Ревю

Отново на опера

Бал с маски
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова
Кога последно бяхте на опера? Харесвате ли оперното изкуство? Имате ли любим композитор и опера?

Преди броени дни бях на операта “Балс  Маски” от Джузепе Верди. Преди това, признавам си от ученичка не бях стъпвала в сградата на Софийска опера и балет. Когато бяхме по-малки,  моята баба редовно се грижеше за мен и сестра ми и за това да опознаем оперното и балетно изкуство. След специална покана от страна на Софийска опера и балет, аз избрах именно тази опера на Верди, тъй като не бях запозната нито с музиката и, нито с либретото и в общи линии се оставих на музиката, ариите, балетът да ме погълнат.

Много често съм чувала негативно изказване по повод посещението на опера от страна на хора, които никога не са се докосвали до това изкуство. Да, наистина всеки има право на мнение и избор, но все пак смятам, че е хубаво преди да квалифицираме, да опитаме…

А, операта е изкуство, което трябва да опознаеш, разбереш и чак тогава може да обикнеш.

Бал с маски

Приемният салон и макетът на строящия се театър

Из либретото на “Бал с маски”

В основата на действието в операта “Бал с маски” стои убийството на шведския крал Густав III по време на бал през 1792 г. Tова историческо събитие е послужило за сюжет на много драматични и оперни творби.

Операта е в три действия. Сюжетът се развива в края на XVII век в Бостън. Операта е написана през 1857 г. върху либретото на Еужен Скриб “Густав III” или “Бал с маски”. Джузепе Верди от своя страна  подготвя плана-сценарий и го изпраща на Антонио Сома, който превежда либретото на Скриб на италиански. Премиерата на “Бал с маски”  е в театър “Аполо” в Рим на 17 февруари 1850 г.

Бал с маски

Арията на гадателката Улрика

За да не издавам подробности около самия сюжет ще загатна само за една драматична любов, едно приятелство, едни погубени мечти…

Изключително трогателна и завладяваща опера. По време на антракта всички посетители, между които имаше и голям брой чужденци разгорещено коментираха майсторството както на симфоничния оркестър, така и на всички изпълнители, както и на балета. В ролята на Рикардо (или крал Густав III) бе Камен Чанев, а в ролята на Ренато – Карлос Алмагер.

Бал с маски

Балът…

„Бал с маски“ е една от оперите на Верди, която предизвиква най-много спорове. Докато траела композицията, цензурата изискала от Верди много повече промени, отколкото той бил склонен да направи. По тази причина той прекратил договора си и в резултат на това театърът го дал под съд. Верди не останал по назад и дал театъра на съд за клетва. В резултат на всички тези съдебни процеси, театърът оттеглил обвиненията си, а Верди, все пак обещал, че ще довърши работата си като направил някои отстъпки в името на това да спаси операта. Преди премиерата в Рим обаче, мястото на действието било принудително променено от Стокхолм вБостън, а крал Густав станал граф Уоруик.

Операта е изкуство, което завладява…

Отсега зная със сигурност коя е следващата опера, която искам да посетя – Набуко. И я очаквам с нетърпение.

Благодарности на Софийска опера и балет за възможността да се докосна и съпреживея това изкуство!

 

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: