По света Травел блогъри

Травел блогърите споделят: Коя е следващата дестинация през 2017?

травел блогъри
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

В тази прекрасна статия събрах по малко от едни от най-пътуващите хора, които познавам. Всеки от тях ще сподели своите планове в началото на сезoна на пътуванията. Ще разберете къде са тайните кътчета, които те посещават, как се вдъхновяват и какво търсят, преди да изберат следващата дестинация. Всички споделени места са извън България, така че стягайте куфарите и хайде на път, макар и виртуално 🙂

Роси от RossiWrites ни отвежда до закътаните градчета на Северна Италия

Rossiwrites

Роси

Оттук до лятото съм планирала множество еднодневни екскурзии и посещения на градове в Северна Италия, които обикновено остават леко встрани от масовия туристически поток. Мантуа, Бреша и Ровиго са само някои от тях. Обичам да откривам Италия, където живея от две години и половина, лека-полека, без бързане и блъскане с хиляди други туристи. Радвам се на всеки средновековен замък, малък закътан музей с необичайна колекция и поредния вкус джелато. Май месец ми предстои и завръщане в България. Ще използвам времето, за да посетя музеи и забележителности във Варна и София, които още не съм успяла да видя, като Музея за история на Варна и Музея за история на медицината също там.

🇮🇹 Повече за пътешествията на Роси може да откриете в нейния блог: rossiwrites.com

Наце и Бистра от The Magic of Traveling ги очаква един уникален роудтрип из Балканите

The magic of travelling

Наце и Бистра

Следващата ни цел е… завода на Шкода в Чехия. Но ще гледаме да посетим и да се насладим и на други места по пътя. Започваме от Босна и Херцеговина, където ще се пренесем в миналото, използвайки тайния бункер на Тито. Продължаваме към настоящето по крайбрежието на Хърватска, надяваме се да топнем поне краката в Адриатическо море и после да се покатерим по Алпите в Словения. Ще проверим дали чешките бири ще ни се опрат по пътя за Прага, а ако те не се справят – продължаваме към забулената в митове и филмови реплики Братислава. Последната ни спирка е красивия Загреб, където се чудим дали културата е повлияна повече от Изтока или от Запада. Желателно е да се приберем след точно 9 дни от тръгването, защото на следващия ден летим за Испания и се отправяме по пилигримските пътеки на Камино де Сантяго.

✈️Ако искате да следите приключенията на най-запалетни пътешественици, които познавам не пропускайте техния блог: themagicoftraveling.com

Тодор от Kashkaval Tourist, залага на Албанските планини и градчета

Kashkaval turist

Тодор

Дори имената, дадени на планините на северна Албания, привличат с екзотичността си. Дали ще е гордото “Албански Алпи” или доста по-пъкленото “Проклетия”, тези названия ми навяват усещане за мистерия и приключение и просто нямам търпение да ги посетя. Регионът е невероятно красив, но за сметка на това все още сравнително див и рядко посещаван, което е определен плюс за мен. Над отвесните голи била стърчат заострени върхове, а в долините се откриват гледки към села, запазили уникалния си традиционен бит. В село Тети много искам да видя старата каменна кула, служила за избягване на суровото “кръвно отмъщение”. Наблизо е и Шкодренското езеро, най-голямото в Южна Европа, а край бреговете му бих се разходил по улиците на историческия град Шкодра, който съчетава католически и мюсюлмански традиции, типично по албански. От другата страна на границата в Черна гора пък бих изкарал поне ден на безкрайния (добре де, 12-километров) Велики плаж на Улцин, един от най-дългите пясъчни плажове на Адриатика.

🧀Уникални разкази, разказани с неподправен и наистина креативен подход ще откриете в блога на Тодор: www.kashkaval-tourist.com

 

Мария и Андрей ще ни отведат с пътуването си до кулинарната столица на Италия – Болоня

Андрей Андреев

Андрей, Мария и малката Ани

Болоня е леснодостъпна, сравнително бюджетна и малко популярна дестинация от София – всичко, което ние търсим в едно пътуване. Затова и не се поколебахме да планираме уикенд в Болоня в края на април. Ще прекараме там точно два дни, с малката ни дъщеря, и смятаме да изследваме града бавно и лежерно, като се наслаждаваме на атмосферата и, разбира се, храната.

Вероятно ще прекараме дълги часове, разхождайки се по централния площад и околните улички, под стотиците арки, които опасват града. Изкачването на 498-те стъпала на кулата Азинели, от която се вижда целият град и дори Адриатическо море, също е в плана. Много бихме искали да извървим и близо 4-те километра по най-дългата аркада в света, до връх Сан Лука, но едва ли ще стигне времето.

Една от основните забележителности, които ще изследваме, е местната кухня. Регионът Емилия-Романя, в който се намира Болоня, е обявен за кулинарна столица на Италия и сме любопитни да опитаме от традиционните им сирена, паста и месни деликатеси. Ако успеем, със сигурност ще посетим и някой от традиционните им пазари. И задължително ще хапнем сладолед и ще пием италианско кафе, което си заслужава навсякъде.

📸Ако обичате да гледате прекрасни снимки и наистина изчерпателни фоторазкази за местата, които посещават Мария и Андрей не пропускайте да разгледате техния блог: andrey-andreev.com

Лъчезарната Сани ни отвежда на екстремен рафтинг в Босна

Sunandsany

Сани

С края на зимата и покачването на температурите ски сезонът приключи и е време за търсене на нови приключения. Следващата ми планирана дестинация е доста нетипична и бих казала алтернативна. Това е река Тара в Босна. Ще попитате какво ще правя там? Бързам да отговоря, че ще изпробвам рафтинг за първи път. Р. Тара се намира в атрактивен каньон, носещ нейното име. Това е вторият по големина каньон в света и ние сме късметлии, че се намира само на 560км от София. В обхвата му влизат гори, водопади и извори с неподправена си красота. Рафтингът ще бъде по най-добрата част на река Тара и най-хубавото е, че за него не е необходим предишен опит, тъй като аз нямам такъв. Ако Ви стана интересно, можете да разгледате програмата на организаторите, с които ще пътувам. С удоволствие бих посетила и столицата Сараево, която се намира на 70км, но за това – ако остане време. Програмата на организаторите изглежда много обещаваща и включва разнообразни дейности, една от които е опознаване на местните специалитети. С удоволствие ще споделя опита си след това, тъй като вярвам, че все повече хора търсят различни преживявания.

☀️За приключенията на слънчевата Сани може да следите нейния блог: sunandsany.com

 

Светльо ще ни отведе до столицата на Каталуния

Svetoslavdimitrov.com

Светослав

Звучи налудничаво да кажеш, че град Х ти е любимият град, когато не си ги видял всички. И все пак е (почти) невъзможно да се обиколят всички градове по света, нали?

Има градове, обаче, които те омагьосват с енергията, ароматите, настроението и атмосферата си. Човек просто не може да бъде безпристрастен към тях, нито може да отрече истинската им красота, още по-малко хипнотизиращия им чар.

Барселона, столицата на Каталуния, е със сигурност любимият ми град ако не в световен, то поне в европейски мащаб.

Тя ме хипнотизира с топлия си средиземноморски вятър, който нежно гали кожата. Изуми ме с архитектурата си, която преливаше от всеки ъгъл, проникваше дълбоко в сетивата и се настаняваше удобно в главата ми.

Точно поради тази причина възнамерявам да я посетя отново тази есен и да се гмурна в красоти, неизследвани при предишното ми посещение.

Представи ли си как плуваш в архитектурните реки на Барселона, които Гауди е навигирал с гениалния си рул? Не е нужно дори да имаш посока. Просто се разхождай и смело поемай от каталунския магнетизъм.

Аз съм готов, а ти?

🇪🇸За интересните преживявания на Светльо из Барселона, може да четете в неговия блог – svetdimitrov.com

 

Цвете ще ни покаже, как един млад човек се завръща към корените си, след като е обиколил света

Lillagreen

Цвете

След има-няма 11 месеца, 70.000 км., дузина самолетни прекачвания, 3 континента, смяна на 14 часови зони и двойно повече културни мирогледа, стана време да си сверя часовника и да се прибера рано сутринта за закуска с топла баничка и боза … Изминаха само 6 дни от последното едномесечно пътешествие до Малайзия и Сингапур и остават точно толкова до момента, в който ще седя в самолета за София!

Ах, София! Мой град, дом, семейство, спомени и много приятели, които са винаги там и чакат да се прибера … София, която от дом се превърна в „пътешествие“, на което се отдавам поне веднъж годишно!

Ах, София! Всеки път те преоткривам, а ти всеки път ми помагаш да се „намеря“ след стотиците километри останали зад мен през изминалите месеци…

Да оставим лириката на страна  и да се разходим из пролетна и цветна София, да хапнем по сладолед в Градската градина, да си купим книжка от Славейков и да отседнем за на по бира в градинката на „Свети Седмочисленици”… (да, спомени от безгрижни времена и много усмивки нахлуват и превземат мислите ми всеки път) … Разглеждаме малките китни магазинчета на Графа и си тръгваме с безброй дрънкулки и подаръчета от там! Казвам „Здравей!” на моето 127мо училище и денят приключва с добри приятели, които ме очакват в едно от новите заведения на Витошка … Вечерта е наша! В един от най-кипящите градове в Европа – ах, София!

🌷За интересните приключения на Цвете по света може да четете в нейния страхотен блог lillagreen.at

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: