Здравейте, приятели! Радвам се, че продължавате да посещавате моя сайт и да четете за приключенията ми! Във връзка с усложнената ситуация и с цел да минимизираме щетите за всички засегнати ви съветвам да НЕ ПЪТУВАТЕ! Никога не съм вярвала, че ще посъветвам някой да не пътува, но обстоятелствата го изискват! Скоро всичко ще бъде наред и ще продължаваме да опознаваме красивата ни родина и да обикаляме света!
 Археологически

Оструша – Долината на тракийските царе

ОСТРУША
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Една от най-впечатляващите гробници, които съм виждала, изучавала, на чиято техника на изработка и украса истински се възхищавам е Оструша. За да я посетите обаче, е необходимо да вземете с вас екскурзовод, който ще я отвори и ще ви разкаже за нея. Поради малкия брой екскурзоводи, често се случва да се образуват и събират групи и така всички заедно да посещават отделните гробници, влизането във всяка от които става само с водач. Същият ден обиколихме няколко други гробници, както и едно малко познато, но набиращо все по-голяма популярност място – мегалитът над Бузовград.

Оструша

Добре дошли пред Оструша и нейната защитна конструкция

В нашия случай случихме на изключително сърцат и позитивен човек, който след обиколка на могилите Шушманец и новооткритите за посещения Хелвеция и Грифоните, посетихме и Oструша, след което го върнахме обратно при туристическия център.
Гробницата е част от Долината на розите и тракийските царе, която включва още Казанлъшката гробница, както и гробниците и храмове, открите в могилите Шушманец, Хелвеция, Грифоните, Голяма Косматка, Светица (за жалост в нея не се влиза).

Къде се намира Оструша?

Оструша се намира на около 3 км югоизточно от град Казанлък. Както знаем територията около землищата на град Шипка и селата Шейново и Ясеново образуват прочутата Долина на тракийските владетели, в която са съсредоточени множество могилни некрополи.

Важно: Задължително първо отидете до Голямата косматка или до Шушманец и Хелвеция, от там помолете екскурзовода да ви заведе до Оструша. Ще се наложи да го закарате до гробницата, да я разгледате и да го върнете отново, но си залсужава!

Град Шипка има над 32 надгробни могили, които условно са разпределени в няколко некропола. Най-отдалеченият от града  обхваща седем могили, групирани около Оструша. Тя е най-голямата и впечатляваща сред тях.

Откриването на Оструша

През 1993 г. Георги Китов заедно със своя екип попадат на могила с височина 12 м и диаметър 90 м. По своето изграждане това е нов тип тракийско гробно съоръжение, непознато досега по нашите земи. Изградено е във вече готов могилен насип в средата на IV век пр. Хр.

Оструша

Източник на снимката: wikipedia

Оструша и защо тя е толкова уникална?

В самото началото гробницата се е състояла от саркофагоподобна камера, изградена върху тристъпален постамент (стереобат) от три реда добре обработени каменни блокове, който завършвал от всички страни с по три стъпала. Малко по-късно са пристроени още общо 5 помещения – предверие, три правоъгълни и едно кръгло помещение. За да ви го покажа ще използвам снимка, направена по време на разкопките, тъй като в момента цялата гробница е покрита и реално няма как да заснема всички помещения заедно.

Оструша

Лявото помещение

С влизането в самата гробница  имаше малка беседа относно откриването и проучването на това архитектурно богатство.

Монументалният комплекс се състои общо от 6 помещения. Входът е от юг. Влиза се в едно централно разпределително помещение, от което са оставени три входа към двете странични и към централното северно помещения. Разположеното вдясно от входа помещение има кръгъл план и куполно покритие. От него във височина са запазени няколко реда блокове. Останалите помещения, изключвам саркофагоподобното, са с правоъгълен план.

Оструша

Дясното помещение

Камерата, разположена вляво от входа или югозападната такава е с квадратен план. В нея са открити метални предмети, с които ритуално е умъртвен кон, апликации от конска амуниция. Всички те са с богата растителна и животинска украса. Открити са и други предмети в непосредствена близост-силно фрагментирани сребърна каничка и фиала.

За мен най-впечатляваща обаче си остава саркофагоподобната камера, която се явява и главна в целия монументален комплекс. Изработена е от монолитен гранитен блог и затворена отгоре с капак. Всички гранiтни блокове, използвани при строежа са от кариера, намираща се в южните части на Средна гора. Представяте ли си как целият този огромен материал е бил докаран до тук?!

Оструша

Схема на гробницата. Източник снимка:
traciantombs.blogspot.bg

Размерите на монолитния блок са с приблизителни размери 2,5х2,5х3,5 м. Срещу входа на камерата е моделирано гробно ложе с профилирани крака и стъпало към него. За здравина, камерата е захваната към площадката посредством плътна маса олово. Капакът на тази камера е прикрепен по същия начин. Ако се вгледате от изток и запад покривът е оформен като фронтон, а от север (задната част) наподобява козирка. Под самия капак със специална техника е изградена имитация на гредоред.

Прочутият касетиран таван

Таванът е касетиран. Преди да бъде бъде прикрепен към камерата, той е украсен и внимателно обработен. В средата е издълбан кръг, опасан от два, вписани един в друг квадрата. Според изследователите централният кръг символизира култа към Слънцето. Всички касети са покрити с финна мазилка-щукатура, върху която са представени човешки портрети, сцени с животни, розети, сцени от митологичния кръг, а най-вероятно са преплетени и сцени от всекидневния живот в тракийския царски двор.

Интересно: Касетираният таван на гробницата с частично запазени картини я прави една от най-уникалните гробници в долината на царете. Има изградена удобна дървена скара, на която може да легнете по гръб и да разгледате подробно всяка една от запазените касети.

Не може да бъде възстановена цялостната картина, но няколко от изображенията са впечатляващи. Най-добре запазено е миниатюрно изображение на женска глава с кафява коса, златни обеци и огърлица. Повечето от касетите с били покрити с финно златно покритие, което обаче е “извадено” още през IV век. Вероятно това се е случило в резултат на непоносимостта на ранното християнство към езическото изкуство.

Оструша

Изображение на жена

За християнско присъствие в гробницата се съди и от наличието на разпилени бронзови и сребърни монети от съответния период, както и кабъри от обувките им.Оструша

Друг поглед към тавана

Встрани от централната гробна камера са разположени две правоъгълни помещения, без входове към тях.

В гробницата се е влизало посредством двукрила врата, а прагът е открит силно износен и захабен. Всичко това говори, че комплексът е бил използван като мавзолей -светилище (според Георги Китов) в чест на погребания в него тракийски владетел. След като той е бил хероизиран, храмът е бил заровен и превърнат в гробница.

Оструша- уникален паметник на тракийското строителство и изкуство

Оструша

Имитацията на гредореда

Комплексът е уникален. Няма аналог нито на територията на Тракия, нито в целия античен свят до момента. С площ от почти 100 кв.м, броя на помещенията си-цели шест, с цялостното си архитектурно оформление, Оструша е един от най-любопитните и невероятни паметници на тракийската култура, достигнал до наши дни.

Определено място, с което всички ние трябва да се гордеем, подобно на други забележителности в България.

Полезна информация

За посещение на тази гробница си отделете:

00:30 часа


Работно време:

09:00 – 17:00 часа


Цени за вход:

6 лв. възрастни/2 лв. за учащи

Всеки последен понеделник на месеца-безплатен вход за всички гробници


30% Complete


Гробницата в могила Оструша е подходяща за:

          


Кога да се посети:

             


 

SaveSaveSaveSave

SaveSave

Оструша - Долината на тракийските царе
  • Локация
  • Инфраструктура до обекта
  • Екскурзоводско обслужване
  • Ценови клас
5
Sending
User Review
0 (0 votes)

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: