По света

27 места, които да посетите в Барселона

Барселона
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Барселона. Преди да тръгна за този град доста бях попрочела, проучила къде какво да видим. Прекарах 5 дни в испанския град в началото на ноември. Всеки ден изминавахме по 20+ км пеша, отделно няколко пъти използвахме метро и автобус. Как да опозная града, иначе? Температурите варираха между 12-20 градуса, влажно време, с лек полъх. Опитах се да събера местата, които според мен си струва да бъдат посетени. Надявам се информацията ще ви бъде полезна, когато тръгнете към Барселона, като в самия край на статията ще дам някои съвети. И в самото начало отбелязвам, че статията може да бъде попълнена с поне още толкова места. Тук изброявам местата, които аз посетих и препоръчвам от свое име.

1.Тибидабо и църквата Temple Expiatori del Sagrat Cor (Църква на Светото сърце)

Барселона

Църква на Светото сърце

Едно от местата, които истински ме впечатлиха. Тибидабо се явява най-високият връх на хълма Колсерола, върху който се намира увеселителния парк Тибидабо и църквата на Светото сърце. Разположени са северно от центъра на града. До тях стигнахме с метро, малко пеша и фурникуляр. Цената на влакчето е 7,70 евро двупосочно. И за около 10-на минути се оказахме на върха. Там, преминахме през увеселителния парк и се изкачихме до самата църква, която величествено озарява целия хълм. Църквата Expiatori del Sagrat Cor  е с внушителна височина-175 метра, а на върха и разперила ръце стои статуята на Исус Христос. Веднага направих паралел със статуята на Христиос над Рио де Жанейро. Църквата има няколко тераси, до които може да се изкачите. Казват, че църквата е копие на “Sacre Coeur” в Париж. Самата катедрала отвътре е изключително внушаваща-цветна стъклопис, изящни витражи, интересна стенопис-мозаечна. Тук може да видите копие на Черната Мадона (Богородица е черна, в златни одежди) , каквато има в манастира Монстсерат. Впечатляваща е гледката, която се разкрива от площадката под църквата. Оттук видяхме целия град, Средиземно море, макар през облаци. Потеглихме обратно отново с фурникуляра и пеша към метростанцията на L7 и се спуснахме до центъра на града.

Барселона

По пътя към Тибидабо и гледка от върха

Адрес: Thibidabo. До църквата може да стигнете с метро L7,  до метростанция AV.Thibidabo,  оттам с автобус 196 или пеша до фурникуляра.

Вход: за катедралата няма, само за увеселителния парк

2. Парк Гюел

Барселона

С гущера на Гауди

Един неосъществен проект. Замислен като част от градоустройствен проект, Еузебио Гюел, разполагащ с хълмиста земя с площ от 17 хектара, решава да го превърне в жилищен квартал с много зелена площ. Предвиждало се построяването на 60 къщи, всяка със свой двор. Гюел възлага проекта на своя приятел Антонио Гауди, като работата по създаването на жилищния комплекс продължава до 1914 г, когато е спрян, поради липсата на интерес към закупуване на имоти. По-късно градската управа става собственик на парка и го превръща в безплатен и достъпен за всички. Така е и днес, но не съвсем. Прочутата тераса, дело на Гауди, която е известна с криволичещата пейка, от която се разкрива красива гледка към града се таксува 7 евро, за да може да стъпите на нея, да се разходите по прочутото стълбище с гущера, декориран с тренкадис (каталунска мозайка).

Барселона

Гледка, за която плащаш и чакаш…

Самата тераса се поддържа от 86 наклонени колони. В началото на парка има два павилиона-къщички, сякаш излязли от приказката за Хензел и Гретел. Безплатната част на парка предоставя красиви градини, “каменни палми”, зелени папагалчета и много екзотика. Може да се разходите из безплатната част на парка, така както направихме ние и след това решихме, че ще вземем билети и за платената част.

Адрес: Carrer d’Olot ( с метро L3 до метростанция Lesseps, оттам около 10 мин. пеша)

Вход: 7 eвро

3. Casa Mila-La Pedrera

Барселона

Casa Mila (La Pedrera)

Най-голямата жилищна сграда, дело на Гауди. Последният му проект, преди да се отдаде изцяло на катедралата Sagrada Familia. Богатият Педро Мила, възлага проектирането на жилищен блок на Антонио Гауди на булевард Пасеж де Грасия, възхитен от Casa Batllo, също дело на Гауди. Резултатът е не толкова цветна, но отново интересна като архитектура къща. Най-интересната част от сградата е покривът с причудливи сюрреалистични комини, оприличавани на войници, вещици и какво ли още не. Аз лично не посетих тази къща. Представям я тук, тъй като тя фигурира във всеки един пътеводител.

Адрес: Passeig de Grasia 92

Вход: 20,50 евро

4. Casa Batllo

Барселона

С аудио гайда из Каса Батийо

Пъстроцветна и причудлива архитектура, разчупени форми, изцяло забравени прави линии. Билети могат да бъдат закупени както онлайн, така и на място.  На входа на всеки посетител бе даден аудио гайд, с който се разходихме из къщата-първи и последен етаж, покрив и двор. Останалите етажи са затворени. За тази къща, Гауди, според неговите последователи, е черпел вдъхновение от морския свят-прозорци като костенурки, тавани като хриле на риба, керамична облицовка като кожа на гущер… Най-интересната част от къщата отново е тавана с комините и куполът с кръст. Къщата е реконструирана от Гауди, по молба на богатия индустриалец Жозеп Батийо. Гауди преустроява фасадата и покрива, добавя един етаж , и напълно преобразява интериора.

Барселона

Акценти от Casa Batllo

Поглед към фасадата-терасите приличат на стилизирани черепи, а част от колоните на кости. Casa Batllo е красива вечер. Колкото пъти минахме покрай нея, винаги имаше хора, редящи с е на опашка за да се докоснат до творчеството на Гауди. Входът за тази забележителност бе най-скъпият в цялата ми пътешественическа история….

Адрес: Passeig de Grasia 43

Вход: 22,50 евро

5. Casa Bruno Cuadros или Къщата с чадърите

Тази чудновата и определено впечатляваща къща се намира на La Rambla – бих казала туптящото сърце на Барселона. Къщата, някога в миналото е била магазин за чадъри. Къщата комбинира различни архитектурни елементи, вдъхновени от други култури. Балконите и галерията на горния етаж са украсени с египетски елементи. Външните стени са обсипани с ориенталски мотиви, които включват сложни дърводелски елементи, емайлирано стъкло, както и на хора, възпроизведени от японски снимки.

Барселона

Къщата с чадърите на Ла Рамбла

Много впечатляващ е драконът на ъгъла на къщата, под който също има чадър-някога те са служили за реклама на магазина за чадъри и ветрила, в който днес се помещава офис на банка. Няма как да пропуснете тази интересна къща, разхождайки се из Ла Рамбла. Един съвет, оглеждайте се непрекъснато и ще откриете не по-малко спечатляваши и заслужаваши внимание къщи… 🙂

Адрес: La Rambla 82

Вход: няма, не е музей

6. La Boqueria – Бокерия

Барселона

Ла Бокерия – Рай за всеки гастроном и чревоугодник

Рай за всеки чревоугодник. А ние като такива, прекарвахме време всеки ден тук, на Бокерия. Някога в миналото, този пазар се е зародил като малък търговски обект, събиращ търговци от близките села, които предлагали своята продукция от хубави плодове, зеленчуци, меса и рибни продукти на минувачите и пътуващите търговци-прекупвачи. Днес на същото място, в центъра на Ла Рамбла, малко встрани от нея, този пазар привлича стотици туристи, които с жадни погледи обикалят измежду лабиринта от сергии. Предлагат всичко – от пресни плодове и зеленчуци, сокове, плодови салати, така и всякакви месни и рибни продукти, които могат да бъдат приготвени на място. Може да си вземете пакет с хамон, салчичонес, различни сирена в рамките на 2 до 5 евро за пакет. Има комбинирани такива. Същото се отнася за рибните деликатеси, които могат да бъдат закупени. След ежедневно посещение на този пазар било за смути, било за колбаси и сирена, бих ви дала съвет да не се подлъгвате по ниската цена, а по-скоро да гледате къде пазаруват местните, не туристите!

Адрес: La Rambla

Вход: няма

7. Sagrada Familia

Барселона

Незавършеният проект на Антонио Гауди – Саграда Фамилия

Цялото име на катедралата е Temple Expiatori de la Sagrada Familia. Посетихме я още в първия ни ден в Барселона. Билетите, съветвам да се купуват предварително. Влизането става в определен час, за който е закупен билета. Посетихме Саградата привечер. Това е незавършеният шедьовър на Антонио Гауди. За мен лично, това е символът на Барселона. Изгражда се повече от 120 години, като планът е да бъде завършена през 2026 г, когато се навършват 100 години от смъртта на архитекта. В завършен вид сградата трябва да има 18 кули, три фасади. Началото на строежа е поставено през 1882 г, а Гауди се заема с конструкцията година по-късно. Вместо да се придържа към предварителните планове, Гауди драстично излиза от сферата на неоготическия стил и се доверява на модернистичния стил, основаващ се на естествени форми, каквито има в природата. Така във вътрешността на катедралата колоните, поддържащи кулите и арките наподобяват стебла и клони на дървета. Освен самата катедрала посетихме музеят и криптата, в която е погребан Гауди. Строежът кипи денонощно. Кранове, арматура, работници са обичайнa гледка около самата църква.

Адрес: Carrer de Mallorka 401

Вход: 15 евро,  под 30 години- вторник, четвъртък, неделя-7 евро.

8. Площад Каталуния

Барселона

Площад Каталуния и гълъбите

Често определян като сърцето на Барселона. Площад Каталуния е най-оживеният площад, свързващ стария и новия град. Постоянно препълнен с хора, идващи или отиващи към общо 9-те улици, свързани с него. Сред тях са два от най-известните булеварда в Барселона Passeig de Grasia  и La Rambla. Площадът официално е открит през 1927 г от крал Алфонсо XIII. По повод Световното изложение, което е и в основата на построяването на много сгради, площади, съоръжения, тук са изградени редица от най-луксозните хотели и заведения. Площадът функционира и като централен възел на градската транспортна мрежа. До самия площад се намира и метростанцията, през която минават редица метро линии, както и железницата Renfe. На плацата спират и много обществени и туристически автобуси. Площад Каталуния е мястото, от което може да отидете навсякъде. Оттук преминавахме минимум по веднъж на ден. Забравих да спомена, че площадът е дом и на много гълъби, които през деня се суетят около тълпите преминаващи хора, а вечер няма и помен от тях (гълъбите).

Барселона

Площад Каталуния

Адрес: между улиците Рasseig de Grasia  и La Rambla

Вход: няма

9. Площад Испания

Барселона

Площад Испания

Площадът се намира в подножието на хълма Монжуик, в близост до магическия фонтан и MNAC. Ако надникнем назад във вековете, ще видим, че до 1715 г, мястото е било използвано за публични обесвания, след това бесилките са преместеи в Цитаделата, за която ще разкажа по-късно. Съвременният площад е проектиран за световното изложени през 1929 г, а центърът му е увенчан с красив фонтан. На самия площад има и две венециански кули, които са високи по 47 метра и са по модел на венецианската камбанария на площад Сан Марко. Точно в срещуположния край на площада се издига сграда, която в миналото е била арена за борба с бикове. Построена е през 1900 година в стил мудехар. На по-късен етап е преустроена в търговски център, какъвто е и днес.

Адрес: Av. del Paraŀlel, 298

Вход: няма

10. Магическият фонтан

Барселона

Магическиият фонтан в действие

Построен през 1929г, отново за Световното изложение, оттогава до днес това място е едно сред любимите места на жителите и гостите на града.  Фонтанът се състои от редица водни каскади и фонтани. Първоначалната идея била да се покаже  на хората какъв ефект може да се постигне  с използването на филтрирана светлина. Любопитен факт е, че водата във фонтана минава през специална циркулация. Тя позволява използването на подземни води, като по този начин се пести питейната вода-инициатива по проект на каталунското правителство за икономия на водата. Шоуто, което наблюдавахме бе наистина невероятно. В продължение на 2 часа от 19:00 дo 21:00 часа, започвайки с песента на Фреди Меркюри и Mонсерат Kабайе “Barcelona”, след това продължи със съвременни поп изпълнения, класически произведения и музика от популяени филми. През лятото светлинното шоу се провежда три дни от четвъртък до събота, а в зимния сезон в петък и събота. Докато седяхме на стълбите пред фонтана улични търговци се “грижеха” да снабдяват цялото стълпотворение от хора да не остане жадно. Продаваха също и чадъри, ориентирали се вероятно по надвисналите облаци и прогнози за дъжд. Изключително находчиви, преди дъжда се продаваха за 3 евро, щом заваля дъжд автоматично цената стана 5 евро. На това аз му казвам търговски нюх.

Адрес: Placa de Carles Buigas

Вход: няма

11. Музей на Националното изкуство на Каталуния MNAC

Барселона

MNAC

Точно в подножието на Монжуик е разположен Националният дворец, в който се помещава музеят на каталунското изкуство. Гледката, която се разкрива оттук към града не може да се види никъде другаде. За мен, това е най-красивата сграда в Барселона. Построена е по повод на провелото се в Барселона Световно изложение през 1929 г. Сградата се явява и един от символите на града. Днес в него се помещава смятаната за най-богата експозиция на римско изкуство в света. В музея хронологически са подредени творби на римското изкуство. Произведения от Готическия период, съшо могат да бъдат видяни. Тук може да видите част от оригиналното обзавеждане на къщите Batllo, Лео Морера, Амайер и др.  Пред самия дворец има огромно стълбище, на което може да седнете и да послушате музиката на испанските музиканти, свирещи по цял ден там.

Барселона

Гледка от Музея за Национално изкуство към фонтаните и площад Испания

Адрес: Mirador de Palau Nacional, Montjuik

Вход: 12 евро (важи два дни)

12. Олимпийският стадион

Барселона

Олимпийският стадион

Отново на Монжуик, под крепостта се намира и Олимпийския стадион. Един от символите на града. Построен е през 1929 г. по повод Световното изложение. През 1936 г е трябвало да приеме Народната олимпиада, която обаче е осуетена заради избухването на Гражданска война. През следващите години тук се провеждат няколко спортни събития, а след 1989 г започва обновяване на стадиона заради Летните олимпийски игри, проведени в Барселона през 1992 г. От 2007-2009 г тук играе своите домакински мачове Еспаньол. Днес стадионът е отворен за посещения, разбира се ако искате да стигнете до съоръженията, да се снимате на почетната стълбичка със знамето на родината ви ще трябва да заплатите. Има панорамна тераса, от която безплатно всеки може да се полюбува на съоръжението, както и да се снима. Оттук само след 5 минути ходене се достига до MNAC, фонтаните и Археологическия музей.

Адрес: Avinguda de l’Estadi, 52, 08038 Barcelona, Испания

13. Замъкът на Монтжуик

Барселона

Замъкът на Монжуик

Замъкът е една от най-старите сгради в града. Може да се види на хълма на Монжуик от всяка една точка на града. Няколко са вариантите да стигнете до най-високата точка на Монжуик, където се намира замъка. Пеша, с градски транспорт, с кабинков лифт. Ние избрахме втория начин, като по този начин се разходихме из хълма и слизахме на спирките, там където искахме. Построен като военно укрепление на хълма Монжуик през XVII в. По-късно е превърнат в замък. През следващия век на хълма са монтирани 120 оръдия. В идните години замъкът става свидетел на много смутни времена… Гледката към Средиземно море, разкриваща се оттук е невероятна. Градът също сякаш е на една ръка разстояние.  Тук бе доста ветровито, имайте го в предвид. В няколко зали в замъка са изложени снимки и чертежи, показващи наглед историята на крепостта. Вътрешните дворове на крепостта са првърнати в тучни зелени градини, около които всеки може да се разходи.

Барселона

Поглед от замъка към града

Адрес: Carretera de Montjuik 66

Вход: 7 евро, 5 евро-под 29 години

14. Катедралата на Барселона

Барселона

Незавършеният проект на Антонио Гауди-Саграда Фамилия

В сърцето на Готическия квартал се намира Катедрала, с името Ла Сеу или както всички я знаят като Катедралата на Барселона. Всъщност цялото и име е  Catedral de la Santa Creu I Santa Eualia, по името на покровителката на града Света Аулалия. На мястото на днешната катедрала през IV в e имало базилика, която е разрушена през 985 г от маврите. Същинската готическа катедрала започва да се строи през 1298 г. С годините бива преустроявана. Катедрала е отворена за свободни посещения вечер след 6 часа. Срещу заплащне може да се разходите из музея, двора, както и да се изкачите до покрива на катедралата. В Ла Сеу за пръв път видях електронни свещи. Хитър начин да събират пари. Ако искаш да се запалиш свещ, пускаш монети. Вечерта, когато посетихме катедралата, на площада пред нея се бе заформил истински музикален и танцов спектакъл. Танцуващите хора изпълняваха техен популярен танц като се бяха хванали за ръце в кръг. Имаше си и цял оркестър. Ето тук, на това място почувствах духът на Барселона.

Aдрес: Pia de la Seu

Вход: след 18.30-вход свободен, преди това има такса вход за църквата, музея, покрива

15. Санта Мария дел Мар

Барселона

Санта Мария дел Мар отвътре

Катедралата се намира в Готическия квартал. Скоро, след като християнството е прието през IV в в римската колония Барчино, малка християнска общност се оформя, в близост до морето. Християнският некропол, в който се предполага че е погребана покровителката на Барселона Света Еуалия е мястото, на което се изгражда малък храм, който в следващите векове се разраства, преустроява и днес е познат като Санта Мария дел Мар -„Дева Мария от морето“. Тук свободно може да влезете и да се потопите в истинска готическа архитектура, излъчваща едновременно мощ, сила и смирение в същото време. Посетете тази катедрала. Наистина е внушаваща.

Адрес: Plaça de Santa Maria, 1

Вход: Безплатен вход, но ако искате аудио гайд, специализиран тур се заплаща

16. Пристанището Порт Вел

Барселона

Порт Вел

Едно от местата, които трябва да видите. Идвайки от ла Рамбла, минете покрай статуята на Христофор Колумб и след няколко крачки пред вас се разкрива приказна гледка към Порт Вел и Средиземно Море. Някога в миналото, това пристанище е било мрано, неприветливо, с празни складове и индустриални сгради. След прилагане на драстични градоустройнствени планове, тук всичко е сякаш преобразено. Модерно пристанище, на което хвърлят котва освен скъпи лодки и яхти, но и много круизни кораби. Съвсем близо е сградата Port de Barcelona. Тук се намира и един от големите търговски центрове. Продължавайки леко на север по крайбрежието, минахме през парк с палми. Точно там, на самото крайбрежие се намира и Аквариумът на Барселона. Още по на север-североизток достигнахме до квартал Барселонета, а оттам и до самия градски плаж. Точно оттук се взима и кабинковия лифт, който може да ви отведе до Замъка на Монжуик. Тук в тази част на Барселона, човек може да загуби поне… ден.

Адрес: крайбрежието, точно под Ла Рамбла

17. Barri gotic – Готическия квартал

Барселона

Из улиците на Готическия квартал

Готическият квартал се намира в близост до морето и се явява Старият град на Барселона. Атмосферата, когато попаднеш тук е наистина различна. Тесни улички, нощно време изпълнени с живот. И ако през деня улиците на квартала изглеждат някак пусти, то вечерно време съшите тези улички се превръщат в истинска цветна фиеста. Заведения и магазинчета изникват навсякъде. В Барселона пред всяко едно заведение, независимо малко или голямо стои така нареченият „викач“, който те приканва да посетиш именно неговото място. В Готическият квартал се намират няколко големи катедрали. Тук се намират и Музеят на Пикасо, родният дом на Хуан Миро, както и  Историческият музей, Храмът на Август и др. Barri Gotic се намира заключен между Ла Рамбла, Via Laietana, крайбрежната улица и Ronda de San Pere.

Адрес: част от District 1

18. Археологически музей

Барселона

Археологически музей на Барселона

Тук, в този музей наистина се почувствах на мястото си. Археологическият музей  се намира в близост до Музея за Националното изкуство на Каталуния. В интерес на истината, нямаше много указателни табели, показващи посоката към търсения от нас музей. На голяма площ бяха изложени артефакти от праисторията, находки от керамика от различни епохи, римски скулптори. Колекцията е подредена по хронологически и географски принцип. Разбира се, и тук ми направи впечатление някои разминавания с действителната картинка, но… Заслужава си, музеят е страхотен!

Адрес: Passeig de Santa Madrona, 39 – 41

Вход: 4,5 евро

 19. Исторически музей

Барселона

MUHBA

Историческият музей бе в моя „must visit” списък, заедно с археологическия музей. Изключително очарована съм от MUHBA, както е съкращението на историческия музей на испански. Музеят се разполага на голяма площ. Добре подредена експозиция. Естествено най-впечатляваща бе разходката из археологическата част – останките от колонията Барчино. Лошо впечатление ми направи праисторическата експозиция, където имаше няколко информационни табла, на които бяха показани карти на Европа и разпределението на най-ранните златни находища, на керамични култури, които са в пълен разрез с истината. Все пак съм завършила Археология и смятам, че имам поглед върху нещата. Като цяло музеят е добре подреден.

Барселона

Из останките на Барчино

Адрес: Plaça del Rei

Вход: 7 евро за възрастни, 5 евро-за хора под 29 г; всяка първа неделя-вход безплатен

20. Музеят на Пикасо

Барселона

Музеят и вътрешният двор

Него посетих в неделния следобяд. Този музей е един от малкото, който има безплатни дни – всяка неделя следобяд, както и през целия ден на всяка първа неделя. Тук попаднахме в свят на изкуство, което е доста далеч от моето разбиране за красиви картини, но… Лично мое мнение. Сградата, в която се намира e изключително красива и интересна, чисто като архитектура. При желание, може да се сдобиете и с аудио гайд, с който разходката из музея е доста по-интересна и смислена. Вътре снимането е забранено изцяло. Поради тази причина нямам  снимки отвътре.

Адрес: Carrer Montcada, 15-23

Вход: 12 евро и безплатен всяка неделя следобяд, всяка първа неделя на месеца

21. Монументът на Колумб

В края на Ла Рамбла, вперил поглед в Средиземноморската шир гордо стои монументът на Христофор Колумб. Високият 60-метров монумент, чието име на испански звучи „Mirador de Colom” е издигнат по повод Световното изложение от 1888г. Мястото, на което е построен паметникът не е избрано случайно. През 1493 г. откривателят пристига именно тук, на това място или по-скоро в това вярват хората. Самата фигура на Колумб е висока 7 метра, като с едната си ръка сочи към новооткритата от него част от земното кълбо. В самата кула има асансьор, който отвежда до малка панорамна площадка, от която със сигурност се разкрива красива гледка. Поне предполагам, че е така.

Барселона

Статуята на Колумб

Адрес: Placa del Portal de la Pau

22. La Rambla

Барселона

Ла Рамбла в централната си част

Най-популярният булевард в Барселона. В средата има пешеходна зона, обградена с дървета, а отстрани на нея и еднопосочни ленти за автомобили. Широкият булевард свързва площад Каталуния с паметника, построен в чест на Христофор Колумб. Ла Рамбла е осеяна с павилиони и сергии за цветя, сувенири, лакомства и каквото се сетиш. В миналото Ла Рамбла е била малко поточе, течащо извън градските стени. Думата “рамбла” произлиза от арабската дума “рамла”, означаваща корито на река. През XVI в се изграждат манастири и университет по протежение на реката. През XIX в. стените, градските стени са съборени и редица сгради са издигнати по поречието на отдавна пресушената река. По-късно тези постройки са съборени, но техните имена все още присъстват в имената на 5-те отделни части на Ла Рамбла.

Адрес: Между Placa de Catalunya и Port Vell

23. Temple of August-Храмът на Август

Барселона

Храмът на Август

Храмът на Август бе едно от нещата, които много исках да видя. Този римски храм се намира на място, на което никога не бих си помислила че може да съществува. Влизаш в двор на сграда и гледаш четири 9-метрови колони и подиум, долепени до жилищната сграда. Храмът е част от историческите места, включени към Источическия музей. Безплатно е и всеки може да го види. Намира се в Готическия квартал, на улица Carrer del paradis 10. Този храм е построен през императорския период на колонията Барчино (в наши дни това е Барселона) като място за почит към император Август. Храмът е разрушен, и неговите останки са намерени в късния XIX в. Изглежда храмът на Август е построен по времето на Тиберий, който установява култа към Август.

Адрес: Carrer del paradis 10

Вход: няма, част от MUHBA

24. Паркът на Цитаделата 

Барселона

Фонтанът и малкото езерце

Паркът на Цитаделата се намира в центъра на града. Красив парк, в който може да видите зелени папагалчета, гнездящи върху високите палми. Тук се разходихме покрай зоологическата градина на Барселона, езеро, красив фонтан, музеи, голям брой статуи, както и сградата на Каталунския парламент. Паркът е тясно свързан с историята на Барселона. По време на войната за испанския престол през XVIII в, Филип V превзема града и построява най-голямата за времето си крепост в Европа. Цитаделата символизирала испанското управление на областта, което пък пораждало ненавист в каталунците. След като Цитаделата е предадена на градската управа на Барселона тя е разрушена и от нея оцеляват само 3 сгради. Градоустройственият план превръща това място в централен градски парк. Обърнете внимание на водната каскада в северната част на парк. Близо до нея се намира и каменния мамут в реален размер.

Барселона

Мамутът

Адрес: Passeig de Picasso 1

Вход: Безплатен вход за парка, Зоологическата градина се заплаща

25. Кула Агбар

Барселона

Кула АгБар

Една от първите забележителности, които видяхме в Барселона. Кулата не е с някаква велика история, резултат е на съвременното строителство. Завършена през 2005 година, тази интересна постройка е седалище на водоснабдителната компания Агуас де Барселона, от чието съкращение идва и името на кулата АгБар. Интересният дизайн е представен в 34 етажна сграда, с височина 142 м. Често оприличавана на гейзер, кулата вероятно има и интересен интериор, въпреки че екстериорът е този, който привлича внимание. Слоят, който покрива бетонната структура е пласт от алуминий в син, зелен и сив цвят. Вторият слой, който прибавя блясък на кулата е направен от близо 60 хиляди листа чисто стъкло. Сградата е изключително впечатляваща нощем, когато светещият исполин се вижда от цяла Барселона.

Адрес: Avinguida Diagonal 209-211

Вход: Кула Агбар не е отворена за посещения

26. Триумфалната арка

Барселона

Пред Триумфалната арка

Точно срещу входа на Цитаделата се намера и Триумфалната арка. Построена е през 1888 г. и служи като главен вход към Световното изложение, провело се в парка. Арката е проектирана като израз на уважението от страна на жителите на Барселона към различните нации и провинции, взели участие в Световното изложение. Построена е от тухли, декорирана е със скулптурни мотиви, характерни за стила неомудехар, характерен за този период. Място за много снимки, както и за приятна почивка.

Адрес: Passeig Lluis Companys

Вход: Няма

27. Красивата градина и гръцкият театър Teatre Grec

Барселона

Teatre Grec

Когато сте в района на Монжуик, и по-скоро в района на археологическия музей потърсете Гръцкия Театър. Той се намира над улицата на археологическия музей. Театърът е построен през 1929 г в стила на античните гръцки театри като част от Световното изложение от 1929 г. Основното му предназначение в наши дни е провеждането на летни фестивали. Има добра акустика, проверих я. Знаете как, нали? Заставате долу на сцената и хвърляте монета. Ако човекът, който е на последния ред на трибуните чуе звука от падащата монета ясно и силно сякаш той я е изпуснал, акустиката е отлична. Точно до гръцкия театър има невероятна градина от иглолистни дръвчета, цветни лехи. Слънцето тъкмо залязваше и гледката оттук към града бе невероятна. Това място не фугурира по гидовете. Но пък аз попаднах съвсем случайно на него и силно ви го препоръчвам. вземете си нещо з апиене или хапване и елате тук да се насладите на спокойствието, далеч от препълнените музеи и шумни площади.

Барселона

В парка на театъра имаше много такива дървени “брони”. Оказа се, че падат от палмите.

Адрес: Passeig de Santa Madrona

 

Разбира се, статията може да бъде попълнена с поне още толкова места. Аз ви разказах за местата, които ние посетихме. Няколко съвета:

Транспорт в Барселона:

Слизайки на летището се сдобихме с билет Т 10, който предоставя 10 пътувания, всяко в рамките на 75 минути от момента на валидиране, като може да използвате метро, влак, автобус. Картата може да се използва от няколко човека. От летището се придвижихме с Renfe, влак N2 nord. Той има няколко спирки в града и е най-евтиният вариант за придвижване от и до летището.

Барселона има много добра развита транспортна мрежа. Влаковете от Метрото са буквално през 2 минути, но за да се прекачите от една линия на друга трябва да походите повече. Иначе лично ние изминавахме  по 20 км всеки ден пеша. Отделно няколко пъти използвахме метрото, както и автобусна линия 150 – която ни отведе до Замъка на Монжуик, хванахме го от площад Испания.

До парк Гюел използвахме метро линия L3, която взехме от площад Каталуния. А за да стигнем до Тибидабо се качихме на L7.

Храна в Барселона:

Барселона

Тук паелята бе наистина добра. Заведение на Плаца дел Рей

На всеки ъгъл в Барселона се продават сандвичи, техните предястия Tapas, както и Паеля. Ние опитахме общо взето от всичко. Всеки ден посещавахме Бокерия. Превърна ни се в любимо място. Внимавайте, къде сядате, особено на La Rambla. Там има много заведения с оферти 2-3 тапас + паеля, паста или пица за около 10 евро. Седнахме в такова заведение, поръчахме си храна, и чак тогава забелязахме, че няма меню с напитки. В този момент сервитьора директно ни попитак „Кока кола, вода, бира, сангрия“. Без да знаем какви са цените на напитките си поръчахме кола и сангрия. Донесоха ни буквално 2-литрови халби пълни наполовина с лед, останалата част със съответната напитка. Все още не знаехме какви са цените. Накрая се оказа, че общо центата на две основни ястия с предястия и по-евтина отколкото двете напитки… Така, че питайте за цената на напитките. Не е редно да компенсират от центата на храната, за сметка на абсурдно висока цена на напитките.

Барселона

🙂

Опитайте салчичонс и сирена от Бокерия, прясно изцедени сокове и смутита за 1 евро, чурус със захар и шоколад.

Map not available!
Барселона Забележителности
 • Достъпност
 • Цена/Качество
 • Поддръжка
 • Информационни табели
4.8

13 коментара

 • Благодаря ви за подробните разяснения, ползвахме вашия пътеводител във Флоренция и страшно ни помогна, сега ще пътуваме до Барселона и отново ще ви се доверим, тъй като сте много изчерпателна, още веднъж благодаря.

 • Много благодаря за подробностите и разясненията… Ще ходим в Барселона и наистина не знаех как ще се оправим и попаднах на статията, която много добре ми разясни нещата. Благодаря Ви за усилията, които влагате. :):)

 • И аз съм доволна от вашия пътеводител. Пропуснах от него някои места, включих други, но ми беше много полезна. Благодаря много!

 • Благодаря за чудесния пътеводител за Барселона!Въз основа на информацията планирахме и нашата обиколка там.Много точно и изчерпателно!Желая ви успех и още много интересни пътешествия за споделяне.

 • Благодаря за хубавия пътеводител,ще го следваме и ние,но искам да ви попитам наистинали с един комплект билети Т 10 за градския транспорт може да пътуваме двама души?

 • Браво бе Юле, тъкмо ще ходя за 2 дни и попадам на твоя пътепис. Супееер!!!!!

 • Изключително полезно!! Огромни благодарности за изчерпателна та информация + интересни исторически факти. Ще се възползваме!
  Бъдете здрава!

 • Искам най-чистосърдечно да Ви благодаря за подробната и полезна информация…

 • Най-чистосърдечно Ви благодаря за полезната и подробна информация…

 • Благодаря Ви за подробностите, бяха ни в помощ при нашето пътуване! Прекрасна е Барселона, изкарахме невероятни 6 дни!

Остави коментар

В момента потребител разглежда: