Археологически

Крепостта Перистера в град Пещера

Перистера
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

През есента ви разказах, как с група приятели посетихме крепостта край Кричим и Асеневия надпис и сложихме указателни табели, за да може възможно най-много хора да посетят това уникално място. Повече за тази моя инициатива може да прочетете в този пост. Тогава заедно със същата тази прекрасна група посетихме още няколко места като пещерата Снежанка, Батак и костницата там, както и крепостта Перистера в град Пещера.

Перистера

В подножието на крепоста Перистера

Къде се намира крепостта Перистера?

Самата крепост е много близо до центъра на града, като се локализира малко над него. Много лесно може да я откриете, като следвате табелките, достатъчно като брой и разположени на основния път, който влиза в града. Съмнявам се да се объркате, но все пак в края на поста ще сложа карта с точната локация на крепостта.

Перистера

Пасифлора-от Пещера

Историята на крепостта

Крепостта Перистера в превод от гръцки означава Гълъбовата крепост, като според археолози най-ранната датировка на крепостта трябва да се търси някъде през 4 век след Христа. Много вероятно е на мястото и да е имало и древно тракийско светилище, но това не е потвърдено с достатъчо доказателства при разкопките.

крепос Перистера

На входа на Перистера

Днес крепостта е разположени на целия хълм “Св. Петка” и след нейното пълно реставриране ясно си личат цитаделата и  вътрешния град, разположени на площ от около 15 дка. Открити са следи и от подградие или външен град, но там проучванията са силно затруднени, тъй като в момента тази територия е заета от съвременните сгради в града.

Перистера

Част от укрепителното съоръжение

По данни на арехолози, стените на крепостта са изградени от големи ломени камъни и са бли с дебелина от 3 метра и височина от близо 15 метра, като оригиналният градеж при разкопките е запазен във височина от близо 2.50 м. Цялата крепостта стена в опасана с кули, като открити са общо 3 правоъгълни, една триъгълна и 2 църквообразни.
Перистера

Кулата

С кратки прекъсвания крепотта е съществувала до идването на турците по нашите земи, когато в края на 14 век престава да съществува, докато в средата на 20 век не е открита от археолозите.

Кулите-Църкви без аналог в България

Несъмнено най-интересното място в крепостта са двете кули-църкви, които не намират аналог в друга крепост в България и са едва третия случай на подобна архитектура от това време. Двете кули първоначално не са били използвани за църкви, но някъде към началото на 6 век това се е случило и така те са станали, освен с функционалното предназначение да бранят населението на крепостта, но и да осигуряват духновната му закрила. Според проучванията със сигурност може да се твърди, че едната църква е носила името на хълма – Св. Петка, като там войници и защитници на крепостта са се молили преди да излезнат на бойното поле и са благодарили на Бог след победите си.
Перистера

Отвисоко

Крепостта Перистера е възстановена почти до покрив, като на места буквално има зиградени покриви. Част от възстановките са базирани на археологическите данни при разкопките, други са базирани на исторически и литературни сведения, но със сигурност можем да твърдим, че това се е превърнало в едно прекрасно място, дори за съботно-неделен туризъм от столицата или от Пловдив.

Пещера

Гледката…

Крепостта предлага, освен няколко мини-музея поместени в кулите и красива и изключително добре поддържана тревна площ, както и уникални гледки от върха на отбранителните кули.
Ако се чудите как да прекарате малко време сред природата в компанията на страхотни хора палете колата и тръгвайте към Пещера, по пътя може да се отбиете до крепостта над Кричим и уникалния Асенев надпис, а ако това не ви е достатъчно може да комбинирате това с посещение до пещера Снежанка и град Батак, като пренощувате в Цигов чарк или близо до язовира.
Перистера

Перистера

Крепостта Перистера в град Пещера
  • Локация
  • Инфраструктура до обекта
  • Информационни табели
  • Поддържане на обекта
5
Sending
User Review
5 (2 votes)

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: