Археологически Ревю

Преоткрий Царевец – визуализация на крепостта

царевец визуализация
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Наскоро попаднах на кратък 3 D филм, представящ крепостта Царевец по една от националните телевизии.
Като любител на историята и на българщината, няма как да не споделя с вас радостта си от видяното, а по-късно и от всичко, което прочетох по темата.

Велико Търново е едно от най-прекрасните градчета в България. Място, наситено с толкова много история, дух и самобитност. Като по-млада, даже си мечтаех един ден да живея там.

Визуализация на крепостта Царевец

Екип от специалисти по компютърни игри, начело с дизайнера Марин Крънзов пресъздават живота и историческата реалност в средновековната крепост Царевец под формата на триизмерни визуализации.
Идеята е изключително интересна. Към момента е готова визуализацията само на дворцовия комплекс, но плановете и амбицията на младия екип е да обхване всички исторически обекти в крепостта.

царевец визуализация

Из калдъръмените улици на Царевец

Хубаво е да се спомене, че това не е просто някаква 3D програма за архитектурно проектиране, основава се на принципа на игрови двигател (game engine), който по един лесен за възприемане начин прехвърля потребителя в конкретна реалност.
Един доста трудоемък и амбициозен план. Изключително сложна и отговорна задача. Както всички знаем изворовият материал от периода на Второто Българско царство е доста оскъден и не дава достатъчно ясна и изчерпателна информация за облика на старопрестолно Велико Търново. Именно поради тази причина всеки опит за визуализиране е подложен на сериозна критика относно историческата реалност и би трябвало да се възприеме по-скоро като хипотеза, предположение, на места дори като художествена фантазия и по-този начин не претендира за автентичност и 100 %-ва достоверност. Ако се замислим, никога няма да бъдем сто процента сигурни за какъвто и етап от миналото ни, особено говорейки за някакви си 9-10 века назад….

Емоция, усещане, съпреживяване…

Настръхвам при мисълта, как слагайки си специалните очила, ще се разходя по калдъръмените улички на Царевец, ще чуя шумотевицата от всекидневния живот, кипял някога тук (уличните търговци, тропота на каруци по застланите с плочи каменни улици…), ще спра за да чуя камбанния звън, идващ от камбанарията на Патриаршията. Още по-вълнуващо е, че всеки посетител ще може да избере дали да се разходи посред лятото или посред зимата…дали да се потопи в огрения от дневна светлина Царевец или да замръкне посред нощ там…
Всичко това ще подсили ефекта на визуализицията стократно. Едно истинско и реално прехвърляне във времето, потапяне в историята и съпреживяване на един отминал величествен период от българската история.

царевец визуализация

Уникално представяне!

Амбициозният проект има няколко основни цели, сред които са: туристите, на които ще се предостави възможност за една по-различна и реалистична разходка из стария Царевец; образованието и възможността подобен филм да се превърне в учебно помагало и един интерактивен метод за преподаване на българската история от конкретния период; и разбира се, повече хора в България да имат възможността да се потопят в славната ни история.

Проектът ще бъде пуснат за публично финансиране и така всеки, който има желание да подкрепи инициативата и инвеститор и ползвател и ще получи свое копие, разбира се без право за комерсиално ползване.
Желая много успех на целия екип, разработил визуализациите! Продължавайте като едни истински будители да събуждате българщината у всички нас!
Повече информация за идеята и проекта може да намерите тук

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: