Здравейте, приятели! Радвам се, че продължавате да посещавате моя сайт и да четете за приключенията ми! Във връзка с усложнената ситуация и с цел да минимизираме щетите за всички засегнати ви съветвам да НЕ ПЪТУВАТЕ! Никога не съм вярвала, че ще посъветвам някой да не пътува, но обстоятелствата го изискват! Скоро всичко ще бъде наред и ще продължаваме да опознаваме красивата ни родина и да обикаляме света!
По света Травел блогъри

Травел блогърите споделят: Коя е следващата дестинация през 2017?

травел блогъри
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

В тази прекрасна статия събрах по малко от едни от най-пътуващите хора, които познавам. Всеки от тях ще сподели своите планове в началото на сезoна на пътуванията. Ще разберете къде са тайните кътчета, които те посещават, как се вдъхновяват и какво търсят, преди да изберат следващата дестинация. Всички споделени места са извън България, така че стягайте куфарите и хайде на път, макар и виртуално 🙂

Роси от RossiWrites ни отвежда до закътаните градчета на Северна Италия

Rossiwrites

Роси

Оттук до лятото съм планирала множество еднодневни екскурзии и посещения на градове в Северна Италия, които обикновено остават леко встрани от масовия туристически поток. Мантуа, Бреша и Ровиго са само някои от тях. Обичам да откривам Италия, където живея от две години и половина, лека-полека, без бързане и блъскане с хиляди други туристи. Радвам се на всеки средновековен замък, малък закътан музей с необичайна колекция и поредния вкус джелато. Май месец ми предстои и завръщане в България. Ще използвам времето, за да посетя музеи и забележителности във Варна и София, които още не съм успяла да видя, като Музея за история на Варна и Музея за история на медицината също там.

🇮🇹 Повече за пътешествията на Роси може да откриете в нейния блог: rossiwrites.com

Наце и Бистра от The Magic of Traveling ги очаква един уникален роудтрип из Балканите

The magic of travelling

Наце и Бистра

Следващата ни цел е… завода на Шкода в Чехия. Но ще гледаме да посетим и да се насладим и на други места по пътя. Започваме от Босна и Херцеговина, където ще се пренесем в миналото, използвайки тайния бункер на Тито. Продължаваме към настоящето по крайбрежието на Хърватска, надяваме се да топнем поне краката в Адриатическо море и после да се покатерим по Алпите в Словения. Ще проверим дали чешките бири ще ни се опрат по пътя за Прага, а ако те не се справят – продължаваме към забулената в митове и филмови реплики Братислава. Последната ни спирка е красивия Загреб, където се чудим дали културата е повлияна повече от Изтока или от Запада. Желателно е да се приберем след точно 9 дни от тръгването, защото на следващия ден летим за Испания и се отправяме по пилигримските пътеки на Камино де Сантяго.

✈️Ако искате да следите приключенията на най-запалетни пътешественици, които познавам не пропускайте техния блог: themagicoftraveling.com

Тодор от Kashkaval Tourist, залага на Албанските планини и градчета

Kashkaval turist

Тодор

Дори имената, дадени на планините на северна Албания, привличат с екзотичността си. Дали ще е гордото “Албански Алпи” или доста по-пъкленото “Проклетия”, тези названия ми навяват усещане за мистерия и приключение и просто нямам търпение да ги посетя. Регионът е невероятно красив, но за сметка на това все още сравнително див и рядко посещаван, което е определен плюс за мен. Над отвесните голи била стърчат заострени върхове, а в долините се откриват гледки към села, запазили уникалния си традиционен бит. В село Тети много искам да видя старата каменна кула, служила за избягване на суровото “кръвно отмъщение”. Наблизо е и Шкодренското езеро, най-голямото в Южна Европа, а край бреговете му бих се разходил по улиците на историческия град Шкодра, който съчетава католически и мюсюлмански традиции, типично по албански. От другата страна на границата в Черна гора пък бих изкарал поне ден на безкрайния (добре де, 12-километров) Велики плаж на Улцин, един от най-дългите пясъчни плажове на Адриатика.

🧀Уникални разкази, разказани с неподправен и наистина креативен подход ще откриете в блога на Тодор: www.kashkaval-tourist.com

 

Мария и Андрей ще ни отведат с пътуването си до кулинарната столица на Италия – Болоня

Андрей Андреев

Андрей, Мария и малката Ани

Болоня е леснодостъпна, сравнително бюджетна и малко популярна дестинация от София – всичко, което ние търсим в едно пътуване. Затова и не се поколебахме да планираме уикенд в Болоня в края на април. Ще прекараме там точно два дни, с малката ни дъщеря, и смятаме да изследваме града бавно и лежерно, като се наслаждаваме на атмосферата и, разбира се, храната.

Вероятно ще прекараме дълги часове, разхождайки се по централния площад и околните улички, под стотиците арки, които опасват града. Изкачването на 498-те стъпала на кулата Азинели, от която се вижда целият град и дори Адриатическо море, също е в плана. Много бихме искали да извървим и близо 4-те километра по най-дългата аркада в света, до връх Сан Лука, но едва ли ще стигне времето.

Една от основните забележителности, които ще изследваме, е местната кухня. Регионът Емилия-Романя, в който се намира Болоня, е обявен за кулинарна столица на Италия и сме любопитни да опитаме от традиционните им сирена, паста и месни деликатеси. Ако успеем, със сигурност ще посетим и някой от традиционните им пазари. И задължително ще хапнем сладолед и ще пием италианско кафе, което си заслужава навсякъде.

📸Ако обичате да гледате прекрасни снимки и наистина изчерпателни фоторазкази за местата, които посещават Мария и Андрей не пропускайте да разгледате техния блог: andrey-andreev.com

Лъчезарната Сани ни отвежда на екстремен рафтинг в Босна

Sunandsany

Сани

С края на зимата и покачването на температурите ски сезонът приключи и е време за търсене на нови приключения. Следващата ми планирана дестинация е доста нетипична и бих казала алтернативна. Това е река Тара в Босна. Ще попитате какво ще правя там? Бързам да отговоря, че ще изпробвам рафтинг за първи път. Р. Тара се намира в атрактивен каньон, носещ нейното име. Това е вторият по големина каньон в света и ние сме късметлии, че се намира само на 560км от София. В обхвата му влизат гори, водопади и извори с неподправена си красота. Рафтингът ще бъде по най-добрата част на река Тара и най-хубавото е, че за него не е необходим предишен опит, тъй като аз нямам такъв. Ако Ви стана интересно, можете да разгледате програмата на организаторите, с които ще пътувам. С удоволствие бих посетила и столицата Сараево, която се намира на 70км, но за това – ако остане време. Програмата на организаторите изглежда много обещаваща и включва разнообразни дейности, една от които е опознаване на местните специалитети. С удоволствие ще споделя опита си след това, тъй като вярвам, че все повече хора търсят различни преживявания.

☀️За приключенията на слънчевата Сани може да следите нейния блог: sunandsany.com

 

Светльо ще ни отведе до столицата на Каталуния

Svetoslavdimitrov.com

Светослав

Звучи налудничаво да кажеш, че град Х ти е любимият град, когато не си ги видял всички. И все пак е (почти) невъзможно да се обиколят всички градове по света, нали?

Има градове, обаче, които те омагьосват с енергията, ароматите, настроението и атмосферата си. Човек просто не може да бъде безпристрастен към тях, нито може да отрече истинската им красота, още по-малко хипнотизиращия им чар.

Барселона, столицата на Каталуния, е със сигурност любимият ми град ако не в световен, то поне в европейски мащаб.

Тя ме хипнотизира с топлия си средиземноморски вятър, който нежно гали кожата. Изуми ме с архитектурата си, която преливаше от всеки ъгъл, проникваше дълбоко в сетивата и се настаняваше удобно в главата ми.

Точно поради тази причина възнамерявам да я посетя отново тази есен и да се гмурна в красоти, неизследвани при предишното ми посещение.

Представи ли си как плуваш в архитектурните реки на Барселона, които Гауди е навигирал с гениалния си рул? Не е нужно дори да имаш посока. Просто се разхождай и смело поемай от каталунския магнетизъм.

Аз съм готов, а ти?

🇪🇸За интересните преживявания на Светльо из Барселона, може да четете в неговия блог – svetdimitrov.com

 

Цвете ще ни покаже, как един млад човек се завръща към корените си, след като е обиколил света

Lillagreen

Цвете

След има-няма 11 месеца, 70.000 км., дузина самолетни прекачвания, 3 континента, смяна на 14 часови зони и двойно повече културни мирогледа, стана време да си сверя часовника и да се прибера рано сутринта за закуска с топла баничка и боза … Изминаха само 6 дни от последното едномесечно пътешествие до Малайзия и Сингапур и остават точно толкова до момента, в който ще седя в самолета за София!

Ах, София! Мой град, дом, семейство, спомени и много приятели, които са винаги там и чакат да се прибера … София, която от дом се превърна в „пътешествие“, на което се отдавам поне веднъж годишно!

Ах, София! Всеки път те преоткривам, а ти всеки път ми помагаш да се „намеря“ след стотиците километри останали зад мен през изминалите месеци…

Да оставим лириката на страна  и да се разходим из пролетна и цветна София, да хапнем по сладолед в Градската градина, да си купим книжка от Славейков и да отседнем за на по бира в градинката на „Свети Седмочисленици”… (да, спомени от безгрижни времена и много усмивки нахлуват и превземат мислите ми всеки път) … Разглеждаме малките китни магазинчета на Графа и си тръгваме с безброй дрънкулки и подаръчета от там! Казвам „Здравей!” на моето 127мо училище и денят приключва с добри приятели, които ме очакват в едно от новите заведения на Витошка … Вечерта е наша! В един от най-кипящите градове в Европа – ах, София!

🌷За интересните приключения на Цвете по света може да четете в нейния страхотен блог lillagreen.at

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: