Пещери

Пещера Снежанка и злата котка-пазач

пещера снежанка
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Пещера Снежанка посетих, докато пътувах до Батак, през крепостта Кричим и Перистера в Пещера. Пещерата е доста интересна с красиви образувания. Предполагам, обаче, че в момента се изяждате да разберете защо в заглавието на статията съм споменала и зла котка. Еми ще разберете след малко 🙂

Пещера Снежанка

По пътеката към пещерата

Къде се намира Пещерата Снежанка?

Пещерата Снежанка  се намира в Родопите,  по-конкретно казано е много близо до град Пещера по пътя за Батак. Много трудно може да се объркате, тъй като от главния път Пещера – Батак има достатъчно много табели, които оказват посоката. От разклонението от главния път има около 3 км., като пътя е доста зле и се кара бавно.

Пещера Снежанка

Гледката си заслужава…

След това стигате до паркинг, където може да оставите колата си и следват още 830 метра разходка по стръмна пътека, която води до входа.

Пещера Снежанка

Такива мотивиращи надписи има по протежение на цялата екопътека към пещерата

Разходката е приятна, на моменти уморителна, но е хубаво да си предвидите поне 30-тина минутки, ако не сте подготвени планинари, иначе спокойно може да я изминете и за 20 минути.

Пещера Снежанка

Входът

Трасето на пътеката към пещерата минава през изключително красиви, разнообразни смесени гори. На няколко места са изградени беседки и панорамни площадки, на които естествено не пропуснахме да отдъхнем.

Пещера Снежанка

Полезна информация

Злата котка пазач!

Надявам се повечето от вас знаят, че съм любител повече на кучетата (загубих половината си аудитория), отколкото на котките, но в следващите ми думи това няма никакво значение. Когато се качихме точно пред входа на пещерата имаше вече доста хора, които се бяха събрали и очакваха да започне тура из пещерата.

Пещера Снежанка

Котката бе толкова дива и опасна, че трудно влезе в кадър. Извинете за качеството на снимката.

Имаше и няколко души с кучета, които явно бяха решили да ги разходят на въздух, но това се оказа и най-голямата им грешка! Пред бунгалото, в което се продаваха билетите за пещерата имаше яростен пазач на Западните Родопи, който по наши сметки подчиняваше цялото животинско царство. Защо решихме така?

Пещера Снежанка

Голямата галерия

Един от посетителите, който беше довел кучето си реши да влезне в бунгалото, неясно защо, но това хич не се понрави на котарака, който бранеше територията си както Леонид и неговите войни са бранили Термополите от персите. Котката не позволяваше на друго животно (слава богу, че само животни не пускаше) дори да припари до входа на бунгалото, като всеки осмелил се беше яростно атакуван. Само докато чакахме около 30 минути да влезнем в пещерата 3 кучета се опитаха, но безуспешно! След всяка атака котарака заставаше гордо точно до входа и пазеше покоите си със стойката, с която лъвовете пазят съдебната палата в София :). Инетересното беше, че към хора котаракът беше адски дружелюбен, и като се доближихме до него видяхме по муцунката му следите от битките, които  е водил, предполагам с мечките в гората 🙂

Пещера Снежанка

Входът за пещерата е 4 лв. за възрастен и 2 лв. за студенти, ученици и пенсионери. Важно е да знаете, че влизането в пещерата се случва на всеки час, като часовете са от 09:15 до 17:15 през лятото и до 16:15 зимата. Обиколката трае около 45 минути и се излиза на кръгъл час, докато влизането е в и 15 минути.

Пещера Снежанка

Изумителни пещерни форми

Температурата в пещерата е постоянна целогодишно и е около 8 градуса. Доста подходяща за посещени през летните месеци 🙂

Снежанка е една от най-красивите пещери в България и неслучайно я наричат още Перлата на Родопите. Дължината и е 145 метра, като се минава през 1 голяма зала и няколко по-малки. Интересна е залата на Виметата, като това име е дадено, заради украсите, които висят от тавана и приличат на вимета. Голямата зала пък има много скални образувания, които приличат на различни животни, хора и други (като във всяка известна ни пещера).

Пещера Снежанка

Пещера Снежанка

Пещерата е била обитавана от траките, като там са намерени находки от VII век преди Христа. По това време тези територии са били обитавани от древните траки и по-точно от племето Беси. С тях е свързано и името на близкия хълм Купена. Там Бесите са имали разположен пост, който следял за опастност и посредством димни сигнали известявал за нападения.

Пещера Снежанка

Дамската част на усмихнатата ни група

В пещерата живеят и 4 вида прилепи, които ние така и не срещнахме.

Какво друго да посетите в района:

Ако сте наблизо до пещерата Снежанка и искате да се разходите още може да се отбиете до крепостта Перистера в Пещера, до Батак и костницата, както и до Крепостта в град Кричим и уникалният Надпис на Цар Иван Асен II.

Работно време:

Пещера Снежанка е отворена за посещения целогодишно.

1 април-30 септември

09:30-17:15

1 окомври-31 март

09:30-16:00

 

Map not available!
Пещера Снежанка
  • Инфраструктура до обекта
  • Информационни табели
  • Ценови клас
  • Локация
4.5
Sending
User Review
4 (5 votes)

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

3 коментара

  • Днес, докато чакахме следващия преход в пещера Снежанка, същата тази котка нападна 2 кучета. Стопанката на едното, което беше с размер долу-горе колкото котката, едва успя да го измъкне от лапите й!

Остави коментар

В момента потребител разглежда: