помогнат. Паркингът се намира на входа на резерват Изгорялото Гюне. До него се стига, като от главния път за Девин в края на града завиете рязко надясно по улица Освобождение, която в Google Maps се среща и като улица 866. Ще се ориентирате по една автомивка с доста голям паркинг пред нея. Когато я видите веднага трябва да завиете надясно и да минете по една малка уличка, която ще познаете по 2 бетонни ограничителя боядисани в жълто. От там карате само направо, докато не стигнете до една малка църквичка Св. Дамян и Козма. Веднага след нея завивате наляво по улица Георги Бубаров и след няколко стотин метра ще видите малък паркинг за 3-4 коли и в ляво от него голяма табела за резервата Изгорялото Гюне. Ще познаете, че сте на прав път и когато видите голямото Българско знаме на скалите точно под крепостта. Точният адрес на паркинга е ул. Георги Бубаров 5, Кричим, а от тук може да го видите в Google Maps

Разходката до крепостта

Паркирахме колата и тръгнахме по голямата алея насипана с малки камъчета. Разбира се, бяхме чели няколко упътвания и всичките си противоречаха и решихме да го караме малко на инстинкт. По тази причина първоначално вървахме 10-тина минути по голямата пътека и започнахме да се чудим, защото крепостта се отдалечаваше и оставаше зад нас. Решихме да се върнем и да поемем по някоя от много пътеки, които бяха в дясно от главния път. Поехме по първата, която ще познаете по 2 неща:

  1. Табелката, която лично ние заковахме, за да може да се ориентирате
  2. По бетонените стълби, които са в самото и начало.
Кричим крепост

Оттук по стълбите нагоре, първата табела

Тази малка пътека се намира на около 200 метра от началото на пътеката. От там преходът е близо 45 минути нормално ходене, като пътеката е с нормална трудност, с изключение на последните 100-150 метра, където е доста стръмно и се ходи бавно и внимателно.

Кричим крепост

Към крепостта-Надясно

За радост бяхме се подготвили и бяхме нарисували няколко табели, които заковахме на пътеката, с цел да помогнем на бъдещите туристи, които ще посетят крепостта. По тази причина ще е трудно да се объркате. Просто следвайте табелите за крепостта.

Кричим крепост

Част от крепостта над Кричим

Кричим крепост

Поредната крепост е покорена!

Как се стига до Асеневия надпис?

След като се качихме на крепостта и я разгледахме, тръгнахме да търсим надписа на Цар Асен II, който беше и основната ни цел. Решихме, че е близо до крепостта, защото според надписа, самият Цар е седял там, докато е завладявал Кричим. Огледахме се от върха на крепостта и в обратната на Кричим посока видяхме една пътечка, която влизаше в гората, а преди това минаваше през едно поле.

Крепостта над Кричим

Горе-долу тук се пада камъкът с надписа, погледат от крепостта

Слезнахме от върха и тръгнахме по нея, като на няколко места тя се разклоняваше, но за радост на всички поставихме табелки от дърво, които ще ви помогнат да откриете надписа. Няма да крия, че доста се лутахме докато намерим камъка. Четяхме описанията в интернет, но нещо все се разминаваше. Просто липсваха табели, които да те насочат.

Крепост над Кричим

Наляво и надясно. Импровизиран надпис на момента, тъй като  не бяхме предположили, че може да има такъв кръстопът, разклоняващ се към надписа и крепостта.

Най-общо казано, когато от главаната пътека видите надписа, който посочва пътя за крепостта и за надписа и тръгнете към камъка вървите само направо, подминавате една чешма, на която завивате наляво и продължавате още 5-7 минутки ходене, докато не влезнете в гората.

Асенев надпис

Оттук нагоре и надясно. Следващата снимка е мястото, на което виждате последната стрелкичка на тази снимка.

Продължавате да ходите и ще се озовете на едно по-широко пространство, като вдясно от вас ще има малка бяла табелка, на която пише Асенев надпис. Там пътеката се дели на 2, като вие трябва да тръгнете по горната или дясната пътека. От там ще провървите още 200-300 метра и надписа ще бъде пред вас.

Крепостта над Кричим

От бялата табела продължавате само направо и след няколко минути във ваше ляво ще се падне камъкът.

Така написано звучи доста лесно и ясно, надявам се, но на нас ни отне повече от 1 час лутане в гората докато попаднем на надписа. Важното е, че го намерихме, снимахме и обозначихме с табели, за да може повече никой да не се губи 🙂

Ето и точните GPS координати: 42.035664, 24.462938

Това е локацията на надписа в Google Maps! Може да я заредите директно в телефона си 🙂

Историята на Крепостта Кричим или Иванково кале

Крепостта над Кричим

Малка стрелка, поставена НЕ от нас върху едно дърво. Ако я бяхме забелязали в самото начало, доста по-бързо щяхме да намерим камъка.

Крепостта край Кричим е много важна стратегическа крепост по времето на борбите за влияние между Асеневци и Византия. Именно тази крепост, както и Асенова крепост и тази край Пещера държали входа към Родопите. Борбите за крепостта продължили от възкачването на престола на Цар Асен I, чак до времето на Цар Иван Асен II, който окончателно завладял крепостта и я присъединил към пределите на България.

Крепостта над Кричим

Оттук наляво.

Защо се казва Иванково кале?

Крепостта е свързана с името на небезизвестния Иванко, който носи печална слава с постоянните си интриги, които създава между България и Византия и най-вече с убийството на царя си. Иванко бил български болярин, който бива уличен в любовна връзка със сестрата на Царя и по тази причина решава да убие Асен I и да избяга във Византия през 1196 г., като преди това поема за кратко контрол дори върху Търновград. Братът на Асен Петър го кара, обаче да избяга във Византия, като от империята го посрещат и дори го венчават с дъщерята на севастократор Исаак Комнин и го назначават за управител на Пловдивска област.

Крепостта над Кричим

Надписът-така силно търсен и открит!

Иванко далеч не се задоволявал с тази си титла и решил, че е време да стане самостоятелен владетел, като избрал за своя столица именно Кричим. Междувременно на престола се възкачил Цяр Калоян, който успял да привлече Иванко на своя страна. Императорът на Византия хич не приел решението на Иванко и изпратил армията си срещу него и след близо едногодишна обсада Иванко изоставил владенията си и избягал във вътрешността на Родопите. Цар Калоян само това чакал, за да обяви за управител на тези области Алексий Слав.

Завладяването на крепостта от Цар Иван Асен II

Окончателното завладяване на крепостта било веднага след великата битка при Клокотница през 1230 г., откогато датира и надписа на близкия камък. Именно тогава крепостта станала постоянна част от територията на България, а царят ознаменувал победата с надписа, който гласи: „На този камък седя цар Асен, когато превзе Кричим“.

Кричим крепост

„На този камък седя цар Асен, когато превзе Кричим“.

Вместо заключение – благодарности!

Крепостта край Кричим и Асеневия надпис бяха дълго жадувана за мен дестинация поради причината, че доста хора споделиха с мен, че са опитали да намерят крепостта, но не са успели. Точно това запали моят интерес към това място. Допълнително много исках да видя надписа на Цар Асен. Смятам, че това място е изключително важно, поради доста малкото количество надписи и информация, която имаме, а този надпис показва точното място, на което е седял един от най-великите български владетели. Чувството да застанеш на неговото място е неописуемо, наистина. По тази причина реших да направя няколко табелки от дърво с указания за крепостта и надписа и бях твърдо решена да ги намеря. За радост голямата група туристи, които се отправихме натам бяха не по-малко решени и с общи усилия, късмет и едно сладко малко бебе успяхме да покорим крепостта, да открием надписа и да поставим указателните табели, за да може вече никой да не се бърка в опитите си да посети това прекрасно и много важно за историята ни място! Благодаря на верните ми приятели, които бяха заедно с мен и този път!

Кричим крепост

Кричим и река Въча в цялата си прелест

Какво друго да посетим в района:

Ако искате да продължите обиколките след крепостта може да посетите още Перистера – крепостта в град Пещера, както и Пещерата Снежанка, която е на 5 км от града. Също така може да се разходите до Батак и да видите костницата в църквата “Св.Неделя”.

Крепостта над Кричим
  • Инфраструктура до обекта
  • Указателни табели
  • Вход/работно време(няма)
  • Паркинг
  • История и природа
5

Резюме

Крепосста над Кричим, позната още като Иванково кале е прекрасна възможност да се докоснете до историята на България. Под самата крепост, в близката гора се намира и камъкът с Асеневия надпис „На този камък седя цар Асен, когато превзе Кричим“.

Sending
User Review
4.82 (11 votes)

4 коментара

  • Браво. Едно прекрасно дело сте направили. Не съм чувала за крепостта или за надписа, но историята е много интересна.

  • Миналата седмица минах през пътеката. За съжаление от 3-те табели за крепостта, които сте оставили е останала само една. Като в началото до бетонните стълби има табела “екопътека”. Съответно тази за надписа също липсваше и по тази причина и до надписа не можах да стигна. В рамките на 3 години по една или друга причина промените са с отрицателен знак.

  • Поздравления за статията. Ако не беше тя нищо нямаше да намерим. За съжаление почти всички (без 1) от вашите табели липсват, но благодарение на текстовете се оправихме без грешка Мога да предоставя гпс трак на маршрута паркинг-камъка-крепоста-паркинга.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: