Здравейте, приятели! Радвам се, че продължавате да посещавате моя сайт и да четете за приключенията ми! Във връзка с усложнената ситуация и с цел да минимизираме щетите за всички засегнати ви съветвам да НЕ ПЪТУВАТЕ! Никога не съм вярвала, че ще посъветвам някой да не пътува, но обстоятелствата го изискват! Скоро всичко ще бъде наред и ще продължаваме да опознаваме красивата ни родина и да обикаляме света!
По света

Херкулан – един застинал град в сърцето на Кампания

Херкулан
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Всеки археолог си има място, за което е учил, чел и което иска да посети. Радвам се, че местата, които искам да посетя ги отмятам едно по едно. Сред тях бяха Рим, Атина, Неапол, Помпей,Амалфийското крайбрежие, а сега и следващото, което стои с отметка “посетено” в моя списък с мечтани дестинации. Става въпрос за Херкулан. Като част от няколкодневното ми приключение из област Капмания в Италия днес дойде моментът, в който ще ви разкажа за Херкулан.

Често Херкулан е подценяван. От историческа и археологическа гледна точка винаги на Помпей се е отделяло много повече внимание, отколкото на Херкулан. Сега ще ви разкажа как аз видях Херкулан и защо Херкулан толкова много ме впечатли.

Опит № 1

Като част от 3-дневната ни екскурзия до Неапол и Кампания, посещението на Херкулан бе планирано за втория ден. След разходка из Амалфийското крайбрежие и гонене на влакове под час, точно в 6,20 слязохме от влака на спирка Ercolano и оттам в тичане изминахме около километър, следвайки GPS-a на телефона и табелите по улиците стигнахме пред портите на Херкулан.

Херкулан

Херкулан в залеза

Археологическият обект приема посетители най-късно един час преди да затвори. Е, ударихме на къмък тъй като беше 18:35 и не ни пуснаха да влезем. Помолихме се, обяснихме,че няма как да се върнем, тъй като си имаме други планове за следвашия ден… Не ни пуснаха и това си е. Направихме красиви снимки на залезе от огражденията на Херкулан и така… естествено, дойдохме и на следващия ден. Няма как да сме мечтали толкова много да посетим това място и така да го пренебрегнем, оглеждайки го само през загражденията.

Опит № 2

Третият ден от престоя ни бе отреден за посещение на Помпей, Оплонтис и Херкулан. Искаше ни се да посетим и Везувий, но изкачването и слизането отнема няколко часа, а рискът да пропуснем отново Херкулан, не бяхме готови да поемем. И така в ранния следобяд пристигнахме на същата гара Ercolano и спокойно се отправихме към „застиналия град“.

Херкулан

Херкулан отвисоко

След като преминахме през касата, отворихме картата на обекта и започнахме обиколката. Искам да спомена само нещо още в началото. Степента на запазеност на къщите в Херкулан в много по-голяма степен спрямо Помпей и това вероятно се дължи на по-голямата отдалеченост на първия град спрямо Везувий, може би на наводнението, което е предшествало посипването с лава… Предположения…

Малко предистория на Херкулан

Легендата разказва, че древният град Херкулан (Херкуланеум) е основан от самия Херкулес след едно от неговите пътешествия. Ако погледнем към историческите данни, ще разберем, че тези земи са били дом на племето Оски през VIII в пр. Хр., а по-късно е включен във владенията на Етруските и Самнитските владения.

Херкулан

Интериор в почти запазен вид

На 24 авуст 79 г след мощното изригване на Везувий, Херкулан е затрупан под тонове лава, кал и вулканична пепел. През I в Херкулан е малък пристанищен град с около 4000 хиляди жители. Заможните и образовани патриции избрали това мястото вероятно за курорт не само заради мекотата на климата, но и заради неописуемата гледка към Неаполитанския залив.

Интересна е историята за откриването на Херкулан изпод тоновете земя и изминалите столетия. През 1709 г Херцогът на Елбьоф Емануел Морис, наглеждайки строежа на вилата си в близкото до Неапол селце Портичи, чува история за местен жител, който копаейки кладенец в двора си случайно попада на различни предмети, колони, капители. Херцогът закупупува въпросният имот и по негово нареждане започва прокопаването на подземни галерии, в които се натъкват на редица антични предмети-статуи, колони, други архитектурни елементи. Всичко това той използва във вилата си в Портичи.

Херкулан

Из улиците на града…

По това време кралят на Неапол Щарл VII разбира за стойността на находките, откупува земята с намерението да продължи издирването на старини. И така през следващите векове усилието на всички се съсредоточава в проучването и разкриването на пластовете история…..

Херкулан – в Списъка на Световно културно наследство

Херкулан  е открит много по-рано от Помпей, както и че разкопките му са били много по трудоемки от тези на в пъти по известния му брат по съдба. Много по-малки по мащаб са били разкопките на Херкулан, но пък са много по-добре запазени находките, заради различните вулканични продукти, с които са били били покрити по време на изригването  на Везувий.  Херкулан е най-добре запазеният обект след катаклизма през 79 г. Голяма част от хората са успяли да се спасят, за разлика от своите съседи от Помпей.

Херкулан

Сгради с много добре запазена височина. Те гледат към морето.

Благодарение на откритията тук, в Херкулан до голяма степен е наредена картината на римската цивилизация от I в. Направени са редица открития – много добре запазени дървени конструкции от сградите ( единственият античен обект, в който са запазени не само каменни, но и дървени фрагменти от сградите).

Херкулан

Вътрешен двор

на безмилостните атмосферни условия- дъжд, слънце, вятър. Херкулан „страда“ и от влагата, тъй като основите на града се намират много близо до подпочвените води. Само една четвърт от града в наши дни е разкрит. Археологическите разкопки и проучвания спират там, където започва съвременния град . Поради тази причина много от обществените и религиозни сгради почиват под кварталите на съвременния Херкулан (Ercolano).

Херкулан

Една от най-впечатляващите сгради отвътре

 

Херкулан през моите очи

Докато се разхождахме, благодарение на картата,  която закупихме от туристическия магазин бе изключително интересно да се гмурнем буквално сред античните останки от града. И като казвам останки, не си мислете, че това са 20-30 см основи от стени… това са цели къщи, запазени във височина, много от тях и със запазен втори етаж. В доста от тях влизането е позволено. Красиво обагрени стени и подове в типичния помпеански стил силно ме развълнуваха. Сякаш влизах в дом, който само предстои да бъде обзаведен и ще бъде готов за обитаване. Всяка от къщите има свое име, улиците също. Разгледахме различни обществени сгради, надникнахме в някогашни заведения, магазини, болнични помещения.

Херкулан

Разходка по улиците на града по залез… уникално усещане

Разходката ни продължи около час и половина, но повярвайте, ако разполагахме с още време сигурно цял ден щяхме да останем там. В часта на града, разположена с лице към морето, имаше помещения буквално триетажни, в които имаше помещение на ходовото ниво, в които по време на заливането с пепелни частици и прииждането на морето, хората са сe укривали. Днес като своебозразна костница е запазен споменът на стотиците загинали.

Херкулан

Двуетажна сграда, запазила цял набор от съдове

И все пак, тук влиянието на това страшно изригване на Везувий не е толкова унищожително както в Помпей. Поне според мен и това, което видях. Ако ви се гледа и изучава антична  архитектура, то определено Херкулан е мястото. Помпей, пък определено е по-богат откъм запазена стенна украса, живопис.

Херкулан

В магазина

Ci vediamo di nuovo, Ercolano!

Препоръчвам и пожелавам на всеки, който се е запътил към Неапол и област Кампания да отдели време за да посети тези невероятни антични паметници. Няма оправдание за времето. В рамките на 3 дни ние успяхме да разгледаме Неапол, Амалфийското крайбрежие и няколко негови приказни градчета – Амалфи, Соренто, Позиано, както и археологическите и исторически паметници-Помпей, Херкулан, Оплонтис. Единствено Везувий не можахме да вмъкнем в програмата поради причината, че ни объркаха плановете с много по-ранното затваряне от обявеното работно време на Херкулан. Иначе и за него щеше да остане време, както всъщност бе замислено.

Херкулан

Малко басейнче в един от дворовете

И така, това бяха едни от най-хубаво прекараните ми часове в Италия. Скоро ще ви разкажа и за Помпей, където пък си оставих сърцето и вярвам, че скоро пак ще се върна там. А дотогава, не спирайте да вярвате в мечтите си. Рано или късно те ще се сбъднат…

Херкулан

Довиждане, Херкулан!

 

Map not available!
Херкулан
  • Инфраструктура до самия обект
  • Инфраструктура в обекта
  • Описателни табели
  • Съоношение цена / качество на услугата
5

Резюме

Едно невероятно място, което за щастие имах възможността да посетя. Хилядолетна история, застинала под слоевете пепел след изригването на Везувий през 79-та година. Херкулан е една сбъдната мечта за мен.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: