Здравейте, приятели! Радвам се, че продължавате да посещавате моя сайт и да четете за приключенията ми! Във връзка с усложнената ситуация и с цел да минимизираме щетите за всички засегнати ви съветвам да НЕ ПЪТУВАТЕ! Никога не съм вярвала, че ще посъветвам някой да не пътува, но обстоятелствата го изискват! Скоро всичко ще бъде наред и ще продължаваме да опознаваме красивата ни родина и да обикаляме света!
 Археологически

Голямата Косматка – едно тракийско бижу край Казанлък

Голямата косматка
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Ето, че дойде време да ви разкажа и за тази много впечатляваща гробница, богата не само като архитектура, но и с много ценни находки. Като част от обиколката ни из Долината на тракийските царе, Голямата Косматка бе онази, която впечатли най-много цялата ни група.

Голямата косматка

Добре дошли!

Откриване и датировка

Паметникът в могила Голяма Косматка е открит през есента на 2004-та година по време на археологическата експедиция под ръководството на д-р Георги Китов – ТЕМП в сътрудничество с регионалния музей “Искра” – град Казанлък.

Заключенията на археолозите отнасят насипването на могилата като свещен хълм през първата половина на V век пр.Хр. По-късно, вероятно някъде във втората половина на века е направена траншея в южната й част и е изграден монументалният храм, за който ще ви разкажа в следващите редове.

Голямата Косматка

Могила Голямата Косматка е една от най-големите на Балканския полуостров. С внушителната си височина от 20 метра и диаметър около 90 метра, могилата е една от най-впечатляващите в Долината на тракийските царе. Влизайки в защитното покритие, изградено над самата гробница, първото нещо, ако мога така да се изразя, което ни посрещна е една бронзова глава. Точно така, главата – която се смята, че е изобразен  Севт III.  Но и за нея след малко. Монументалният храм се състои  от представителна фасада и три помещения. Изградени са от добре обработени каменни блокове. Първото помещение е с правоъгълна форма и двускатно покритие, а второто – е с кръгла форма и съответно с куполно покритие. Отделните блокове в тези две помещения са хваната помежду си с железни скоби, залети с олово. Този вид “спойка” се среща  в доста от гробниците, за които вече съм ви разказвала.

Голямата косматка

Бронзовата глава на Севт

Третата камера е тип “саркофагоподобна”, направена чрез издълбаване на един гранитен блок с маса около 60 тона. За таван служи втори монолитен блок, оформен двускатно. В гробната камера са моделирани ложе и маса. Храмът, създаден като такъв, е използван повече от  столетие за извършване на различни орфически мистерии, в които били посветени само определени хора. Основно жреците. За да бъде запазено тайнството на ритуалите, гробната камера е билза затваряна с двукрила каменна врата, затваряща се от вътрешната страна. На двете крила на вратата са изобразени съответно – на източното – бог Хелиос (богът на слънцето), а на западното – Медуза Горгона (на следващата снимка).

Голямата косматка

Двукрилата врата

Любопитно?: Сигурно и вие като мен сте се запитвали откъде идва името на Могилата “Голяма Косматка”?. Името на могилата идва от огромните дъбови дървета, които са покривали някога структурата.

Голямата косматка

Прагът

Някъде в началото на III век. пр. Хр.  функциите на храма от чисто религиозни преминават към функции на гробница и последен дом за погребания тракийски аристократ.  Предполага се, че той е владетелят на Одриското царство – Севт III. По този начин храмът променя първоначалната си идея и се превръща в негова гробница. Погребението му е съпътствано от ритуал по жертвопринушение на кон, положен в първото помещение.

По това време е изграден и 13-метров коридор с каменни стени и дървена покривна конструкция, както и втора фасада. При затварянето на гробницата са зазидани всяко едно от помещенията, а коридорът е опожарен и запълнен със свлеклия се земен насип.

Долината на тракийските царе

13-метровият коридор – поглед отвътре навън

Находки

Външно от гробницата е намерена грижливо положена бронзова глава, за която проучвателите смятат, че е портретно изображение на погребания владетел. За разлика от повечете гробници и храмове в Долината на тракийските владетели, тук инвентарът е доста богат. Сред находките се откроява  златен дъбов венец. Повечето от изящно изработените му листенца са намерени разхвърляни из гробната камера.

Голямата Косматка

Част от намерения инвентар – шлема и наколенника

На масата до ложето е поставено парче от крилото на вратата – фрагмент с лика на Медуза Горгона. На масичката е открита сребърна мида с позлата, служела вероятно като кутия за бижута. Намерени са още амфори, подпрени на стената с печат на остров Тасос (чиято изработка се отнася към началото на III век пр. Хр). Вляво от входа са намерени  повечето от елементите на тракийското отбранително въоръжение – бронзов шлем, два наколенника с изящно моделирани глави на Атина Палада, желязна яка-нагръдник, бронзови върхове на копия. Голяма част от атрибутите на конската амуниция също са открити  и впечатляват с изящната си изработка – повечето от тях са златни.

Голямата Косматка

Златният венец, гробното ложе и масичкатаЗащо учените приписват тази гробница на Севт III? Върху три от находките – две сребърни съдчета и върху бронзовия шлем е изписано “на Севт” с гръцки букви; в началото на коридора са открити монети, отсечени с лика  на този тракийски владетел; бронзовата глава има поразителна прилика с изображенията върху монетите; голяма част от гробния инвентар насочва към времето, в което живее и управлява Севт III. Всички тези данни дават  възможност да се интерпретира  разкритият паметник и да се свърже с личността на видния тракийски владетел – Севт III.

Нещо за край 🙂

Каквото и да кажа, разкажа, ако не я посетите и да се уверите сами в това колко невероятно съоръжение е Голямата Косматка, все ще е малко.

Голямата Косматка

Един от сводовете

Младежът, който е ексурзовод там с охота разказва за историята на гробницата, за нейното откриване, отговаря на възникналите въпроси. Най-хубавото е, че докато има такива млади специалисти, които обичат историята и археологията и въвеждат посетителите в онези отдавна отминали времена и традиции, за България има надежда.

При възможност посетете както Долината, така и всички онези интересни места, съсредоточени около Казанлък. Едно от тях е Мегалитът край Бузовград.

В края ще споделя малко полезна информация:

За посещение си отделете:

0:20 часа


10% Complete


Могилата “Голяма Косматка” е подходяща за:

                                                                      


Кога да се посети:

                                                                  

 


Работно време:

09:00 – 17:30 часа


Цени за вход:

6 лв. възрастни/2 лв. за деца

В района може да разгледате още:

  • Долината на тракийските царе
  • Старосел
  • Паметникът на Шипка
  • Музеят на розата

 

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Голямата Косматка - едно тракийско бижу край Казанлък
  • Локация
  • Информационни табла
  • Екскурзоводско обслужване
5

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: