Археологически

Оструша – Долината на тракийските царе

ОСТРУША
Юлия Вукова
Написано от Юлия Вукова

Една от най-впечатляващите гробници, които съм виждала, изучавала, на чиято техника на изработка и украса истински се възхищавам е Оструша. За да я посетите обаче, е необходимо да вземете с вас екскурзовод, който ще я отвори и ще ви разкаже за нея. Поради малкия брой екскурзоводи, често се случва да се образуват и събират групи и така всички заедно да посещават отделните гробници, влизането във всяка от които става само с водач. Същият ден обиколихме няколко други гробници, както и едно малко познато, но набиращо все по-голяма популярност място – мегалитът над Бузовград.

Оструша

Добре дошли пред Оструша и нейната защитна конструкция

В нашия случай случихме на изключително сърцат и позитивен човек, който след обиколка на могилите Шушманец и новооткритите за посещения Хелвеция и Грифоните, посетихме и Oструша, след което го върнахме обратно при туристическия център.
Гробницата е част от Долината на розите и тракийските царе, която включва още Казанлъшката гробница, както и гробниците и храмове, открите в могилите Шушманец, Хелвеция, Грифоните, Голяма Косматка, Светица (за жалост в нея не се влиза).

Къде се намира Оструша?

Оструша се намира на около 3 км югоизточно от град Казанлък. Както знаем територията около землищата на град Шипка и селата Шейново и Ясеново образуват прочутата Долина на тракийските владетели, в която са съсредоточени множество могилни некрополи.

Важно: Задължително първо отидете до Голямата косматка или до Шушманец и Хелвеция, от там помолете екскурзовода да ви заведе до Оструша. Ще се наложи да го закарате до гробницата, да я разгледате и да го върнете отново, но си залсужава!

Град Шипка има над 32 надгробни могили, които условно са разпределени в няколко некропола. Най-отдалеченият от града  обхваща седем могили, групирани около Оструша. Тя е най-голямата и впечатляваща сред тях.

Откриването на Оструша

През 1993 г. Георги Китов заедно със своя екип попадат на могила с височина 12 м и диаметър 90 м. По своето изграждане това е нов тип тракийско гробно съоръжение, непознато досега по нашите земи. Изградено е във вече готов могилен насип в средата на IV век пр. Хр.

Оструша

Източник на снимката: wikipedia

Оструша и защо тя е толкова уникална?

В самото началото гробницата се е състояла от саркофагоподобна камера, изградена върху тристъпален постамент (стереобат) от три реда добре обработени каменни блокове, който завършвал от всички страни с по три стъпала. Малко по-късно са пристроени още общо 5 помещения – предверие, три правоъгълни и едно кръгло помещение. За да ви го покажа ще използвам снимка, направена по време на разкопките, тъй като в момента цялата гробница е покрита и реално няма как да заснема всички помещения заедно.

Оструша

Лявото помещение

С влизането в самата гробница  имаше малка беседа относно откриването и проучването на това архитектурно богатство.

Монументалният комплекс се състои общо от 6 помещения. Входът е от юг. Влиза се в едно централно разпределително помещение, от което са оставени три входа към двете странични и към централното северно помещения. Разположеното вдясно от входа помещение има кръгъл план и куполно покритие. От него във височина са запазени няколко реда блокове. Останалите помещения, изключвам саркофагоподобното, са с правоъгълен план.

Оструша

Дясното помещение

Камерата, разположена вляво от входа или югозападната такава е с квадратен план. В нея са открити метални предмети, с които ритуално е умъртвен кон, апликации от конска амуниция. Всички те са с богата растителна и животинска украса. Открити са и други предмети в непосредствена близост-силно фрагментирани сребърна каничка и фиала.

За мен най-впечатляваща обаче си остава саркофагоподобната камера, която се явява и главна в целия монументален комплекс. Изработена е от монолитен гранитен блог и затворена отгоре с капак. Всички гранiтни блокове, използвани при строежа са от кариера, намираща се в южните части на Средна гора. Представяте ли си как целият този огромен материал е бил докаран до тук?!

Оструша

Схема на гробницата. Източник снимка:
traciantombs.blogspot.bg

Размерите на монолитния блок са с приблизителни размери 2,5х2,5х3,5 м. Срещу входа на камерата е моделирано гробно ложе с профилирани крака и стъпало към него. За здравина, камерата е захваната към площадката посредством плътна маса олово. Капакът на тази камера е прикрепен по същия начин. Ако се вгледате от изток и запад покривът е оформен като фронтон, а от север (задната част) наподобява козирка. Под самия капак със специална техника е изградена имитация на гредоред.

Прочутият касетиран таван

Таванът е касетиран. Преди да бъде бъде прикрепен към камерата, той е украсен и внимателно обработен. В средата е издълбан кръг, опасан от два, вписани един в друг квадрата. Според изследователите централният кръг символизира култа към Слънцето. Всички касети са покрити с финна мазилка-щукатура, върху която са представени човешки портрети, сцени с животни, розети, сцени от митологичния кръг, а най-вероятно са преплетени и сцени от всекидневния живот в тракийския царски двор.

Интересно: Касетираният таван на гробницата с частично запазени картини я прави една от най-уникалните гробници в долината на царете. Има изградена удобна дървена скара, на която може да легнете по гръб и да разгледате подробно всяка една от запазените касети.

Не може да бъде възстановена цялостната картина, но няколко от изображенията са впечатляващи. Най-добре запазено е миниатюрно изображение на женска глава с кафява коса, златни обеци и огърлица. Повечето от касетите с били покрити с финно златно покритие, което обаче е “извадено” още през IV век. Вероятно това се е случило в резултат на непоносимостта на ранното християнство към езическото изкуство.

Оструша

Изображение на жена

За християнско присъствие в гробницата се съди и от наличието на разпилени бронзови и сребърни монети от съответния период, както и кабъри от обувките им.Оструша

Друг поглед към тавана

Встрани от централната гробна камера са разположени две правоъгълни помещения, без входове към тях.

В гробницата се е влизало посредством двукрила врата, а прагът е открит силно износен и захабен. Всичко това говори, че комплексът е бил използван като мавзолей -светилище (според Георги Китов) в чест на погребания в него тракийски владетел. След като той е бил хероизиран, храмът е бил заровен и превърнат в гробница.

Оструша- уникален паметник на тракийското строителство и изкуство

Оструша

Имитацията на гредореда

Комплексът е уникален. Няма аналог нито на територията на Тракия, нито в целия античен свят до момента. С площ от почти 100 кв.м, броя на помещенията си-цели шест, с цялостното си архитектурно оформление, Оструша е един от най-любопитните и невероятни паметници на тракийската култура, достигнал до наши дни.

Определено място, с което всички ние трябва да се гордеем, подобно на други забележителности в България.

Полезна информация

За посещение на тази гробница си отделете:

00:30 часа


Работно време:

09:00 – 17:00 часа


Цени за вход:

6 лв. възрастни/2 лв. за учащи

Всеки последен понеделник на месеца-безплатен вход за всички гробници


30% Complete


Гробницата в могила Оструша е подходяща за:

          


Кога да се посети:

             


 

SaveSaveSaveSave

SaveSave

Оструша - Долината на тракийските царе
  • Локация
  • Инфраструктура до обекта
  • Екскурзоводско обслужване
  • Ценови клас
5
Sending
User Review
5 (1 vote)

Аз съм Автора

Юлия Вукова

Юлия Вукова

Здравейте, аз съм Юлия и това е моят блог за туризъм и пътешествия. Обичам да пътувам във всяка свободна минутка и да споделям с вас любимите си места.

Остави коментар

В момента потребител разглежда: