По света

3 идеи за пролетни екскурзии до Италия

Везувий
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Обожавам пролетта, защото обикновено тогава се активизирам и започвам да пътувам и да планувам пътуванията си през годината. Тази година не отстъпва на останалите и вече имам план да посетя Италия през Април месец. Ще ви разкажа за няколко супер идеи за екскурзии до Италия, които може да направите през пролетта и няма да съжалявате. В комбинация с това, че самолетните билети до тези дестинации започват от 9-10 евро на посока, смятам, че още преди да съм завършила текста, вече ще ровите за билети.

1. Неапол

Колкото и пъти да се сетя за Неапол сърцето ми леко подскача. Това е една от най-готините екскурзии до Италия, които съм имала и то по нялко прости причини. Бях с уникална компания, на уникално място с уникално време! Какво повече ти трябва. Неапол е един от най-големите градове в Италия, ако не се лъжа е трети по големина и предлага толкова много красоти, че ви съветвам да отидете там поне за 3 пълни дни, за да можете да минете поне през основните забележителности. Самият град съм запомнила, освен с историята и катакомбите и с мръсотията по улиците. За съжаление това е голям проблем там, но на фона на всичко останало няма да ви остави лош вкус в устата 🙂

Неапол е много стар град, както знаем и под него буквално има друг свят – свят на катакомби, подземия, тунели, акведукти…. направо друга вселена. Първият ни ден от екскурзията, който бяхме отделили за разглеждане на Неапол прекарахме почти изцяло под земята. Повече за това какво видяхме и от какво се впечатлихме може да прочетете в статията ми за Неапол. Втория ден прекарахме в Помпей! УаУ – какво място – каква история – каква величественост. Сградите бяха запазени до покрив, а на места имах чувството, че хората са се изнесли само преди 4-5 години 🙂 Наистина впечатляващо – ще видите!

Везувий

?✈️Отворихте ли вече някой сайт за резервации на самолетни билети? 🙂

Следващите 2 дни прекарахме в Амалфи, Позитано, Соренто и Амалфийското крайбрежие – толкова красиво място, че нямам думи. Пътувахме с едно бусче по тесен път над крайбрежната ивица и при всеки завой шофьорът натискаше клаксона, за да предупреди колите насреща 🙂 Италианска идилия с малко адреналин 🙂

херулан

 

 

Последния ден бяхме в Херкулан и Оплонтис – ако бях впечатлена от Помпей, то Херкулан направо ми издуха мозъка. Хора, сериозно ви казвам, че Херкулан е като някое от БГ селата, които са изоставено от 5-10 години. Никога няма да може да предположиш, че този град е на повече от 2000 години 🙂 Къщите са с покриви, керемиди, втори етаж, на места има мебели – направо лудница!

Оплонтис, пък е вила на една от жените на Нерон, втората! Вилата също е била пострадала при изригването на Везувий, като самата постройка по нищо не се различава от моята вила след зимата 🙂 Малко почистване и се нанасяш 🙂

2. Пиза и Флоренция

Гледка към Флоренция

Красива гледка към комплекса на Пиаца дел Дуомо

Пиза и Флоренция бяха част от една страхотна пролетна екскурзия до Италия минлата година и останах очарована 🙂 Тоскана, определено има какво да предложи. Там бях за общо 3 пълни дни миналия Април, като 1 ден прекарахме в Пиза, а два във Флоренция. Пиза е много малко градче и там успях да разгледам само площада на чудесата и разбира се, кулата в Пиза. Кулата е наистина много впечатляваща, а когато се качвах по стъпалата към върха наистина усетих наклона 🙂 На върха по същия начин много се усещаше наклона.

Порчелино

Снимка с бронзовото глиганче Порчелино, в близост до Понте Векио

Флоренция е градът на ренесанса. Точно така си представях италианския ренесанс, култура, изкуство и архитектура. Прекрасен град с много богата история. За съжаление имахме само 2 дни там и много от местата ги разгледахме по бързата процедура, но смятам, че не пропуснахме нищо значително. Качихме се на Джотото, разгледахме катедралите, разходихме се по Понте Векио и минахме по стъпките на Медичите. Много впечатлена останах от площада на Микеланджело и залеза, който наблюдавахме от там! Много подробна информация за всяка забележителност и всичко, което посетих може да намерите в публикацията ми по темата.

3. Сицилия

Сицилия е най-големият остров в Средиземно море и седмият по големина в Европа. В източната му част се намира най-високият вулкан в Европа – Етна, висок 3323 м.

Таормина

Таормина

Сицилия е популярна туристическа дестинация. Привлича хиляди туристи освен с многобройните си плажове и курорти, но и с културните и архитектурни забележителности.  В някои от градовете като Палермо, Катания, Таормина и Сиракуза могат да бъдат разгледани руини от древногръцки градове, запазили историята на отминалите векове.  Особено известна е долината на храмовете. Това е популярната археологическа зона край град Агридженто, която включва руините на седем древногръцки дорийски храма от V век пр.Хр. От 1997г. е част от списъка на ЮНЕСКО. Друг обект в ЮНЕСКО е комплексът „Сиракуза и скалният некропол в Панталика“. Таормина – местенце, на което със сигурност може да оставиш част от себе си. Забележителен ландшафт, примесен с археологически забележителности.

Съвсем скоро надявам се да ви разкажа за няколко прекрасни местенца в Сицилия от своя лична гледна точка.

 

Map not available!
3 идеи за пролетни екскурзии до Италия
  • Локация
  • Инфраструктура до обектите
  • Достъпност
  • Забележителности
5
Sending
User Review
0 (0 votes)

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

2 коментара

  • Колкото и да обичам приключенията, се радвам на тази информация за интересни и красиви места и забележителности. Открих няколко забележителности с които съм се разминал на косъм и трябва непременно да посетя…

Остави коментар

В момента потребител разглежда: